FABLE III

FABLE III

8.0

Revolúcia v Albione zasiahla aj PC

Recenzia na PC verziu

Po verzii pre Xbox 360 sa rozprávkové dobrodružstvo vrhá na PC komunitu. Znovu sme sa vydali do kráľovstva Albion, aby sme zistili, či to, čo je dobré pre konzolu, bude dostatočne zábavné aj na tejto platforme.

Séria Fable nie je na PC nováčikom, v roku 2005 aj „písíčkári" mohli zdolať stratené kapitoly (podnázov hry), no dvojka už bola výlučne konzolovou záležitosťou. Pri Fable III už tvorcovia túto chybu neurobili, aj keď sme chvíľu čakali, kým sa vysporiadajú s myšou a klávesnicou. Brána do kráľovstva je teraz definitívne otvorená a všetci sú srdečne vítaní.

Do hry vás uvedie hravé intro, kde sa s vydesenou sliepkou rozkukáte po krajine, v ktorej sa odohráva nasledujúci príbeh. Úvod hry je ako z románu pre ženy. Ste princ, alebo ak vám to viac vyhovuje, princezná, na kráľovskom dvore, hýčkaný blahobytom a usmievanými dvoranmi, s krásavicou, ktorá vám ochotne venuje sladký bozk . Veľmi rýchlo však zistíte, že je to len klamná ilúzia, v ktorej ste žili do chvíle, keď vám brat Logan veľmi nepekným spôsobom otvoril oči a zranil srdce. Logan stojí na čele kráľovstva, ale je to nenávidený tyran, ktorému sa budete musieť postaviť. Lenže sám nič nezmôžete a tak s dvojicou svojich verných musíte uniknúť a získať si dôveru rebelujúceho ľudu, ktorý do vás vkladá nádej na lepšiu budúcnosť. Pri potulkách sa dostanete do rôznych končín kráľovstva, ktoré poznačila priemyselná revolúcia a chrabrými činmi, ale aj vľúdnym prístupom a sľubmi získavate nových spojencov. Potom nastane čas na návrat do hradu, kde však rozsiahly príbeh zďaleka nekončí.

Fable III
Fable III Ľudia v krajine vkladajú do mladšieho princa veľké nádeje.
Ľudia v krajine vkladajú do mladšieho princa veľké nádeje.


Fable III Humor a rôzne prevleky sú typickými súčasťami hry.
Humor a rôzne prevleky sú typickými súčasťami hry.


Fable III Dobrodružstvá môžete prežívať aj v kooperácii s inými hráčmi.
Dobrodružstvá môžete prežívať aj v kooperácii s inými hráčmi.





Možnosti Fable III vychádzajú z predošlých titulov, čo ale vôbec neprekáža, keďže na PC prichádza po niekoľkoročnej odmlke. Fable III nie je tradičná hra na hrdinu a vlastne RPG prvky stoja dosť v úzadí. V skutočnosti sa jedná o mix hneď niekoľkých žánrov, ktorý hráčom ponúka veľké množstvo aktivít. Nesadne však každému a ak ste ortodoxným vyznávačom tradičných RPG, hra vás trpko sklame. Rozhodne sa však nejedná o zlý titul, ibaže je určený pre inú cieľovú skupinu.

Boje a prebíjanie sa cez hordy nepriateľov, od ľudí až po kostlivcov síce nechýbajú, ale sú len slušivým doplnkom. Svedčí o tom už samotná obtiažnosť bitiek, ktorá je veľmi nízka, navyše hrdina prakticky nemôže zahynúť, iba nakrátko zamdlie a ide sa ďalej. Systém boja však nie je odfláknutý, dokonca je veľmi praktický a dobre si rozumie s myšou, aj gamepadom. Hrdina využíva zbrane na blízko, meče a kladivá, útočí z diaľky pištoľou alebo puškou a používa magické rukavice na zosielanie kúziel. Výzbroj sa dá obmieňať a zdokonaľuje sa hlavne častým používaním, kedy sa mení vzhľad aj účinok predmetov. Režim boja sa prepína stredným tlačítkom myši, ľavým sa vykonáva primárny útok zosilnený pri podržaní a pravým sekundárny. V prípade chladnej zbrane to znamená výpad a vykrývanie, pri streľbe rýchle vypálenie a zameranie cieľa, pri kúzlení útok na jednotlivca a masívny útok s plošným efektom, ktorý zasiahne viac cieľov v okolí. V prípade mágie neskôr zaujme používanie dvoch rukavíc a ničivý efekt kombinovaných elementov, napríklad tornáda a ohňa.

Ovládanie si rýchlo osvojíte aj pri interakcii, či už je to komunikácia s postavami alebo používanie predmetov. Väčšinu funkcií zvládnete myšou, ale každý úkon sa dá vykonať aj samostatne klávesnicou alebo gamepadom. Cítiť konzolový formát, najmä keď niekedy treba podržať klávesu, kým sa otvorí truhlica, alebo dvere, ale vcelku si tvorcovia s ovládaním poradili dobre. O niečo viac prekážajú chaoticky rozhádzané voľby na obrazovke , napríklad pri oslovení, najmä keď sa spoliehate na myš, ktorú musíte presúvať z jedného okraja na druhý. Samotná komunikácia s osobami ponúka široké možnosti, ktoré však získate postupne. Pre začiatok si potriasate rukou, grgáte a môžete hocikoho schmatnúť za ruku a odtiahnuť. Neskôr si aj zatancujete, poskytnete objatie, alebo ak chcete byť grázlom, vystrčíte zadok a začnete s posmeškami. Vľúdne gestá zvyšujú náklonnosť obyvateľov a keď sú časté, môžu prerásť do priateľstva a dokonca do ľúbostného vzťahu. Tvorcovia zašli až tak ďaleko, že dovolili hlavnému hrdinovi oženiť sa, splodiť deti, alebo si nejaké adoptovať. Navyše si hrdina privyrába kováčstvom, hraním na lutnu a pečením, smie kupovať domy, upravovať ich, prenajímať a obchodovať. Keď k tomu pridáte zmeny oblečení, tetovania, účesy, a ďalšie doplnky, sú to The Sims ako vyšití.

Fable III
S rincom sa nudiť určite nebudete.

Upravovať , meniť a použiť sa dá prakticky čokoľvek vrátane verného psa, ktorého môžete trénovať, premenovať a dokonca mu zmeniť rasu. Havkáč vás sprevádza už od počiatku a určite si ho obľúbite a to nie len kvôli maznaniu, aportovaniu a roztomilým gestám. Pes totiž aj vypomáha v boji, vyňuchá truhlice a zakopané predmety a navedie na správnu stopu. Toto všetko do istej miery zabraňuje stereotypu pri postupe v lineárnom príbehu, kde je hráč neustále vedený za ručičku a všetko je príliš jednoduché, až to lezie na nervy. Okrem ľahkých bojov sa pri každom zastavení v hornej časti obrazovky ukáže aktuálna úloha a v teréne vodiaca línia a zarobiť peniaze je otázka niekoľkých minút pri primitívnych minihrách, kde sa znásobuje váš bank. Napriek vydarenému humoru a neraz naozaj originálnym, vedľajším úlohám, ako je vstup do knihy s rôznymi hereckými úlohami, či lákanie sliepok vo vtáčom kostýme, tak hra stráca na svojej pútavosti.

Všetko od bojových techník, cez gestá, zamestnania a doplnky sa sprístupňuje a vylepšuje v mystickej zóne označenej ako cesta k trónu. Je to chodník rozdelený bránami, ktoré sa postupne otvárajú a dovoľujú hrdinovi odomknúť truhlice s novými súčasťami. Na odomknutie je vždy vyžadovaný určitý počet cechových pečatí, ktoré získate za úspechy v boji, komunikáciu a splnené úlohy.

Úpravy hrdinu sa uskutočňujú vo svätyni, kam sa hráč môže kedykoľvek premiestniť z hocijakého miesta v krajine. Je to vlastne základňa kde má hrdina šatňu, zbrojnicu, policu s trofejami, mapu s detailnými popismi, cez ktorú sa dá okamžite presunúť do inej lokality. Súčasťou je miestnosť s rôznymi výstrednosťami, kde sa dá cez Live systém stiahnuť sada bezplatných DLC doplnkov. Za zmienku stojí aj možnosť pripojiť sa k hre iných hráčov, či už sú to známi, alebo náhodní jedinci. Behom krátkej chvíle sa ocitnete po boku iného dobrodruha a pomáhate mu s riešením konfliktov. Nie je však úplne v poriadku, že sa pripojíte aj k hráčovi, ktorý je výrazne ďalej v príbehu ako vy. Takto sa predčasne dozviete, čo vás ešte len čaká, keď budete pokračovať vo vlastnom dobrodružstve.

Grafika hry je solídna a hoci by bolo čo vytknúť, dizajn úrovní je miestami veľmi očarujúci. Za zmienku stojí plnohodnotný 3D režim hry, ktorý podporujú moderné zardiania. Ozvučenie je skôr priemerné, hudba neurazí. Český preklad  sa podaril, ale umiestnenie textov takmer v polovici obrazovky je rušivé. Implementácia Windows live je nutné zlo, ale aspoň DLC sú zadarmo a doplnkov nie je málo.

Fable III
Fable III Cesta na vrchol nieked vedie cez podzemie.
Cesta na vrchol nieked vedie cez podzemie.


Fable III Svätyňa je základňou, kde upravíte hrdinu a jeho možnosti.
Svätyňa je základňou, kde upravíte hrdinu a jeho možnosti.


Fable III Dizajn niektorých lokalít je pôsobivý.
Dizajn niektorých lokalít je pôsobivý.





Fabble III je hravé rozprávkové dobrodružstvo, kde sa simsovia zlučujú s prvkami RPG, akcie a adventúry. Bohatú zmes žánrov nestrávi každý a hráči, ktorí sa bavili pri predošlých tituloch, budú rozčarovaní prílišnou jednoduchosťou pokračovania. Pri Fable III sa však dá dobre relaxovať a žijúci svet, bez veľkých nárokov na zručnosť, môže skvele sadnúť milovníkom psov, mladším hráčom a vašim nežným polovičkám. Na PC navyše pôsobí Fable III dosť exoticky vďaka svojmu ojedinelému konceptu. 


napísal uni 6.6.2011
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Fable 3 - Intro
| FABLE 3 - INTRO
[4.8.2010]
Fable 3 - TV reklama
| FABLE 3 - TV REKLAMA
[13.10.2010]
Fable 3 - Teaser
| FABLE 3 - TEASER
[19.8.2009]
Fable III - PC DevDiary
Fable 3 - Live co-op
| FABLE 3 - LIVE CO-OP
[26.10.2010]
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
FABLE III
+ široké možnosti hrdinu
+ bezplatné DLC
+ humor a vedľajšie úlohy
+ plnohodnotný 3D režim
+ prijateľné ovládanie,myš, klávesnica,gamepad
- potlačenie RPG prvkov
- lineárny dej
- príliš jednoduché, nič pre hardcore hráčov
- nevhodne umiestnené titulky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2GHz, 2GB RAM, nVIDIA 7600GT/ ATI HD 2600 PRO, internet


RECENZIE HRÁČOV
Fable III
8.5
P@P0    14.7.2012
V týchto časoch nie je kráľovstvo práve najšťastnejšie, v...prečítať celé
Xbox 360
PC

Vývoj: Microsoft / Lionhead
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk