BRIGADE E5: NEW JAGGED UNION

BRIGADE E5: NEW JAGGED UNION

5.0

Pokračovanie Jagged Alliance? Presvedčte sa na vlastné oči, že nič nie je také, ako by sa mohlo zdať.

Recenzia na PC verziu

Venujem svoju Sector podpisovú kartu tomu z vás, kto pozná pána menom Shaun Lyng. Nie osobne, ale po mene. Nikto nič? Dám vám pomôcku. Jagged Alliance. Už sa chytáte? Mali by ste sa, lebo hoci je Jagged Alliance (JA) hra staršieho dáta, pre mnohých je stále modlou ťahových vojenských stratégií. Práve Shuan Lyan svojim autorským perom pomáhal tejto legende v prerode nápadu na počítačovú hru a ten istý Shuan Lyan sa spriahol s ruskými Apeiron pri tvorbe Brigade E5: New Jagged Union, spirituálneho nástupcu JA.

Zoberme si tropický ostrov. Jeden kus. Pomenujme si ho Palimero. K tomu pripočítajme k smrti znepriatelené strany. Dva kusy. Tiež si ich pomenujme. Navrhujem Národný Demokratický Front na jednej strane, generál Tormens na strane druhej. Pripočítajme si k tomu nájomného žoldniera, výrobné označenie superultraman. Tiež jeden kus. Oprava, žoldnierov môže byť viac. X kusov. So všetkými týmito kusmi je možné robiť rôzne (matematické) operácie, ale výsledok je dopredu daný. Oslobodenie ostrova a demokracia na večné časy a nikdy inak.

Žoldnier sa na ostrove nevyskytne len tak. Jeho výsadok je vedený vyššou mocou (hráčom) a práve vyššia moc hneď na začiatku rozhodne, či je žoldnierova špecializácia ostreľovacia puška, alebo či aj do TESCA chodí nakupovať v maskáčovej súprave, s nožíkom v zuboch a s pomaľovanou tvárou, či bude pokračovať v práci doktora Jajbolíta, alebo sa vydá v šľapajách najväčšieho bojovníka za ľudské práva (nie, nemyslím tým Dalajlámu, ale Johna Ramba), prípadne či bol povolaný od náhlej opravy zapchaného potrubia. Keďže sa ale vyššia moc rada so svojimi dielami mazná, existuje aj druhá možnosť vzniku hrdinu v mene demokracie. Otázky. Stačí zvoliť jednu z ponúkaných odpovedí, vyššia moc sa zahrá na psychológa a hrdinu načrtne práve podľa odpovedí.

Brigade E5: New Jagged Union

Stretnutie s cieľom.
Brigade E5: New Jagged Union

No poďte, fešáci.
Brigade E5: New Jagged Union

Inventár

Hrdinu by sme mali, ale vojak nie je vojakom, kým sa mu na pleci nehojdá riadna flinta. Vyše 100 kusov rôznych chladných, ale najmä strelných zbraní dáva tušiť, že aspoň čo sa týka výstroje & výzbroje, má nám E5 čo ponúknuť. Zo začiatku si demokratizér bude musieť vystačiť len s pištoľkou vzor „pukátko“ a zúfalo malým inventárom. Prikúpením batohu a opasku sa zväčší nosnosť, zaobstaraním nepriestrelnej vesty a helmy zas zvýši vrodená rezistencia voči olovu. Pravá panika v očiach uzurpátorov sa ale objaví až vtedy, keď na nich začne štekať útočný automat s kadenciou ta-ta-ta-ta-ta (a niekedy aj väčšou), z kríku sa na nich vytrčí štíhla hlaveň snajperky, alebo dostanú do nebezpečnej blízkosti tmavého otvoru granátometu. Žoldnier svoje zbrane doslova miluje. Vo voľnom čase ich nežne natiera olejom, čistí, čistí a vybavuje ich rôznymi doplnkami. Ruku na srdce. Veď, kto z nás by si sem-tam na svoju lásku nekúpil laserový zameriavač, optické mieridlá, tlmič alebo aspoň rozkladaciu dvojnožku pod hlaveň?

Každý špás ale niečo stojí, u zbraní to platí štvornásobe. Peňazí niekedy nie je dosť, treba zodvihnúť zadok a zháňať si bokovky. Úrad práce neponúka to, čo demokratizér potrebuje a preto treba navštíviť iné ústavy, najlepšie tie, ktoré sa hrdo zaraďujú do kategórie spoločensko zábavné. Nejeden krčmár potrebuje pomôcť s dodávkou čohokoľvek, nejeden pašerák sa bojí o svoj tovar, nejeden obchodník sa chce elegantne a potichu zbaviť konkurenta. Stačia dva-tri pokusy o vedľajší zárobok a žoldnier vie, že (takmer) každá úloha napriek honosnému popisu končí vraždou, zabitím, zastrelením, odstránením alebo eliminovaním, teda stále tým istým. Aspoň že žoldnierov hlavný chlebodarca má trochu fantázie a posiela ho na nie celkom rovnaké misie. Zničenie nepriateľského satelitu, tajné fotografovanie letiska, prepadnutie konvoja, vyzdvihnutie kufríka z banky, 9 mm uvítanie diplomata a iné veselšie prácičky ho nechávajú na chvíľu zabudnúť na každodennú všednú náplň bežného dňa.

Jednoduchou chôdzou a streľbou žoldnierove schopnosti na bojisku nekončia. Dokáže sa plížiť tichšie ako Vinnetou v Poklade na Striebornom jazere, šprintovať rýchlejšie ako Fendi, keď kilo čerešní zapije litrom mlieka, maskovať sa v buši, klásť míny, prepínať režimy streľby, robiť úkroky a úľahy (kotúľanie sa do strán), rýchle sťa rys vyskočiť za roh a preskúmať situáciu na bojisku. Mimo bojiska sa zo žoldniera stáva kartograf. Otvorená mapa Palinera s vyznačenými mestami, pohoriami, cestami a vodnými tokmi dáva veľa priestoru na plánovanie presunu. Niekedy treba vsadiť na rýchlosť, inokedy zas na nespozorovateľnosť. Nepriatelia majú hliadky všade a preto je väčšina transportov medzi mestami prerušená ozbrojeným stretom.

Brigade E5: New Jagged Union

Nové auto. Dôležitá chvíľa v živote každého muža.
Brigade E5: New Jagged Union

Sniper čaká na cieľ.
Brigade E5: New Jagged Union

Nádherne presahujúca textúra a všimnite si aj elegantne ukončenie hracej plochy.

Hoci Palinero nie je malý ostrov, miesta (mapy) prepadov by sa zdali spočítať na prstoch jednej ruky. Netreba sa preto čudovať, že hoci je žoldnierova túžba po demokracii nesmierna, veľmi skoro sa kvôli nude začne súbojom vyhýbať a neskôr z nich česť nečesť, demokracia nedomokracia, utekať. Keď sa poctivou prácou dostane k autu, presuny sa stanú rýchlejšie, ale hrozba (strašne) nudných prepadov nad ním ostane visieť ako povestný Damoklov meč. Profesionálny vojakov rast sprevádza zlepšovanie jeho schopností. Časté používanie zbraní z neho urobí lepšieho strelca, hranie sa s obväzmi a neustále vyprázdňovanie zásob morfia zase kvalitnejšieho medika atď. Vlastnosti priamo počas boja ovplyvňuje hodnota adrenalínu, ktorý pri vysokých hodnotách v stresových situáciách riadne rozklepe ruky a rozhodí mušku.

Keby žoldnier videl obrázky z Farcry, Just Cause alebo nebodaj Crysis, pripadali by mu ako zobrazenie absolútneho raja na zemi. Keby mal popri svojej práci čas aspoň na počítačové hry, vedel by, že hocktorá z nich vyzerá krajšie, ako to, čo je k videniu v reálnom Palimere. Tri opakujúce sa palmy, štyri kríky, päť rovnakých domov, do ktorých sa zväčša nedá vojsť a keď už sa do nich vojsť dá, tak vyzerajú ako po nájazde spoluobčanov z Luníku 9, rozmazané a nevýrazné steny, omietky, postavy… a vlastne všetko. V tropických rádiách sa hráva len pár otravných šlágrov, takže hudbu praví vojaci ihneď vypínajú, pretože im pripadá rovnako nepríjemná, ako vlastný hlas.

Dosť bolo srandičiek, poďme na vážne veci. Nie celkom real-timové, nie celkom ťahové. Také sú boje v E5. Systém schovaný pod názvom Smart Pause Mode sa snaží zapôsobiť ako druhá najgeniálnejšia vec na svete hneď po push-up podprsenkách. Snaží, ale príliš sa mu nedarí. Ak ste hrali niektorý z českých dielov UFO, budete v E5 ako doma. Žoldnieri nemajú akčné body, ale čas; každý úkon niečo stojí (rozumej trvá), či už sa jedná o nabitie zbrane, zaľahnutie, namierenie, streľbu, presun, atď. V ľubovoľnom momente je možné celú scénu zapauzovať, vydať rozkazy a sledovať, ako s nimi vojaci pasujú pod ťarchou bežiaceho času. Počítač postupuje rovnakým štýlom, len si našťastie nemôže zapauzovať hru, kedy sa mu zachce. Už len to by nám chýbalo :-). Niekomu sa takýto systém môže páčiť, ja som sa s nám bohužiaľ stotožniť nedokázal.

Brigade E5: New Jagged Union

Nedeľná návšteva kostola.
Brigade E5: New Jagged Union

Banka. Úplne prázdna.
Brigade E5: New Jagged Union

Typické mestečko v Palinere.

O kvalite titulu nesvedčia ani odfláknuté herné menu, nepochopiteľne dlhé nahrávanie jednoduchých levelov, zásadné herné nastavenia ovplyvniteľné len z príkazového riadku (konzoly), alebo zaujímavá vlastnosť, kedy síce po dvojnásobnom kliknutí na zem v scéne sa postava na dané miesto rozbehne, keď ale dvakrát kliknete na dvere, či iný aktívny predmet, postava sa iba tupo tvári a robí zo seba idiota (a ide jej to veľmi dobre). Potom neostáva nič iné len 2x kliknúť niekam poblíž predmetu, počkať, kým tam postavička pribehne a až potom vykonať požadovaný úkon. V takom prípade oceníte možnosť až päťnásobného zrýchlenia času.

Zaujímavou, aj keď pravdepodobne nie často využívanou voľbou, bude hra pre viacerých hráčov. Špeciálne prispôsobené mapy preveria vaše taktické uvažovanie vyskúšať proti viacerým komandám zloženým zo „živých“ i počítačom riadených protivníkov. Tí občas dokážu prekvapiť nečakaným obkľúčením, väčšinou ale iba tupo nabiehajú priamo do nepriateľskej paľby. Aj preto najmä zo začiatku (singleplayeru) určite zvoľte postup iba s jedným žoldnierom a peniaze ušetrené za najímanie ďalších vojakov investujte do vybavenia.

A to je o Brigade E5: New Jagged Union všetko. Absolútne priemerný titul, ktorý zaujme len slovíčkom Jagged v názve. Už po pár hodinách hrania ho väčšina z vás zrejme s nechuťou vypne, tí najotrlejší pri ňom možno vydržia pár dní. Hra má k pôvodnému JA rovnako ďaleko, ako Jožko Golonka k tanečníkovi. Veľmi rád by som napísal, že sa v podstate jedná len o klon starej legendy vo vynovenom, vyšperkovanom grafickom kabátiku, pričom hrateľnosť a zábava ostali na rovnakej úrovni, ale to by som vám klamal do očí. Ak sa skutočne veľmi nudíte, resp. naozaj si urýchlene potrebujete pichnúť dávku taktickej vojenskej stratégie, môžete hru vyskúšať na vlastnej koži, ale potom sa nesťažujte, že som vás nevaroval. Možno vám z tejto dávky nebude úplne na umretie, ale ruky od šťastia rozhodne rozhadzovať nebudete.
Brigade E5: New Jagged Union

V dvojici sa to buhužiaľ netiahne lepšie.


Brigade E5: New Jagged Union

Nočné výlet na letisko.


Brigade E5: New Jagged Union

Tento radar treba sabotovať.



napísal je2ry 2.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Brigade E5
| BRIGADE E5
[24.11.2006]
Brigade E5
| BRIGADE E5
[24.11.2006]
5.0
Ohodnotiť
BRIGADE E5: NEW JAGGED UNION
+ niektoré prvky Jagged Alliance
+ široké spektrum zbraní
- Podpriemerná grafika
- Chudobný dabing a hudba
- Jednotvárne vedľajšie questy
- Totožné mapy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 256 MB RAM, VGA GF 4 MX
Doporučená konfigurácia: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, GF FX


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C / Apeiron
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk