MOTORSTORM: PACIFIC RIFT

MOTORSTORM: PACIFIC RIFT

Brutálny off road racing sa presúva na ostrov v Pacifiku, ktorý zažije tak hlučný festival, až sa stromy budú ohýbať.

Dojmy

Orientácia racingov sa mení pozvoľne, no hromadne. K zmenám dochádza prakticky bez povšimnutia. Nie je to tak dávno, čo boli na vrchole okruhové závody, v zápätí ich vystriedali mestské preteky, potom prišla vlna rally hier. Posledná menovaná kategória bola zatlačená do kúta a prehlučaná buranskými off-roadmi. A keď sa ich nahromadí na trhu niekoľko, začína tuhý boj o prvenstvo, o ktoré bojujú aj u nás takmer neznáme súťaže. No a potom tu je spojenie exotična s jazdením mimo ciest.

MotorStorm svoj pôvod nezamaskuje, ako launch titul si vytvoril okolo seba veľmi silnú fanúšikovskú základňu, aj napriek výrazne chudobnému obsahu. Evolution Studios vychovali medzi racingami vlastného čierneho koňa a tak trochu sa vzopreli zaužívaným pravidlám; nechali súťažiť niekoľko kategórií vozidiel na jednej značne rozvetvenej trati. Tak vznikol unikátny mix silných, slabých, ťažkých a ľahkých strojov súperiacich o prvenstvo v prašnom a vyprahnutom Monument Valley.

Hlučný festival, ktorého charakter vystihuje najlepšie dunivá a energická muzika drum'n'bass, sa z púštneho jednotvárneho prostredia presúva na exotický ostrov niekde v Pacifiku. Kultúra okolo MotorStorm je veľká a z toho odvážneho koníka sa časom stal divoký plnokrvník, čakajúci na skrotenie. Pokračovnie Pacific Rift bolo nevyhnutné a to nielen z dôvodu etablovania novej značky, ale aj kvôli zodpovednosti za hráčov bojujúcich ešte aj teraz na serveroch v Time Trial, pre ktorých bolo vydaných niekoľko sťahovateľných balíčkov. Pacific Rift už nemá mať chyby predchodcu.



Poučený Evolution Studios, dospelejšia značka

Nemá zmysel chodiť okolo horúceho blata, pôvodný MotorStorm trpel akútnym nedostatkom herných režimov (pridaných cez voľne dostupné i spoplatnené updaty), no jednou z najviac vyčítaných bola absencia akéjkoveľk podpory offline multiplayeru pre 2-4 hráčov na jednej obrazovke, ktorý je teraz doménou Pacific Rift. Poviete si malichernosť. Pre potreby tak agresívnej a na inzultácie bohatej hry je práve táto drobná zmena veľkým krokom k zábave. Nám sa naskytla možnosť vyskúšať iba splitscreen vo dvojici a hneď je jasné, že v online lobby bude o niečo menej ľudí.

Pri offline multiplayeri sa počet účastníkov na trati znižuje presne na polovicu (zo 16 na 8) a obrazovka je delená vertikálne, čo je zatiaľ najväčšie negatívum. Pod úspechy sa významne podpisuje znalosť trate, ale hlavne predstavivosť a orientácia v priestore. V malom slížiku (výreze obrazovky) strácate periférne videnie, čo je pri rýchlych hrách a racingoch absolútne neprístupné. Demo malo obmedzené možnosti nastavenia (rozumej žiadne), dúfajme, že sa bude dať deliť obrazovka aj horizontálne. Pri hre štyroch hráčov je splitscreen vo forme kríža, ktorý pre každého zúčastneného vytvára rovnaké podmienky.

Druhou zásadnou zmenou v Pacific Rift je autormi proklamovaná bujnosť interaktívneho prostredia, ktorá môže jedine prekvapiť a to v tom najlepšom alebo najhoršom možnom slova zmysle. Dvojica hrateľných ukážok však neobsahovala zásadné prvky priamo ovplyvňujúce jazdné vlastnosti áut a znevýhodňovanie súperov zrušením drevených konštrukcií a iných objektov či skracovaním trate cez bambusový sad na pláži.

Bacha, stromy!

Štvorica odskúšaných tratí mala až veľmi blízko k tým v pôvodnom MotorStorme a pri prvom pohľade sme sa nevyhli konštatovaniu, že sú zasadené do zelenšieho Monument Valley. Testované trate sú kratšie, kompaktnejšie, členitejšie, skratky zradnejšie a nie je dopredu isté, či po použití získate náskok alebo ho naopak stratíte. Nachádza sa tu množstvo zradných miest, ktoré sa netýkajú výhradne povrchu. V Cascade Falls narazíte pred poslednou zákrutou obracačkou-vynášačkou na stenu, do ktorej zaisto na prvýkrát napeckujete, drevené mostíky bez zábradlí nad nekonečne hlbokým útesom, rozhádzané použité pneumatike a krabice, ktoré vás po náraze pošlú tam, kam nechcete.


To platí aj rampy na trati Wildfire vynúcej sa okolo sopky. Nestačí len na ňu nabehnúť a skočiť, dôležitý je aj smer jazdy a potom korekcia letu, pretože ľahko môžete skončiť v horúcej láve. V Pacific Rift nie je dopredu určené, pre aký typ vozidla je daná skratka určená. Aj pod zvaleným stromom môžete prefrčať na bugine, otázkou je, či niečo získate, alebo ste mali boostovať na kameňoch vedľa. Trate jednoznačne kladú väčší dôraz na stratégiu, ako na rýchlosť a výber kategórie auta, lebo ako isto viete, v MotorStorm môže vyhrať aj obyčajná jednostopá motorečka.

Spomedzi pestrého výberu v garáži Pacifit Rift patria motorky medzi najnebezpečnejšie. Stačí ľahký ťukes a už letíte. Stačí, že zle prenesiete váhu pred dopadom a narazíte si držku. Stačí, že sa šmyknete do steny a končíte. Motorky dokážu prefrčať aj úzkymi a nízkymi priechodmi (za predpokladu, že jazdca pritlačíte k riadidlám) a predĺžiť skok tesne pred opustením rampy jednoduchým ollie. Najrýchlejšie sa im prehrieva motor, nemôžu jazdiť vo vode a čo je najhoršie, ich ovládanie je jedným slovom peklo. Môže za to sčasti kamera, ktorá dramatické momenty zoomuje a často vás ukracuje o výhľad na cestu a sčasti za to môže jazdný model.

Agresívna brutalita

Nebezpečné sú aj z dôvodu, že ich mušia váha je laskominou pre akýkoľvek iný vehikel. Na tratiach s križovatkami sa prejazdy takýmito úsekmi stávajú mimoriadne adrenalínové a to nielen pre jednostopé vozidlá. Osobne mi prešlo pod rukami niekoľko hrateľných ukážok z rôznej fázy vývoja (od 40 % - 80 %) a v každej sa menilo chovanie všetkých áut bez rozdielu kategórie. Hra potrebuje poriadne vybalansovať všetky typy, aby nedochádzalo k uprednostňovaniu tých agresívnejších a ťažších vozidiel.

Vo všeobecnosti je každé rýchle a po bleskovom štarte vo vysokých rýchlostiach strácate nad nimi kontrolu. Drasticky sa znižuje polomer otáčania, predlžuje brzdná dráha a odmietajú odpovedať okamžite na vami udávaný smer jazdy a to bez ohľadu na to, po akom povrchu práve frčíte. Rally autá, obľúbené mud pluggery majú tendenciu šmýkať sa aj na skalách, motorky zase tancujú všade. Favorizovanými boli jednoznačne ľahké buginy a nekompromisné monster trucky.


Ak zvládnete toto monštrum, nič vám v ceste nebude stáť a s prehľadom vyhráte ktorýkoľvek pretek. Monster truck dokáže zošrotovať svojimi kolesami každého súpera, prejde hlbokou vodou a hravo si poradí aj so skokmi. Momentálne patrí medzi jednoznačne najobľúbenejšie vozy, kto vie, ako sa karta obráti vo finálnej verzii, od ktorej čakáme väčšiu diferenciáciu nielen áut, ale aj výraznejšie ovplyvňovanie jazdy povrchmi, ktoré sa striedajú na tratiach oveľa častejšie. Nájdete tu vodu rýchlejšie ochladzujúcu motor, ak práve neboostujete, vodné sprchy, lávové polia zohrievajúce teplotu, bažiny, piesok, kovové pláty na improvizovaných zákrutách, šotolinu a ďalšie.

Kto nakoniec vyhrá?

MotorStorm Pacific Rift na štartovnú čiaru stavia naraz až 16 hráčov (aj online). AI ovládaní súperi vám neustále dávajú pocítiť, že už na tratiach nie ste sami. Neboja sa riskovať, ísť do kolízií a bodíčkovať na miestach, odkiaľ niet úniku. Je veľmi agresívna, vie sa sama o seba postarať a ak spravíte chybu (havária), ocitnete sa veľmi rýchlo na konci štartovného poľa. Na druhej strane viete, dá sa aj z posledného miesta počas dvoch kôl dostať do vedenia. Chce to však tréning a trpezlivosť. U AI máme hlavne obavy z jej agresie, bezchybnej jazdy a čiastočného cheatovania. Tu platí rovnako ako u kategórií vozidiel, že potrebuje vyladiť.

V ponuke off road racingov už MotorStorm nebude dominovať sám. Na svojom piesočku, kde sú doménou silné stroje a značne členitý povrch, bude však kráľom Pacific Rift. Neopozeraný koncept pretekov rôznych kategórií na jednej trati, ktoré sú plné zradných skratiek, chutí stále rovnako dobre ako prvý krát.


napísal spacejunker 10.9.2008
Páči sa mi!
MOTORSTORM: PACIFIC RIFT


PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Evolution Studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 28. november 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk