UEFA EURO 2012

UEFA EURO 2012

6.0

Slovensko majstrom Európy

Recenzia na PS3 verziu

Slovensko sa tohto roku majstrom Európy vo futbale nestane. Ani len v tej videohre nie. A Nemôže za to ani tréner, ani bizarná zostava poskladaná z takých futbalových es ako sú Šudek, Klisky, Hlavač, Szop, Wirth, Pešek, Jelen, Kladivo, Káposzta či Marha. Ani Sorček, Zahradník a Ďubinsky nič nezmohli. Že ste o nich nikdy nepočuli? Ani ja nie, každopádne, nech sa chalani snažili ako chceli, v UEFA EURO 2012 nedostanú šancu zahrať si ani kvalifikáciu.

Svojrázne zadosťučinenie, ale asi nám dobre tak, druhá polovica našej kvalifikácie na reálne UEFA EURO 2012 bola katastrofou, ak ste sa hotovali, že si spravíte chuť aspoň pri virtuálnych majstrovstvách, zabudnite. Slovenské mužstvo tam je, ale ako keby ani nebolo. Aj keď Marha je pre futbalistu dokonalé meno. Ale poporiadku.

FIFA 12 žije, prekvitá, predáva sa a hrá od septembra minulého roku a ešte občas dokáže prekvapiť. Systém bránenia je vynikajúci, tieňovanie útočiaceho hráča a jeho zdvojovanie robia zázraky. Chelsea Style funguje spoľahlivo, futbal to nie je najkrajší, naopak, ale efektívny a to sa počíta. Impact Engine sa jednoducho pánom z EA vydaril. Ďalšia, ešte aktuálna futbalová hra od EA, FIFA Street sa predáva sotva dva mesiace a tiež disponuje nezanedbateľným pôvabom. Nevyhovuje každému, samozrejme, ale to vlastne platí aj o „malom“ pouličnom futbale. Žonglérske fintičky s loptou sú ale nádherné.

A teraz, k európskemu futbalovému šampionátu na dohľad, vychádza tretí EA futbal, veľmi rozumne a pragmaticky distribuovaný ako DLC, sťahovatelný obsah za polovicu ceny plnej hry. Bez FIFA 12 nepobeží, UEFA EURO 2012 sa po stiahnutí nasťahuje do jej užívateľského rozhrania, na lište medzi módmi sa jednoducho objaví ďalšie políčko – UEFA EURO 2012 – a za ním nie nová hra, v žiadnom prípade nová hra, ale presne to, ako to vyzerá. Ďalší mód FIFA 12 s ďalšími režimami. Na výber ich je päť: Kick-off, Challenge, UEFA EURO 2012, Online a Expedition. Česká lokalizácia chýba, komentár ale nie. Bosák a Svěcený odvádzajú štandard.

UEFA EURO 2012
UEFA EURO 2012 Puyol akoby si z oka vypadol, na stvárnenie hviezd bol kladený zvláštny dôraz.
Puyol akoby si z oka vypadol, na stvárnenie hviezd bol kladený zvláštny dôraz.


UEFA EURO 2012 Futbal vie byť až gýčovo nádherný.
Futbal vie byť až gýčovo nádherný.


UEFA EURO 2012 Precízne načasovanie šmýkačky, posledná šanca obrany.
Precízne načasovanie šmýkačky, posledná šanca obrany.





Kick-off, teda výkop, je mód okamžitého hrania, na výber je pestrá paleta národných európskych mužstiev (spolu 53), od európskych mikroštátikov, s takým malým počtom obyvateľov, že v reprezentácii má zastúpenie každá čo i len troška rozvetvenejšia rodina, k európskym futbalovým veľmociam. Vlastne, chýba tam myslím iba Vatikán. EA možno nedostala požehnanie a možno Vatikán futbalovú reprezentáciu vôbec nemá, ale to je jedno. Hojnosť mužstiev je veľmi sympatická, o to viac žiaľ zamrzí, že licencovaných mužstiev nie je ani polovica, pričom drzé a ťažko uveriteľné je, že plne licencovaný nie je ani tím jednej z usporiadateľských krajín – Ukrajiny. Zlé jazyky vraveli aj o Poľsku, ale tam to nakoniec, aspoň čo som si všimol, sedí. Každopádne, Kick-off je vlastne rýchla hra s navolenými alebo náhodne vybranými mužstvami. Povinná jazda, ktorú by sme oželeli, zvlášť ak by sa v UEFA EURO 2012 dala odohrať kvalifikácia.

Ale nedá sa, mód, ktorý má na starosti oficiálny turnaj, nesie jeho meno UEFA EURO 2012 a dá sa v ňom odohrať iba a len záverečný turnaj. Vybrať si ale môžete iba jeden tím a voľba padla samozrejme na Česko. A keďže z hľadiska hrateľnosti je EURO absolútne totožné s FIFA 12, úspech Čechov v záverečnom turnaji je len v hráčových rukách. Vyššie náročnosti sú viac futbal, vyhrať pri nižších nie je žiadna výzva. Česko sa samozrejme majstrom Európy stalo, finále bolo skutočne drsné, Nemci boli nesmierne srdnatí, atmosféru finálového zápasu dokresľovala aj vzájomná Česko – Nemecká rivalita vyrastajúca z komplikovaných historických vzťahov – ale to som si celé iba domýšľal a predstavoval. Vizuálne stvárnenie samotných zápasov, vrátane finále je totiž dosť nudné, priamo odfláknuté, tribúny sú síce plné fanúšikov v národných farbách, ale že by tvorili nejakú extra atmosféru, to sa povedať nedá. A úplne na konci, keď už teda Česko vyhralo, štadión akoby to ani nezaznamenal. Žiadny frenetický jasot a dážď farebných konfiet ako vo FIFA World Cupe spred dvoch rokov, len normálny konvenčný koniec. Smutné. Keď šampionát vypukne, hra má online aktualizovať všetko možné, takže možno sa čosi zmení, ale odmietam tomu uveriť.

Online mód je vo futbalových hrách povinnosťou, jeho prítomnosť v EURE teda nikoho neprekvapí. Znova však ide o takú z núdze cnosť, online mód je takmer totožný s Kick-off, akurát tu sa nehrá proti AI, ale proti živému hráčovi. A ak nemá dobré pripojenie, celé je to o nervy. To však nie je problém hry samotnej, ale online hrania ako takého. Štvrtým módom je Challenge (výzva), teda známy a obľúbený režim už z Majstrovstiev sveta, v ktorom treba v rámci predpripravených futbalových zápasov splniť zadania. Väčšinou sa týkajú skóre, jeho otočenia, udržania či zvýšenia v stanovenom časovom limite. Zadania sú v rámci možností celkom nápadité, navyše ich náročnosť priamo úmerne stúpa. Aj preto je Challenge jedným z dôvodov, prečo nad kúpou EURA seriózne uvažovať.

Druhým, podstatne závažnejším dôvodom, je mód Expedition, v ktorom je hráčovou úlohou dobyť futbalovú Európu, poraziť postupne jednotlivé národné tímy, tak ako sa zobrazujú na mape s mužstvom, ktoré je možné dopĺňať o hráčov z porazených tímov. Na konci vznikne čosi ako supermužstvo, tí najlepší z najlepších. Expedition nesie rysy strategickej stolovej hry a hoci je v jeho centre stále poctivý futbal, strategický dobyvateľský motív je natoľko silný, že tento mód vydrží ešte dlho po tom, ako centrálny turnaj EURA vyhralo už každé zo šestnástich postúpených mužstiev.

UEFA EURO 2012 je v zložitej situácii, hra, respektíve doplnok, ktorý akoby poriadne nevedel, čím chce byť. Sviatoční futbaloví hráči a fanúšikovia, ktorí chceli len hru z majstrovstiev Európy utrú nos, respektíve, budú si musieť kúpiť aj FIFU 12, aby si EURO zahrali. Na druhej strane, ortodoxní fanúšikovia futbalových hier získajú za vyššiu cenu možnosť odohrať čiastočne licencované virtuálne Majstrovstvá Európy. Každopádne FIFA 12 stále zostáva najlepším virtuálnym futbalom a EURO k nej je spôsob ako predĺžiť jej životnosť.


napísal pinkie 4.5.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
UEFA EURO 2012
+ mód Expedition
+ reálie UEFA EURO 2012
+ zachovaná hrateľnosť FIFA 12
+ Marha v zostave Slovenského tímu
- cena
- FIFA 12 ako podmienka hrania
- chýbajúce licencie
- chýbajúca kvalifikácia

Zaradené pod: fifa 12, fifa, futbal, ea sports, uefa, euro


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA Sports / EA Czech / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk