MOTOGP 10/11

MOTOGP 10/11

7.0

Nová sezóna, staré chyby

Recenzia na PS3 verziu

Minulý rok priniesol v motoristickom športe niektoré zaujímavé novinky. Pre kráľovskú triedu jednostopých vozidiel v seriály MotoGP to bol hlavne nový víťaz celého tohto kolotoča, ktorý prerušil hegemóniu Taliana Valentina Rossiho v tomto športe. Takpovediac symbolicky sa odvíjal aj osud virtuálneho závodenia na týchto pekelných strojoch. Po veteránoch z Climaxu a pretekárskych odborníkoch z Milestone sa totiž k vývoju hier pod touto lukratívnou licenciou dostali ľudia z pomerne neskúseného štádia Monumental Games. Ani prítomnosť niekoľkých skúsenejších vývojárov však týmto nováčikom nezaručila úspech a tak bol tento ročník hneď hráčmi zabudnutý. Dnes autori dostali šancu na reparát. Prekoná MotoGP 10/11 svojho nevýrazného predchodcu?

Rozhodne sa im to nedarí z hľadiska prvého dojmu, ktorý hra vyvoláva. Prezentácia vás na zadok neposadí a dokonca by sa dalo povedať, že skôr odpudí. Menu svojou strohosťou taktiež neohúri, no na druhú stranu by bola škoda, keby ste dali len na prvý dojem. Pod ním sa skrýva niečo, čo si vašu pozornosť rozhodne zaslúži. Minimálne teda na pár momentov. Hra má, aj napriek výhradám, čo ponúknuť.

MotoGP 10/11
MotoGP 10/11 Okrem jazdenia môžete aj manažovať svoj tím.
Okrem jazdenia môžete aj manažovať svoj tím.


MotoGP 10/11 Vďaka licencii si zmeriate sily so špičkami kráľovskej triedy.
Vďaka licencii si zmeriate sily so špičkami kráľovskej triedy.


MotoGP 10/11 Pomocou asistentov zvládne jazdu každý, aj začiatočník.
Pomocou asistentov zvládne jazdu každý, aj začiatočník.





Je to predovšetkým základná ponuka. Úprimne herné režimy World Championship (kedy si odjazdíte sezónu vo vybranej kubatúre), Challenge (počas sezóny ste nútení plniť najrôznejšie výzvy) a Time Trial idú úplne bokom. Režim kariéry vás totiž dostatočne zamestná a zabaví na dlhú dobu. Zabudnite na dominanciu v najsilnejšej kubatúre, tu v úvode ste nulou. V peňaženke prievan a osedlať môžete len tie najbiednejšie 125-ky. Cesta, ktorá je pred vami, je dlhá a kľukatá. Je len na vás a vašich schopnostiach, ako sa tejto šance chytíte.

Možno viac ako samotné jazdenie víkendových eventov vás zaujme manažment a hneď za ňou technická vložka. Nie ste totiž len pretekár, ale aj mechanik a financmajster. Zvlášť na najvyšších obtiažnostiach často môžete vhodne využiť rôzne možnosti nastavení motocyklov, aj keď teda aj tu by sa dalo vymyslieť oveľa viac. Ako manažér sa budete starať o najímanie ľudí zodpovedných za PR, inžinierov, výskum a aplikáciu upgradov a taktiež aj o sponzorské kontrakty, z ktorých vám plynú prostriedky na ďalší progres. Dosahovaním uspokojivých výsledkov získate možnosť postupu do vyššieho šampionátu, až nakoniec získate miestenku do triedy Moto2 a neskôr aj do kráľovskej kubatúry MotoGP, kde sa postavíte vedľa tých najlepších. K tým uspokojivým výsledkom už len dodám, že od vedenia sú požiadavky často nelogické, po niekoľkonásobnom umiestnení na štvrtej priečke pokojne príde požiadavka na vedúcu pozíciu. Aspoň vás vedenie nijak nepenalizuje v prípade neúspechu.

MotoGP 10/11

Ďalším pozitívnym aspektom MotoGP 10/11 je fyzika, menovite teda jazdný model. Má pomerne širokú škálu nastavení, ktoré každému hráčovi umožnia prispôsobiť hru podľa seba. Od najjednoduchšieho modelu so zapnutými asistenčnými službami až po skutočný test vašich schopností bez jediného pomocníka. Občas však pri hraní nadobudnete pocit, že z motorky sa jednoducho spadnúť nedá. Hneď na to vás ale rozhodí úplne nezmyselný pád. Stabilita by si teda jednoznačne zaslúžila trošku viac pozornosti, aby nedochádzalo k takýmto dvom extrémom.

U MotoGP 10/11 je najväčším problémom samotný syndróm každoročne vydávaných sérií. Aj keď sa autori poučili z minuloročných chýb a po stránke hrateľnosti pridali, jej posun v rámci série je minimálny. Neustále máte pocit, že sa vám v mechanikách točí prechádzajúci ročník s niekoľkými podstatnými patchmi, ktoré ho vylepšili.

Pomerne bohaté možnosti sú pripravené v multiplayeri. V prvom rade ide o kooperáciu v tíme so živým spoluhráčom v offline režime. Ak nikoho po ruke nemáte, tak vás určite poteší možnosť zahrať si až proti 19 ďalším hráčom online a zmerať si svoje sily aj so živými súpermi. Vyhľadávanie hier je svižné, jednoduché a intuitívne. Zbytočne sa nezdržujete a už jazdíte. Okrem toho máte možnosť pripojiť sa a súperov len sledovať ako divák (spectator). Sieťový kód je stabilný, aj keď mi osobne prišiel náročný na rýchlosť pripojenia a v prípade takéhoto žánru vás lagy určite nepotešia.

MotoGP 10/11
MotoGP 10/11 Po grafickej stránke sa hra nemá čím chváliť...
Po grafickej stránke sa hra nemá čím chváliť...


MotoGP 10/11 ...inokedy prekvapí aj krajšími momentami.
...inokedy prekvapí aj krajšími momentami.


MotoGP 10/11 Z porovnania so svojim predchodcom vychádza aktuálny ročník so vztýčenou hlavou.
Z porovnania so svojim predchodcom vychádza aktuálny ročník so vztýčenou hlavou.





Je rok 2011 a najnovší prírastok do série MotoGP vyzerá horšie ako pred dvomi rokmi recenzovaná konkurencia v podobe SBK09. Po vizuálnej stránke je MotoGP 10/11 na tom mizerne, s detailmi sa autori viditeľne veľmi nenamáhali. V dobe, kedy sa na poli racingov predháňajú hry grafikou a spracovaním modelov vozidiel, je to ako päsť na oko. Rovnako nevýrazné sú aj zvuky strojov, ktorým chýba presvedčivosť. Za zmienku soundtrack, ktorý príjemne dotvára atmosféru a keď už zvuky nenabudia dojem rýchlosti, tak sa o to postará dynamická hudba.

MotoGP 10/11 má pre každého fanúšika rýchlych kolies niečo, široká škála nastavení aj dlhú hraciu dobu vzhľadom na množstvo šampionátov. Najväčšou chybou je, že pôsobí ako update predchádzajúceho ročníka. Ak ho už máte doma, nie je dôvodu vyberať peňaženku, v opačnom prípade, na štartovnú čiaru!


napísal matus_ace 29.3.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
MOTOGP 10/11
+ zábavná a dlhá kariéra
+ co-op závodenie, online MP
+ hudba
+ široká škála nastavení
- otrasný prvý dojem
- veľa toho neponúka
- slabšia grafika
- menšie chybičky


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: Capcom / CENEGA / Monumental Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk