NHL 2K10

NHL 2K10

7.0

Čo rok, to nový súboj športových sérií

Recenzia na PS3 verziu

V športovom odvetví nie je ľahké vydávať nové hry, keď nad vami leží tieň EA Sports chŕliac každý rok ďalšie diely osvedčených sérií. Občas sa vynorí tvrdý protihráč (Pro Evolution Soccer), no sú športy, kde panuje ani nie tak monopol, ako strašne silná nadvláda. Platí to ešte aj pre hokej?

2K Sports sa pachtia so svojou sériou už dostatočne dlho na to, aby pochopili, že sú oblasti, v ktorých už EA nepredbehnú. A tak idú svojou cestou. Aké trefné označenie vám napadne pri sérii NHL? Hokejová simulácia. Práve proti nej NHL 2K10 brojí, postupuje iným spôsobom, aby hráčom ponúkla zaujímavý hokej, no zároveň naplnila aj ostatné požiadavky zo strany držiteľov eur – fajn grafiku, množstvo módov, zakúpenú licenciu, dobrý herný model i solídny soundtrack na celý rok hrania.

NHL 2K10 na simuláciu kašle a prináša predovšetkým hokejovú arkádu. Pravda, v hokeji ide najmä o strieľanie gólov, občas nejaký súboj a najmä akčný pôžitok. Toho sa 2K Sports chytili v neprospech určitej autenticity. Tam, kde NHL 10 prináša súboje pri mantineloch, tu sa 2K Sports bez starostí stará o to, aby vám tlačidlo na turbo zrýchlenie vydržalo od modrej alebo až červenej lajny k bráne, obranca vás zbytočne neotravoval a podnikol maximálne jeden-dva pokusy na zastavenie, ale inak vás pustí až k brankárovi, ktorého môžete aj efektne obísť a zavesiť mu gól z toho najslepejšieho uhla ako ešte v NHL 97 pred trinástimi rokmi. To, čo už v NHL dávno nefunguje, na to sa táto hra zamerala.

Otázne je, či je taký herný model na škodu alebo nie? Pravda, pokiaľ zoberieme do úvahy najmä hráča začínajúceho so športmi, je zrejmé, že na NHL 10 si skoro vylámal zuby, no ak má stále chuť zahrať si pár hokejových zápasov, arkádová variácia mu môže prísť vhod. Je to tak, NHL 2K10 sa vyznačuje voči konkurentovi ľahšou obtiažnosťou – a tým pádom odpadajú prvé dni náročného tréningu, ale už v štvrtom zápase viete skórovať tri-štyri góly. Nie je to chyba AI, ale samotné zameranie hry na toľko obľúbenú ofenzívnu hru, pretože ani vaše možnosti obrany nie sú oveľa širšie. Tým pádom sa nemalou mierou mení aj charakter zápasov, v NHL 2K10 obrany sú deravé vo všetkých módoch, snáď s výnimkou multiplayeru, kde sú odhodlanejší hráči.

NHL 2K10
NHL 2K10 Pohľad zo striedačky je takmer na nerozoznanie od konkurenta... či nie?
Pohľad zo striedačky je takmer na nerozoznanie od konkurenta... či nie?


NHL 2K10 Najkrajšie momenty z hrania NHL 2k10 sa odohrávajú pod holým nebom.
Najkrajšie momenty z hrania NHL 2k10 sa odohrávajú pod holým nebom.


NHL 2K10 Jeden obranca nemôže útočníka zastaviť takmer nikdy.
Jeden obranca nemôže útočníka zastaviť takmer nikdy.





Lenže zatiaľ čo hráča-nováčika, ktorý maximálne pozerá MS v ľadovom hokeji, prípadne fandí počas olympijských hier, aby nezapadol hanbou v kolektíve, taký štýl môže rozhodne osloviť, ostrieľaný bard s viac ako tuctom NHL zárezov na paži tu skôr mávne rukou. Herný model je jednoduchší ako obvykle, prihrávky sa rozdávajú jedna radosť a príležitostí na strieľanie nájdete hneď aspoň päť. Skutočne mi to pripomína vybrané NHL hry z 90. rokov, kde sa ešte AI nedokázala učiť vaše fintičky, resp. táto hra vás k nim rovno púšťa. A ako by základné typy striel nestačili, popri turbe vás čakajú aj špeciálne údery niektorých hráčov. Niekedy nadobudnete dojem, že 2K Sports to s arkádovosťou predsa len až prehnali a streliť toľko gólov na zápas je príliš.

Celkovému vyzneniu hokejového modelu nahráva ovládanie primárne využívajúce tlačidlá. Na arkádové rozdávanie prihrávok a pár druhov striel bohato postačuje. Dokonca bude niektorým hráčom zvyknutým skôr na klávesnicu či iný gamepad viac vyhovovať. No núka sa aj možnosť streľby pravou páčkou – a ak ste už zvyknutí na NHL 10 a objavíte ju, budete ju využívať.

Ponuka herných módov nie je úplne chudobná a obsahuje dokonca chuťovky, ktoré v NHL nenájdete. Zatiaľ čo rýchly zápas a sezóna sú spoločným menovateľom oboch hier, NHL 2K10 rada nabáda aj k možnosti preskočiť rovno sezónu až k play-off a potom ponúka dva zaujímavé módy – akoby sídliskové klzisko v exteriéri pre hru štyroch na štyroch alebo ešte menšiu plochu pre hru troch na troch hráčov. Je to maličké odbočenie od hlavného prúdu a najmä hrať vonku na sympatickom štadióne s menším počtom hráčov trošku mení štýl hry. Ale nie príliš, lebo do 10 minút prídu opäť kopy gólov. Be a Pro či podobný trvanlivý mód novinke veľmi chýba, a preto je celkom zrejmé, že mnohí hráči sa ňou do jedného-dvoch týždňov môžu zasýtiť a s výnimkou multiplayeru stratia dôvod pre návrat.

Hra viacerých hráčov núka viaceré módy, ale zväčša skončíte pri hre dvoch hráčov, ktorým celkom pomáha posielanie pozvánok na rýchly zápas či postupne celú sezónu. Skutočne nič objavné a nie je mi jasné, prečo sa niektoré zahraničné médiá toľko rozpisujú o prepojení so sociálnymi sieťami, keď tu máme len evolučné rozšírenie hry viacerých hráčov, kde hlavným lákadlom je možnosť zavolať kamoša do rýchlej hry či sezóny. To je všetko.

NHL 2K10
NHL 2K10 Často nestačia útočníkovi v rozbehu ani traja.
Často nestačia útočníkovi v rozbehu ani traja.


NHL 2K10 S hokejkou sa narába v obrane často neobratne, faul sa často píska až na x-tý krát.
S hokejkou sa narába v obrane často neobratne, faul sa často píska až na x-tý krát.


NHL 2K10 Demitra, samostatný nájazd a chvíľka pravdy po predĺžení. Môže vyhrať zápas?
Demitra, samostatný nájazd a chvíľka pravdy po predĺžení. Môže vyhrať zápas?





Formálna stránka NHL 2K10 nasvedčuje, že autori sa snažili vložiť nemalé množstvo času do grafiky. Nie je na zahodenie, naopak, svoje módy a prostredia zvláda dobre, aj keď na engine EA Sports úplne nemá, aspoň nemá problém s frame-rate. Na PS3 beží úplne plynulo, animácií hráčov je pomerne veľa a najmä zápasy na sídliskovom ihrisku v exteriéri sú celkom pôsobivé. Ale stále nemá na NHL 10.

Zvuková stránka vychádza lepšie – dvojica komentátorov odvádza svoj džob dobre, hoci po pár dňoch už pomerne monotónne a s často sa opakujúcimi hláškami. To soundtrack je podstatne lepší – ponúka širokú paletu amerických indie kapiel ako MGMT, takže pokiaľ ste zžití so súčasnými americkými seriálmi či modernou hudobnou ponukou, budete sa tu cítiť ako doma. Aj to je ďalší dôkaz, ako 2K smeruje skôr na príležitostných hráčov – v snahe zapáčiť sa im volí jasné kompromisy.

Finálna otázka však znie, či ho máte zvoliť aj vy. NHL 2K10 je hokejová viac-arkáda ako simulácia, v ktorej nastrieľate góly a za dva týždne vás môže prestať baviť. Áno, má pár atribútov navyše ako niektoré módy, akčnejší nádych a celkovo nižšiu obtiažnosť či lepší soundtrack. No zároveň jej chýba trvanlivý mód, lepšia grafika a realistickejší model simulácie. Ak by NHL 2K10 mala budgetovú cenu, patrilo by jej vrelé odporúčanie ako alternatíve či hre pre začiatočníkov a príležitostných hráčov. Tí by ju dokonca mohli oceniť viac ako náročnejšie NHL – ale s výnimkou casual hrania príliš neosloví. Ak si sadnú k tejto hre a TV, vlastne im ani nebude vadiť, že hrajú niečo iné ako kráľa žánru.


napísal korec 27.10.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
NHL 2K10
+ jednoduché ovládanie
+ zápasy v exteriéroch
+ soundtrack
+ multiplayer
- arkádový model
- možnosti v defenzíve
- chýba trvanlivý mód
- rýchla, no staršia grafika


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS2
Xbox 360
Wii

Vývoj: 2K Sports / CENEGA / Visual Concepts
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk