TALE OF A HERO

TALE OF A HERO

5.0

Nová fantasy adventúra s atmosférou starých rozprávok pochádza od tvorcov Posla Smrti. Vyrovná sa legende?

Recenzia na PC verziu

Poznáte to. Práve ste videli béčkovú produkciu, ale ani za toho boha si neviete spomenúť na meno hlavného hrdinu, prečo jeho starká sedela na krabici so zbraňami, kde sa vzal zloduch vlastniaci pozemky a načo mu je hárem vraždiacich sexi modeliek. Zaručene však máte pripravenú odpoveď, ktorá ospravedlňuje trávenie času pri tomto diele. Nech je to už čokoľvek, v prípade Tale of a Hero to bude zaručene meno firmy Future Games, zodpovednej za Posla Smrti a pracujúcej na nepriamom nasledovníkovi Alter Ego.

Tale of a Hero patrí medzi ten nevýrazný typ hier, na ktoré po dohraní zabúdate. Nesnaží sa byť za každú cenu originálna, vulgárna ani prehnane exotická, nezavedie vás na miesta, ktoré vám vyrazia dych, nevyrozpráva príbeh tak komplikovaný, že neviete, kde je sever, ani nepredstaví postavy, ktoré by ste hrdo nosili na tričku. Tale of a Hero je obyčajnou adventúrou, obyčajným dobrodružstvom sedliackeho hrdinu, ktorý musí pred svadbou stihnúť zbaviť herný svet zla.

Nevesta mu vyčíta, že sa jej nevenuje, svokor podpiľuje konár pod zadkom, keď svojej dcére Euree prezradí, prečo ju Olaf nezoberie na tancovačku. Dáva totiž prednosť princeznej! Svoju kamarátku z detstva musí stoj čo stoj zachrániť zo spárov zloducha – ľadového titana Krugella. Viaže ho k nej história a robí to aj pre svojho zosnulého otca, kedysi veľkého hrdinu, ktorý mimochodom skolil Krugellovho brata, draka Ariocha.

Ako išiel Honza do sveta

Snaha hry vykresliť Olafa ako neohrozeného a nebojácneho hrdinu ochotného pomôcť babičke s vedrami pri studni sa míňa s účinkom. Úvodné vysporiadanie s jaskynným trolom má tendenciu vybudovať vzťah s ovládanou postavou. Bez výsledku. Po vyriešení relatívne diplomatického problému s mäsožravcom sa vám nedostane vďaky, neuvidíte ani jediného dedinčana, nik vám neprinesie koláče. Prológ vás nijako nenavnadí a už tobôž neprezradí, aké skutky má na triku Olaf, najväčší hrdina v kraji.

Tale of a Hero
Tale of a Hero Nepripomína vám to staré dobré rozprávky?
Nepripomína vám to staré dobré rozprávky?


Tale of a Hero Problémy sú logické, ale používaniu všetkého na všetko sa nevyhnete.
Problémy sú logické, ale používaniu všetkého na všetko sa nevyhnete.


Tale of a Hero Podmorský svet patrí jednoznačne medzi najkrajšie.
Podmorský svet patrí jednoznačne medzi najkrajšie.





Nech sa hra akokoľvek snaží, backstory, alebo pozadie postáv, zostáva po celú dobu plytšie ako mláka po roztopenom snehu. Príliš obyčajný scenár sa prevažne živí na typických rozprávkach o nebojsovi či peciválovi, ale váha ich obohatiť paródiou či sarkazmom. Hra tak nie je ani vážna, poučná, ani vtipná. Počas celej doby je príbeh nezáživný, poznáte cieľ, poznáte ingrediencie na dorazenie zloducha, šliapete len po ceste, na ktorej sú, samozrejme, nahádzané problémy. A čo je najhoršie, negraduje dej, hrdina sa nevyvíja a zvraty sa tak menia na predvídateľné klišé.

No a keď už sme pri tom príbehu, autori mohli siahnuť po slovanských menách, ľahšie by si ich mladší hráč zapamätal a možno sa s nimi aj stotožnil. V celej hre narazíte na minimum NPC postáv, ktoré vám budú píliť uši otrasným dabingom. Postráda emócie, ako keby dabéri čítali text bez vedomia, kde sa rozhovor odohráva, či je postava nahnevaná, prekvapená, alebo len sucho komentuje situáciu. Dokonca v titulkoch narazíte na preklepy a v niektorých pasážach nekorešpondujú s hovoreným slovom.

Príbeh hrdinu

Tale of a Hero vás po vláčnom úvode zavedie pod morskú hladinu a potom na ďaleký, mrazivý sever. Všetky problémy sú výhradne logického charakteru a až na naberačku v jaskyni sa prakticky nestretnete s pixelhuntingom. Manipulácia s predmetmi je jasná, hotspoty vyskakujú samé, ale čo s nimi môžete robiť, nie je signalizované inteligentným kurzorom. Takto musíte preskúmať všetko, čo je na druhej strane len dobré, aspoň vám nič neujde. Celkovo zaberie Tale of a Hero približne 10 hodín čistého herného času a keby bol Olaf o niečo ukecanejší a sem-tam aj utrúsil poznámku alebo naznačil riešenie, bolo by to ešte menej.

Tale of a Hero
Tale of a Hero Grafika a animačný systém nepatria medzi silné stránky Tale of Hero.
Grafika a animačný systém nepatria medzi silné stránky Tale of Hero.


Tale of a Hero V hre narazíte na minimum NPC postáv.
V hre narazíte na minimum NPC postáv.


Tale of a Hero Po takmer celú dobu hrania nebudete počuť hudbu.
Po takmer celú dobu hrania nebudete počuť hudbu.





Pre zachovanie logiky sa autori uchýlili k zaujímavému vyriešeniu otázky, ako môže hrdina schovať do vrecka dvojmetrový rebrík. V inventári sa namiesto skutočného rebríka objaví iba jeho šrafovaná silueta a ak ho budete skutočne potrebovať, tak si hrdina odskočí a prinesie si ho tam, kam potrebuje. Rafinovane je daný najavo aj odpor k puzzlom, akčným pasážam a iným prvkom moderných adventúr, v neskoršej fáze narazíte na hádanku s posuvnými kamennými blokmi, ktorú Olaf vyrieši svojsky, použitím sily.

Technickou stránkou Tale of a Hero dieru do sveta neurobí, grafika je malým výletom do minulosti, napriek tomu sú backgroundy posiate animáciami a tie v podvodnom svete patria medzi to najlepšie. Beží vo fixnom rozlíšení 1024x768, nepodporuje širokouhlé obrazovky. Hudby je v hre ako šafránu, zaznie iba vo vybraných momentoch, prakticky po celú dobu budete vstrebávať žalostný dabing a zvukové efekty. Tale of a Hero nepodporuje multitasking a s obľubou, ak vám v pozadí bežia programy, padá.

Ako už bolo povedané na začiatku, Tale of a Hero je obyčajným dobrodružstvom, ktoré po pár dňoch vyfučí z hlavy. Ak vyslovene nevyhľadávate každú jednu adventúru a nepatríte medzi fanatických obdivovateľov produkcie Future Games, o nič neprídete.


napísal spacejunker 4.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
TALE OF A HERO
+ atmosféra rozprávok
+ tradičná adventúra bez akčných prvkov
+ vybrané hudobné tracky
- cena
- obyčajný príbeh
- rozprávanie negraduje
- dabing


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Future Games / Conquest / Future Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk