THE LORD OF THE RINGS ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR

THE LORD OF THE RINGS ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR

LOTR Online určite patrí k najočakávanejším online titulom. Dôvodom je určite aj samotná Stredozem.

Dojmy

The Lord of the Rings Online určite patrí k najočakávanejším online titulom. Dôvodom je už samotné prostredie hry, ktorým je bájna Stredozem J.R.R Tolkiena. Vydarený námet a prostredie však ešte nie je zárukou kvality. Takže čo nám môže táto MMORPG ponúknuť okrem populárneho fantasy sveta, ktorý sa preslávil najmä prostredníctvom kníh a filmov?

Príbeh hry začína v období, keď Frodo opúšťa kraj s Jedným prsteňom v rukách (alebo na krku). Hráči môžu stretnúť sympatického hobita a ostatných členov spoločenstva na svojich potulkách, no hlavným dejiskom je Angmar, domovina pána nazgúlov, Kráľa-čarodeja (Witch king). Tvorcovia sa sústredili na udalosti v tejto oblasti. Angmar znovu povstal v znamení zlej moci, aby slúžil temnému pánovi Sauronovi a kým nebude porazený, Stredozem je vystavená rastúcemu nebezpečenstvu. V úvode hry spoznáte Eriador a postupne navštívite známe miesta ako Kraj, Roklinku, Hmlisté hory a ďalšie oblasti (Shire, Rivendall, Misty Mountains, Ered Luin, Fornost, Midege Water) a samozrejme Angmar. Moria je plánovaná do neskoršej expanzie.

The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar

Hráči si môžu zvoliť postavu z radov slobodných bytostí Stredozeme. Teda sa stotožnia s trpaslíkom, elfom, hobitom alebo nepostrádateľným človekom. Na výber je týchto sedem povolaní:

Šampión (champion) – rasy: ľudia, elfovia, trpaslíci – v boji používa široký arzenál zbraní, najmä nablízko, a dokáže použiť dve zbrane súčasne.

Poručník (Guardian) rasy: ľudia, elfovia, trpaslíci, hobiti – zručný v boji s mečom a štítom, vhodný na upútanie pozornosti nepriateľov a pri obrannom postavení.

Kapitán (captain) – rasy: ľudia – pravdepodobne len ženský charakter, vodca družiny, ktorý posilňuje svoj tím bojovými pokrikmi.

Spevák (Minstrel) – rasy: ľudia trpaslíci, elfovia, hobiti – trubadúr so spevom povzbudzujcim spojencov a ochromujúcim protivníkov.

Lovec (hunter) – rasy: ľudia, elfovia, trpaslíci, hobiti – sústredí sa na útoky zdiaľky, najmä pomocou luku.

Vlamač (burglar) – rasy: ľudia, hobiti – špión s dýkou, ktorý zakladá pasce a oslabuje nepriateľov.

Mudrc (Lore-master) – rasy: ľudia, elfovia – magické postavy, ktoré dokážu ovládnuť, alebo znehybniť nepriateľa, zosielať útočné kúzla a využívať pomoc zvierat.

Postavy majú širší význam a rozvetvené schopnosti. Napríklad kapitán je orientovaný na boj zblízka, ale svoj tím podporí schopnosťami, ako prápor nádeje (Banner of hope) alebo pokrikom víťazstva (Cry of Victory), ktoré zvyšujú počet životov skupiny. Udalosti, ktoré na vás čakajú, závisia do značnej miery práve od výberu rasy charakteru. Keď si zvolíte predstaviteľa z radov ľudí, prežijete prepadnutie a vypálenie mesta Archet a záleží len na vás, či sa postavíte na odpor banditom a zachránite miestnych obyvateľov. Trpaslíci - nováčikovia sa dokonca stretnú s veľkým čarodejníkom Gandalfom v Modrých horách. Určite sa dočkáte aj iných viac či menej známych hrdinov Stredozeme, poklebetíte si s Bilbom, pokloníte sa Arwen a zatancujete si s Tomom Bombadilom a dokonca nechýbajú ani Frodovi nepodarení príbuzní Otho a Lobelia.

The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar

Modely zbraní sú inšpirované arzenálom z čias stredovekej Európy. Hráčom sa do rúk nedostanú známe unikátne zbrane, ako napríklad Žihadlo, ale môžu si osvojiť iné legendárne zbrane s osobitým účinkom a efektmi. Medzi predmetmi nájdete aj mithril, ale keďže je jedinečný, získate ho iba výnimočne. Tvorcovia pripravujú svet, ktorý nadchne fanúšikov Tolkiena, ale nebudú sklamaní ani tí, ktorí sa, kto vie prečo, so Stredozemou zatiaľ nezoznámili. Hráči sa pri putovaní zgrupujú do skupín, s maximálnym počtom šesť členov. Tieto tímy majú príhodný názov - spoločenstvá (fellowship of LOTR) a čo je zaujímavé, môžu využívať super-pohyby. Jedná sa o koordinovaný postup celej skupiny, vďaka ktorému spoločenstvo spôsobí nepriateľom masívne poškodenie, alebo sa priebežne doliečuje, či získava iné bonusy.

Popri boji sa môžete venovať aj remeslám a vytváraniu rôznych predmetov. Základné suroviny väčšinou získate ťažbou pri putovaní po krajine. Potom musíte navštíviť dielňu, kde podľa receptu zostrojíte želaný predmet. Kvalita predmetu závisí od akosti komponentov a vašej zručnosti. Vo výnimočných prípadoch sa vám pošťastí aj kritický úspech a vytvoríte naozaj unikátnu vec. Zatiaľ čo základné remeselné zručnosti budú dostupné všetkým, neskôr si osvojíte vybrané remeslá a špecializujete sa napríklad na výrobu zbroje. Profesie budú účasťou remeselných povolaní, ktoré umožnia komplexnú výrobu. Aby sa predišlo komplikáciám, budú niektoré remeslá na seba viazané a stanú sa súčasťou jednej profesie. Teda napríklad zbrojár bude vyrábať ľahké kožené brnenia aj ťažké plátové, pretože sa vyzná v kožiarstve a kováčstve. K tomu ešte má ďalšiu zručnosť, ktorá mu pomáha pri vyhľadávaní rudy a jej spracovaní. Celkovo tento systém nápadne pripomína remeselnú výrobu v hre EverQuest II, kde sa veľmi ujala a zaujala hráčsku verejnosť.
 
Mimochodom aj systém s črtami (traits) inklinuje k MMORPG od SONY, prípadne iným online hrám. Teda hráč priebežne, počas vývoja postavy nadobúda extra pasívne a aktívne schopnosti, ktoré si vyberá z ponuky. Takto sa vyformuje unikátny charakter, odlišný od iných postáv. Črty sú rozdelené do kategórií. Obecné sú dostupné všetkým bez rozdielu. Rasové sú špecifické pre danú rasu, teda napríklad trpaslík určite nebude profitovať z jedla ako hobit a ten zas nemôže nadobudnúť odolnosť. Črty povolania zdokonaľujú vybrané schopnosti, ktoré súvisia so zameraním postavy. Legendárne črty sa získavajú veľmi ťažko, sú dostupné len hráčom na vysokých úrovniach, ktorí sa preslávili významnými činmi.

The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar

Ako sme už avizovali, v súčasnosti sa môžete prihlásiť na betatest a tak získať šancu vyskúšať si Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar v praxi. Možno sa potom rozhodnete aj pre finálnu hru, ktorá však už bude spojená s mesačnými poplatkami. V každom prípade sa zdá, že titul bude aj po obsahovej stránke atraktívny, hoci je trochu škoda, že sa nebude dať hrať aj za záporné postavy. Ale kto vie, možno niektorá z expanzií prinesie aj túto možnosť, najmä ak hráči budú tlačiť na tvorcov svojimi požiadavkami. Veď vo svete tvrdej konkurencie, akým bezpochyby súčasný trh s MMORPG je, by malo byť samozrejmé heslo: Náš zákazník, náš pán.


napísal uni 19.7.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
THE LORD OF THE RINGS ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR


The Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar
PC

Vývoj: Turbine Entertainment / Turbine Entertainment
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk