ACE COMBAT: JOINT ASSAULT

ACE COMBAT: JOINT ASSAULT

6.0

Bez wingmanov ani ranu

Recenzia na PSP verziu

Keď sa hovorí o kráľovi leteckých akcií, hovorí sa o Ace Combat. Dlhoročná séria tak nedáva šancu ani novým hráčom ako napríklad Hawx od Ubisoftu vyprázdniť nádrž tryskového paliva a zo vzdušného priestoru sú vytlačení tradíciou. Konzervatívny Project Aces od vydania geniálnej dvojice Ace Combat 5 a datadisku Belkan War sa drží overeného konceptu, čím aktuálny diel Joint Assault trpí. Máme tu tak učebnicový príklad vykrádania samého seba, no nemôžeme autorom zalievať snahu o inováciu diktovanú dobou.

Ace Combat: Joint Assault vychádza zo svojich starších súrodencov, kopíruje mnohé misie aj situácie, v ktorých sa so stíhačmi ocitnete a pridáva k tomu najzaujímavejší komponent a ním je kooperácia. Nosnú kampaň je tak možné hrať sólo, vo štvorici alebo online. Co-op však nepočíta iba s postupným prechádzaním misií rad radom, ale zapája do hry unikátnu vlastnosť a ňou sú misie typu Joint Assault. Počas nich sa štvorčlenná letka rozdelí na dve menšie a každá je poverená inými úlohami na odľahlých častiach fronty, tzv. plnia iné misie súčasne. Po úspešnej likvidácii cieľov, zabráneniu zásobovania alebo preriedenia posíl sa stíhači stretnú a zavŕšia svoju snahu v ďalšej misii. Joint Assault misií však nie je toľko, aby ste si naprieč celou kampaňou pripadali užitočne, pocit, že sa podieľate na vývoji konfliktu netrvá dlho.

U online hry narazíte na nedostatok hráčov, lobby sú prázdne a takmer nik nehrá ani co-op, ani tradičný DM či tímovo zameraný Battle Royale. Delenie letky pri sólo hre je suplovaná výberom nasledujúcej misie, čo hrá do karát znovuhrateľnosti. A tá je v prípade Ace Combat vysoká, ak patríte ku skalným. Prechádzanie misií na známku S vyžaduje skutočnú dávku trpezlivosti a hlavne kontrolou nad situáciou. Nahrabané kredity sa dajú premeniť na nové lietadlá, výzbroj alebo upgrady. Nakoniec sa môže stať, že vás zamestná niekoľko obtiažností natoľko, že než vyjdete do terénu hľadať wingmanov pre co-op, už nikoho nemusíte nájsť.

Ace Combat: Joint Assault
Ace Combat: Joint Assault Po prvýkrát v sérii sa lieta výhradne na licencovaných lietadlách nad skutočnými mestami.
Po prvýkrát v sérii sa lieta výhradne na licencovaných lietadlách nad skutočnými mestami.


Ace Combat: Joint Assault Vzdušné súboje komplikujú letecké esá a zvýšený počet cieľov.
Vzdušné súboje komplikujú letecké esá a zvýšený počet cieľov.


Ace Combat: Joint Assault Teroristi hneď v úvode vytiahnu ťažké zbrane.
Teroristi hneď v úvode vytiahnu ťažké zbrane.





Dog fighty nad skutočnými mestami

V hangári Joint Assault nájdete štyridsiatku lietadiel, ktoré skutočne brázdili oblohu. Zasadnúť budete môcť prvýkrát aj do vrtuľových stíhačov, experimentálnych prototypov a potom do Migov, všetkých F-iek, aj nesmrteľných klasík ako A-10, F-14, SU-27, F-117 či exotického Boeingu 747, s ktorým budete unikať do bezpečia. Project Aces dokázali aj na malom displeji diverzifikovať chovanie stíhačov do takej miery, že okamžite viete povedať, ako bude manévrovať, ako rýchlo akceleruje a či s ním môžete podniknúť nálet na pozemné ciele.

Pod krídla lietadiel sa dajú zavesiť ľubovoľné zbrane, ktoré daný typ dovoľuje. Na výber sú riadené, neriadené, laserom navádzané strely, bomby s voľným pádom, pre kobercový nálet a pod. Za všetky pochopiteľne platíte a munícia je obmedzená na jednu misiu. Vlastnené stíhače sa dajú v hangári ďalšej vyšperkovať volacími znakmi a emblémami a povylepšovať ich vlastnosti (avionika, manévrovateľnosť, motor) cez upgrady. Ekonomický systém hry nedovoľuje po dohraní vlastniť všetky lietadlá ani upgrady, do bojov sa musíte vrátiť opakovane a tu narazíte na nedostatok obsahu.

Všetky misie sú zdieľané medzi sólo a co-op kampaň, bohužiaľ ich je zúfalo málo, navyše ide o náplň, ktorú poznáme z Belkan War. Ak nemáte v blízkosti kamarátov, ktorí majú rovnakú záľubu v lietaní alebo v sérii Ace Combat, máte nízku motiváciu prechádzať všetky opakovane. Je to škoda, pretože v Joint Assault drieme potenciál, len obsahovo nestačí s dychom. Lacný a obohraný príbeh o teroristických útokoch po celom svete a jedinej obrannej línie, ktorú zastupujete vy – Letka Antares – je pozliepaný úlohami po celom svete, ktoré sa odohrávajú nad skutočnými metropolami Parížom, Londýnom, Tokiom. Je to vôbec po prvýkrát, kedy sa fiktívne konflikty dostali do skutočného prostredia. Nad mapami tak vidíte Golden Gate v San Franciscu, nedostavanú 600 metrovú vežu Tokyo Sky Tree či Eifellovku.  

Ace Combat: Joint Assault

(Ne)povinná výbava

Misie sú tvorené štandardnou zostavou, ktorú tvorí extrakcia, eskort, bránenie cieľov, útok na obrovskú pozemnú zbraň, ničenie obrovitánskych plávajúcich bojových lodí, tankovanie počas letu, pristávanie na letisku, či udržovanie letovej hladiny z dôvodu hrozby detekcie radarmi. Misie sú obmedzené časom, pred každou vás čaká schematický brífing s odhadovaným počtom pozemných aj leteckých cieľov, takže sa môžete dopredu pripraviť a prezbrojiť cieľ. Novinkou sú checkpointy a možnosť pri reštarte presadnúť do kokpitu iného lietadla, ak ste sa pomýlili a do dog fightu zobrali zle vyzbrojenú A-10.

Joint Assault je posledným zo starých Ace Combatov. Hra samotná je na približne na úrovni svojho PSP predchodcu z roku 2006 len s vyladenejším enginom, rýchlejším a precíznejším ovládaním, ale inak ide o štandardný Ace Combat, ktorý má v nepovinnej výbave online multiplayer a co-op tak spopularizovaný Monster Hunterom. Obsahovo však na podobne ladené tituly nestačí. A to je škoda.


napísal spacejunker 24.11.2010
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
ACE COMBAT: JOINT ASSAULT
+ precízne ovládanie
+ integrácia misií typu Joint Assault
+ množstvo lietadiel, zbraní a dielov na zakúpenie
- málo misií
- prázdne online lobby
- opakované použitie rovnakej náplne
- mizerná kvalita textúr na zemi


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Namco Bandai / Project Aces
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk