TROPICO 4

TROPICO 4

6.0

Diktátorove ostrovy stagnujú

Recenzia na PC verziu

El Presidente sa vracia na tropické ostrovy, aby domorodcom opäť ukázal silu a prefíkanosť nefalšovaného diktátora. V štvrtom Tropico mu opäť dopomôžete k blahobytu a kontu vo Švajčiarsku s mnohými nulami. Akým spôsobom to dosiahnete, je len na vás. Osvojil si od minulého dielu nejaké nové fígle?

Náš starý dobrý vodca národa je opäť obklopený palmami, domorodcami, rumom, banánovými koktailmi so slamkou a malými dáždnikmi a latino hudbou. Hovie si vo svojom prezidentskom kresle, alebo sa prechádza, či preváža ulicami rastúceho tropického raja. Stavbári, ktorí práve dokončujú luxusný hotel pre turistov, razom spozornejú a práca im ide svižnejšie. El Presidente vychádza na balkón svojho paláca a z úst sa mu rinú teplé slová, ktoré pri srdci zohrejú upotený národ so 14 -hodinovou pracovnou dobou. Potom sa stratí vo svojej kancelárii s ventilátorom a žiadosťou robotníkov z prístavu o zvýšenie platu. Chvíľu dumá nad drzou požiadavkou, potom dá pokyn šéfovi tajnej polície, aby záležitosť „vybavil“ a zdôrazní, nech pri tom nie sú žiadni svedkovia. Ďalšia správa. Američania požadujú zníženie ceny ropy. Čert ich ber, vlastne... finančné injekcie zo západu sa ešte zídu. V poriadku, schválené. Na dnes by to snáď aj stačilo.

Aj takto to môže vyzerať vo vašom sídle, či už hráte kampaň, kde sa v každej misii presúvate na nový ostrov, alebo sa zameriate na samostatné výzvy. Aktivít je samozrejme viac, ale ak ste hrali nie tak vzdialené Tropico 3, všetky ich už poznáte a štvorka vás ničím neprekvapí. Opäť velíte pod hlavičkou diktátora, ktorého si sami nadefinujete alebo zvolíte spomedzi svojských osobností ako Fidel Castro, Che Guevara či Pinochet. S dvomi dobrými a jednou zlou vlastnosťou a možnosťou v koži vášho vyvoleného brázdiť ulicami a oblbovať pravoverných. Predovšetkým sa však treba venovať výstavbe.

Tropico 4
Tropico 4 Výstavba a osídlenie ostrova vo veľkom je základ.
Výstavba a osídlenie ostrova vo veľkom je základ.


Tropico 4 Krajinu ovplyvníte aj rôznymi výnosmi.
Krajinu ovplyvníte aj rôznymi výnosmi.


Tropico 4 Menu výstavby a aktivít má upravený dizajn, ale ponuka je prakticky totožná ako v Tropico 3.
Menu výstavby a aktivít má upravený dizajn, ale ponuka je prakticky totožná ako v Tropico 3.





Ľudia musia jesť a tak sa hodí založiť farmy a ranče. Nie je na škodu pestovať aj kávu a cukrovú trstinu, z ktorej sa v továrni vyrobí rum. Popri rope a zlate sú to cenné zdroje príjmov a keď je dostatok financií, je aj viac možností, ako ich utratiť. Ľudia potrebujú aj bývať. Na začiatok postačia chatrné betónové králikárne. Rodinné domy a modernejšie príbytky sú už zaujímavejšie. Obyvatelia sú spokojnejší a zabývajú sa, aj keď im trochu zvýšite nájomné. Na rade sú vládne budovy a infraštruktúra. Hodí sa imigračný úrad, ktorý do krajiny vpustí každého záujemcu, alebo ak chcete, iba odborníkov, potrebných do vyšších funkcií a lepších zamestnaní. Keď postavíte univerzitu, budete mať aj vlastných odborníkov, takže nie je na škodu myslieť aj na školstvo. V ideálnom prípade vzdelanie podporíte aj výnosom o podpore gramotnosti. Čo by bolo vhodné, našepkajú novomenovaní ministri.

Obyvateľov pribúda, treba viac garáží, stavebných robotníkov, hotely a atrakcie, ktoré prilákajú bohatých turistov. Chce to však viac peňazí a niekedy okrem nákladov na stavbu treba zaplatiť jednorazový poplatok za plány budovy. A ak sa vám nechce čakať, kým bude objekt pracne postavený, zaplatíte extra sumu za okamžitú výstavbu. Húsenková dráha, prehliadka prezidentovho sídla, let balónom a pláže a bungalovy pre začiatok ako vábnička na turistov postačia. A čo takto luxusnú loď a letisko? S počtom ľudí narastá zločinnosť a niektorí domáci rebelujú, pretože sa im nepáčia znížené platy. Policajná stanica a vojenská základňa sú istota. Treba aj novú elektráreň a kňazi žiadajú viac kostolov. V poriadku, nech sa modlia, hlavne, že El Presidente bude mať v nasledujúcich voľbách značnú podporu veriacich. A čo to chcú tí zelení? Že je ostrov príliš znečistený? Spraví to výsadba stromov a dekorácie.

Na dobre fungujúcu ekonomiku potrebujete v podstate len vhodné budovy a k tomu vytvoriť podmienky pre zamestnancov. Distribúcia a transport už funguje samostatne. Prebytky sa automaticky vozia do prístavu, kde sa naložia na pravidelne prichádzajúcu loď a premenia na peniaze. Lodným transportom sa tiež na ostrov dopravujú imigranti. Ďalšie peniaze prúdia z turistiky. Okrem toho často finančne prispievajú veľmoci, USA a Sovietsky zväz, ktoré sa vás snažia vtiahnuť medzi prívržencov kapitalizmu alebo komunizmu. Problémov je však na ostrove neúrekom, aj keď vyriešite otázku zamestnanosti a ekonomiky. Vždy sa nájdu pritakávači, ale aj rebeli a strany, ktorým sa nepáčia vaše činy a rozhodnutia. Nastanú momenty, keď treba podplatiť papalášov alebo eliminovať vzbúrencov, aby nebola vaša pozícia ohrozená. Vyskytnú sa aj nečakané udalosti, ktoré treba neodkladne riešiť, napríklad havária ropného tankera alebo sucho, ktoré sužuje krajinu. Vždy je viac spôsoby riešenia a každé rozhodnutie určuje ďalšie udalosti v krajine, váš mocenský vplyv, stav osobného účtu aj štátnej kasy.

Výstavba, najímanie ministrrov a pohromy na ostrove.

Okrem nevyhnutných rozhodnutí môžete prijímať aj doplnkové úlohy, ktoré sa odhalia po označení symbolov s výkričníkmi priamo v uliciach mesta. Prinášajú extra zisky, zlepšujú vzťahy so zahraničím a pomáhajú rýchlejšie splniť hlavné zadania misií. Kľúčovým cieľom, po splnení ktorého sa vám otvorí nový ostrov, môže byť výhra vo voľbách, zhromaždenie miliónu diktátorových prívržencov, alebo iné poslanie, ktoré nie je vždy ľahké dosiahnuť. Využívanie nepovinných úloh je skratka k víťazstvu.

Možnosti hry sú slušné a v zásade by hre ani veľmi nebolo čo vyčítať, keby toto všetko už v roku 2009 v identickej forme neprinieslo Tropico 3. Dokonca ani grafická podoba trojky a štvorky nie je čisto náhodná. Hry sa podobajú ako vajce vajcu s tým rozdielom, že nové Tropico upravilo chyby staršieho dielu a pridalo pár budov a drobností. Je skvelé, že cesty sa už stavajú podstatne lepšie a devastačné tornádo a zemetrasenie sú peknou vsuvkou. S novými misiami by to stačilo na expanziu, ale určite nie na novú plnohodnotnú hru, ktorou Tropico 4 má byť.

V Tropico 4 si naozaj vychutnáte pocit moci z kresla diktátora, ktorý je na nezaplatenie. Prečo teda tá nízka známka? V čom je problém? Príčina nízkeho hodnotenia je prostá, hra je takmer identickou kópiou Tropico 3. Mali by ste veľký problém nájsť medzi týmito titulmi desať aspoň drobných rozdielov. Pre vás to znamená nasledovné. Ak máte doma Tropico 3, v žiadnom prípade sa vám kúpa štvorky neoplatí. Bolo by to ako platiť dvakrát za tú istú hru, ktorá navyše nie je lacná. Ak ste však tretí diel nehrali, bude Tropico 4 záležitosťou, pri ktorej strávite dlhé hodiny zábavy. V tom prípade platí pekná osmička, ktorou sme takéto Tropico známkovali už pred bezmála dvomi rokmi.

Na marec  je naplánovaná expanzia Tropico 4: Modern Times, ktorá  by mohla dať  nevýraznému klonu nádych príťažlivosti. Odtrhne sa totiž od čias studenej vojny a El Presidente vstúpi do 21. storočia.

Tropico 4
Tropico 4 Často musíte zaujať postoj k rôznym udalostiam a situáciám. Najlepšie vo váš prospech.
Často musíte zaujať postoj k rôznym udalostiam a situáciám. Najlepšie vo váš prospech.


Tropico 4 Luxusná loď je jedným z lákadiel pre bohatú klientelu.
Luxusná loď je jedným z lákadiel pre bohatú klientelu.


Tropico 4 Tak si tu spokojne žijeme pod sopkou...
Tak si tu spokojne žijeme pod sopkou...






napísal uni 13.1.2012
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
TROPICO 4
+ pocit všemocnosti v úlohe diktátora
+ tornádo a ďalšie prírodné pohromy
+ hŕstka nových budov a úprav
- identická a predražená kópia Tropico 3
- žiadny pokrok oproti minulému dielu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 1 GB RAM, 256 MB VGA, 5 GB miesta na disku


RECENZIE HRÁČOV
Tropico 4
9.0
VISKO    29.3.2015
K moci sa dostávate jednou z rôznych možností komunistickým prevratom, kapitalistickým, môžete by...prečítať celé
PC
Xbox 360

Vývoj: Kalypso Media / CD Projekt / Haemimont Games
Štýl: Stratégia / Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk