KINECT DISNEYLAND ADVENTURES

KINECT DISNEYLAND ADVENTURES

8.0

Lístok do Disneylandu

Recenzia na Xbox360 verziu

Kinect nedávno oslávil svoje prvé narodeniny. A treba podotknúť, že to bol úspešný rok. Predajné čísla sú uspokojivé, rôzne hacky naznačili ďalšie možnosti využitia zariadenia a dočkal sa aj čínskych napodobenín. Medzi komunitou to však až také ľahké nemal. Na trhu boli dva druhy titulov: 1st party od štúdií Microsoftu, ktoré ukázali silu hrania bez ovládača a tie ostatné, ktoré sa zväčša kvalitou pohybovali na opačnej strane hodnotiacich tabuliek. Druhá generácia kinectových titulov to má zmeniť a opäť posunúť latku o niečo vyššie.

A tituly od Microsoftu nezačali práve najhoršie. Gunstringer, Dance Central 2 a teraz Disneyland Adventures. Nejde o hru v pravom slova zmysle. Má totiž silný nádych zážitkovosti, ktorá vás sprevádza vašou púťou naprieč zábavným parkom. Je to vlastne akýsi zlatý lístok do Disneylandu, ktorý vám sprostredkuje niečo, čo v dnešných hrách nezažívate. A povedzte úprimne, dokážete takejto ponuke odolať?

Pravdepodobne nie každý z vás mohol na vlastnej koži navštíviť Disneyland či Disneyworld a nechať sa unášať čarom, ktoré v tomto svete vládne. Hra nedokáže sprostredkovať reálny zážitok z atrakcií Walta Disneyho, ale ukáže vám ukáže postavy, ktoré ste milovali, prípadne ešte stále milujete. Prežijete ich príbehy, zabavíte sa s nimi a popri tom si ešte zahráte poskakovaním pred obrazovkou.

Kinect Disneyland Adventures
Kinect Disneyland Adventures Ulice Disneylandu ožívahú pred vašimi očami.
Ulice Disneylandu ožívahú pred vašimi očami.


Kinect Disneyland Adventures Klobúčnik sa vracia k svojmu tradičnému vzhľadu.
Klobúčnik sa vracia k svojmu tradičnému vzhľadu.


Kinect Disneyland Adventures S Petrom Panom si zalietate po Neverlande.
S Petrom Panom si zalietate po Neverlande.





Viac ako 40 rôznych Disney postavičiek zakomponovali autori z Frontier Developments do hry a všetky z nich sú interaktívne. Môžete ich navštíviť na ich stanovištiach, rozdajú vám úlohy alebo s nimi môžete len tak kecať. Presnejšie viesť imaginárne dialógy, nakoľko vaše postavy sú nemé. Slová však nahrádzajú jednoduché gestá a hlasové povely, vďaka ktorým sa dorozumievate. Podanie ruky, jednoduchý tanec, objatie, či poklona, to sú veci, ktoré sa vám počas hrania počítajú a nesú so sebou aj odmenu, keď ich splníte s jednotlivými skupinami postáv. Podobne je to aj s autogramami a fotkami postáv, ktoré zbierate v priebehu hrania. Na všetky však treba mať zodpovedajúce albumy, ktoré niečo stoja a musíte si ich odomknúť.

Každý si príde na svoje. Nie je tu len jadro Disneyho tvorby ako Mickey, Minnie, Donald, Goofy a Pluto. Svoju cestu si sem našli aj princezné tohto sveta (staršie, aj novšie), priatelia macka Pú, veverice Chip & Dale, animovaná Alica aj s Klobúčnikom a ďalšími; dokonca tu svoje miesto majú aj digitálne postavičky ako Buzz Lightyear a Nemo. Každá má svoj svet, svoj špecifický charakter a skvele zapadajú do úžasnej mozaiky, z akej by mal pán Disney radosť.

Disneyland Adventures má niekoľko rovín. Tá prvá a najhlavnejšia je zábavný park. Vy ste návštevníkmi žijúceho sveta, v ktorom máte pocit, že kebyže do diania nezasiahnete, tak si stále žije po svojom. Ostatní návštevníci majú svoje chodníčky, rozprávajú sa a interakcia s postavami animákov je taktiež bežná. V tomto svete sa niekedy doslova pretĺkate ulicami vďaka jednoduchým gestám a vyberáte si, čo navštívite a čo splníte. Pohybom pravej ruky riadite smer pohybu postavy, ľavou rukou ovládate inventár a akcie ako kúzlenie, fotenie a iné. Teda z tejto časti vychádza, že hra je akousi adventúrou, ktorá vám dáva absolútnu slobodu v pohybe po svete a akciách, ktoré vykonáte. K tomu sa navyše vaša postava aj leveluje, čo nemá vplyv na hrateľnosť samotnú, ale otvára vám to nové možnosti v obchode. A verte, že sa tu dokážete túlať hodiny, len objavovaním prostredia a obdivovaním jeho spracovania. Jediným problémom je horšie spracovaná mapa, ktorej chýbajú detaily, vďaka ktorým by ste sa dokázali presnejšie orientovať.

Kinect Disneyland Adventures

Druhou vrstvou hrateľnosti sú atrakcie. Je tu zopár pasívnych, hlavne kolotoče. Na nich si jednoducho môžete oddýchnuť, keď už máte dosť. Inak sú zbytočné, nakoľko ich iba sledujete. Omnoho atraktívnejšie sú tie aktívne. Tých je tu 17 a každá vás zavedie do iného rozprávkového sveta. V týchto svetoch nájdete hneď niekoľko „minihier“, ktoré na vás čakajú a za ich plnenie budete bodovo ohodnotení. Najlepšie na nich je, že obsahujú snáď všetko, čo Kinect od svojho uvedenia na trh ponúkol. Skutočne tu v istej podobe nájdete aspekty z každého titulu, ktorý sa za posledný rok objavil. Samozrejme, je najčastejší pohyb po prostredí prostredníctvom nakláňania postavy, ale nechýba tu strieľanie v štýle Gunstringera, tanečné minihry, hádzanie predmetov, šermovanie či dokonca aj dom hrôzy. A ak by sa vám ich nechcelo hľadať po parku, tak sa k nim môžete dostať aj pomocou rýchleho cestovania.

Questov, ktorými vás zásobujú postavičky, je v hre neúrekom. Odohrané hodiny vám budú nabiehať a skompletizované percentá porastú len veľmi pomaly. Ak pôjdete vyslovene po achievementoch, ktoré nie sú povrchnými úlohami, hra vás zamestná na 20 hodín. Na škodu môže byť, že sa zadané questy svojou náplňou až príliš podobajú. Vždy treba niečo nájsť, niečo zaniesť, niečo očarovať a podobne. Chýbajú výraznejšie variabilné úlohy, kde by sa dialo aj niečo viac ako len cestovanie na určité miesto. Našťastie ale nebudete blúdiť, nakoľko vás bude viesť istá zlatá cesta vždy na to správne miesto. Výhodou je, že si tempo hrania určujete sami. Ak vás veľa rovnakých questov po sebe omrzelo, tak jednoducho nemusíte nasledovať ďalší, ale môžete v parku robiť čokoľvek iné, čo hra umožňuje.

Disneyland Adventures je jedným z najkrajších Kinect titulov, na ktoré môžete na trhu naraziť. Technická stránka je veľmi slušná, hra je obrovská a hýbe sa plynule, s minimom artefaktov a v detailných scenériách. Avšak tá môže ísť pokojne bokom. Z výtvarného hľadiska je to jednoducho niečo úžasné. Ten nemá obdobu. Dôležitým faktorom budujúcim atmosféru je hudba a dabing. Hudba veľmi príjemne dokresľuje charakter titulu a dabing je vynikajúci. Všetkých aktuálnych hercov, ktorí sa na dabingu Disneyho postavičiek podieľajú, budete počuť. A herci, ktorí svoje hlasy postavám prepožičať nemohli, sú adekvátne nahradení.

Kinect Disneyland Adventures
Kinect Disneyland Adventures V hre nechýba hravý šerm.
V hre nechýba hravý šerm.


Kinect Disneyland Adventures Kedykoľvek sa k vám môže niekto pripojiť a zahrať si s vami.
Kedykoľvek sa k vám môže niekto pripojiť a zahrať si s vami.


Kinect Disneyland Adventures Interakcia s postavami vás zabaví na slušnú chvíľu.
Interakcia s postavami vás zabaví na slušnú chvíľu.





Jednotlivé príkazy ovládania sú spracované intuitívne a netreba sa ich učiť. Vychádzajú z bežného ľudského správania. Čo je však hlavné, tak ovládanie je veľmi presné a odozva  takmer nepostrehnuteľná. Nemali by ste sa stretnúť so žiadnymi problémami. Rovnako kvalitne je spracované aj ovládanie hlasom. Prakticky celé menu môžete ovládať len hlasovými príkazmi a tie majú dobrú toleranciu, čo sa týka výslovnosti a prízvuku. V gameplayi samotnom je už hlasových príkazov menej, čo je škoda, niektoré akcie by sa dalo na hlas jednoducho namapovať. Dôležité taktiež je, že tieto vlastnosti sa zachovávajú aj v drop-in/drop-out kooperatívnej hre dvoch hráčov.

Zdanie môže klamať, Kinect Disneyland Adventures nie je len záležitosťou pre malých. Rovnako očarovaní titulom môžu byť aj tí veľkí, ktorí sa neboja dať takejto hre šancu. Predstavuje presne to čaro Disneylandu, aké ste si vždy predstavovali. Postavy majú ducha, hernej náplne je kopa, krásne sa na to pozerá a dobre sa to počúva. Ovládanie je zvládnuté perfektne a niet mu čo vytknúť. Hra má aj svoje nedostatky, no nič iné na trhu vám nedokáže poskytnúť takýto zážitok. Vzhľadom na zameranie Disneyland Adventures by som ako veľkú chybu v našom regióne videl v absencii lokalizácie. Plusom je možnosť skenovania objektov pomocou Kinectu.


napísal matus_ace 5.12.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
KINECT DISNEYLAND ADVENTURES
+ očarujúci svet
+ množstvo postáv a obsahu
+ výtvarný štýl a dabing
+ ovládanie pohybmi a hlasom
- mapa
- chýba lokalizácia
- rovnaké questy
- niekedy možno príliš jednoduché

Zaradené pod: kinect


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Disney / Microsoft / Frontier Development
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk