PRIDE OF NATIONS

PRIDE OF NATIONS

6.0

Osud národov pod palcom

Recenzia na PC verziu

Hoci dnes v ponuke Paradox Interactive nájdeme hry rôznych žánrov, spoločnosť si získala meno vďaka množstvu manažmentových stratégií. Série Hearts of Iron a Europa Universalis patria k tomu najlepšiemu v tomto žánri, ale popri nich sa objavili aj ďalšie zaujímavé kúsky. Na rovnakej vlne sa vezie aj titul Pride of Nations, s ktorým sme sa vybrali do búrlivej minulosti.

Pripravte sa na návrat do 19. storočia, kde budete spravovať jednu z ôsmych primárnych mocností v rokoch 1850 - 1920. Základným cieľom je dosiahnuť čo najvyššiu prestíž pomocou vojenskej sily, ekonomiky, diplomacie, kolonizácie a technologického pokroku. Hrať môžete rozsiahlu grand kampaň, kde je na výber kompletná osmička, teda Anglicko, Francúzsko, Prusko, Rakúsko, USA, Rusko, Japonsko a Sardinia-Piedmont, čo je predchodca Talianska. V tomto režime využijete kompletné časové obdobie, ktoré predstavuje masívnych 1680 ťahov.

Doplnkový scenár Indian Mutiny zaberie 40 kôl, v ktorých prevezmete úlohu Anglicka s cieľom obsadiť vybrané mestá a poraziť domorodcov vo východnej Indii. Môžete si zvoliť aj druhú stranu a bojovať za práva domorodého obyvateľstva. Ďalší scenár mapuje konflikt Franko-Piedmontskej aliancie a Rakúska, ktoré sa snaží zabrániť pádu Milána počas niekoľkomesačného obdobia v roku 1858, čo predstavuje 15 ťahov. V rokoch 1899 - 1903 sa odohráva iný konflikt, kde stojí Anglicko proti Juhoafrickej Republike a jej spojencovi, pričom Briti majú 78 ťahov na potlačenie rebelujúcich protivníkov. Napokon sa zapojíte do Rusko-Japonskej vojny v rokoch 1904 - 1906, kde Rusko odoláva invázii, ktorá trvá 46 kôl. Prvý sťahovateľný prídavok pridáva ešte scenár z roku 1898, kde v desiatich kolách rozhodnete o výsledku Španielsko-Americkej vojny.

Pride of Nations
Pride of Nations Udržať sa na vrchole, nie je jednoduché.
Udržať sa na vrchole, nie je jednoduché.


Pride of Nations Manažment sa odohráva na mape s ikonami miest, surovín a hospodárskych lokalít.
Manažment sa odohráva na mape s ikonami miest, surovín a hospodárskych lokalít.


Pride of Nations Charakteristiky veľmoci nájdete v štatistikách a tabuľkách.
Charakteristiky veľmoci nájdete v štatistikách a tabuľkách.





Na strasti plnohodnotnej hry vás má pripraviť päť výukových scenárov tutoriálu, ktorý je však veľmi neprehľadný a nepraktický. Bohužiaľ sa zrejme budete musieť zatnúť alebo pohľadať výukové videá, ktoré sú na internete, pretože Pride of Nations nie je práve jednoduchá hra. Hoci väčšina procesov je založená na označení a presúvaní kariet s budovami a jednotkami, použitie v praxi je veľmi nešikovné. Hra kalkuluje s mnohými faktormi a uskutočňovanie jednotlivých procesov je ťažkopádne, hoci ľahko pochopíte logické súvislosti. Všetko sa odohráva na globálnej mape, kde vidíte krajinu rozdelenú na regióny a mestá. Môžete si prepínať pohľady podľa rôznych parametrov a farebné schémy ukazujú obchodnú oblasť, vojenské zabezpečenia, zásobovanie, kľúčové oblasti a ďalšie parametre, ktoré požadujete. Štatistík je mnoho, možností ako ich ovplyvniť už menej.

Hráč si prepína medzi niekoľkými módmi a to umožní priamo na mape spravovať jednotlivé zložky krajiny. S využitím submódov získa prístup ku kartám výroby a produkcie v zodpovedajúcom odvetví. Dôležitý je ekonomický mód, ktorý umožní postaviť a spravovať bane, budovať prístavy a pevnosti. Nie každý región má vhodné podmienky na ťažbu a rozvoj. Dostupnosť surovín a preferencie jednotlivých sektorov ukazujú kruhové značky s ikonami komodít a hospodárskymi zónami. Výstavba nových objektov vyžaduje určitý čas.

Pri prepnutí na vojenský mód zas hráč vidí ikony jednotiek prítomné v krajine. Môže najímať a zgrupovať nové vojenské sily, presúvať ich podľa potreby, priraďovať vojenských lídrov a dôležité konvoje so zásobovaním. Submód ponúka sortiment jednotiek, ktoré je možné vyprodukovať, ak sú splnené podmienky. Ďalšie možnosti ponúka koloniálny mód a mód uznesení, ktoré umožňujú vyslať expedície, podplácanie, námornú demonštráciu sily pred domorodcami a ďalšie špecifické aktivity. Procesy dopĺňajú rôzne štatistiky, tabuľky, ratingy ako sú údaje ministerstiev vojny, komercie a priemyslu, zahraničia, strategická mapa, charakteristiky obyvateľstva s náboženským členením, sociálnymi triedami, etnikom a vzdelaním. Svoje miesto má aj diplomacia a simulované kritické situácie, ktoré vyžadujú špecifické riešenia.

Pride of Nations
Pride of Nations Aktuálna situácia vo svete.
Aktuálna situácia vo svete.


Pride of Nations Rusko-Japonský konflikt. Bojuje sa aj na vode.
Rusko-Japonský konflikt. Bojuje sa aj na vode.


Pride of Nations Bohaté ložiská sú základným predpokladom na  výstavbu baní.
Bohaté ložiská sú základným predpokladom na výstavbu baní.





Pride of Nations využíva ťahový systém WEGO so simultánnym zhodnotením výsledkov v každom kole. Vývojári kladú dôraz na historické fakty aj reálny vzhľad dobových jednotiek a lídrov na doplnkových kartách a ikonách. Manažment je premyslený, ale reálne hráč nemá až tak veľa priestoru pri riadení svojej veľmoci, ako by sa žiadalo. Situáciu zhoršuje nešikovné užívateľské rozhranie. Systém kariet síce nie je zlý nápad, ale s chaotickým menu a niekedy zbytočne prekombinovanými procesmi pri ich použití, tvorcovia hru namiesto zjednodušenia skomplikovali. Pri porovnaní napríklad s Hearts of Iron III je Pride of Nations zbytočne ťažkopádna, neprehľadná a s chudobnejšími možnosťami a nedokáže udržať krok s ostrieľaným veteránom.

Graficky vás hra určite neoslní, vyzerá tuctovo, až staromódne. To by sme ale manažmentovej stratégii odpustili, keby to vynahradila pútavým obsahom a nemala technické problémy. Pod OS Windows 7 bola hra použiteľná až po úpravách kompatibility a parametrov. Navyše fps počas hrania nie raz brutálne pokleslo a hra sa spomalila a to na zostave, kde vám pohodlne pobežia aktuálne akčné hry. Optimalizácia je jednoznačne zlá.

Pride of Nations je určená pre hardcore priaznivcom manažmentových hier. V bohatej zbierke od Paradox Interactive sa však ľahko stratí, pretože v ničom neprekonáva svojich konkurentov. Hra je zle optimalizovaná a nemá dostatočnú výuku, ktorá by sa žiadala ako soľ. V kombinácii s nepraktickým užívateľským rozhraním a obmedzenými možnosťami hráča, je to skôr slabšia záležitosť. Určite nájdete aj lepšie tituly, ktoré vo vás zanechajú hlbší dojem. 

Pride of Nations
Pride of Nations Rôzne režimy mapy  poskytujú prehľad prakticky o všetkom.
Rôzne režimy mapy poskytujú prehľad prakticky o všetkom.


Pride of Nations Generovaný výsledok boja. Tentoraz to bolo jednoznačné.
Generovaný výsledok boja. Tentoraz to bolo jednoznačné.


Pride of Nations Rušno bude aj v Indii.
Rušno bude aj v Indii.






napísal uni 18.7.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
PRIDE OF NATIONS
+ dôraz na historické fakty a štruktúru
+ solídny manažment
+ AI
- ťažkopádne užívateľské rozhranie
- zlá optimalizácia
- obmedzené možnosti
- zastaralý vzhľad
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 1 GB RAM, 512 MB VGA

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Paradox Interactive / AGEOD
Štýl: Stratégia / Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19939)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk