Dojmy z Windows 8

Ako vyzerá nový systém na desktope?

pridal saver 16.9.2011 o 21:47 pod software
Dojmy z Windows 8

SOFTWARE > NOVINKY >

Vývojárska verzia Windows 8 je dostupná a všetci si môžu vyskúšať, čo PC užívateľov čaká.  My sme už vyskúšali a dojmy z pohľadu desktop/notebook užívateľa sú rozporuplné. Microsoft síce pekne a veľmi plynulo prepojil casualny tabletový štýl Metro UI s klasickým Windows desktopom, ale žiaľ prím hrá Metro UI a desktop je zatlačený do úzadia. 

Aby bolo jasné, všetko v Metro dizajne je tabletové, určené skôr na dotyk a malé displeje ako na veľký displej s myšou. Dá sa síce všetko ovládať s kurzorom, ale odomykať lock screen na desktope ťahaním myši cez pol obrazovky je zvláštne. Podobne je zvláštne mať malé aplikácie, ktoré boli doteraz vopchaté do gadgetu roztiahnuté na celú obrazovku alebo obrovské tlačidlá a rôzne menu zobrazené na pol obrazovky. Síce dizajnovo je to pekné na tabletoch, ale na počítači je to pre skúsenejších užívateľov skôr balast, nie je tu možnosť viacerých aplikácií na jednej obrazovke. Všetko je postavené na jednoduchosti a prístupnosti aj pre najmenej skúsených užívateľov a rovnako aj na rýchlosť a čo najnižšiu záťaž na pamäť a procesor. Čo znamená napríklad aj to, že ak Internet Explorer púšťate v Metro UI, zabudnite na pluginy, žiadny flash alebo java. Ak si chcete zahrať flashovú hru, musíte prejsť na desktop a spustiť IE priamo tam. 

Desktop je vo Windows 8 v podobe aplikačnej ikonky, teda keď do neho chcete ísť, musíte ho spustiť. Po spustení našťastie funguje tak ako v starších windowsoch a užívatelia tu nie sú relatívne obmedzovaní, aj keď Štart menu v developer verzii plne absentuje a kliknutím na štart ikonku sa dostanete späť do Metro UI dizajnu, ktorý nahrádza zoznam aplikácií. Desktop však dostal rozmanité malé vylepšenia v task manageri, v kopírovaní, celý explorer dostal nové ribbon menu a ďalšie rozmanité možnosti, ktoré sa dajú nájsť a ktoré pekne spríjemňujú jednotlivé funkcie.

Celkovo treba pochváliť Microsoft, že všetko je plynulé, rýchle a prakticky bezproblémové už v developer verzii. Zaujímavosťou je, že Metro UI si zapamätá všetky spustené aplikácie a ak v nej nie ste, automaticky ich zastaví a nezaťažujú procesor, teda batériu tabletov. Na druhej strane však stále ostávajú v pamäti a pri desiatich aplikáciách to môže spraviť aj polgiga zabratej pamäte (tá sa postupne uvoľnuje).

Pre náročnejšieho užívateľa zatiaľ v developer verzii nevyzerá Windows 8 veľmi príťažlivo, cítiť tam tlačenie na Metro UI a odsúvanie desktopu len ako aplikácie.Jediné štastie je, že sa Metro UI dá odstrániť a absentujúce Start Menu vrátiť späť (Metro UI controller, alebo Start Menu Toggle) a plne využívať len to, na čo je užívateľ zvyknutý, bez zbytočného balastu. Dúfajme, že tieto možnosti Microsoft pridá vo finálnej verzii priamo do inštalácie alebo úvodných nastavení systému, aby si každý mohol vybrať či chce casualny alebo štandardný systém.

Viac menej Windows 8 po vypnutí Metro UI nebude pre užívateľov znamenať žiadnu výraznejšiu zmenu. Bude ale zaujímavé sledovať, ako bude Microsoft tlačiť Metro UI, kto všetko sa tam nasťahuje (Metro Steam?) a či náhodou v nasledujúcich Windows Metro systémoch úplne okná a desktop nevymiznú. Možno nakoniec ostaneme žiť v jednej aplikácii na jednej obrazovke s písmenami cez pol obrazovky a neustále sa prepínať medzi videom a icq...

Na druhej strane na touchscreenových All-in-1 PC alebo tabletoch nebudeme mať Metro UI čo vytknúť a Desktop odklik bude len plusom.





Páči sa mi!

Zaradené pod: microsoft, windows 8, ati






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk