WIPEOUT HD

WIPEOUT HD

Od prvého kontaktu s WipEout HD prešiel nejaký ten mesiac, no za ten čas sa z nesmelej malej školáčky stala diabolsky zvodná mrcha.

Dojmy

Vidieť, ako hra naberá svoju finálnu podobu, vidieť, ako sa demo od dema, verzia od verzie drasticky odlišuje a vízia sa približuje reálnym kontúram, je úžasné. Formovanie nehmotného do hmatateľnej hernej podoby je alchýmia, ktorá koncového zákazníka a bežného konzumenta herných produktov absolútne nezaujíma, no na okamih, keď ranú verziu, predstavujúc iba prvotné zhrnutie ideí a lacný koncept, vystrieda mohutná ukážka s dokonalými krivkami len nemá navlečené sexi prádielko, sa nezabúda. Od prvého kontaktu s WipEout HD prešiel nejaký ten mesiac, no za ten čas sa z nesmelej malej školáčky stala diabolsky zvodná mrcha.

Studio Liverpool nechce nosiť na chrbte nápis „plagiátor“, WipEout HD nechce byť iba obyčajným portom a už vôbec nie prachobyčajným remixom toho najlepšieho, čo ponúkli oba PSP hity Pure a Pulse. Občas dokonca zazneli plaché slovká nadšenia ako „ultimátny WipEout“, či „najlepší racing pod slnkom“. Eufória, ktorú hra vyvolala od prvého spustenia, sa dala po naplnení miestnosti farbami, špičkovo dunivým soundom a dráždivým ženským hlasom chladno oznamujúcim „rockets“, odpustiť.

Chrum, chrum, bú, mú, vžuuuum

Prvoplánový kalkul dať hráčom na PS3 nejaký ten WipEout v HD, pričom si nezašpiniť veľmi ruky, ale vytvoriť port (čo je v dnešnej dobe a hlavne u Sony, kde jedna séria lieta z jednej platformy na druhú, úplne bežné), sa po zahraní vytráca do stratena. No stále hrozí, že finálna verzia bude smrdieť po dojnici. Pretože, čo je raz vydané primárne cez PSN ako elektronický download, tak to má šancu dostávať do vienku nový obsah prostredníctvom sťahovateľných balíčkov, pochopiteľne spoplatnených, ako nám to ukázal Pulse. A tu je achylova päta WiEpoutu HD. Ak sa autori rozhodnú uvoľniť len holý rám, ktorý bude dopĺňaný vyťahovaním kreditov z peňaženiek, pôjde o podraz s cieľom nahrabať sa na tom istom dvakrát, no ak bude obsahovať dostatok súťaží, nejakých 20 tratí, tak tu máme jasného favorita a najlepší WipEout na planéte.


WipEout HD tvoria trate z oboch PSP dielov, featúry z Pulse, vlastné drobné vylepšenia, špičkové ovládanie a vizuál prispôsobený novej platforme. Je farebnejší, živší, bohatší, jednoducho taký, aký si WipEout zaslúži. Trate sú bohato animované, mantinely žiaria v tuneloch, monumentálnosť stavieb je prehĺbená väčším dohľadom a zvyšok obrazu vypĺňajú výbuchy statickej elektriny, dymových stôp, výbuchov, iskier a iných efektov priamo ovplyňujúcich HUD. Všetko bliká, hýbe sa a keď príde na herný režim Zone, tak vás paľba farieb, ktorá v pravidelných vlnách mení kolorit celého sveta, absolútne pohltí a grafický ekvalizér premietnutý všade na trať bubnujúci do rytmu zhypnotizuje.

Trate si zachovali od predchodcov rovnaký layout a rozloženie zrýchľovacích padov a padov so zbraňami. Čo však postrehnete po odjazdení zopár kôl, je, že vás ako magnety nepriťahujú mantinely a dokonca sa vám podarí zajazdiť aj perfect lap. Vo WipEout HD máte veľkú šancu, že prekonáte traťové rekordy z Pure či Pulse. Aj napriek proporciálne identickej veľkosti sú niektoré (predtým) zradné úseky ľahko zdolateľné. Takto sa viac môžete sústrediť na zbieranie power upov a súboje so súpermi ako na na milimeter presné prechádzanie zákrut.

Kapitán, mám to pod kontrolou

Dynamika hry vďačí predovšetkým enginu, ktorý dokáže pumpovať na obrazovku 60 fps, a z toho ťaží aj ovládanie. Je presné, reaguje okamžite a dáva vám možnosť niektoré chybičky skorigovať predtým, než skončíte so stratou rýchlosti omlátení o mantinely. Klzák na trati akoby plával v hustejšom vzduchu a kládol väčší odpor pri vyberaní zákrut, no možno ide o subjektívny dojem. WipEout HD ponúka tri ovládacie schémy, jednu klasickú, jednu využívajúcu pohybové senzory a jednu, ktorá tieto dve kombinuje. Treba však povedať, že ovládanie pohybom je pre takýto typ hry absolútne nevhodný. Ani po nastavení vhodnej citlivosti a zapnutí asistenta (polo autopilot) sa vám nebude jazdiť pohodlne.


Kombinácia náklonu nosu klzáka SIXAXISom a ovládanie analógovou páčkou vyhráva na plnej čiare, i keď si treba zvykať na fakt, že ak chcete zvýšiť aerodynamickosť ovládaného stroja, musíte tlačiť gamepadom smerom dolu. Toľko preklínané predné triggery L2 a R2 sú v hre využité ukážkovo. Využívajúc hĺbku zatlačenia máte doslova pod plnou kontrolou vzduchové brzdy. Malý ťukes s vami odreže zákrutu, prípadne skoriguje dráhu letu, plné zatlačenie vás bezpečne prenesie cez obracačku o 180°. Výborná ovládacia schéma ponúka nielen skvelý herný zážitok bez zbytočných chýb, ale dovoľuje aj riskovať a využívať nebezpečné skratky, ktoré boli predtým opomenuté kvôli bezpečnosti a stráženiu náskoku pred súpermi.

Umelá inteligencia sa už prestala riadiť schematickými pravidlami svojich vzorov, snaží sa bojovať za každú cenu a výhody dané technickým spracovaním vám pekne zráta. Zbrane jej nie sú cudzie a na najvyššej obtiažnosti hrozí, že po jednom kole bude z vášho klzáku vrak. Agresivita AI by potrebovala vyladiť, ako aj fakt, že na niektorých tratiach sú oponenti až extrémne rýchli, i keď nevyužívajú zrýchľovacie pady. Zbraňový arzenál by vo WipEout HD mal zostať zachovaný, nájdete tu všetky známe dobroty ako tlakovú vlnu Quake, míny, bomby, (ne)riadené strely, štít, autopilot atď.

Medzi novými nájdete účinný samopal, ak sa chcete predrať z chvosta do vedenia a potom dvojica (Repulsor a Shiruken) so širokým operačným rádiusom, ktoré si nájdu kvôli sile uplatnenie iba vo vybraných režimoch a multiplayeri. Všetky zobrané power upy je možné premeniť do energie štítov a o aktivovaných zbraniach, položených mínach či blížiacej sa Quake vlne vás HUD vopred informuje. Máte tak prehľad, čo sa deje za vaších chrbtom, ale aj akými hračkami sa ostreľujú oponenti pred vami.



Chutná HD zmes

Kampaň WipEput HD je tvorená ako v Pulse gridmi, šesťuholníkovými úlikmi, reprezentujúc herné režimy Time Trial, Single Race, Zone, Speed Lap a Tournament. Získané body za umiestnenie v pretekoch vám na konte kumulujú a otvárajú cestu k novým gridom, novým súťažiam. Veľkou výhodou takejto stavby je vyváženie celého šampionátu, pretože ak vám nevonia Zone, môžete stratu bodov dohnať napríklad v Speed Lap. Hra bude ponúkať možnosť vytvoriť si vlastný grid a ten sharovať medzi kamarátmi.

Prednosťou WipEout HD bude aj masívna podpora online. Nebude to len o multiplayeri pre 8 hráčov, ale aj o maniakálnych štatistikách, komunite a sťahovaní/uploadovaní ghostov a zaujímavých momentiek odfotených cez integrovaný Photo režim. Rozšírená funkčná sada dovoľuje vytvárať skutočne pôsobivé fotky, ostatne to môžete posúdiť z obrázkov, ktoré boli vytvorené vo foto móde. Trojica v strede textu zachytáva zmenu trate Moa Therma a porovnáva kvalitu prevedenia PSP s PS3 verziou.

Na základe dojmov z preview verzie môžeme prehlásiť, že séria WipEout bude pred letom (alebo počas horúcich mesiacov bohatšia) o pokračovanie, ktoré si vyberá len to najlepšie a mixuje to do skvelo hrateľného celku. Reputáciu WipEout HD môže pošramotiť jedine chudobnejší obsah súťaží rozširovaný spoplatnenými balíčkami.


napísal spacejunker 23.4.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[25.8.2008]
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[15.10.2008]
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[25.2.2008]
WIPEOUT HD


PS3

Vývoj: SCEE / SCEE / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk