CONFRONTATION

CONFRONTATION

Prvá konfrontácia s nepriateľom

Dojmy

Máme za sebou prvú konfrontáciu s novým titulom od Cyanide Studio. Po americkom futbale s postavičkami z Warhammeru v hre Blood Bowl a historických bitkách v A Game of Thrones, očakávame stratégiu s prvkami RPG Confrontation podľa fantasy hry s miniatúrami. Čo ponúkne?

Ocitnete sa v mystickom svete Aarklash, kde sa odohrávajú konflikty hneď štyroch strán. Povediete v kampani tím hrdinov frakcie gryfov, ktorým do cesty vstúpia bojovníci vlkov, šakalov a škorpiónov. Prvé kroky vedú do laboratória škorpiónov, kde veliteľ Darius musí odhaliť tajomstvá experimentov a zdroj bojových klonov. Hoci začína sám, už počas prvej misie zhromaždí niekoľkých spolubojovníkov, ktorí ho sprevádzajú na neľahkej ceste plnej nástrah a pascí. Najskôr treba odrážať útoky škorpiónov v pustatine s dunami a ruinami starobylých stavieb. Potom nasleduje púť spleťou chodieb, kde už nestačí len kráčať priamo za nosom. Chodby sú plné nepriateľov, čo sa neraz náhle objavujú pri transportných komorách. Navyše treba hľadať páky na otváranie zamknutých dverí a niekde na konci bludiska čaká prvý zdatný boss. To je ale iba začiatok.


Mapy nie sú príliš rozľahlé, ale ani malé. Cesty a chodby prísne vedú skupinu požadovaným smerom a samozrejme sú strážené nepriateľmi, ktorí brzdia postup k cieľovej pozícii. Hra sa orientuje takmer výlučne na boje, kde sa neoplatí bezhlavo útočiť, aj keď sa na odpor postavia len dvaja či štyria protivníci. Vaša skupinka sa im síce početne vyrovná, ale nepriatelia nie sú žiadne slečinky a poriadne oplácajú každú ranu. Nie je nič neobvyklé, že z vašej štvorčlennej skupinky po boji zostanú stáť len dvaja. Našťastie prežívajúci vzkriesia porazených spolubojovníkov, keď sa dotknú ležiaceho tela. Je to možné aj počas boja, ale proces trvá niekoľko zdĺhavých sekúnd. Nepriatelia však nezaháľajú, stále útočia a je treba zvážiť, či sa oplatí oživovať porazeného, alebo sa nerozptyľovať a bojovať v už aj tak oslabenom tíme.

Postavy v skupine sa dajú obmieňať medzi misiami. Je možné vytvoriť tím s rôznymi povolaniami, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a majú odlišné schopnosti. Napríklad medzi prvými členmi tímu je inkvizítor a pyromancerka. Samozrejme je najlepšie mať na čele bojovníka, ktorého z diaľky podporuje kúzlami mág a ozdravuje liečiteľ, prípadne asistuje druhý bojovník sekundárnou zbraňou, ktorou môže byť pištoľ. Všetky postavy môžu mať dva sety zbraní, ktoré prepínate podľa potreby. Navyše každý má vlastný set kúziel a schopností, ktoré sú pre lepšiu orientáciu aj farebne odlíšené. Červené ikony označujú útoky, zelené sú podpora, žlté zvyšujú a fialové redukujú účinok, anti-magické sú modré a ovládacie kúzla čierne.

Postavy sa vyvíjajú a pri novej úrovni dostanete body na zlepšenie atribútov, ako je sila, múdrosť, či inteligencia. Niekedy dostanete aj body na vylepšenie známych alebo odomknutie nových schopností a kúziel. Priebežne sa dá vylepšovať aj brnenie postavy, kde si vyberáte z dvoch alternatív. Napríklad zlepšíte fyzickú obranu, alebo odolnosť voči mágii. Ďalšie vylepšenie umožnia rytiny so symbolmi. Upravovať sa dajú aj dve sady zbraní, ktorými postava disponuje.


Všetko prebieha v reálnom čase, ale hru môžete kedykoľvek zapauzovať a v pokoji udelíte pokyny jednotlivým postavám. Pri podržaní klávesy SHIFT sa dá každému naplánovať niekoľko nasledujúcich krokov. Môže to byť napríklad vyliečenie spolubojovníka, následne obehnutie nepriateľa a zaútočenie od chrbta. Po odpauzovaní postavy súbežne vykonajú požadované akcie a ak im nedáte nové pokyny, bojujú, kým nezvíťazia alebo nepadnú. Postavy sa v boji doliečujú nie len kúzlami, ale aj obväzmi, ktoré patria k skromným nálezom v truhliciach. Pri obväzovaní je však vybraná osoba krátkodobo neschopná boja a navyše môže liečiť len spolubojovníkov, ale nie seba. Mimo boja stačí chvíľka pokoja a všetkým sa rýchlo zregeneruje zdravie aj energia.

Confrontation svojim štýlom pripomína stratégiu Dawn of War II, ale skôr v zjednodušenej forme s obmedzenými taktickými možnosťami. Vediete, zdokonaľujete a meníte svoj tím bojovníkov a likvidujete nepriateľov na mapách. Dokonca nechýba ani Army Painter, kde si prefarbíte jednotlivé postavy podľa chuti. Prvé misie sú skôr vlažné, a stereotyp nastupuje pomerne rýchlo. No ak pribudne viac taktických možností a bude zaujímavý dej, kampaň môže nabrať na dynamike. Aj tak však bude potrebných viac režimov, aby hra bola dostatočne a dlhodobo atraktívna. Silnou stránkou môže byť kooperácia a multiplayer, ktoré však neboli súčasťou testovacej verzie.

Veni, vidi, vici. Prišiel som, videl som, zvíťazil som, zatiaľ ma však toto víťazstvo veľmi neopája a neopíja. Confrontation zrejme nebude veľkým hitom, ale stále je šanca, že sa dočkáme slušnej hry, pri ktorej sa dá dobre odreagovať Či to bude naozaj tak, uvidíme od 5. apríla, kedy sa dostane na trh.


napísal uni 23.3.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Confrontation - Teaser
| CONFRONTATION - TEASER
[9.12.2011]
CONFRONTATION


PC

Vývoj: Focus Home Entertainment / Comgad / Cyanide Studios
Štýl: Stratégia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk