SECRET FILES 2: PURITAS CORDIS

SECRET FILES 2: PURITAS CORDIS

7.0

Očakávané pokračovanie mimoriadne obľúbenej adventúry tak trochu kráča v tieni svojho predchodcu.

Recenzia na PC verziu

Aktuálne zúriaca Brownova mánia okolo anjelov a démonov hrá do karát Secret Files 2: Puritas Cordis, pokračovania vynikajúceho debutu Animation Arts a Fusionsphere z roku 2006 a u hráčov mimoriadne obľúbenej adventúry Secret Files: Tunguska. Točí sa okolo starého náboženského kultu, fanatického uctievania proroka a nastolenia nového svetového poriadku vďaka množiacim sa ekologickým, ekonomickým a prírodným katastrofám sťahujúc svet do … kanála.

A jedna takáto katastrofa, alebo rovno celá séria, postihne hlavnú hrdinku Ninu Kalenkov na vytúženej dovolenkovej ceste za zabudnutím na svojho bývalého Maxa Grubera (tiež hrdina predošlého aj aktuálneho dobrodružstva). Ešte pred vstupom na palubu výletnej lode Kalypso dôjde k zvláštnemu incidentu, keď neznámy muž narazí do Niny a zápätí skončí pod kolesami vysokozdvižného vozíka. Neskôr dôjde k zámene batožiny, strate kabelky, bez ktorej žiadna žena nevydrží ani minútu, a nakoniec celá loď sa po mohutnej prílivovej vlne otočí hore dnom.

Ilúzie o slnení na zadnej palube pri bazéne, srkaní lahodného nektáru cez slamku a chytanie bronzu sa rozplynú, keď si Nina začne uvedomovať, že séria nedorozumení má niečo spoločné s jej podivným spoločníkom, ktorý vie viac ako chce povedať. Inými slovami, Secret Files 2 začína nevinne asi ako vlámačka v Tunguske, pričom strkaním nosa do vecí, do ktorých vám nič nie je, sa ocitáte na ceste za záchranou sveta a poriadnom objatí od nenávideného bývalého.

Secret Files 2: Puritas Cordis
Secret Files 2: Puritas Cordis Jedna z najzaujímavejších lokalít, prevrátená výletná loď.
Jedna z najzaujímavejších lokalít, prevrátená výletná loď.


Secret Files 2: Puritas Cordis Množstvo hotspotov a predmetov vám popletie hlavu.
Množstvo hotspotov a predmetov vám popletie hlavu.


Secret Files 2: Puritas Cordis Nina má stále slabosť pre motorskárske kožené bundy.
Nina má stále slabosť pre motorskárske kožené bundy.





Kde som to už...

Ľahkú čitateľnosť nevyhnutného sa autori snažia silou mocou zo začiatku komplikovať a odďaľovať, dokonca sa pohrávajú s myšlienkou, že Maxovi na druhom konci zemegule, v Indonézii bude robiť garde pôvabná blonďatá archeologička Sam. Rozdelenie hlavných postáv však funguje asi tak ako vo „veľkofilme“ nemeckej produkcie. Od začiatku je nad slnko jasné, že aj keď ich vzťah stroskotal, dostanú ešte druhú šancu. Hra tak neustále až do osudového stretnutia pendluje medzi oboma hrdinami, pričom každý z nich čelí odlišnému, zdanlivo nesúvisiacemu nebezpečenstvu.

Nina aj Max nie sú po celý čas sami, Maxovi sekunduje, alebo skôr ho trápi Sam a Ninu sprevádza od samého začiatku vikár David. Potenciál oboch podporných postáv spočíva iba vo vyrábaní prekážok, ktoré musíte následne riešiť, pretože je jedna postava uväznené a tá druhá sa vďaka cukrovke cíti neustále slabá. Vznikajú tak komické situácie, kedy David nepohne ani prstom pri spojazdňovaní člnu, ale s radosťou Nine podá pomocnú ruku, ak potrebuje vytiahnuť na trup vraku lode.

Z hlavných hrdinov sa tak stáva odľahčený MacGyver a skrytý talent, ak treba sadnúť napríklad za šijací stroj, alebo vyliezť na stĺp elektrického vedenia a povŕtať sa v transformátore. U dobrodružstiev, v ktorých sa počíta s cestovaním po svete, je istá dávka improvizácie a boja o vlastný život vždy vítaná. Postavy napriek všetkým výmyslom a problémom, z ktorých ich budete ťahať, postrádajú presvedčivosť. Nefunguje medzi nimi chémia, medzi hlavnými hrdinami postrehnete iskrenie iba s veľkou dávkou fantázie.

Cesta okolo sveta 2x

Môže za to z veľkej časti vedenie dialógov buď formou záberov na horné časti tela alebo scén, v ktorých vystupuje viacero postáv. A ako je už u adventúr zvykom, detaily v takýchto prípadoch, vrátane mimiky a gestikulácie, nie sú samozrejmé. Secret Files 2 na to z veľkej časti dopláca, väčšine scénok sa zasmejete a iné vás absolútne neprekvapia, nech sa už dabing a ľahký humor v dialógoch snažia akokoľvek vyvolať domnienku, že ide o dobrodružstvo veľkého kalibru.
 

Secret Files 2: Puritas Cordis

Svoj podiel viny nesú na svojich pleciach aj ručne animované sety pohybov. Ak by autori vyhradili časť budgetu na motion capture, tak by sa postavy ukázali v inom svetle. Animation Arts ale treba pochváliť, že nezabudli na také veci ako presné kopírovanie povrchu pri chôdzi a správne uchopenie objektov na pozadí. Na druhej strane také vyťahovanie dvojmetrového bambusu z vrecka vyzerá mimoriadne komicky.

Zbieranie predmetov a ešte raz zbieranie predmetov, to je snáď problém, s ktorým zápasí Secret Files 2 od samého počiatku. Ich množstvo spolu s hotspotmi je v jednotlivých lokalitách tak veľké, že vás aj obyčajné štyri obrazovky zamestnajú na viac ako by ste čakali. V podstate si prieskum zakladá na naplnení inventára nič nehovoriacimi predmetmi a v záujme postupu ich náhodnému používaniu. Hra nemá tendenciu viesť, naznačovať ani nijakým spôsobom načrtnúť problém.

Nič nie je dopredu jasné, načo vám bude taká plechovica od piva alebo žaba. K plynulému napredovaniu nepomáhajú nemiznúce predmety po použití alebo zavádzajúce hotspoty ako handra visiaca na strome, či situácia, kedy vám Nina povie, že na to, aby mohla baterku nabiť zo stĺpa, potrebuje nabíjačku. Neskôr sa ukáže, že ju popri využívaní kyseliny na otváranie kufrov nepotrebujete vôbec nabíjať. Denník a systém pomocníka sú v takýchto situáciach bezmocné.

Pomalé prichádzanie na to, čo vlastne hra od vás chce sa stane nočnou morou v Paríži, kde je otvorených viacero lokalít a do každej sa musíte opakovane vrátiť. Tu sa stretnete aj z nezmyselným vylepšovaním nálady majiteľa drahého športiaka či trochu zbytočnej drezúre opice, pričom stačilo zobrať palicu a tú plechovicu z jej klietky si jednoducho vyloviť. Častému kombinovaniu predmetov a ich používaniu na všetko sa nevyhnete.

Secret Files 2: Puritas Cordis
Secret Files 2: Puritas Cordis Nevýrazná Sam sprevádza v indonézskej džungli Maxa.
Nevýrazná Sam sprevádza v indonézskej džungli Maxa.


Secret Files 2: Puritas Cordis Túto hádanku, ak budete veľmi chcieť, za vás vyrieši hra sama.
Túto hádanku, ak budete veľmi chcieť, za vás vyrieši hra sama.


Secret Files 2: Puritas Cordis Vyžadované časté kombinovanie predmetov vedie aj k takýmto výsledkom.
Vyžadované časté kombinovanie predmetov vedie aj k takýmto výsledkom.





Stará škola

Secret Files 2 podobne ako predchodkyňa je vybavená zvýrazňovaním hotspotov medzerníkom a v duchu starej školy obsahuje aj tradičné puzzle, vrátane originálneho hľadania hrobu podľa indícií a vyberaní správneho smeru na križovatkách. Lúštenie zakódovaného mechanizmu slovnou hračkou či nastavovanie kotúčov do správnej polohy sme tu už mali, no výborne tematicky doplňujú story a u náboženských záhad sú snáď povinné.

Animation Arts sa snažili vyhnúť žánrovým klišé (Nina odvrkne, že obyčajne by potrebovala nájsť všetky potrebné veci na zapálenie ohňa v kachliach a v ďalšej sekunde už veselo horí), neboja sa smrti a dokonca dôjde aj na jednu rafinovanú Game Over obrazovku, no možno je to úspech predchodcu, na ktorom sa vezú a dodáva im sebavedomie. Fanúšik isto zhltne ľahko čitateľný príbeh ako malinu, ale to bude asi tak všetko.

Od Secret Files 2 sa neočakávali zázraky, je to pokračovanie, ktoré kráča v tieni predchodcu, či už ide o stupňovanie deja, udržovanie napätia alebo použitie technológie, ktorá napreduje míľovými krokmi vpred. Predsa už nie je rok 2006.


napísal spacejunker 27.5.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Secret Files 2
| SECRET FILES 2
[9.12.2006]
7.0
Ohodnotiť
SECRET FILES 2: PURITAS CORDIS
+ kvalita backgroundov
+ zvýrazňovanie hotspotov
+ adventúra zo starej školy
- množstvo predmetov a zbytočných hotpotov
- nefungujúca chémia medzi hrdinami
- málo presvedčivý výkon postáv
- predvídateľná story
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 256 MB RAM, VGA 32 MB DX9 kompatibilná


RECENZIE HRÁČOV
PC
Wii

Vývoj: Deep Silver / CENEGA / Fusionsphere Systems
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19548)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk