SBK09 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP

SBK09 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP

7.0

Rýchlosť, vôňa benzínu a hukot medzi nohami.

Recenzia na PC verziu

Priznám sa vám hneď na úvod, že nie som žiaden veľký fanúšik motoriek. Ani v bežnom živote a v športovom odvetví tomu tiež nie je inak. Jednoducho som v športe skôr formulový ako motorkový. Keď už ale motorky, tak si vždy radšej pozriem Moto GP. V jeho pozadí sa však od roku 1988 (Moto GP bolo založené v roku 1949) vyvíjal skromnejší šampionát s rozdielnymi pravidlami. V posledných rokoch však Superbike World Championship naberá na vážnosti a to ako v športovej oblasti, tak aj hernej. Nielen navýšenie objemu motorov motocyklov v šampionáte, ale aj príchod nových jazdcov, ktorí ešte prednedávnom bojovali práve v Moto GP (Carlos Checa, Max Biaggi), pretiahli časť pozornosti práve na túto sériu. Herné MotoGP je zas posledné 2 roky v rukách Capcomu a ich vývojári nedokážu kvalitatívne naviazať na ročníky pred nimi. Zatiaľ SBK07 ukázala svoje možnosti iba na konzolách, SBK08 sa stala najlepšími pretekmi motocyklov za dlhú dobu. Čo nám predvedie ročník 2009?

Nemalé ambície titulu sa dajú vycítiť už z prvých pár okamihov strávených s hrou, teda hlavne zo skvele zostrihaného intra, pri ktorom už začínate cítiť slastnú vôňu benzínu, rozpáleného asfaltu a prekrásnych „umbrella girls“. V menu sa nenechajte zmiasť jeho strohosťou a aj trocha sparťanským vizuálnym spracovaním. Každý fanúšik rýchlych kolies sa určite čo najrýchlejšie bude snažiť prehrýzť rovno do hry, takže tam rovno skočím aj ja.

Ponuka herných režimov nie je ničím neštandardná a a rozhodne by jej viac možností nezaškodilo, no aj tak sa nedá povedať, že by ich tu bolo málo. Singleplayer ponúka hráčom na vyriadenie sa 5 rôznych módov. Okamžitý pretek netreba nikomu zvlášť predstavovať. Pre pretekárov posadnutých neustálym pilovaním svojich schopností a vylepšovaním časov sú tu bohaté možnosti tréningov. Nezáväzne si ešte môžete vybrať jazdenie jednotlivých víkendov a a jazdenie rôznych scenárov a úloh. Nakoniec je to ale to najdôležitejšie – šampionát samotný.

SBK09 Superbike World Championship
SBK09 Superbike World Championship V rýchlosti si okolie ani nevšimnete, jeho psracovanie je však slabé
V rýchlosti si okolie ani nevšimnete, jeho psracovanie je však slabé


SBK09 Superbike World Championship Autori ale krásne zapracovali na detailoch jazdcov
Autori ale krásne zapracovali na detailoch jazdcov


SBK09 Superbike World Championship Kľúčom k výhre je zvládnuť prejazdy zákrutami
Kľúčom k výhre je zvládnuť prejazdy zákrutami





Od ďalšieho hlbšieho rozboru šampionátu si odskočím k hlavným vlastnostiam hry. Fanúšikovia to už určite vedia, pre nováčikov to bude príjemné prekvapenie. Kým MotoGP séria hráčovi sprostredkovala hráčovi arkádovitejší zážitok, tak SBK má až priam neuveriteľne široké možnosti nastavovania variability gameplayu. Každý hráč si podľa vlastnej vôle a schopností môže nastaviť hodnoty „reálnosti“ chovania motorky a súperov, čiže od poctivej simulačnej jazdy až po prechádzanie zákrut za pomoci všetkých možných asistentov si vyberie jednoducho každý.

Aj to najmiernejšie nastavenie a najnižšia obtiažnosť si však vyžadujú určitý čas na zvládnutie, v tých najťažších sa potom už naozaj bude jednať o vylepšovanie prejazdu jednou zákrutou niekoľkokrát, aby si hráč vylepšil čas o nejakú tu desatinku. Dokonalé zvládnutie brzdenia a prenášania ťažiska počas prechádzania zákrut sú kľúčom k úspechu, kedy oneskorené pribrzdenie do zákruty vám môže získať vždy cenné priečky, avšak jeho nezvládnutie vás ich bude zas ešte viacej stáť. Netreba zabúdať ani na prílišný náklon v zákrute, pri ktorom je veľká šanca blízkeho stretnutia asfaltového druhu. Ani ono spomínané brzdenie nie je len o stlačení tlačidla v určitom úseku pred zákrutou. Brzdenia predným a zadným kolesom sú od seba navzájom separované, tým pádom sa ich budete musieť naučiť skvele koordinovať, aby ste sa príliš pomalým prejazdom nepripravovali o často dôležité desatiny (hlavne v kvalifikáciách). Už sa vám nezdá držanie sa ideálnej stopy také idylické, všakže?

Vlastnosti dané vývojármi však nie sú jediné, ktoré vám môžu vyhrať, alebo prehrať pretek. Neoddeliteľným prvkom je telemetria a nastavovanie motorky. Stroje používané v Superbikoch nie sú špeciály ako v prípade MotoGP série, ale výrazne modifikované cestné motocykle, na ktoré môžete bežne naraziť. Od toho sa odvíjajú aj široké možnosti nastavenia motorky podľa vlastných preferencií, počasia, náročnosti trate a aj udalosti. V prípade, že radi dlho jazdíte a nastavíte si reálny počet kôl aj v hre, tak sa nastavenia motorky na kvalifikáciu a pretek samotný môžu výrazne líšiť. Ti sa objavuje ďalšia novinka oproti roku 2008 a tou je „prítomnosť“ mechanika v boxoch. Môžete si ľubovoľne upravovať a testovať motorku, alebo mu len dáte rýchlo pokyn na hrubé nastavenie motorky podľa aktuálnej potreby, ktoré je skôr všeobecného rázu a je vhodnejšie ho použiť napríklad v prípade pravdepodobnosti slabých zrážok ku konci preteku, kedy motorka nie je robená vyslovene na sucho.

SBK09 Superbike World Championship

Ďalším výrazným determinantom preteku je počasie a podmienky. V tejto hre nie len, že to po daždi kĺže, ono je to vlastne diametrálne rozdielny zážitok jazdiť po suchej trati, po mokrej a po pieskom pokrytej trati Kataru. Všetko toto treba brať na zreteľ nielen v nastaveniach, ale aj v odhadovaní vlastných schopností pri vyššie spomínaných prejazdoch zákrutami. V nehostinných podmienkach sa jedná o prvé motocyklové preteky za dlhú dobu, ktoré sú skutočnou výzvou pre hráča (aj skúseného).

Konečne sa už po všetkom popísanom vrátim k šampionátu. Ten spočíva z 13 licencovaných podujatí (z oficiálneho kalendára SBK pre tento rok chýba len Nurburgring, čo je ale veľká škoda, keďže sa jedná o jeden z najznámejších európskych okruhov, tímy sú licencované všetky - 17). Každé podujatie je jeden pretekársky víkend, ktorý pozostáva vlastne z 10 jázd. Najskôr je to prvý voľný piatkový tréning, na ktorý je v hre vymedzený čas presne 60 minút. Dôraz je kladený hlavne na čo najviac testovania, nastavovania a učenia sa trate. Po tréningu je na rade prvá hodinová kvalifikácia. Nasledujúci deň je možnosť zmenenia podmienok a počasia, čiže hráč ma k dispozícii druhy voľný hodinový tréning a po ňom druhú kvalifikáciu.

Časy z prvej a druhej kvalifikácie a sčítajú a najlepší šestnásti jazdci postupujú do postupne troch Superpole eventov, kedy sa už určuje finálne postavenie na štarte. Po prvom ostane 12 jazdcov, po druhom 8 a po treťom sa vytvaruje finálna osmička. V nedeľu je k dispozícii 20 minútové zahrievanie a po ňom oba preteky. Komu by bol obsah šampionátu málo, tak sa môže ešte realizovať v celkom slušnom množstve scenárov, ktoré tiež určite dokážu na čas zabaviť. Ide o rôzne časové eventy, prebitie sa z určitej pozície a podobne.

Spracovanie sa tiež dočkalo zmien, no bohužiaľ iba miernych. Hlavnou novinkou v tomto ohľade je vernejšie spracovanie jazdcov a konečne aj deštrukcia. Autori sa však držali pri zemi a žiadne vraky z motoriek počas preteku nespravíte. Ide ich však krásne odrieť a to isté spraviť aj jazdcovi, pričom výzor oboch bude záležať od materiálu, rýchlosti a počtu pádov. Mierneho vylepšenia sa dočkalo aj spracovanie tieňovania, inak je všetko ako v ročníku 2008. To znamená, že tu máme stále pomerne sterilné a jednotvárne prostredie tratí, divákov, na ktorých je jedna rozmazaná textúra a málo detailov vo všetkom okrem jazdca, motorky a trate (posledné dve by ešte drobné vylepšenie zniesli).

SBK09 Superbike World Championship
SBK09 Superbike World Championship S motorkou sa dajú pri oslavách robiť aj takto vylomeniny
S motorkou sa dajú pri oslavách robiť aj takto vylomeniny


SBK09 Superbike World Championship Vplyv počasia na priebeh je viac než znateľný
Vplyv počasia na priebeh je viac než znateľný


SBK09 Superbike World Championship Pohľad z motorky by si zaslúžil lepšie spracovanie
Pohľad z motorky by si zaslúžil lepšie spracovanie





Zvuky v hre bohužiaľ pôsobia príliš duto a umelo, jednoducho akokoľvek inak, len nie vierohodne. Hlavne to poznať, keď nie ste súčasťou skupinky pretekárov, ste ďalej od nej a táto práve prechádza pomalou zákrutou, vtedy až počujete vysávač za ušami. Proti soundtracku naopak nič nemám, skôr sa mi zdal skvele vyskladaný. Progres nastal aj v AI súperov, ktorí sú teraz agresívnejší už od nižších obtiažností. Fyzika a jazdný model už rozoberané boli, takže k tomu už len dodatok, že aj keď ide o špičku s veľkou variabilitou nastavení, tak občas sa nájde slabé miesto v podobe nečakaného pádu, či práve naopak udržaniu sa na motorke aj vtedy, keď to hráč nečaká.

Čo viac dodať, jedná sa o bezkonkurenčne najlepšiu motocyklovú hru súčasnosti, ktorá síce vypilovala do dokonalosti predchádzajúci diel a odstránila jeho chyby, no stále som sa nevedel zbaviť dojmu, že sa jedná iba o update súpisiek s obrovským patchom opravujúcim a vylepšujúcim zopár vecí, inak bolo všetko vrátane vizuálu po starom. Hra samozrejme ponúka okrem dlhodobej hrateľnosti aj veľmi slušný multiplayer až pre 8 hráčov na PC a nextgenových platformách a netreba zabúdať ani na skvele spracované replaye. Bohužiaľ to všetko sme tu už mali v trocha slabšej verzii pred rokom, takže kto hru nehral minulý rok, pokojne bod navyše. 


napísal matus_ace 4.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SBK09 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP
+ hrateľnosť
+ soundtrack
+ replaye
+ presne prevedené trate
+ bohatá ponuka herných režimov
+ dĺžka
+ množstvo bonusov
+ dopad počasia a podmienok
+ bohaté možnosti nastavovania
- stále v tom cítiť minulý ročník
- slabšia grafika
- zvuky
- občasné drobné chybičky
- absencia Nurburgringu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4GHz, 1GB RAM, GeForce6600/RadeonX1600, 7 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU, 2 GB RAM, GeForce8600/Radeon2600, 7 GB HDD, X360 Gamepad


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360

Vývoj: Black Bean Games / Milestone
Štýl: Racing
Dátum vydania: 29. máj 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk