FABLE III

FABLE III

A Albionu sa bude vládnuť

Dojmy

Účastníkom tlačovky Lionhead, ktorá bola chybne interpretovaná ako konferencia Microsoftu, bolo po vkročení do veľkého auditória okamžite jasné, o čom sa bude hovoriť. Peter Molyneux sa nestihol ani poriadne rozohriať a už dávkoval informácie o epizodickej distribúcii každej z piatich kapitol Fable II. Okamžite bola táto informácie spájaná s výzdobou miestnosti, no vlajúce gobelíny s kráľovským vzorom tu boli pri inej príležitosti. Pri príležitosti predstavenia Fable III. „Samozrejme, že pracujeme na Fable III, boli by sme šialení, ak by sme to nerobili.”

Bez pompy

Peter Molyneux je výborný rozprávač, miluje svoj hlas, miluje hovoriť o svojej práci a má britský akcent. Ak by tlačovka nebola v ranných hodinách, polovica novinárov by z fleku zaspala. Ďalšia polovica si po 15 minútach rozmyslela, že nemá cenu blogovať Live, keď sa hovorí iba Fable. O Fable III sa toho veľa nepovedalo, no napriek tomu Molyneux o svojom novom dieťati zapálene hovoril hodinu. Hráčov nechal stáť pred hádankami a potom spokojne odpochodoval kto vie kam.

Lionhead plánuje s Fable III odhodiť základný kameň RPG hier, ide o taký pilier, ktorý tu je od 80-tych rokov a sú na ňom postavené aj dnešné hry. Molyneux nekonkretizoval, akým spôsobom to chcú spraviť, ani o čo konkrétne ide. Vývoj postavy? RPG parametre? Zatiaľ čo sa budete snažiť prísť na fundamentálny prvok dnešných hier na hrdinov, v Albione ubehlo ďalších 50 rokov a svet Fable podľahol modernizácii.

Do Albionu sa vkradla industrializácia, nastúpila doba pary a spolu s ňou aj doba temna – delenie sociálnych vrstiev, výroba zbraní, hrozba vojen. Vo Fable III budú rozoberané aj tieto témy ale aj to, ako priemysel zničil prírodu a dokonca ako rozmach technológií pomohol preprave tovaru z miesta na miesto pomocou lodí či balónov.

Fable III

Kto chce vládnuť?

Fable III bude o opäť o jednej postave, hráč bude čeliť omnoho dôležitejším rozhodnutiam úzko spätými s mocou a vplyvom. „Prečo nebyť vládcom, prečo nebyť kráľovnou?” kladie si rečnícku otázku Molyneux a bleskovo si na ňu odpovedá, že chce dať hráčom pocítiť ako chutí moc. Na úplnom začiatku Fable III sa zhostíte dieťaťa hrdinu z Fable II a prvú polovicu hry nazvanú Journey to Rule sa snažíte zvhrnúť tyranského vládcu Albionu z trónu, na ktorý nakoniec zasadnete. Bez pomoci to však nezvládnete, ale ako si ľudí získate na svoju stranu? Pomôžete odhľahlým regiónom? Nakloní misky váh zlato? Znížite im dane, ak sa dostanete k moci?

Počas tlačovky boli ukázané dva artworky, ktoré zachytávali industrializáciu v meste a protipól k nej – krajinku s domčekom v lese. Ak sme správne pochopili Molyneuxovu prednášku, tak bude možné nejakým spôsobom manipulovať aj s budovami. Či ich pôjde zničiť, vyhnať obyvateľov z vlastného príbytku, zatiaľ nie je jasné. Na základe vašej neskoršej vlády sa bude formovať krajina a dokonca aj hrad. Investujete do renovácie a upgradov, alebo ho necháte schátrať a peniaze potrebné na úpravy rozdáte chudobe? Krajina Albion vo Fable III bude taká, akú ju poznáme a niečo naviac. Nie všetky lokality boli predstavené a o nie všetkých kontinentoch sa doteraz hovorilo.

Pri zostavovaní konceptu Fable III sa autori nechali inšpirovať nedávnymi, ale aj minulými udalosťami vládnych garnitúr a kráľovských dvorov. Zamerali sa na časy, ktoré dali svetu vodcov, lídrov a nezabudnuteľné osobnosti, ako tie z propagačného teaseru. To množstvo podrazov, imaginárnych dýk pichnutých od chrbta, intríg, konšpirácií a vrážd kvôli moci sa stali studnicou nápadov pre zostavenie príbehu, ktorý vznikal úplne opačne ako u predchodcov. Lionhead si pre zhmotnenie story prenajal štúdio a naplnil ho hercami. Pod dohľadom režiséra ožil kráľovský dvor, cut-scény a všetky postavy, ktoré mohli byť dodatočne upravované.

Fable III

Je to RTS?

Bude to, alebo nebude to stratégia, kladie si opäť otázku Molyneux a odpovedá ráznym „NIE.“ Po vašom boku bude stáť rodina, kráľovná alebo kráľ a bude ovplyvňovať vaše rozhodnutia, konšpirovať a tlačiť na vás. Vy však máte posledné slovo. A tým sú aj rozsudky – Judgments, nová herná mechanika Fable III. Predstavte si, že vám pred trón prinesú zbedačenú dievčinu a povedia vám, že bola opätovne prichytená ako kradne jedlo. Čo spravíte?

Môžete si vypočuť názor stráže, ktorá žobráčku v minulosti nechala v pokoji najesť, ale teraz prekročila hranice. Môžete si vypočuť príbeh žobráčky. Môžete tento prípad prešetriť na vlastnú päsť, navštíviť jej rodinu a presvedčiť sa, či je naozaj taká chudobná ako o sebe hovorí. Môžete jej hodiť zopár zlatiek a prepustiť ju, alebo ju hodiť do žalára. Vybavené, ďalší. Aj keď táto časť v hre nebude, môžete si na jej základe živo predstaviť ako budú fungovať questy a ako samotné vládnutie.

Ďalšou (podľa Molyneuxa) inovatívnou mechanikou je technika Touch. Stavím sa s hocikým, že ju nik nepochopil správne, aj keď je jasné, ako asi bude fungovať. V podstate ide o fyzické dotýkanie sa, nie priame, pretože sa hra bude ovládať gamepadom, ale dotyk hrdinu s okolitým svetom. Je to forma interakcie s okolím, neverbálna komunikácia. Zoberme si také podanie ruky, to sa môže neskôr pri ďalšom stretnutí zmeniť na krátke objatie, to zase na vrúcne a potom … veď viete, kam to vedie. Do spálne.

Fable III

Touch bude mať aj svoju dynamickú verziu, čo znamená, že sa môžete kohokoľvek kedykoľvek dotknúť. Napríklad svoju milú uchopíte za ruku, vytiahnete ju na vežu a budete sa spolu dívať na západ slnka. Ona s vami pôjde, pretože vám verí a možno niečo k vám aj cíti. Ale čo ak v horiacom dome plače dieťa a každú chvíľu ho môže zavaliť povala? Vo Fable III na jeho záchranu nebude stačiť „Stlač A pre záchranu dieťaťa“, ale budete ho musieť dotykom presvedčiť, že vám môže veriť. Možno potom skončí v náručí záchrancu. Kto vie.

Molyneux Mysteries

Z dvoch teaser videí, štyroch artworkov a nič nehovoriach slideov prezentácie nie sme múdrejší. Fable III je pre Lionhead a pochopiteľne aj pre Microsoft veľkým titulom, na to, či bude revolúcia v žánri RPG úspešná, budeme potrebovať viac ako obrázky a pekne nastrihané video. Budeme sa jej musieť dotknúť. Zatiaľ môžeme len špekulovať, ako budeme vládnuť Albionu. Nečakajte však, že to bude skôr ako v prvej polovici 2010.


napísal spacejunker 25.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fable 3 - Intro
| FABLE 3 - INTRO
[4.8.2010]
Fable 3 - TV reklama
| FABLE 3 - TV REKLAMA
[13.10.2010]
Fable 3 - Teaser
| FABLE 3 - TEASER
[19.8.2009]
Fable III - PC DevDiary
Fable 3 - Live co-op
| FABLE 3 - LIVE CO-OP
[26.10.2010]
FABLE III


Xbox 360
PC

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Lionhead
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk