RIG'N'ROLL

RIG'N'ROLL

3.0

Olej, nafta, mikrospánky, spotené tielka.

Recenzia na PC verziu

Mnohí z nás radi cestujú, niektorí na dovolenky, niektorí pracovne, a pre niektorých sa cestovanie stalo životnou náplňou, až ostali uväznení niekde medzi domovom a asfaltom. Namiesto nálady meníte jazdné pruhy, namiesto kolegov v práci máte veľké oceľové monštrum, namiesto neskorých príchodov máte zápchy na diaľnici. Hovorí vám to niečo? Ak áno, tak určite máte vodičák skupiny C, ošúchaný spacák a zaujíma vás, ako dopadne kariéra nového kamionistu v Rig'n'Roll.

Príbeh začína niekedy v budúcnosti, čo je pre tento typ hry pomerne nezvyčajné. Dôvod, prečo sa tak autori rozhodli, ostáva pomerne neznámy, keďže žiadne zmeny ani vplyvy, ktoré by mohla budúcnosť na túto oblasť mať, sa nijako nepremietajú do samotnej hry. Autá sú staršie či z dnešnej doby, tak isto kamióny, diaľnice, cesty, mestá, svet, všetko. Jedine vo vašej kancelárii máte namiesto počítača holografickú obrazovku, to je všetko. Ak tým autori chceli spraviť svet príťažlivejší, ostalo len pri nápade, na realizáciu sa pozabudlo. Nič to nemení na tom, že začínate ako obchodník v oblasti dopravy. Na začiatku máte k dispozícii slušné prostriedky, aby ste sa mohli odraziť, ale to je nič oproti tomu, čo všetko musíte zarobiť, aby ste sa stali úspešní.

Rig'n'Roll
Rig'n'Roll Ide sa na to.
Ide sa na to.


Rig'n'Roll Pri treťom mikrospánku vidím prvé domčeky.
Pri treťom mikrospánku vidím prvé domčeky.


Rig'n'Roll Ťahač, na ťahanie
Ťahač, na ťahanie





Všetka vaša snaha je zabalená do akéhosi príbehu, v ktorom sa stretávate s rôznymi NPC postavami. Žiaľ, príbeh a hlavne jeho podávanie je na úrovni ojazdenej pneumatiky, takže žiadne veľkolepé scény či zvraty nečakajte, skôr ho budete ignorovať a preskakovať. Omnoho dôležitejšie bude sledovanie podnikových štatistík. Síce začínate iba vy, ale časom si vybudujete vlastné prepravné impérium schopné zarábať peniaze aj bez vašej priamej účasti. Samozrejme, na to budete potrebovať ďalšie kamióny, vodičov, kancelárie po celom území, aby ste rozširovali pole svojej pôsobnosti a v neposlednom rade kus šťastia. Začnete s kúpou starších, slabších strojov, ale nič vám nebráni časom kúpiť kúsky, na ktoré bude vaše impérium náležite hrdé. To je ale len polovica úspechu. Dôležité je mať šikovných a hlavne lojálnych vodičov. Záleží to od vás, aké im dáte platy a na aké úlohy ich budete posielať. Každému môžete predefinovať základné správanie, aké má brať úlohy, ako sa má chovať pri plnení misií, ako sa má starať o svoje auto a mnoho iného. Od toho nebude záležať len jeho úspech, ale aj jeho lojalita k vám a to, koľko vám bude jeho práca vynášať.

Potom si budete môcť dovoliť nie len bežné úpravy ťahača zlepšujúce výkon či jazdné vlastnosti, ale aj nový lak, poťahy, zmeny v interiéri, aké si len viete predstaviť, no proste všetko. Akékoľvek mechanické úpravy na stroji pocítite minimálne, alebo vôbec, takže motivácia nie je veľká. O grafickom spracovaní ťahačov to platí dvojnásobne. Sú tak škaredé, že vám bude úplne jedno, či tie hranaté krabice sú natreté na žlto alebo na červeno. Celkovo sa nie je na čo pozerať a rovnako je na tom aj prostredie, ktoré je hlboko pod dnešným priemerom, čo sa týka technického i obsahového spracovania. Pusté krajiny s dlhou niekoľkoprúdovou cestou zatáčajúcou sa raz vpravo, raz vľavo, sem tam nejaké to akože mestečko či dedinka. Síce máte neustále sa dynamicky meniace počasie i dennú dobu, je to všetko málo. Najhoršie na tom je nesmierne zlá optimalizácia, vďaka ktorej vám nebude stačiť asi žiadny počítač na svete pre plynulý chod tejto hry.

Rig'n'Roll
Rig'n'Roll Ťahač, po záchvate frustrácie, už nie na ťahanie.
Ťahač, po záchvate frustrácie, už nie na ťahanie.


Rig'n'Roll Jazda v zápche doľava.
Jazda v zápche doľava.


Rig'n'Roll Jazda v zápche doprava.
Jazda v zápche doprava.





Plynulá nebude ani cesta po nekonečných diaľnicach Kalifornie. Autá si jazdia ako chcú bez viditeľnej logiky. Hocikedy hocikto sa preraďaje z jedného do druhého pruhu v okamihu bez toho, aby sa to dalo predpovedať. Ak idete rýchlejšie, tak vám neraz vzniknú úplne zbytočné problémy pridávajúce na frustrácii. Nehovoriac o tom, že aj keď je cesta troj či štvorprúdová, autá jazdia najrýchlejšie aj v tom najpomalšom prúde a naopak, či vo všetkých prúdoch paralelne vedľa seba. Klaksón okrem toho, že znie neskutočne otrasne na nich nepomáha. Keby sa to objavovalo sporadicky tak ako v skutočnosti, je to v poriadku, ale ste toho svedkom takmer vždy, čo je hlavne problém pri samotnej náplni hry - pri jazdení. Oba druhy misií, ktoré môžete prijať vrátane tých náhodných získaných v baroch, pozostávajú z čo najrýchlejšej jazdy z bodu A do bodu B bez akýchkoľvek zmien.

Rozdiel je iba ten, že v prepravnej misii máte príves, v druhom závodnom type príves nemáte, ale v oboch začínate ďaleko za súpermi. Z nejakého dôvodu majú vždy náskok, ktorý sa práve v takejto premávke mení na ďalší zdroj frustrácie. Stačí menší náraz do iného auta, prejdenie cez žltú čiaru, zbadá vás pri tom policajt a máte prúser. To platí aj pri prekročení povolenej rýchlosti, ak vás namerajú. To sú už problémy vyplývajúce z reálneho sveta, ale v skutočnosti nepretekáte v bežnej premávke s konkurenčnými kamiónmi. V hre áno a zakaždým, takže na nejaké pokojné jazdy s úmyslom dodržiavania všetkých cestných pravidiel a vyhadzovaním blinkrov rovno zabudnite.

Jazdný model je taký, aký je. Má síce pár svetlých momentov, prepracovaných detailov ako napríklad nefungujúce brzdy, pokiaľ máte vypnutý motor, prenášanie ťažiska a podobne, ale všetko je spravené príliš jednoducho na to, aby ste s tým mohli nejako viac vyhrať a zžiť.

Rig'n'Roll
Rig'n'Roll Jazda za dažďa, žiadna zápcha.
Jazda za dažďa, žiadna zápcha.


Rig'n'Roll Interiér, prázdny, hlavne, že vonku je zápcha.
Interiér, prázdny, hlavne, že vonku je zápcha.


Rig'n'Roll Upgrady, vylepšenia... nárazník na prekonávanie zápch.
Upgrady, vylepšenia... nárazník na prekonávanie zápch.





Keď už nič iné, aspoň zo zlého jazdného modelu a nepredvídateľných situácií na ceste neraz vyskúšate model poškodenia ovplyvňujúci jazdné vlastnosti, ale aj odkusujúci časti z vášho miláčika. Nie je to síce žiadna revolúcia, ale poteší, aj keď kontaktným situáciám sa budete čo možno najviac vyhýbať nielen kvôli nákladu, ale aj kvôli drahým opravám. Tak isto zabudnite na parádny hudobný nášup na dlhých cestách. Teda jedine, že by ste si do adresára nahrali vlastné mp3jky, inak čakajte treťotriedne stále sa opakujúce pesničky, z ktoré vám budú poriadne píliť uši.

Rig'n'Roll má zopár svetlých momentov, dokonca sviežich nápadov, ale i tie nie sú dotiahnuté do konca a jadro hry vás bude neustále prenasledovať hlboko podpriemernou kvalitou nie len technického spracovania, ale i slabou kvalitou obsahu. Ostaňte radšej vo svojom starom, aj keď už ojazdenom ťahači, tento nebude žiaľ stačiť ani menej náročným dobrodruhom. 


napísal Andrei 26.5.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Rig'n'Roll - Gameplay
| RIG'N'ROLL - GAMEPLAY
[14.11.2009]
Rig n Roll
| RIG N ROLL
[27.4.2007]
3.0
Vo svete
x.x
Ohodnotiť
RIG'N'ROLL
+ veľký svet
+ budovanie impéria
- hudba a grafika
- dialógy
- optimalizácia
- jazdný model
- cestná premávka
- stereotyp a frustrácia z hrania
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, VGA GF5700/RX800 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo 3 GHz, 2 GB RAM, VGA GF8800/R3870 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Company / 1C Company EU / Softlab NSK
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk