WIPEOUT HD

WIPEOUT HD

8.0

Namydlené klzáky po niekoľkých odkladoch konečne zaparkovali na PlayStation Store v tej najlepšej forme.

Recenzia na PS3 verziu

Namydlené klzáky po niekoľkých odkladoch konečne zaparkovali na PlayStation Store. Netrpezlivo očakávaný vstup série WipEout na pôdu novej generácie je zbrzdený práve zvolenou formou distribúcie. WipEout HD je príkladom hry, ktorá by si popri elektronickej podobe, zaslúžila aj pultový predaj. Čert zober SOCOM aj Warhawk, úvodná otvorenosť hry a pocit neustáleho víťazstva má šancu zdrapnúť za pačesy pasívnych formovačov foteliek, ale aj vyznávačov adrenalínu, ktorí na seba kričia výhradne cez headsety a nestrpia bezprostrednú spoločnosť okolo seba.

Vieme, prečo tomu tak je. Ambíciou Sony je základnú hru po vzore dvojice PSP WipEoutov rozširovať sťahovateľnými balíčkami a obsah nafukovať až do podoby plnohodnotnej (full price) hry. Lenže. WipEout HD je plnohodnotnou hrou a predáva sa za „nekresťanských“ 450,- Sk! Či už budete chcieť nové klzáky, trate, skiny, hudobné tracky a iné doplňujúce srandy, hra vám vydrží vďaka diabolsky nastavenej obtiažnosti a zásahom nových mechanizmov do hrateľnosti poriadne, poriadne dlho. Teda ak patríte medzi vytrvalcov a trpezlivú sortu ľudí.

Ukážkový úvodný rozbeh je ako z pomocnej. V prvej lige z ôsmych padá jedno zlato za druhým a nestačíte sa čudovať ako jednoducho si krúžite na tratiach, ako plynule predbiehate a ako sa vysmievate súperom 6 sekundovým náskokom. Ten smiech prejde už v tretej lige, kde všetka sranda ide bokom a karty sa obrátia. Vy ste na chvoste a súperi vám ukazujú konštantne chrbát a strácajú sa za prvou zákrutou. WipEout HD má drvivú obtiažnosť, ktorá nič nedaruje, navyše je zle vyvážená. Skokový nárast je badať hlavne v časovkách, ktoré sa v úvode zdajú byť nesplniteľné.

Do cieľa dorazíte aj po limite pre bronzovú medailu (posledná bodovaná) a pritom ste jazdili najčistejšie ako viete a zrýchľovali na takmer každom akcelerátore na trati. Podobne ako v Time Trial sa situácia opakuje aj v Speed Lap, kde jazdíte, kým nezískate zlato, alebo neodjazdíte sedem kôl. Počíta sa vždy iba najrýchlejšie, ale získať najvyššiu medailu je nemožné, ak si neosvojíte nové herné mechanizmy a zákerné taktiky skracovania trate.

WipEout HD
WipEout HD Magická quake vlna v popredí ničí všetko, čo je príde do cesty.
Magická quake vlna v popredí ničí všetko, čo je príde do cesty.


WipEout HD Magnetické pásy vniesli do hry aj loopingy.
Magnetické pásy vniesli do hry aj loopingy.


WipEout HD Lojalita voči tímom odomyká skiny a napríklad aj tento HUD z WipEout 2097.
Lojalita voči tímom odomyká skiny a napríklad aj tento HUD z WipEout 2097.





Autori týmto hádžu do ringu rukavicu dokonca aj jednou trofejou. Kto zajazdí čas na Anulpha Pass pod 30.82 sekundy je kráľom, ale nech sa snažíte akokoľvek, ste vždy o 4 sekundy pomalší. Ako je to možné? Odpoveď? Barel roll a side shifting. Tieto dve techniky vedia jazdu poriadne znepríjemniť, no ak ich zvládnete, ste pánom na trati. Side Shift je strafovanie do strán po dvojitom ťuknutí do tlačítok vzduchových bŕzd, ktoré vás vždy bezpečne prevedú ostrými zákrutami bez straty rýchlosti. Strafovanie vás vie zachrániť od zrážky s mantinelom, tesne za súperom môžete prudko vybočiť z jeho stopy a predbehnúť ho, alebo mu odovzdať dymiacu raketu za vaším zadkom.

Chce to veľa cviku a hlavne praxe, pretože v pretekoch zabúdate, že máte ešte nejakú inú možnosť, ako zákruty preletieť bez vypnutia motora. Barrel Roll je neuveriteľným pomocníkom. Ak sa vám podarí spraviť otočku okolo svojej osi vo vzduchu, po dopade okamžite akcelerujete. Vďaka členitosti tratí a príležitostiam na skoky nie je problémom spraviť dve alebo tri otočky za jedno kolo. Má to ale háčik. Barrel Roll potrebuje energiu a tú zase vy, aby ste v pretekoch prežili, pretože každá jedna kolízia, zásahy od zbraní vám zo života ukrajujú.

Stačí, aby ste neukočírovali vznášadlo vo vysokých rýchlostiach, napeckujete do mantinelov, potom schytáte priateľskú salvu rakiet a pri rozbehu preventívne nabehnete na míny a slečna vám už hlási, že dočervena rozpálený HUD znamená Damage Critical. Našťastie aj vo WipEout HD platí, že power upy sa dajú vstrebávať a takýmto spôsobom dopĺňať energiu. Bude to teda rýchle akcelerovanie, alebo sa pokúsite zbraňami zlikvidovať tých pred vami, alebo im ujdete čistou jazdou? Strategický element v spojitosti s majstrovsky zvládnutým ovládaním vedie len k úspechom, ale stojí to veľa, veľmi veľa úsilia a pevné nervy.

WipEout HD je zhruba od polovice skutočným hard core peklom. AI má tendenciu dominovať už počas úvodných sekúnd a nepustiť vás pred seba, ak nejazdíte ako profík. V hre nestačí poznať presné rozloženie plôch na power upy a akcelerátorov, musíte ju vedieť preletieť a nájsť si svoju ideálnu stopu, ktorá môže viesť aj skokom cez mantinely. Počítačom ovládaní súperi sú nekompromisní, zatiaľ čo v úvodných ligách vám dávajú šancu dýchať, neskôr to už bude tvrdý boj o každý meter na trati. Prílišná agresivita buduje veľmi rýchlo frustráciu. Všetko to drilovanie a neustále skúšanie sa môže rýchlo prejesť a už sa k hre nikdy nevrátite.

WipEout HD

Hra by si rozhodne zaslúžila lepšie vybalansovať. V klasickom Single Race neuspejete, pretože nestíhate, ale v rovnakej lige len v Turnaji (zloženom zo 4 Single Race) dominujete na prvých priečkach. Nevyváženosť obtiažností je badateľná aj na medailách, čo je ešte viac deprimujúce (pre niekoho je to výzva). Štruktúra súťaží okopírovaná z Pulse dovoľuje kumulovať body za medailové pozície a tak si otvárať cestu do vyšších líg. Takýmto spôsobom môžete problematické pasáže ignorovať a vykompenzovať ich získaním zlata v nižšej lige alebo sa pokúsiť uspieť v aktuálnej, len v inom režime. Ak dominujete v Single Race a turnajoch, ale Zone vám príliš nejde, nemusíte sa vôbec pokúšať o čisté prechádzanie tratí s neustále stúpajúcou rýchlosťou bez možnosti brzdiť.

Pre absolútnych začiatočníkov sú tu pomocné kolieska v podobe asistenta, ktorý vás drží ďalej od mantinelov. Po jeho zapnutí sa vznášadlo chová ako protipól k prekážkam - navzájom sa od seba odtláčajú. Oceníte ho maximálne kvôli jednej trofeji v úvode. Inak vám bude znepríjemňovať život, zabráni vám preskočiť mantinel a nedovolí riskantný skok z visutej bezbariérovej rýchlostnej pasáže na trati Anuplha Pass tesne pred finišom. Rovnako zbytočný je aj power up autopilot, ktorý vás kľudne nechá v dráhe strely, nenavedie na urýchľovač atď.

WipEout HD má v zásobe všetky dôležité a obľúbené power upy z predchodcov. Sú rozdelené medzi zbrane a podporné / obranné. Prudká akcelerácia, míny, bomba, (ne)navádzané rakety, plazma, dopĺňajú vysoko účinný guľomet, quake, ktorý zrazí a spomalí každého v obrovskou ohnivou vlnou a vysávač energie zo súperov. Ani výbava herných režimov nijako nevybočuje zo zabehnutých koľají. Ak ste už hrali niektorý z predchádzajúcich dielov, možno vám bude chýbať Head to Head alebo zábavný Eliminator.

Za to v boxoch sa udiali poriadne zmeny. Osem známych tímov je doplnený o štyri nové, čo znamená, štyri nové klzáky. Každý má pochopiteľne svoje štatistiky (rýchlosť, štít, manévrovateľnosť, akcelerácia), ktoré sa spočiatku môžu zdať ako kozmetické. Tento dojem vyprchá v okamihu, keď budete musieť obetovať stabilitu za rýchlosť a popasovať sa s diabolským limitom v časovkách. Z nových klzákov je veľmi sympatická Harimau, ktorá pri vysokých rýchlostiach drží svoju stopu. Samozrejme, je tu všestranný Assegai, žltočervená strela Piranha, ale aj absolútny kompromis v podobe zelenej Mirage. Po vzore Pulse sa vaša lojalita k jednému tímu odráža na bodoch, za tie si odomykáte nové skiny, ale aj napríklad nový vizuál HUDu, ktorý je v základnej verzii odporný. Nutno povedať, že lojalita stúpa slimačím tempom, čo zvádza k myšlienke závodenia iba s jedným tímom. Nenechajte sa zmiasť.

WipEout HD
WipEout HD Vďaka foto režimy si môžete robiť a upravovať kompozíciu snímkov kedykoľvek.
Vďaka foto režimy si môžete robiť a upravovať kompozíciu snímkov kedykoľvek.


WipEout HD Obtiažnosť približne v polovici hry neuveriteľne stúpne.
Obtiažnosť približne v polovici hry neuveriteľne stúpne.


WipEout HD Dynamický mód Zone meniaci neustále kolorit a rýchlosť je jednoducho zážitok.
Dynamický mód Zone meniaci neustále kolorit a rýchlosť je jednoducho zážitok.





WipEout HD podporuje online multiplayer pre ôsmich a offline (splitscreen) pre dvoch hráčov so všetkými rebríčkami (globálne, priatelia, lokálne). Sklamala nás absencia uploadovania/sťahovania ghostov a úplné ignorovanie štatistík, ktoré v minulosti evidovali každý jeden vystrelený projektil. Dúfame v nápravu v najbližšom update.

Jednoznačnou prednosťou je engine pumpujúci na obrazovku grafickú hostinu pri stabilných 60 fps bez viditeľného spomalenia. Všetko je čisté, uhladené a nesie nezameniteľný minimalistický rukopis Designers Republic. Keď sa po prvýkrát preveziete na Sol 2, trati zavesenej v oblakoch, hĺbka perspektívy vám zoberie slová z úst. Hra šľape ako namydlený blesk , výborne vyzerá a ešte lepšie znie. Frflali sme aj my na rovnaké tracky ako v Pulse, ale ak ich počujete geniálne namixované do surroundu, nechcete nič iné. Dunivý a na sample bohatý electro soundtrack vás obstreľuje z každej strany.

WipEout HD je hrou, na ktorú som ja osobne dlho čakal a vkladal do nej veľké nádeje, že sa stane ultimátnym a zásadným dielom v sérii. Potešujúce je, že Sony nerobí z hry dojnú kravu kvôli potenciálu sťahovateľného obsahu, ale uvádza nekompromisne obtiažnu rýchlostnú škúšku, ktorá čiastočne na prestrelenú a nevybalansovanú obtiažnosť dopláca. Vo svojej triede ale remix do HD vie narobiť poriadny hukot.


napísal spacejunker 25.9.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[25.8.2008]
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[15.10.2008]
WipEout HD
| WIPEOUT HD
[25.2.2008]
8.0
Ohodnotiť
WIPEOUT HD
+ trate
+ bezproblémový online multiplayer
+ zákerné techniky ovládania
+ vizuálna príťažlivosť
+ špičkový surround soundtrack
- nevyvážená obtiažnosť
- žiadne sťahovanie / uploadovanie ghostov
- mizerné štatistiky


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk