THE DARK KNIGHT RISES

THE DARK KNIGHT RISES

6.0

Gotham potrebuje zachrániť

Recenzia na Mobil verziu

Veľký film sprevádza malá hra. V prípade Batman: Dark Knight Raises to neplatí len o formáte, ale bohužiaľ aj o kvalite. Poďme ale pekne postupne a rozpovedzme si jeden z tých smutnejších Batmanových príbehov.

Gameloft získal filmové práva na najnovšie dielo Christophera Nolana a miesto plnohodnotnej „veľkej“ hry sa rozhodol vytvoriť iOS titul. Napriek malému formátu boli ambície vysoké – otvorený svet, výborná grafika, filmový základ, verná atmosféra. Hra je s filmom spojená čiastočne, nájdete tam niektoré spoločné prvky (perlový náhrdelník, väzenie atď), avšak jedná sa skôr iba o akési priesečníky a obe diela vychádzajú najmä zo základných bodov – Batman, Bane, Gotham City – o ktoré sa opierajú a používajú ich v jemne odlišných súvislostiach.

Hoci je Gotham v príbehu uzavretý, Gameloft naopak z komiksového mesta vytvoril „pieskovisko“ a snaží sa v hráčoch vyvolať ilúziu otvoreného herného sveta a lá GTA. Batman cez svoj komunikátor dostáva úlohy od Alfreda, Gordona či Blakea a snaží sa v metropole opäť nastoliť poriadok. Po meste sa pohybuje zväčša pešo, prípadne môže použiť služby vystreľovacieho háku, vytiahnuť sa na budovu a z nej plachtiť pomocou svojich krídiel. Až na začiatku tretej kapitoly (zo 6) je mu prvýkrát ponúknutý Bat-Pod, neskôr príde čas aj na lietajúci The Bat.

The Dark Knight Rises
The Dark Knight Rises Niektoré momentky z hrania sú skutočne monumentálne.
Niektoré momentky z hrania sú skutočne monumentálne.


The Dark Knight Rises Rovnako ako vo filme bude musieť Batman prežiť aj bez svojich gadgetov.
Rovnako ako vo filme bude musieť Batman prežiť aj bez svojich gadgetov.


The Dark Knight Rises Príbeh je sprevádzaný podarenými komiksovými obrázkami.
Príbeh je sprevádzaný podarenými komiksovými obrázkami.





Mesto je prázdne, vyľudnené a stretnúť v ňom obyvateľa či nebodaj pohybujúce sa auto je zázrak. Áno, korešponduje to s filmom, ale tým pádom sa ilúzia žijúceho sveta úplne vytráca (navyše mesto je prázdne aj v momentoch, keď by ešte prázdne byť nemalo) a pobehovanie za úlohami je nudné. Občas natrafíte aj na nepríbehové misie, ktoré spočívajú v oslobodení rukojemníkov, zničení náloží a podobných klišé. Horšie je, že ani príbehové misie na tom nie sú lepšie. Keď budete po X-tý krát eliminovať snajperov, vaša túžba zachrániť Gotham City sa bude rovnať tej Baneovej.

Hlavnou náplňou questov, ako sme to už naznačili, je boj. To prebieha stláčaním jediného tlačidla, kedy Batman sám od seba prevádza rôzne útoky a zlučuje ich do kombo úderov. Občas treba stlačiť aj druhé tlačidlo určené pre protiúder, väčšina súbojov ale prebieha tak, že pár minút bezhlavo stláčate dotykovú plochu telefónu bez toho, aby ste sa vôbec potrebovali pozerať, čo sa deje na obrazovke. Občas budete môcť (= musieť) použiť niektorý z gadgetov, bumerang, vystreľovacie lanko, EMP granát a podobne. Vrcholom level dizajnu je, ak náhodou narazíte na počítač, ktorý treba hacknúť spojením vstupného a výstupného bodu integrovaného obvodu.

Plnením úloh a zabíjaním protivníkov získava Batman nové levely, vďaka ktorým sa mu v tech shope sprístupňujú vylepšenia gadgetov či vlastných schopností. Brnenia, údery, Batpod a ďalšie vychytávky môžu byť pri správnom investovaní bodov rýchlejšie, efektívnejšie či smrteľnejšie. Nepochopiteľným faktom je, že pri pomerne vysokej cene hry (5,49 €) sa niektoré upgrady musia kupovať za reálne peniaze.

The Dark Knight Rises
The Dark Knight Rises Takto vyzerajú hackovacie minihry.
Takto vyzerajú hackovacie minihry.


The Dark Knight Rises Do interiérov budov sa pozriete málokedy.
Do interiérov budov sa pozriete málokedy.


The Dark Knight Rises Súboje sú bohužiaľ nudné a stereotypné.
Súboje sú bohužiaľ nudné a stereotypné.





Grafické spracovanie dokáže v niektorých miestach prekvapiť. Vyobrazenie hlavných postáv je pomerne presné a korešponduje s filmom. Rozloha a otvorenosť Gothamu taktiež nie je ponúknutá najhoršie, avšak daňou sú prázdne priestory a vyľudnené mesto. Naopak, otrasné je ovládanie, ktoré pri „glajdovaní“ a šoférovaní vyslovene irituje svojou nepresnosťou a naopak pri spomínanom bojovaní obyčajným mydlením tlačítok.

K pozitívam by sme mohli priradiť ešte celkovú dĺžku kampane, ktorá vám rozhodne vystačí na viac ako dva večery. Otázne je, či pri celkovej kvalite hry nie je aj toto „pozitívum“ skôr ďalším negatívom.


napísal je2ry 16.8.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
THE DARK KNIGHT RISES
+ snaha o otvoenosť sveta
+ grafika a vizuálne spracovanie postáv
- jednotvárne misie a celková nezáživnosť
- ovládanie
- nudné súboje
- vysoká cena a (aj) platené upgrady


RECENZIE HRÁČOV
The Dark Knight Rises
10
ALTAIR 1998    19.1.2013
Kto by nepoznal Batmana?Jeden z najznámejších superhrdinov,cez deň bohat&yac...prečítať celé
Mobil

Vývoj: Gameloft / Gameloft
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  júl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18407)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk