SAM & MAX: NIGHT OF THE RAVING DEAD

SAM & MAX: NIGHT OF THE RAVING DEAD

8.0

Zombie attack! A úderné komando detektívov odpovedá v najnovšom pokračovaní tonou humoru.

Recenzia na PC verziu

Hovoriť o dokonale fungujúcej epizodickej distribúcii a prvom videohernom seriáli v súvislosti a adventúrami Sam & Max, ktoré sa vysielajú už v druhej sérii, je také veľké klišé, ako to, že som to použil ako úvod. Tri krát tri je deväť. Doteraz vydali Telltale Games deväť epizód, z toho prvých šesť zapadalo do jedného obrovského komplotu o ovládnutí sveta. Druhá séria sa uberá cestičkou samostatných epizód s uzatvoreným koncom, ignorovaním príbehu v pozadí spájajúcich jednotlivé časti a priestorom pre nejaký ten cliffhanger a ten je v najnovšej epizóde skutočne OBROVSKÝ.

Nový model začína ukazovať svoju najsilnejšiu stránku a tou je samostatnosť. Nemusíte mať odohrané všetky predošlé epizódy, mať prečítané postavy a poznať naspamäť každé aj to najnepodstatnejšie citoslovce použité v dialógoch, aby ste si druhú sériu neužili napríklad od stredu. Aj v aktuálnej epizóde Night of the Raving Dead narazíte na odkazy a hra je nimi doslova posiata. Napriek ich frekventovanému výskytu nepôsobia rušivo, nie je im venovaný taký priestor, aby odvádzali pozornosť. Dokonca z niektorých slovných podpichovačiek môžete vydedukovať, čo sa asi tak odohralo v minulej časti. A možno ak sa dozviete, že Sam a Max odrovnali internet, tak začnete pátrať po epizóde Reality 2.0 (vrelo odporúčame).

Disko zombies

Všetky narážky, odkazy (či už slovné alebo grafické) vytvárajú veľmi príjemné prostredie pre tých, ktorí majú už nejakú tú epizódku za sebou. V Night of the Raving Dead autori odvážne vytiahli zabudnutú TV show a spolu s ňou aj jej protagonistov a oživili vedľajšie postavy z minulých dielov. Vedia, čo majú za materiál v ruke a vedia s ním perfektne narábať a čo je najlepšie, vedia aj zo zdanlivo nesúvisiacich prostredí s neadekvátnymi postavami vyčarovať absurdný, ale pritom humorný a akceptovateľný scenár, aký poriadny sitcom potrebuje.

Sam & Max: Night of the Raving Dead
Sam & Max: Night of the Raving Dead Zlovestný hrad v Štutgarte.
Zlovestný hrad v Štutgarte.


Sam & Max: Night of the Raving Dead Minihra s autom sa teraz zmenila na hádzanie CD-čiek ala Paperboy.
Minihra s autom sa teraz zmenila na hádzanie CD-čiek ala Paperboy.


Sam & Max: Night of the Raving Dead Továreň na zombíkov je v skutočnosti nočným klubom.
Továreň na zombíkov je v skutočnosti nočným klubom.





Ten v Night of the Raving Dead sa točí okolo života nepochopeného emo upíra Jurgena s prepichnutými bradavkami, jeho plánu na ovládnutie sveta cez vyrobenie armády zombie a potom ich nechať uctievať to, čo momentálne vo svete frčí. Všetko je totiž o štýle, aj? Paródia kozumného života je postavená do kontrastu s kúpnou silou mladých ľudí. Preto aj Jurgen sa trasie ako zasiahnutý dávkou elektrického prúdu na parkete v klube The Zombie Factory, kde údajne prebieha výroba nemŕtvych zaplavujúcich pokojné susedstvo Sama a Maxa. Komisár bije na poplach a dvojica detektívov má opäť nový prípad.

Môžete byť prežratý zombíkmi a na nemŕtvych ani nepomyslieť, autori tak ladne a s ľahkosťou narábajú s béčkovými kulisami a všetkými možnými klišé hororových klasík, že vám nezostane nič iné, ako sa usmievať pri pohľade na zombie portrét Johna Romera alebo pri oživovaní novodobého Frankensteina. Temný tón, i keď s poriadnou dávkou satiry, však udržuje humor pri zemi. Zasmejete sa, ale nebudete sa rehotať. Dialógy sú napriek tomu plné zabijáckych hlášok a sú opäť napísané na výbornú s hviezdičkou.

Magická 3-ka

Po hrateľnej stránke sa Night of the Raving Dead nijak obzvlášť neodlišuje od svojich predchodcov. Po krátkom rozjazde, narazíte na schematické pravidlo troch (použitie troch predmetov, odpovedanie na tri otázky, splnenie troch úloh), ktoré je v aktuálnej epizóde používané možno až priveľmi často, aby nezostalo nepovšimnuté. Logické hádanky vyžadujú často skúšanie, časté cestovanie medzi lokalitami a dlhšie hľadanie riešenia. Možno hovoriť aj o najdlhšej epizóde, pretože v nej trochu poblúdite, pretože hint systém má tendenciu posielať vás na zlé miesta. Takou malou perličkou je potom predmet v klube, ktorý sa vôbec nedá použiť! Ak sa však pozriete na jednotlivé problémy retrospektívne, dávajú zmysel, pritom stačilo trochu viac venovať pozornosti prieskumu prostredí.

Sam & Max: Night of the Raving Dead

Susedstvo Sama a Maxa sa nezmenilo, ale znovu je vidieť snahu o oživenie dôverne známej ulice a postáv na nej podnikajúcich. Paranoidný Bosco zobral nohy na plecia a zavrel obchod, Smraďočka zahmlieva, čo sa stalo s pôvodným majiteľom reštaurácie, potkany si z obrovského robota spravili snobský podnik, Sybil si po minulej epizóde hľadá nového frajera atď. Nie je toho veľa, ale ak patríte k pravidelným divákom Sam & Max, tak vás potešia a uvítate také drobnosti ako nové fotografie, nové objekty v kancelárii detektívov, zmenu v chovaní niektorých postáv atď.

Snáď sa podarí v niektorej z budúcich sérií autorom do hry prepašovať systém flashbackov, ktoré by vám napríklad v komixových bublinách graficky vysvetlili, ako sa hrdinovia stretli s postavami alebo ako sa im podarilo nazhromaždiť trofeje nahádzané v skrini. Pomohli by pochopiť súvislosti novým divákom a keď už nie flashbacky, tak by pomohlo aspoň krátke oboznamujúce video „Čo ste videli v minulej časti“.

Technická stránka hry nemôže nikoho uraziť, hru rozbehnete aj na starších počítačoch, vďaka zrýchleným nahrávacím časom nečakáte dlho na loading ďalšej obrazovky, grafika konečne beží v širokouhlom formáte a na skvelo animované postavičky a kratučké cut-scény sa výborne pozerá. Dabing a hudba si udržujú naďalej svoj vysoký štandard. Tu naozaj niet čo vyčítať, snáď len drobné prepady vo framerate pred hradom v Štutgarte, ktorý je bičovaný dažďom.

Sam & Max: Night of the Raving Dead
Sam & Max: Night of the Raving Dead Tak to je on, metrosexuál emo upír Jurgen.
Tak to je on, metrosexuál emo upír Jurgen.


Sam & Max: Night of the Raving Dead Pozor spojler! Hups, už je neskoro a sú z nich zombíci.
Pozor spojler! Hups, už je neskoro a sú z nich zombíci.


Sam & Max: Night of the Raving Dead Pocta najväčšiemu zombíkovi všetkých čias.
Pocta najväčšiemu zombíkovi všetkých čias.





Sam & Max: Night of the Raving Dead nie je možno najlepšia epizóda druhej série, no obstojí aj ako samostatná hra. Autori dokázali znovu, že majú schovaných ešte niekoľko tromfov, ako nezachádzať do zbytočných experimentov a z jednotlivých častí nerobiť iba nudnú výplň, kým sa na scéne objaví hlavný zloduch a vám docvakne, že všetko ostatné pred veľkým finále bola len vata (aj keď mimoriadne chutná). Kto hľadá humorom natrieskanú hru a má rád adventúry, už hľadať nemusí.


napísal spacejunker 13.2.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: NIGHT OF THE RAVING DEAD
+ Sam & Max
+ paródia hororu a konzumnej spoločnosti
+ kopec humoru
- chybujúci hint systém
- blúdenie a hľadanie riešenia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, VGA 32 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Telltale / GameTap / Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. február 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19568)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk