VENETICA

VENETICA

8.0

Smrť je vaším spojencom

Recenzia na PC verziu

Smrť nie je to najhoršie, čo vás môže postretnúť. Vlastne môže byť celkom dobrá, svojim spôsobom. Hlavne, keď vám pomáha tak ako hlavnej hrdinke RPG Venetica. Pripravte sa na strastiplné dobrodružstvo na rozhraní dvoch svetov, kde budete mať silných spojencov, ale aj neľútostných protivníkov, čo vám pôjdu po krku.

Nie každý deň zistíte, že ste dcérou smrti. Scarlett také (ne)šťastie má, ale zisťuje, že to nemusím byť na škodu. Hneď v úvode príbehu totiž stratí svoju lásku, chrabrého Benedicta, ale príležitostne ho stretáva pri návšteve podsvetia. Tu si zaľúbenci nielen môžu povedať, čo majú na srdci, ale Benedikt navyše daruje Scarlett užitočné schopnosti. Šarmantná hrdinka si v podstate kedykoľvek smie odskočiť do druhého, paralelného sveta, aj keď obvykle naozaj len na krátku chvíľu. Je to však užitočné. Niekedy tu nájde Benedikta, alebo dostane rady priamo od Smrti, či stretne ďalšie spriatelené postavy. No je to aj miesto, kde musí vybojovať najťažšie súboje s najsilnejšími oponentmi. Okrem toho niekedy narazí na portály, ktoré jej umožnia vstúpiť do inak neprístupnej lokality, napríklad tajnej miestnosti. A po úmrtí v skutočnom, ľudskom svete sa zregeneruje v tom paralelnom a zakrátko je zas medzi živými. Podmienkou je mať dosť esencie, obvykle získanej zo zabitých démonov.

Venetica
Venetica Od začiatku hry vám pôjdu po krku neľútostní  zabijaci.
Od začiatku hry vám pôjdu po krku neľútostní zabijaci.


Venetica Prvý boss v druhom svete, ale rozhodne nie posledný.
Prvý boss v druhom svete, ale rozhodne nie posledný.


Venetica Pri otváraní zámkov vám budú radiť dvaja  sympatickí bratia.
Pri otváraní zámkov vám budú radiť dvaja sympatickí bratia.





Príbeh sa odohráva v 16. storočí a zavedie hráčov aj do Benátok, ktoré disponujú veľmi pekným spracovaním a architektúrou. Neskôr sa pozriete aj do Afriky. Scarlett je na stope kultu, ktorý ženie svet do záhuby a pokúša sa to dosiahnuť pomocou nekromancie a nebezpečných zabijakov. Tí striehnu už od počiatku takmer na každom kroku. Scarlett však nie je žiadne béčko a okrem toho, že má sexi postavičku, je zručná aj v boji. A vďaka príbuzenstvu so Smrťou tiež ovláda nekromanciu a špeciálne schopnosti. Fyzické útoky aj kúzla ju však musí najprv niekto naučiť. Obvykle sú to učitelia, ktorých stretáva na cestách a platí im skúsenostnými bodmi. Tie získava pri zvýšení levelu postavy spolu s bodmi na atribúty. Takýmto spôsobom sa naučí špeciálne výpady mečom, či bojovým kladivom, alebo napríklad vyvolávanie kreatúr a vysávanie energie z oponentov. Ale aj alchýmiu a spracovanie zbytkov zvierat, bez ktorej by inak nezískala kožu či iné užitočné zvyšky. Je to podobný systém ako v hrách Gothic a Risen, ale zjednodušený.

Aj základy boja sú nenáročné, pritom bitky majú svoje čaro a osobitý štýl. Hrdinka po označení cieľa vedie útok zbraňou a pri klikaní myšou robí viac výpadov. Lenže niektorí protivníci sa vedia brániť a kryť. Vtedy sa osvedčia kotrmelce, vďaka ktorým sa Scarlett dostane za nechránený chrbát protivníka. Kým sa súper spamätá, dostane pár zásahov. Kotrmelce sú navyše aj najlepší spôsob, ako sa vyhnúť poraneniu, aj keď dá sa naučiť aj vykrývanie. Zručnosti a kúzla sa potom aplikujú pomocou ikon na obrazovke. Na boje sa navyše dobre pozerá. Pohyby a výpady sú totiž realistické a efekt zvyšujú čmuhy pri rýchlom pohybe zbrane. Hra navyše rozlišuje druh a efekt zbrane a niekedy je vhodné, ba priam nevyhnutné, ich striedať. Zatiaľ čo meče sú rýchle a umožňujú flexibilný pohyb, kladivo je ťažké a nemotorné. Pri manipulácii s ním je Scarlett ľahkým cieľom a potrebuje veľa času na rozmach. Lenže keď zasiahne obeť, spôsobí nepekné zranenia a niekedy odhodí aj troch protivníkov naraz. Navyše kladivom sa dá rozbiť väčšina dverí a drevených prekážok.

Scarlett má inventár s odlíšeným priestorom pre výzbroj a ostatné predmety, čo zahrňuje jedlo na doliečovanie, rastliny, lampičku, na svietenie, ktorej treba dopĺňať olej, a bordel vhodný na predaj. Pri vstupe do inventára sa hra zapauzuje, čiže sa dá pohodlne liečiť a máte výhodu v boji. Postava vždy používa jednu zbraň a jedno brnenie, ktoré vymení jednoduchým označením predmetu. Brnenie obvykle treba najprv nechať upraviť u remeselníka, inak sa nedá obliecť. K dispozícii je aj prehľadná mapa a minimapa, kde sa po zapnutí indikátora ukáže cieľ aktuálnej úlohy. Aby ste aj tak určite našli správne miesto, máte už od začiatku kúzlo na vyvolanie vrany, ktorá letí smerom, kam treba ísť. Scarlett si môže oddýchnuť v posteli, kde sa dolieči a precitne v stanovenom období dňa.

Venetica
Boje sú atraktívne, niekedy je vhodné meniť zbrane.

S hlavnou hrdinkou sa ocitnete na rôznych miestach, v horách, meste, tam dokonca aj na strechách, v údolí, na pláži, na púšti či v bludiskách, ktoré mohli byť o niečo rozľahlejšie. Čaká vás mnoho povinných aj vedľajších úloh. Zadania sú obvykle jednoducho splniteľné a priamočiare, často je spôsob riešenia banálny a priebeh lineárny. Napríklad musíte nasadiť hlavu rozbitej soche, ktorú nájdete v banskej štôlni. Namiesto toho, aby tvorcovia zakotúľali hlavu aspoň na druhý koniec bludiska, pohodili ju hneď vedľa sochy, čiže cieľ je splnený behom okamihu. Legendárnu zbraň, ktorá ako jediná zabije démonov, nájdete a zrekonštruujete rýchlo a bez urputných bojov ako by to bola tuctová výmena žiarovky. A podobných nepochopiteľne zľahčených úloh je viac. Na druhej strane, občas narazíte na logické problémy a tie sú milým spestrením.

Pekné, ale opäť veľmi ľahké, je otváranie zámkov, kde stačí sledovať inštrukcie dvoch pomocníkov a v správnom poradí označiť farebné spinky a pakľúče. Celkovo cítite, že hra je stavaná tak, aby v nej „nezakysol“ ani menej zdatný hráč a menej chápavý jedinec. Skrátka a dobre, všetko je vám servírované ako na podnose a jednoducho sa aplikuje. Naozaj netreba byť veľkým mysliteľom a s výnimkou bojov s bosmi sa veľmi nezapotíte ani v akčných momentoch, hoci si ich vychutnáte. To sa nebude páčiť hard core stratégom, ktorí očakávajú väčšiu hĺbku, rozsiahlejšie dialógy, komplexnejšie úlohy a možno aj rozvoj postavy. Väčšina si však k hre nájde cestičku.

Lenže aj tých menej náročných budú pomerne často iritovať nepekné technické chyby. Z ničoho-nič vám zbraň prestane reagovať na kliknutie myšou alebo nenájdete úlohový predmet tam, kde má byť. Keď sa vám to stane, treba ukončiť celú hru, znovu ju spustiť a nahrať uloženú pozíciu. Väčšina chýb sa ako mávnutím prútika stratí, zbraň zas seká a hlava sochy je zrazu priamo pri vašich nohách. Tento postup však nie je práve zábavný a akýkoľvek patch je vítaný. K tomu môžeme pridať občasné zasekávanie postáv a chvíľami nepochopiteľne neschodné úseky, ktoré by normálne nemali robiť problém.

Negatívnu kritiku si zaslúži aj ozvučenie. Rozhovory sú nadabované obstojne, ale po vypnutí hudby si uvedomíte absenciu určitých prirodzených zvukov. Všimnete si to hlavne v predelových scénach, ktoré sa navyše nedajú prerušiť. Keď predchádzajú boju, ktorý občas neustojíte a musíte opakovať, nebude sa vám chcieť sledovať ten istý vstup odznova. Grafika je prijateľná, ale nie najmodernejšia, dizajn lokalít a efekty pri boji sú však pekné. Niektoré pohyby postáv ale neprirodzené.

Venetica
Venetica Lokality majú veľmi pekný dizajn a bojuje sa aj na strechách.
Lokality majú veľmi pekný dizajn a bojuje sa aj na strechách.


Venetica Rozhovory ponúkajú viacero volieb a niekedy ovplyvňujú priebeh udalostí.
Rozhovory ponúkajú viacero volieb a niekedy ovplyvňujú priebeh udalostí.


Venetica Toto bude trochu tvrdší oriešok.
Toto bude trochu tvrdší oriešok.





Venetica je RPG s nenáročným konceptom a štruktúrou. V žiadnom prípade sa nemôže porovnávať s titulmi ako Dragon Age, čo ale neznamená, že je zlá. Na svoje si prídu hlavne menej nároční hráči, pretože Venetica vás takmer neustále vedie za ručičku ako malé dieťa a snaží sa všetky procesy maximálne zjednodušiť. To sa nebude páčiť hardcore hráčom. No pomerne originálny príbeh, kde nechýbajú atraktívne boje, láska aj zrada, si väčšinu dokáže podmaniť.


napísal uni 12.2.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Venetica - Making Of #4
| VENETICA - MAKING OF #4
[28.12.2009]
Venetica -  gameplay
| VENETICA - GAMEPLAY
[11.2.2010]
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
VENETICA
+ dynamické a efektné boje
+ nápaditý príbeh
+ reálny a paralelný svet
+ pekný dizajn lokalít, vrátane Benátok
- množstvo technických chýb
- slabšia grafika a ozvučenie
- banálne riešenia úloh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM (1,5 GB Vista/W7), 256 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
Venetica
7.5
PIRATEN    13.12.2013
    ( Na úvod by som chcel upozorniť, že sa jedná o moju prvú recenziu, takže len do mňa. Vše...prečítať celé
PC
Xbox 360

Vývoj: dtp / CENEGA / Deck 13
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. december 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19842)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk