ARMA 2

ARMA 2

8.5

Čo nové môže priniesť ďalšia vojna?

Recenzia na PC verziu

Už sa to nedalo vydržať, takto dlho pod ťažkou paľbou vám roztrhajú aj tie najhlbšie myšlienky, myšlienky prečo ste sa vôbec na takéto niečo dali. Peniaze, chuť dobrodružstva, bez ktorej neviete spokojne zaspávať, možno niečo dobré urobiť v tomto krátkom živote. Možno dlžím niekomu z tých minulých životov niečo, ale musí to byť niečo veľké, keď toto podstupujem. Keď veliteľ vytiahol dymový granát, vedel som, že konečne pochopil situáciu. Každému vojakovi bolo hneď jasné, na čo myslí, na ústup. Hodil ho pred našu pozíciu tak, aby vietor spolu s dymom zakryli naše porazené kroky do bezpečia. Paľba trochu ustávala, dym nás obklopoval a ja som rozmýšľal, čím vlastne plnia tie dymové granáty. Majú zvláštnu príchuť, nevedel som si spomenúť, ale to mi nevadilo. Hlavne, že som konečne nakusol po dlhom čase nejakú myšlienku.

Dobrodružstvo, adrenalín a kam za ním ísť je dnes ľahká otázka, stačí narukovať do armády ako výsadkár alebo námorník USA. Tá sa rozhodla intervenovať v eskalujúcej sa situácií na blízkom východe, kde povstalci preberajú kontrolu nad Čiernoruskom. Možno nič extra výnimočné, keby nepriatelia neboli tak dobre ozbrojení i cvičení a nehrozila destabilizácia celej oblasti, čo by potom už nemuselo byť také bezvýznamné. Vtedy prichádzate vy, váš štvorčlenný tím zložený z toho najlepšieho pripravený na výsadok za nepriateľské línie plniť tie najrozličnejšie úlohy, aké si na vás vaši nadriadení i situácia pripravili. Tieto misie sú rozdelené do príbehu, ktorý prežívate spojito, teda presne tam, kde jedna misia končí, druhá začína. Vďaka tomu máte pocit, akoby ste všetko prežívali neprerušovane, akoby to bolo jedno veľké dobrodružstvo.

Samotný dej, aj keď určite nebude nominantom na ocenenie príbehu roka, má svoj spád, svoje prekvapenia a vie aj hráča náležite stiahnuť do jeho útrob. Zvraty, naháňačky, postupné odhaľovanie tajomstiev, postup v kariére, možno smrť, to všetko na vás čaká na bojovom poli. Jedine, čo trošku ruší príbeh, je jeho miestami akoby narýchlo spracované podávanie, niečo, čo bude na vás pôsobiť nepresvedčivo. Naopak presvedčivo bude na vás z každého rohu, z každého stromu, stebla trávy či tehly domu pôsobiť prostredie. Neraz sa zapozeráte na údolie, v ktorého náruči leží malé mestečko a nad ním prelietavajú helikoptéry, z pobrežia pália svoje rakety mohutné krížniky a uličkami sa zakrádajú pomaľovaní profesionáli. Husté lesy akoby skrývali niečo pred vašimi pohľadmi, budú len neochotne prepúšťať každý lúč svetla, aby naopak zakryli vašu prítomnosť. Popri tom všetkom navštívite aj ulice zborených miest stále rozprávajúce nedávne udalosti skazy. Na zmenu prostredia i mieru variability sa nebudete môcť ani náhodou sťažovať.

Arma 2
Arma 2 Tam dole v údolí sem tam niečo zahorí
Tam dole v údolí sem tam niečo zahorí


Arma 2 Prelietavajúci vrtuľník poskytuje podporu zo vzduchu
Prelietavajúci vrtuľník poskytuje podporu zo vzduchu


Arma 2 Môj taxík do pekla
Môj taxík do pekla





Variabilita rozhodne nechýba ani jednotkám. Rusi, Američania, Čiernoruská armáda, povstalci, civilisti a iné narobia ten správny zmätok v každom seba lepšie pripravenom pláne aj skúseného vojaka. Každá strana má svoju nielen špecifickú výzbroj, ale i kamufláž či vojenské odborné zaradenia. Čo ale naozaj vyniká svojou ponukou, sú ovládateľné vozidlá, lietadlá, helikoptéry, tanky, lode, jednoducho všetko na čo si len spomeniete. Budete dokonca môcť využívať služieb diaľkovo ovládaných lietadiel, rôzne delostrelecké podpory a mnoho ďalšieho. Z každého je pritom na výber značne veľké množstvo, od tých klasických, až po pomerne moderné exotické zbrane.

Veľké možnosti a ešte väčší priestor, na ktorom sa celý konflikt odohráva, si vyžaduje aj pomerne sofistikovanú umelú inteligenciu. Síce sem tam je niečo pod vládou skriptov, väčšinou je to ale priama improvizácia či už z vašej strany, alebo zo strany počítačom riadených jednotiek. To vám poskytuje zakaždým iné zážitky, znovuhrateľnosť, možnosť robenia rozhodnutí, ale i sem tam menšie problémy keď AI nevie čo ďalej, alebo nereaguje ako má. Našťastie nestáva sa to často a väčšinou nebudete vedieť vy ako ďalej, keď budete pod dômyselnou paľbou počítačom riadených guliek. Nepriatelia si pamätajú, kde ste sa naposledy skryli a dávkujú dané miesto na potlačenie odporu, pomáhajú si, kryjú sa navzájom, hľadajú si výhodné miesta, odkiaľ vás potom bez toho, aby ste ich čo len zahliadli, jednou guľkou zastrelia. Dokonca dopadajúce guľky okolo počítačom riadených bojovníkov majú vplyv na ich morálku i psychický stav, takže stres sa prejavuje na oboch stranách rovnako.

Guľky lietajú po presne vypočítanej trajektórii, presne rozrážajú vzduch ako majú, takže ich zvuk znie autenticky, dokonca aj dopplerov efekt spôsobuje náležité akustické deformácie. Už nie tak detailne je simulovaný deštrukčný model každého jedného vozidla, ktorý sa nachádza na určitom kompromise medzi presnou simuláciou a akčným modelom. Zničiť sa dá totiž naozaj všetko od vozidiel, cez ploty, až po samotné budovy. Hlavne v multiplayeri v rôznych módoch ako deathmatch, obrana danej oblasti, cez capture the flag, až po veľké vojny, keď nastane veľký zmätok, kde lietajú nie len rakety, ale aj trosky. Multiplayer môžete dokonca hrať aj v kooperatívnom režime, v ňom prejsť celú kampaň spolu s kamarátmi a navzájom si pomáhať. To budete veľmi potrebovať, stačí totiž jedna jediná guľka a ste ľahko, ťažko, prípadne smrteľne zranení podľa toho kam, ako a čím ste boli zasiahnutí.

Arma 2

Nie len preto je najlepšie, keď pomaly a rozvážne postupujete vpred, kryjete sa, kde sa dá, jednoducho na rambo štýl zabudnite. Nie vždy presne viete, čo, ako, kde urobiť, improvizácia v takticky nevýhodných pozíciách proti presile dá zabrať určite nejednému veteránovi. Obsadzovanie územia, zajatie zložincov, ochrana civilistov, ničenie rôznych vojenských objektov a mnoho ďalšieho preverí nakoľko ste trpezliví. Áno, tu sa nedá nikam ponáhľať, stačí jedna chybička, aby ste skončili na zemi ani nebudete vedieť, odkiaľ vás kto dostal.

Jednoducho uvidieť niekoho v hustom poraste je takmer nemožné, ale tak isto sa môžete skryť aj vy. Výborne sú spracované aj modely vojenskej techniky, často vyzerajúce ako na reálnej fotke. Celkovo kvalitnými textúrami a množstvom polygónov autori nešetrili a vidieť to naozaj všade. Keď to všetko podporíte krásnymi efektmi svetla, zmenami počasia priebežne počas misie, mohutnými explóziami tak vám vychádzajú naozaj pekné scenérie. Vtedy stačí, že vám zahrá niektorá zo super skladieb, aby ste mali takmer dokonalý zážitok. Hudba, jej výber i načasovanie, kedy sa spúšťa, patrí rozhodne medzi špičku, až vám bude miestami mráz behať po chrbte.

Keby sa tak vydarila aj optimalizácia, tak by nejeden hráč bol v siedmom nebi. Aj s doporučenou konfiguráciou zabudnite na plynulý chod hry. Dokonca sa k tomu nebudete ani približovať. K tomu sem tam nejaký ten bug, našťastie však nič, čo by závažne kazilo pôžitok zo skvelého gameplayu. Ten si dokonale užijete nie len v klasickej kampani, ale aj v dvoch módoch poskytujúcich minimálne toľko zábavy ako kampaň sama.

Chcete si vyskúšať v sandboxovom mode ktorúkoľvek techniku, ktorá je v hre k dispozícii? Nie je problém a zďaleka ani všetko to, čo tento mod ponúka. Každé z tých vozidiel, či už je to tank, lietadlo, loď alebo stará Lada ponúka sadu misií, výziev, za ktorých splnenie získavate body. Za tie sa vám odomykajú ďalšie vozidlá a tak stále dokola. Užijete si tu toľko zábavy, že už len toto samotné by hravo postačilo na samostatnú hru. Na ďalšiu hru by bez problémov postačil aj mod "high command". Vyberiete si jednu z dvoch máp, štýl hry, stranu a ide sa na to. Staviate, rozdeľujete príkazy vojsku, robíte strategické i taktické rozhodnutia a snažíte sa dobiť kontrolné body. Samozrejme používate pri tom všetko arzenál, ktorý je v Arme 2 k dispozícii. Môžete kedykoľvek nie len veliť, či stavať základne, ale sa aj zúčastniť bojov, prípadne môžete celé velenie nechať na počítač a úlohy, ktoré bude on zadávať, pomáhať v prvej línii plniť.

Arma 2
Arma 2 Asi nevie nájsť klúč
Asi nevie nájsť klúč


Arma 2 Tam v húšti sa skrýva nepriateľ
Tam v húšti sa skrýva nepriateľ


Arma 2 Tu bude za chvíľku horúco
Tu bude za chvíľku horúco





Arma 2 toho ponúka naozaj veľa, záleží čo od nej čakáte. Ak rýchlu zbesilú akciu plnú výbuchov a Rambo štýl, budete nielen sklamaní, ale aj dezorientovaní, frustrovaní, odsúdite hru skôr ako objavíte jej veľký potenciál. Tak detailný prepracovaný simulátor po každej stránke rozhodne neprichádza každý deň. Má síce svoje chyby, nedostatky, ktoré snáď časom odstránia už teraz sa pripravujúce patche, ale tí, ktorí na začiatku prižmúria oko, prejdú ťažkým výcvikom, budú mať dostatok trpezlivosti tak v nej nájdu technicky vyspelý, možnosťami naplnený, prostredím živý simulátor. A v prípade, že ste hrali predošlé diely a páčili sa vám, nie je čo riešiť, Arma2 je rozhodne dôstojným nástupcom svojho predchodcu.


napísal andrei 10.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
ARMA 2
+ grafika
+ balistika
+ editor misií
+ hudba a zvuky
+ multiplayer,coop
+ ovládanie, interface
+ “high command“ mod
+ sandbox mod “armory“
+ uveriteľné živé prostredie
+ množstvo ovládateľnej techniky
- bugy
- dabingy
- niekedy AI
- optimalizácia
- animácie postáv
- podávanie príbehu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU DualCore Intel 3 GHz, 1 GB RAM, GPU GF7800/R1800 256 MB
Doporučená konfigurácia: CPU QuadCore alebo rýchly DualCore Intel 2,8 GHz/AMD X2 4400+, 2 GB RAM, GPU GF8800GT/R4850 512 MB


RECENZIE HRÁČOV
Arma 2
9.5
LEATHER FACE    20.1.2010
Píše sa rok 2001. Doposiaľ neznáme vývojárske štú...prečítať celé
Arma 2
9.0
LINKER    20.1.2010
Hráči už dlho vyčkávali pri zastaranom operation flashpoint.  Pri „ďal&s...prečítať celé
PC

Vývoj: IDEA Games / Bohemia Interactive
Štýl: Simulácia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk