HORIZON FORBIDDEN WEST - COMPLETE EDITION (PC)

HORIZON FORBIDDEN WEST - COMPLETE EDITION (PC)

8.5

Vpred k ďalšiemu horizontu, teraz na západe

Recenzia na PC verziu

Sony postupne prináša svoje PlayStation hry na PC a najnovším prírastkom je Horizon: Forbidden West. Pokračovanie Horizon série od Guerilly, ktoré vyšlo na konzole pred dvomi rokmi a teraz prichádza aj na PC. Pôvodná hra bola na PC relatívne úspešná a spravila jeden z najlepších launchov na PC pre Sony. Dvojka teraz prišla bez väčšieho rozruchu a hlavne popri Dragons Dogma II a minimálne pri štarte tak bol počet hráčov nižší, ale je to kvalitný port a slušná hra a ak sa vám páčila prvá hra, ani nemáte dôvod váhať.

Ak ste nehrali jednotku, od hry čakajte niečo podobné ako Assasin's Creed hry, respektíve najpodobnejšia je s aktuálnym Avatarom, keďže sa dostanete do prírody a viac menej prázdneho sveta. Presnejšie sa v Horizone sa dostávate do post-apokalyptického sveta budúcnosti. Svet bol zničený a znovu je zarastený zeleňou, pričom v ňom žijú ľudia podobne ako indiáni uprostred prírody. Malý problém je, že im robia spoločnosť stroje v podobe dinosaurov a nie sú veľmi priateľsky naladené. Vy sa s postavou Aloy vydávate do tohto sveta a začínate odkrývať jeho tajomstvá. Konkrétne tajomstvá skryté v útrobách počítačov a systémov, ktoré zostali po ľuďoch.

Prechádzali ste s ňou prostredím, bojovali so strojmi, prijímali misie od miestnych ľudí a zistili, aké spojenie má s tým všetkým. Príbeh bol viac-menej zaujímavý a odhalil veľa o tomto svete, čím už trpí dvojka, keďže nedokáže ponúknuť taký zaujímavý príbeh. 

Našu pôvodnú recenziu na Forbidden West si môžete prečítať tu. Hra dostala deviatku a jej expanzia Burning Shores dostala sedmičku. Ak chcete vedieť viac o príbehu a detailoch expanzie, pozrite sa tam. Tu si to zhrnieme len zbežne.

Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC)
Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Aloy sa vrátila, aby sa vydala na západ.
Aloy sa vrátila, aby sa vydala na západ.


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Hra prináša pôsobivú, farebnú grafiku, aj keď niekedy vyzerajúcu až umelo
Hra prináša pôsobivú, farebnú grafiku, aj keď niekedy vyzerajúcu až umelo


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Rozsiahle územie vás volá.
Rozsiahle územie vás volá.





Nová epizóda príbehu Aloy

Vo Forbidden West sa dostanete znovu do postavy Aloy, ktorá sa teraz vydáva na zakázaný západ, aby našla zdroj tajomného červeného moru, ktorý zabíja všetko v ceste. Vydáva sa na nové rozsiahle územie, ktoré tentoraz bude viac rozmanité, prichádza do púštnych, ale aj zasnežených oblastí až k tropickým plážam, ako aj pod hladinu.  Stretne nové kmene, zapojí sa do ich konfliktu, nájde nové systémy a aj možnosti ako odísť z planéty. Burning Shores expanzia bude v príbehu pokračovať, pričom zo zničeného San Francisca sa presunie do Los Angeles.

Hra ponúkne tak ako jednu veľkú hlavnú mapu v základnej hre, ktorá je rozsiahla ,a to až tak, že možno za celú hru ani väčšinu neobjavíte, respektíve nebudete mať dôvod objavovať, keďže prostredia sú stále prázdne. Pôjdete hlavne cestou, ktorú vám príbeh vytýči. Pridá sa druhá menšia mapa v Burning Shores expanzii. V oboch budete spoznávať krajinu, bojovať proti robotom, aktivovať systémy a pomáhať miestnym. Priebežne budete aktivovať a ničiť rôzne elektronické systémy. Nečakajte tu veľa zmien oproti pôvodnej hre, skôr rozšírené možnosti ako lietanie alebo potápanie sa. 

Nechýbajú nové zbrane, ktoré dostávajú aj nové druhy munície, ktoré musíte každý osobitne vyrábať, a to až v takej miere, že sú priebežne nutné prestávky na hľadanie koristi. Rátajte, že rôzne zbrane a rôzne typy striel sú špecifických na rôznych nepriateľov a zároveň nepriatelia majú svoje slabé miesta, na ktoré sa môžete zamerať. Tie zistíte vždy zoskenovaním nepriateľov.  Vaše možnosti bojov a aj pohybov sa postupne rozširujú cez skill stromy, ktoré však teraz sú nie ideálne navrhnuté a možnosti, ktoré veci odomkýnajú, často nemajú so samotnou oblasťou stromu schopností nič spoločné.  Zároveň oblečenia dávajú rovnako prístup k novým možnostiam a nechýbajú pracovné stoly na vytváranie a vylepšovanie zbraní. Pridajú sa boje s množstvami menších nepriateľov a, samozrejme, aj gigantickými bossmi. 

Celé je to viac-menej štandard pre hry v otvorenom svete, herne sa neposúva ďalej, ale ak máte radi štýl z prvej hry a páči sa vám dlhé hodiny prechádzať prostredím, vydeľte si tak 30-40 hodín na hlavný príbeh a do 10 hodín expanzie. Spolu viete v hre stráviť okolo 100 hodín.

Výlet do sveta robotov v jedinečnom vizuále

Keďže ide o port, poďme sa pozrieť hlavne na technické možnosti hry. Tu vidieť, že Nixxes sa z rôznych predchádzajúcich chýb použiť a priniesol kvalitný, aj keď nie úplne dokonalý port. Hlavne veľmi dobre port zoptimalizoval a umožňuje ešte zvýšiť framerate vďaka DLSS 2 upscalingu a aj DLSS 3 s Frame Generation vo výsledku ide hra na RTX 4080 na maxime cez 100 fps v 4K, čo je pekné číslo. Pre zaujímavosť bez DLSS ide 71 fps, s DLSS 98 a s frame generation 123 fps. Pri 1440p rozlíšení to s frame generation skočí aj cez 200 fps. Pridáva sa, samozrejme,aj Nvidia Reflex funkcia pre čo najrýchlejšie reakcie ovládania, či už s frame generation, alebo bez neho.

Okrem Nvidia funkcií je tu aj XeSS, FSR2.2 na upscaling. S nastaveniami grafiky sa viete veľmi pekne pohrať, je tu všetko, vrátane možnosti vypnutia Bloomu, rozostrenia, chromatickej aberácie, vinetácie. PC hráči, ktorí majú radi čistú grafiku, sa určite potešia. Ostrý vizuál tak bude ešte ostrejší.

Možno škoda absencie Ray-tracingu, ale vizuál je aj bez toho veľmi detailný a prepracovaný. Všade tu uvidíte veľmi kvalitné textúry, objekty a vďaka farbám je to väčšinou na pohľad veľmi príjemné.  Aj keď v celkovej statickosti vidieť, že základy hry sú ešte v PS4 a osobne sa mi to celé často zdá príliš umelé, sterilné. Možno je to až tou prefarbenosťou, ktorá pekne pôsobí na oko, ale evokuje umelosť. Stále na rovnakú stranu vejúci vietor tomu nepomáha. Nechýba však vaša interakcia s nimi, rovnako pekne je spravená fyzika na vodnej hladine. Škoda však, že absentuje Ray-tracing a hlavne odlesky na vodných hladinách mohol ešte vylepšiť. Čo je veľmi pekné, sú postavy, ktoré sú detailné a to ako v prestrihových scénach, tak aj hlavná postava priamo v hrateľnosti, ktorej nechýba ani dynamika hlavne vďaka vlasom a aplikovanej fyzike na všetko, čo nesie. Animáciám sa tiež nedá nič vytknúť. Vidieť, že sa rozšírili aj možnosti lezenia, aj keď stále je to obmedzenejšie a často musíte dodržať len predpísané cesty, ako sa niekam dostať.

Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC)
Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Postavy majú veľmi pekné detaily.
Postavy majú veľmi pekné detaily.


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Slnko často vytvorí jedinečné scenérie
Slnko často vytvorí jedinečné scenérie


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Čakajte návrat starých známych strojov, ale aj dostatok nových
Čakajte návrat starých známych strojov, ale aj dostatok nových





Technicky kvalitný port, ale z PC sa dalo vytiahnuť viac

Zároveň hra ide to plynule, bez trhania, nahrávania sú rýchle, jedine na nahrávanie po smrti ma otravovalo, ktoré bolo zbytočne dlhé aj keď postavu presunie len o trochu späť.  Pozitívne je, že pri nahrávaní nových častí sveta si hra prekompiluje shadre, ale to je rýchle a aspoň ich nekompiluje za jazdy. Čo však za jazdy a teda počas hrania vidíte, je doskakovanie častí prírody, ďalšej vegetácie alebo vyšších detailov objektov. LOD je tu nastavené možno až dosť blízko na to, že PC by zvládlo aj vyššie nastavenie. Hlavne pri lietaní je to príliš viditeľné.

Treba uznať pôsobivé detaily textúr, kde vidíte pekne detaily na kvetoch, stromoch a prakticky všetkom vo svete. Zároveň s týmito detailmi čakajte, že nároky na grafickú pamäť sú vyššie, mne to v 4K pri najvyšších detailoch bralo väčšinou okolo 12GB. Ale ak máte napríklad 8GB aj pri 1080p je vhodné ísť na medium textúry, možno high, kde sa už zážitok z kvality zníži. Osobne myslím, že pri prideľovaní pamäte majú v hre nejaký problém. Niekoľkokrát mi hra padla, zrejme pre pretečenie pamäte a niekedy mi hru nechcelo ani spustiť, pričom napísala, že má málo VRAM, rozbehla sa až po reštarte.

Čo sa týka ovládania, to nie je zlé, nakoniec je tu štandard ovládania pri týchto sandboxoch s pohľadom z tretej osoby a autori to už mali zapracované aj z prechádzajúcej hry. Aj keď z využitia klávesov znovu bolo cítiť port z konzol a teda pri niektorých pohyboch stláčanie viacerých klávesov, držanie klávesu a vtedy stláčanie iných klávesov, alebo prekvapivo až príliš veľa klávesov rozdelených na jednotlivé eventy a eventov je dosť. Často sa mi stalo, že som zabudol, ako vlastne niektorý úkon spraviť. Stále však viete použiť gamepady, aby ste dostali natívne ovládanie. Pritom ak použijete Dualsense dostanete aj plnú ponuku vibračných efektov.

Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC)
Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Mapa hry bude rozsiahla a doplní ju ešte menšia mapa v expanzii
Mapa hry bude rozsiahla a doplní ju ešte menšia mapa v expanzii


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Alloy teraz bude vedieť lietať.
Alloy teraz bude vedieť lietať.


Horizon Forbidden West - Complete Edition (PC) Pribudne aj potápanie.
Pribudne aj potápanie.




Ísť do toho?

V Horizon Forbidden West nájdete presne to, čo by ste čakali, ak ste fanúšikom prvej hry. A ak vás tá bavila, nemáte dôvod váhať. Nová hra ponúkne rovnakú hrateľnosť, niekoľko vylepšení a novú mapu s desiatkami hodín hrateľnosti pôvodnej hry a následne aj expanzie. Vizuál sa vylepšil, možnosti sa rozšírili, aj keď teraz je príbeh menej zaujímavý a niektoré herné prvky nie sú ideálne. Čo je však pre PC verziu dôležité, port je veľmi dobrý, dobre optimalizovaný a jedine sa dajú vytknúť niektoré nie ideálne kombinácie klávesov. Možno ešte cena už mohla byť po dvoch rokoch od pôvodného vydania nižšia.


napísal saver 28.3.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
HORIZON FORBIDDEN WEST - COMPLETE EDITION (PC)
+ pekný a farbený vizuál
+ rozsiahly svet na desiatky hodín hrania
+ dobrá optimalizácia aj s DLSS3 a ďalšími efektmi
+ kompletné vydanie aj s expanziou ponúka množstvo obsahu
- príbeh a postavy nie sú výrazné
- postupne stereotypné
- len málo zmien oproti jednotke
- výrazné doskakovanie objektov


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk