MODNATION RACERS

MODNATION RACERS

Navykový, bláznivý racing

Dojmy

Sony sa už druhýkrát pokúša dokázať, že motto Create, Share & Play funguje bez ohľadu na žáner, ak je herná náplň a kreatívna stránka postavená tak, že sa dá pochopiť zábavným spôsobom a je dostatočne bláznivá a obohacovaná užívateľským obsahom, že sa k nemu s radosťou opakovane vraciate. ModNation Racers netreba špeciálne predstavovať, pod kapotu rýchleho racingu s mocným editorom tratí sme sa už pozreli v preview. Povedali sme si už o vytváraní postavičiek (modov), zaostrili sme na menu, ktoré neexistuje, ale ho supluje vlastné námestie, kam sa môžu pripájať ďalší hráči online, ako aj o distribúcii herného obsahu a jeho publikovanie, sortovanie a pod.

Zo singleplayer kódov pre PS3 i PSP sme opäť múdrejší a už teraz môžeme smelo vyhlásiť, že ModNation Racers má šance stať sa Mario Kartom pre PS3. A to je pocta najvyššia. Začneme bleskovo editorom tratí v PSP verzii, ktorý je identický. Dovoľuje veľmi rýchlo a flexibilne vytvoriť trať behom minúty dvoch, ak ste už zoznámení s ovládaním, ktoré prejde rýchlo do ruky, a ponukou stavebných prvkov. Editor vám sám ponúkne dokončenie trate, ak ste v úzkych, automaticky vyplní okolie objektami, môžete však prevziať iniciatívu, nastaviť si výškové rozdiely, vytvoriť priepaste plné vody, aj položiť trampolíny, pasce, power upy, zrýchľovače a iné. Potom stačí len trať otestovať, pomenovať a publikovať. Je to tak jednoduché. V PSP verzii však nie je až taký pokročilý editor autíčok ani modov, nemôžu sa napríklad nálepkovať kde len chcete, resp. nemôžete až tak do detailu šperkovať postavičku.

Na rozdiel od veľkej sestry, nemá PSP verzia takisto ani centrálny dvorec ModSpot, kde sa pohybujete voľne so svojím autíčkom, sledujete najrýchlejšie časy na veľkoplošných obrazovkách, skáčete cez fontánu alebo obdivujete najobľúbenejšie výtvory iných hráčov. Namiesto toho vás hra rovno vrhne do hlavného menu, odkiaľ máte prístup do singleplayer a multiplayer ponuky. Zo zatiaľ potvrdených módov bude ModNation Racers obsahovať: Quick Race (Pure Race (iba jazdenie), Action Race (povolené aj zbrane), Time Trial a Last Kart Standing (= eliminator). Na strane multiplayeru je to Splitscreen pre štyroch (iba PS3 verzia) a 12 online v prípade PS3 verzie, šiesti lokálne i online u PSP verzie.


Challenge everything

Spoločným módom je kariéra, ktorá je moderovaná dvojicou strelených komentátorov, ktorí nešetria jeden druhého parádnymi vtipmi. Kariéra sleduje vzostup vášho jazdca po rebríčku popularity medzi elitu v celosvetovom šampionáte ModNation Championship. Čo je v racingoch dnešnej doby nevídané, sú prestrihové scény plné humoru, v ktorých sa zoznámite s celým vašim tímom. Medzi pretekmi je vyplnený čas dokonca aj reklamami!

Kampaň je odstupňovaná podľa obtiažnosti a jednotlivých pohárov odomykaných postupne. Ak sme rátali správne, tak v ModNation Racers na vás čaká na 40 pretekov naprieč 27 traťami, ktoré pripravili autori. Nemusí ísť však o finálne čísla. Každý jeden pretek je doplnený o tri challenge úlohy, po splnení ktorých si odomykáte nové predmety, textúry, oblečenie a doplnky do editorov postavičiek a tratí. Zo začiatku ide o jednoduché úlohy typu: skonči prvý alebo nazbieraj tri power upy, neskôr je ich splnenie komplikovanejšie, musíte nazbierať 15 000 bodov za otočky vo vzduchu a skončiť najmenej na treťom mieste alebo objaviť všetky skratky či úspešne bodíčkovať súpera.

Challenge sú mimoriadne motivujúce aj z hľadiska rýchlosti a dynamickosti samotného preteku. Každý sa ide na tri kolá a trvá nanajvýš tri minúty. Ak neuspejete v úlohách, môžete si okamžite reštartovať závod a odomknúť tak všetky dobroty. K výbornému pocitu z jazdy prispieva prístup k distribúcii power-upov, ich upgradovania počas jazdy a strategický náboj. ModNation Racers sa nespolieha na pravidlá fair play, ale vyváženosť a aplikovanie systému „na každú zbraň existuje protizbraň“ má šancu prakticky ktokoľvek vyhrať celý pretek, aj keď celú dobu bol na chvoste. Na ľavej strane obrazovky sú zobrazené portréty súperov a ikonky nad ich hlavami signalizujú, či práve neboostujú a pod. Spodná časť je zase venovaná výstrahám aktivovanej superzbrane alebo bezprostrednému nebezpečiu, proti ktorému sa môžete brániť aktivovaním štítu.


Taktika a stratégia

Štít, ale aj boost a bodíček, ktorým môžete pripraviť súpera o nahromadené power-upy, potrebujú na svoju funkciu energiu a tá sa získava skokmi, trikmi vo vzduchu, dopadom na všetky štyri, driftovaním alebo draftovaním (jazda v tesnom závese). Či sa budete spoliehať iba na defenzívne prvky, alebo iba na ofenzívu, je iba na vás. ModNation Racers na prvý pohľad vyzerá jednoducho, no samotné jazdenie je prepracované a ponúka neobvyklú hĺbku. Power-upy sa dajú upgradovať a zväčšovať tak ich silu a efekt. Také blesky na prvej úrovni vystrelia jeden nekontrolovaný prúd energie. Ak zoberiete ďalší power-up a ten prvý ste ešte nepoužili, tak z blesku je zrazu riadená strela, no a na tretej úrovni je to už búrka s tendenciou zasiahnuť aj okolitých súperov. To platí aj na nitro, ktoré vás vystrelí takmer až do vesmíru.

Žiadny pretek nie je v ModNation Racers ten istý. Prvé kolo je vždy oťukávačkou, ani medzi súpermi nie je poznať agresivitu, ale ak si našetria powe-upy, tak druhé a tretie kolo sa mení na bojisko rivalov. Vďaka vysokej dynamike a skutočnosti, že AI necheatuje viditeľne, je radosť dokonca aj prehrať a dať si pretek odznovu s inou taktikou. U PS3 verzie ku komfortu prispieva aj pohodlné ovládanie, ktoré paradoxne obsadzuje každé jedno tlačítko na gamepade. A to v nás vzbudzuje obavy, či nebude začiatočník zápasiť s úvodnou zložitosťou a nebude sa cítiť handikepovaný. Hru ešte stále trápia dlhé loadingy a znepokojuje nás aj krátkosť celej kampane, čo bude vo finále vyvážené užívateľským obsahom. Snáď sa to do premiéry zlepší.

Premiéra ModNation Racers je takmer za dverami, motokáry vyštartujú z boxov 25. mája.



napísal spacejunker 30.4.2010
Páči sa mi!
MODNATION RACERS

Zaradené pod: ati


PS3
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Czech / United Front Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. máj 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk