MAFIA II - BALÍK EXPANZIÍ

MAFIA II - BALÍK EXPANZIÍ

7.0

Joe a Jimmy na výlete.

Recenzia na PC verziu

Dlho očakávaná Mafia II konečne pred tromi mesiacmi vyšla. Bola graficky pekná, s prepracovaným mestom, doladeným gameplayom a decentným príbehom, ale napriek svojim kvalitám sa hra dostala pod paľbu fanúšikov. Hre totiž chýbali za uplynulé roky sľúbené veci, chýbali prezentované misie a akoby to nestačilo v samotnom titule sa našlo veľa zmienok na chýbajúci obsah, kapitoly, možnosti. Po vydaní sa zistilo prečo - pre platené expanzie.

Autori stihli za tri mesiace po vydaní pôvodného titulu priniesť tri veľké expanzie a štyri menšie sťahovateľné obsahy. Väčšinou išlo o obsah, ktorý by výrazne obohatil už pôvodnú hru a vďaka čomu mohla hra zarezonovať lepšie ako u kritikov, tak aj u hráčov. Teraz to autori chcú napraviť (alebo zarobiť ešte viac) a pred Vianocami ponúkajú hráčom ako samostatný balík expanzií Mafia 2: Rozširujúce balíky do hry (PC, Xbox360), tak aj edíciu pôvodnej hry so všetkých expanziami, jednoducho kompletná edícia, alebo marketingovo nazvaná Mafia 2: Special Extended Edition, respektíve po našom Mafia 2: Rozšírená edícia (PC, Xbox360, PS3).

My sa teraz pozrieme samostatne na expanzie a naznačíme si, či sa po nich oplatí pozrieť, alebo už nechať pôvodnú hru odpočívať na poličke. Expanzie spolu ponúknu tri príbehy dvoch postáv, ktorých osud sa nám budu snažiť priblížiť. Jedna postava je nová a to zabijak Jimmy, ten dostal dve expanzie Zrada Jimmyho a Jimmyho Vendetta, ktoré sú zamerané na čistú akciu a aby sa všetko v tretej expanzii zmenilo, preberieme v nej osud Joea, parťáka Vita z pôvodnej hry. Tento dostane viac taktické misie a hlavne aj menší príbeh.

Mafia II - Balík expanzií
Mafia II - Balík expanzií Joe a jeho problémy. Teraz budú ešte väčšie.
Joe a jeho problémy. Teraz budú ešte väčšie.


Mafia II - Balík expanzií Arkádové značky budú priam všade.
Arkádové značky budú priam všade.


Mafia II - Balík expanzií Niektoré Joeve misie sú excelentné.
Niektoré Joeve misie sú excelentné.





 Jimmyho zrada a pomsta

Jimmy je nájomný zabijak, je to virtuálne spojenie Brucea Willisa a Eda Harrisa zhmotnené v 50-tych rokoch minulého storočia. Vyholená hlava a Tommy gun v ruke sú jeho poznávacie znamenia. Hoci má Jimmy dve expanzie, v ktorých si užijete minimálne 10 hodín hry nečakajte žiadny príbeh, nič hlbšie neponúkajú. Každá expanzia má len úvodnú a konečnú animáciu, v ktorých zistíte motivácie hlavnej postavy a to je všetko, medzitým len spĺňate rozmanité misie.

Misie nie sú také ako ich poznáme z pôvodnej hry, majú jednoduché poňatie a teda bude stačiť prísť na určite miesto, zobrazí sa vám textové zadanie misie a idete na vec. Budete už buď kradnúť autá pre priekupníka, alebo likvidovať členov gangov, čerpacie stanice, naháňať vozidlá, biť svoje ciele. Niektoré misie budú triviálne a rýchle, pri niektorých sa zapotíte a vystrieľate desiatky protivníkov. Všetko je v akčnom štýle, v každej misií beží čas a bodmi nad hlavami sa počíta sa každé zabitie nepriateľa, rýchla jazda, driftovanie, za všetko sú body, ktoré sa na konci zrátajú a zapíšu do tabuľky. Tam si ich môžete porovnať s ostatnými hráčmi a pokúšať sa dosiahnuť stále lepší výsledok. Znamená to vyššiu znovuhrateľnosť a pridanie elementu súťaženia.

Môžeme rovno povedať, že tieto dve expanzie by sme radi videli už v pôvodnej hre. Sú presne tým elementom, ktorý v pôvodnom titule chýbal a teda element voľnosti výberu misií. Len v hlavnej hre by postavou nebol Jimmy, ale prebral by to samotný Vito, ktorému by to sadlo do príbehu presne pred a po jeho pobyte vo väzení. Škoda, toto bola premárnená príležitosť, len za pár drobných, ktoré na tom marketing 2k games zarobil. Napriek tomu 10 hodín strávených v meste Empire Bay potešilo aj takto dodatočne.  

Mafia II - Balík expanzií
Trailer na Joeove dobrodružstvá.

Joeove dobrodružstvá

Na rozdiel od Jimmyho, Joeova expanzia už skutočne pripomína samostatnú expanziu. Joe zmixuje štýl príbehovej kampane Vita a arkádových misií Jimmyho. Ponúkne niekoľko veľmi kvalitných príbehových misii s kvalitnými animáciami na aké sme boli zvyknutí v pôvodnej hre, ktoré bude dopĺňať množstvo vedľajších menších misií. Tie už nemajú takú hĺbku ako príbehové, ale stále sú zaujímavejšie ako Jimmyho úlohy. Rovnako sú však arkádové a teda body budú pribúdať a čas bude bežať a zadania misií budú len textovo bez rozhovorov a interakcii.

Príbehom sa v expanzii dostaneme do času zatknutia Vita v pôvodnej hre a budeme sledovať následné starosti Joea. Bude utekať z mesta, aby sa mohol vrátiť späť, dal veci do poriadku a vybojovával si svoje miesto v mafiánskej spoločnosti. Jeho misie nám ponúknu nové lokácie ako vlaková stanica, celú oblasť okolo jazera a niekoľko menších lokalít, ktoré svojim spracovaním prekvapia a obohatia pôvodnú mapu hry. Napríklad jazero bude v zime zamrznuté, budeme po ňom prechádzať ako autom, tak aj pešo, kryhy sa budú hojdať a vy budete na nich balansovať. Rovnako fyzika výrazne zapracovala aj v misii v obchodnom dome, kde rozstrieľate tovary na regáloch a všetko spolu s telami vašich protivníkov bude lietať. Z iných malých rozšírení dostal Joe podobne ako Vito možnosť zbierania Playboyov.

Joeove misie sú ako akčné, tak aj stealth ladené, kde často musíte pomaly a potichu vyvražďovať nepriateľov, odťahovať ich mŕtvoly a postupovať vpred. Odťahovanie tiel je zapracované priam extrémne a raz dostanete úlohu odtiahnuť zraneného z metra do auta, cez troje schodiská a niekoľko skupiniek gangstrov. Pocítite aj to, že misie sú náročnejšie a osobne sa mi policajti sa zdali počas celej kampane dotieravejší.

Podobne ako Jimmyho expanzie, aj Joevou zvládnete tak za 5 hodín a teda celý balík ponúkne 15 hodín zábavy a cez 70 misií. Jednoducho slušná dávka jazdenia, strieľania a bitia. Možno väčšia misií je príliš jednoduchá ale tie prepracovanejšie a náročnejšie zvyšok dostatočne vynahradzujú.

Mafia II - Balík expanzií
Mafia II - Balík expanzií Jimmy, postava jasne profilovaná podľa Brucea Willisa.
Jimmy, postava jasne profilovaná podľa Brucea Willisa.


Mafia II - Balík expanzií Dva gangy na neho čakajú.
Dva gangy na neho čakajú.


Mafia II - Balík expanzií Na mapu pribudnú nové značky misii.
Na mapu pribudnú nové značky misii.





Ďalšie štyri bonusy mimo expanzií (Greaser, WarHero, Renegade, Vegas packy) sú viac menej len malé chuťovky ako obleky a vozidlá, ktoré môžu potešiť ale hru vám badateľne nerozšíria. Trochu škoda absencie tuningu a ďalších vecí, ktoré fanúšikovia v titule objavili a stále neboli aplikované. Chýbajú ešte napríklad preteky, alebo vojnové misie zo začiatku pôvodnej hry, ktoré by mohli tvoriť ďalšie expanzie. Či sa ešte objavia je otázne. Zrejme bude záležať na predajoch pôvodnej hry a aj predajoch expanzií.

Ak máme zhodnotiť expanzie samostatne, je to slušná sedmička, má to obsah, má to svoju kvalitu ale aj malé nedostatky, kde hlavne môže vadiť arkádové ladenie. Parameter na vypnutie skóre čísiel a aspoň zmenšenie zelených šipiek nad hlavami vašich cieľov  mohol byť zapracovaný a suché textové briefingy pred misiami sa určite dali riešiť napríklad rýchlym rozhovorom. Tu už zrejme financie nepustili a možno práve financie sú práve to čo zdegradovalo celý potenciál Mafie 2 a rozkúskovalo ju tak ako to vidíme.  Nech je ako chce, ak sa vám pôvodná hra páčila, alebo vám v nej niečo chýbalo, určite expanzie odporúčame a ak náhodou ešte pôvodnú hru nemáte, siahnite rovno po Rozšírenej edícii hry, stojí síce o tých 15 eur viac, ale dostanete dvojnásobnú dĺžku hry.

Mafia II - Balík expanzií
Mafia II - Balík expanzií Perfektné prepracovanie ľadového jazera.
Perfektné prepracovanie ľadového jazera.


Mafia II - Balík expanzií Najväčšie mínus sú obrazovky misii len s textom.
Najväčšie mínus sú obrazovky misii len s textom.


Mafia II - Balík expanzií Metrové šípky nad vašimi cieľmi pôsobia zvláštne.
Metrové šípky nad vašimi cieľmi pôsobia zvláštne.





napísal saver 17.12.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
MAFIA II - BALÍK EXPANZIÍ
+ séria kvalitných príbehových misií v Jeových dobrodružstvách
+ nové časti mesta, nové možnosti
+ hra za Joea
+ masívna ponuka hrateľnosti, minimálne 15 hodín hry.
- arkádové poňatie nemusí sadnúť každému
- len textové popisy pred misiami


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / Cenega / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. august 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk