SUPER HEXAGON

SUPER HEXAGON

9.5

Najlepšia hra pre mobilne telefóny

Recenzia na Mobil verziu

V ideálnom svete je Super Hexagon stánkom, kam nosia hráči obety, ktoré obyčajne s cinknutím končia v útrobách prasiatka. Jedna obeta, jeden extrémne krátky, intenzívny zážitok. My ale v ideálnom svete nežijeme. A môžeme byť radi, že Super Hexagon nie je automatom, priviedol by nás na mizinu.

Keď niekomu poviete, že je to najlepšia hra pre mobily, bude sa vám to snažiť vyvrátiť. Spŕškou argumentov s takou kadenciou, ako tvrdohlavo odmieta uveriť, že osobný rebríček sa chystá postaviť na hlavu nákazlivá lekcia z geometrie vytvorená jediným človekom. Aj hra s cenovkou 2,39 EUR môže byť mega godzillou. Na iOS.

Čo mám robiť? Malým trojuholníkom sa pohybovať po hexagóne a vyhnúť sa stenám a vzorcom, ktoré sa zužujú smerom dovnútra. Ľavý palec na ľavú, pravý na pravú stranu displeja, oba kontrolujú smer rotácie trojuholníka. To je všetko? Cieľom je prežiť 60 sekúnd. Pche! 

Pravidlá vstrebané za behu a cieľ tak blízko na dosah vyvolávajú hlad po každej ďalšej sekunde. Prekonávanie vlastných rekordov nebolo nikdy tak paralyzujúce. Keď z druhej strany kancelárie počujete v päťsekundových intervaloch “Game Over” a “Again”, dvojicu fráz nahovorených intoxikujúcim ženským hlasom, viete, že mobil už neuvidíte. 

Super Hexagon vyvoláva závislosť, podprahovo pulzujúcim vizuálom a striedajúcimi sa vzormi vám nahlodáva myseľ jednoduchým “Skúsiš to ešte raz?” Tých 60 sekúnd nie je nemožných a nie sú ani konečnou stanicou. Skóre sa nezastaví, neobjaví sa obrazovka oslavujúca vaše malé víťazstvo. V Super Hexagon je konečnou Game Over. 

Vydržať minútu znamená odomknúť tuhšiu verziu aktuálnej obtiažnosti, ktorá nepozná easy ani normal. Ako každá automatovka aj Super Hexagon je nastavená tak, aby vás opila jednoduchou schémou a potom kruto trestala strmou krivkou obtiažnosti, ktorá začína na Hard. A čím je vyššia, tým sa zvyšuje nielen rotácia celej scény a rýchlosť prichádzajúcich stien, ale aj nástup komplikovanejších vzorov. S nimi sa potom nakláňa celá plocha, mení zafarbenie alebo sa jednoducho začne točiť opačným smerom. Priestor na zlyhanie je nekonečný.

Super Hexagon nedaruje žiadnu chybu. Máte iba jeden život, iba jeden pokus. A čo ju robí ešte náročnejšou, že vzory na seba náhodne nadväzujú, zapamätať si celú sekvenciu sa z tohto dôvodu nedá. Bravúrne zvládnutý herný dizajn, kde platí minimum grafiky = maximum hrateľnosti nemohol byť zákernejší a súčasne lákavejší. Automatové korene nezaprie ani špičkový chiptune soundtrack s mimoriadne silným nábojom 8-bitov. 

Tam, kde to mnohí skúšajú kopírovaním úspešných modelov, tam Terry Cavanagh vytrel zrak nielen tvorcom na mobiloch, ale aj na konzolách. Zo Super Hexagon sa stáva kult, v ktorom sa už usporiadal aj prvý oficiálny turnaj a jeho budúcnosť na PC, Mac a Windows 8 je viac ako ružová. 

Super Hexagon je geometrická droga. Dávky fungujú v malých, aj vo veľkých porciách, nikdy však neuspokojí a prídete si po ďalšiu, ďaľšiu, ďaľšiu.


napísal spacejunker 18.10.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.5
Ohodnotiť
SUPER HEXAGON
+ nekonečná hrateľnosť
+ špičkový soundtrack
+ brilantne jednoduchý koncept
+ okamžitá hrateľnosť
+ vysoká obtiažnosť
- spôsobuje nevoľnosť počas cestovania


RECENZIE HRÁČOV
Super Hexagon
10
DEDINCAN    20.5.2013
Super Hexagon vyvoláva závislosť a já vám v tejto recenzii poviem aj ...prečítať celé
Mobil

Vývoj: Terry Cavanaugh / Terry Cavanaugh
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Super Hexagon 18.10.2012
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk