RO(C)K PODVRAŤÁKŮ

RO(C)K PODVRAŤÁKŮ

5.0

Raz to muselo prísť aj k nám. Ako dopadla vôbec prvá oficiálna hra k rovnomennému českému filmu?

Recenzia na PC verziu

Zahulíme? Nie, nebudem vám núkať "marišku“, len vás typicky podvraťácky pozývam na pár slov o svojskej hre, vytvorenej na základe nového českého filmu. Chcete vedieť, o čo sakra ide? Tak čumte na to, čo vám tu teraz poviem, alebo páľte do... ups, prepáčte, zdá sa, že som pri hlavných hrdinoch strávil priveľa času a napáchol som ich žargónom. Ale čo, aspoň tak oslovím práve tých, ktorým je táto hra určená. Takže poďme na tú sračku...

Vo co jako komu de?

No hovorí sa, že keď nejde o život, ide o hovno. Štvorici hlavných hrdinov Martymu, Radkovi, Lukymu a Tomovi, ide o to, preraziť v hudobnej branži so svojou rockovou muzikou. Mladíci, ktorí evidentne fičia na tráve a bohvie akom svinstve, majú robiť predskokana mediálnemu kráľovi "Džangovi“, ktorého vo filme stvárnil líder legendárneho Olympicu, Peter Janda. Aký zúfalý podnet ho k tomu dohnal, nie je známe. Ale musel byť naozaj v kríze (alebo nahúlený), keď prijal úlohu v tomto evidentne béčkovom filme.
 
Ale poďme k deju hry, ktorý zrejme nebude diametrálne odlišný od filmu. Keď sa kapelka, zvaná  Podvraťáci, snaží predviesť v hudobnom štúdiu, zrazu exploduje aparatúra. Mladí a večne narvaní chuligáni sa však nevzdávajú svojho "holyvúdskeho“ sna a robia všetko pre to, aby do týždňa získali novú výbavu, s ktorou by predviedli svoje kvality. Kvôli novým reproduktorom, zosilňovaču a ďalším nevyhnutným súčastiam sa dokonca dostanú do sporu s miestnou mafiou a pouličnými gangmi. Ale Podvraťáci sa nevzdávajú a idú za svojím cieľom aj cez mŕtvoly. A to doslova. A pritom majú absolútne čisté úmysly. Ako sami hovoria: Jde nám vo to, sehnat škváru na novou aparaturu. To uděláme tak, že mafiánskýmu bossovi šlohnem jeho milovanýho čokla a pak vod něj shrábnem čtvrt mega. Teda když se něco neposereAle ono sa to, samozrejme, posralo...

Naše kára, guny a to další.
 
Tak, do šľaka, poďme si povedať, ako to vlastne fachčí. Úlohou hráča je absolvovať strastiplné putovanie Podvraťákov a to prostredníctvom trojice hier. Každá obsahuje po osem úrovní, ktoré sa postupne odomykajú po úspešnom zavŕšení tej predošlej. Každá súvisí s jazdou v automobile.

Ro(c)k Podvraťáků

Preteky áut s mafiánom. Nie je tu žiadna mapa a vozidlo má len jednoduché ovládacie prvky.
Ro(c)k Podvraťáků

O explózie a mŕtvoly v hre nie je núdza.
Ro(c)k Podvraťáků

Nákup ochranných prostriedkov a zbraní sa oplatí.

Prvá hra je zameraná na streľbu. No skôr, ako vstúpite do mestských ulíc, alebo zavoniate typickú arómu vidieka, treba sa pripraviť. Fáza prípravy prebieha v garáži. Ak chcete uspieť v drsných podmienkach, mali by ste si kúpiť vhodnú výbavu. Najprv si otvoríte mapu s deviatimi ikonami, ktoré reprezentujú miesta, kde sa dajú zohnať zbrane a vylepšenia pre vaše aktuálne vozidlo. Bez neho sa nepohnete ani na krok. Spočiatku si budete musieť vystačiť s ponukou zbraní z prvej svetovej vojny, ktoré získate od Radkovho brata a doplnkami z dielne. Neskôr bude menu bohatšie a tak jednoduché revolvery a staré pušky vymeníte za samopaly a moderný arzenál a zabezpečíte ochranu kolies, chrániče karosérie a ďalšie užitočné súčasti.
 
V druhej fáze pridelíte nakúpené zbrane vašej štvorčlennej posádke. Počet výzbroje auta závisí od toho, či sa jedná o jednoručné alebo obojručné zbrane. Vodič môže použiť len jeden revolver, pretože druhou rukou šoféruje. Tým sa príprava obvykle končí. V pokročilej fáze hry si môžete zaobstarať aj lepšie auto, ktoré znesie vyššie poškodenie a malo by mať lepšie jazdné vlastnosti. No hoci sa pri automobile spomína krádež, v skutočnosti ho získate po stanovenej investícii. A čo vlastne treba investovať? Čo je pre vygumovanú tlupu, ktorá sa neštíti ničoho, cennejšie ako peniaze? No predsa čas! Čas potrebujete na krádež auta, na „požičanie“ zbraní aj ostatných doplnkov. A vaša časová rezerva, ktorú môžete využiť na lúpežníctvo, sa hromadí po úspešnom absolvovaní úrovní. O veľkosti vášho (no fuj, na čo to zas myslíte?) časového limitu, rozhoduje vaša šikovnosť, keď konečne vyrazíte do ulíc.

Po štarte sa vám naskytne pohľad na vaše vozidlo, (na počiatku je to stará škodovka) z ktorého vykúkajú ozbrojení Podvraťáci. Cieľ cesty vás trápiť nemusí, pretože šoférovanie má na starosti počítač. Vašou jedinou starosťou je eliminovanie indivíduí v okolí, ktoré sa vás snažia zastaviť. Sú to ozbrojení gangstri, neraz sediaci v džípoch, nasáčkovaní v nákladných autách, alebo dokonca traktoroch. Nepriatelia v oblasti sú označení bodmi na primitívnej minimape. Nemusíte ich pozabíjať všetkých, ale čím viac, tým lepšie. Pretože za každého odpraveného debila... pardon gangstra, či vybuchnutý voz, získate extra nákupný čas. Druhým dôvodom, prečo strieľať, ako divý, je samotné prežitie. Vaša kára síce znesie pomerne veľa, ale nie je nezničiteľná a spolu s ňou poputujete do večných lovísk aj vy.
 
Systém streľby je jednoduchý. Pomocou myši posúvate zameriavač zbraní celej vašej posádky a podľa potreby pálite. Munícia je neobmedzená, takže ide naozaj len o to, mať svoje obete na muške. Stále o tom istom je to aj vtedy, keď na chvíľu vystúpite z auta a lovíte zberbu, čo na vás vyskakuje spoza múrov a zátarasov. V niektorých úrovniach sa vyskytujú aj finálni bossovia, napríklad masívny buldozér, ktorý toho čertovsky veľa znesie. Ak prežijete pomerne rozsiahle úrovne, kde len výnimočne nájdete prostriedok na doliečenie, môžete míňať nadobudnutý čas a pripraviť sa na ďalšiu pasáž hry.

Ro(c)k Podvraťáků

Jazdí a strieľa sa aj v noci...
Ro(c)k Podvraťáků

...a nie len na škodovke.
Ro(c)k Podvraťáků

Krádež lepšieho vozidla vyžaduje dosť veľa času.

Druhá hra, zameraná na jazdenie s strieľanie, má úplne totožný obsah ako vyššie uvedený mód. Dokonca aj prihlúple filmové sekvencie, vložené medzi jednotlivými misiami, sú tie isté. Rozdiel je len v tom, že okrem mierenej streľby sa venujete aj šoférovaniu a vaše skóre ovplyvňuje aj čas, kedy (ak vôbec) dorazíte do cieľa. Ovládanie vozidla zahrňuje len jednoduché úkony - pridanie rýchlosti, brzdenie a točenie doľava a doprava. Hoci sa zdá tento režim náročnejší, opak je pravdou. Ak máte problém zamieriť, jednoducho zastavíte a na ceste sa pohybujete ľubovoľne, hoci do cieľa vás striktne navádzajú neprehliadnuteľné značky a šípky.
 
V tretej (poslednej) hre súťažíte s iným mafiánskym vozidlom na vyznačenej trase. Nie je tu žiadna streľba a ide len o to, doraziť prvý na miesto určenia. Jazdíte na rôznych typoch áut, škodovke, dodávke, autobuse, či bugine a bohužiaľ opäť ste odkázaný len na základné ovládanie, bez akýchkoľvek zaujímavých súčastí. Teda nečakajte žiadny simulátor v štýle GTR, či aspoň jazdu na spôsob GTA. Navyše ani fyzika nezodpovedá realite, nehovoriac o tom, že objekty (až na pár výnimiek) sú nerozbitné a nemáte ani šajnu, ako dlho jazda potrvá. Mapa nehrozí.
 
Celkovo sú úrovne vo všetkých troch druhoch hier málo nápadité, ale dosť náročné na zvládnutie, čo v praxi znamená, že sa vám veľmi rýchlo zunujú. K tomu ešte treba počítať síce so zriedkavými, ale o to nepríjemnejšími chybami. Najviac ma dojalo, keď sa mi v hre zablokovala myš tesne pred dorazením finálneho gangstra. Čo na to povedať? Kujeeeeeem. No je to skrátka na hovno, ako Ozzyho muzika, odkedy nefetuje. To nie je môj výrok, ale Martyho, alebo iného debila z partie Podvraťáků, ktorý vhodne vystihuje úroveň zábavy v hre.

Zaklepej na nebeskou bránu, debile alebo príručka nadávania pre začiatočníkov.

Určite ste postrehli, že text obsahuje mnoho neštandardných výrazov a vulgarizmy. Nie je to preto, že by som sa nalieval pivom a Fernetom, ale má to svoj účel. Chcel som tým upozorniť na vysoký obsah slangu a hlavne vulgarizmov v hre. Pri absolvovaní úrovní, ale aj vo filmových pasážach, každú chvíľu počujete hrubý slovník, ktorým disponujú hlavní hrdinovia. V podobnom duchu sa nesie aj skromný manuál. Pritom sa nejedná len o výrazy, ako debil, či zmrd, ale niekedy odznejú napríklad aj drsné označenia pohlaví.

Po niekoľkých hodinách hry (ak vydržíte) si tak užijete nielen hojnosť tvrdej muziky, filmové scény plné totálne suchého humoru, ale aj množstvo hanlivých označení, ktoré vám pomaly, ale isto, začnú sadať na jazyk. Dôsledkom môže byť uzemnenie učiteľa, vytočená frajerka, či nebodaj výpoveď po tom, čo šéfa pošlete do p... No, zdá sa, že tvorcovia hry (a zrejme aj filmu) vytvorili dosť prízemné dielo a namiesto zábavy zrealizovali príručku nadávania pre začiatočníkov.

Ro(c)k Podvraťáků

"Pápá, pitomci, pápá"
Ro(c)k Podvraťáků

Pretekať sa budete aj na tomto. Počítajte s tým, že váš súper podvádza.
Ro(c)k Podvraťáků

Hra je preplnená vulgarizmami.

Grafika hry je ako-tak prijateľná. Žiadna veľká sláva, ale je to v pohode, no engine hry je podivný a pri rôznych zostavách môže spôsobovať problémy. Garáž, kde sa pripravujete na misie, je dosť odfláknutá, i keď úrovne sú vcelku dobré (graficky). Hudba, sprevádzajúca celú hru má grády, hoci keď ju počúvate niekoľko hodín v jednom kuse, asi vám pomaly, ale isto začne liezť na nervy. Ale vlastne, kto bude pri tejto hre sedieť niekoľko hodín, keď nemusí? Ostatné zvuky sú pod úroveň a o početných vulgarizoch a trápnom kvázi humore som sa už zmienil.
 
Tak zahulíme?
 
Rock Podvraťáků je, ako by som to... no skúsim typicky podvraťácky... je to trápna komerčná sračka, sprevádzajúca zrejme podobne úbohý film. Cieľovou skupinou, sú zrejme tínedžeri, feťáci, narkomani a vymleté mozgy, ktoré sa uspokoja s primitívnou zábavou a vulgarizmami. Ak k nim nepatríte, potom vám odporúčam len jedno, zamávať hre a použiť slová jedného z hrdinov hry: Pápá, pitomci. Ak si však, možno len tak z recesie, chcete Rock Podvraťáků vyskúšať na vlastnej koži, máme pripravenú pre vás súťaž.

Upozornenie: Pri písaní tohoto článku nebola vyhúlená žiadna tráva a neboli použité ani iné drogy. Žiadne zviera neprišlo k ujme na zdraví.
 
PS: Ospravedlňujem sa za moje nedostatky v českom pravopise.

Ro(c)k Podvraťáků

Takéto obrázky šíria ľudia zainteresovaní na výrobe hry. Nezodpovedajú však realite.


Ro(c)k Podvraťáků

Niekde v tejto tme sú menej tmavé ksichty, do ktorých sa treba trafiť.


Ro(c)k Podvraťáků

Ďalšie nudné preteky na ďalšom type vozidiel.



napísal uni 27.11.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Rock Podvrataků
| ROCK PODVRATAKŮ
[27.11.2006]
Rock Podvrataků
| ROCK PODVRATAKŮ
[27.11.2006]
5.0
Ohodnotiť
RO(C)K PODVRAŤÁKŮ
+ početné ukážky z rovnomenného filmu
+ komplet v češtine
+ rocková muzika
- priveľa zbytočných vulgarizmov
- tri nudné typy hier a vlastne všetko ostatné, čo nie je v plusoch
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,2 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: IDEA games / IDEA Games / Centauri Productions
Štýl: Akcia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk