NEED FOR SPEED: MOST WANTED

NEED FOR SPEED: MOST WANTED

8.0

Keď policajti naháňajú Burnout

Recenzia na PS3 verziu

Kam až hráčska hrdosť siaha, je dláždená zlatými medailami. Nikto nechce prehrávať ani vedieť, že dosiahnuté výkony schová do vrecka tisícka schopnejších a už vôbec to nikto nikomu nechce vešať na nos. Úprimnosť nemá nič spoločné s pevne stráženým súkromím. Autolog sa ale nepýta, Autolog koná a keď je online, nájde lepších, rýchlejších a zdatnejších. Aj medzi vašimi priateľmi. Piedestál s fiktívnymi trofejami sa otriasa zakaždým, keď sa ozve chladným ženským hlasom, že má pre vás pripravenú novú výzvu. 

Pre to bol Autolog - vitrína vašich výkonov - postavený. Pre ohúrenie, pre efekt. A Need For Speed Most Wanted (ten nový od Criterion Games, nie ten z roku 2005) s tým dopredu kalkuluje. Nielen že systém závislý na číslach a štatistikách sleduje všetko, čo urobíte, ale pozorne zapisuje, na čom jazdíte, ako dlho a čo s autom vyvádzate. Autolog je už vtkaný do DNA hier od EA, jeho sila sa však odomyká až po pripojení, inak je len suchou štatistikou, ktorá vám povie, že ste nerozbili desať billboardov a zostáva vám nájsť 15 brán. 

Most Wanted je poháňaný číslami, pričom sám číslicu v názve nemá. Podtitul je zavádzajúci, ostatne ako samotný názov Need For Speed, ktorý je synonymom pre nesúrodú sériu hľadajúcu rok čo rok svoju identitu. Zabezpečuje však licencované autá a dbá o to, aby za každých podmienok vyzerali dobre. A ďalšou charakteristikou je vizuál plný oslepujúcich efektov ako je striekajúce blato spod kolies, slnko pri výjazde z tunelu alebo svetlá odrážajúce sa na mokrej vozovke naleštenej ako zrkadlo.

Keď dáte Need For Speed do rúk štúdiu, ktoré svetu dalo Burnout, viete, že sa musí držať vo vyšliapaných stopách značky. A to aj urobilo. Odpovedalo na volanie po rýchlosti po svojom. S naháňačkami s policajtami už má skúsenosti od Hot Pursuit a tak do novej hry vstreklo trochu toho Burnoutu. Z auta neodpadnú kolesá, neodtrhnete dvere, neodletí polovica karosérie ani sa nezmení na nepojazdné pokrivené šasi, ktoré kedysi bolo šuperšportom na milión EUR, dokonca neurobíte ani otočku vo vzduchu. Niekde pod kapotou však drieme skrotená agresia najrýchlejšieho racingu pod slnkom. 

Need For Speed: Most Wanted
Need For Speed: Most Wanted NFS má ako jediná licenciu na Porsche, možno pre to v hre nenarazíte na Ferrari.
NFS má ako jediná licenciu na Porsche, možno pre to v hre nenarazíte na Ferrari.


Need For Speed: Most Wanted Autá sú licencované, ale rozbiť sa na totálku nedajú, jazdia aj bez gúm.
Autá sú licencované, ale rozbiť sa na totálku nedajú, jazdia aj bez gúm.


Need For Speed: Most Wanted Policajti používajú výhradne autá a barikády, aby vás zastavili.
Policajti používajú výhradne autá a barikády, aby vás zastavili.





A tak môžete policajtom uštedriť takedown, vyblokovať ich z cesty, narážať do súperov, ak sa chystajú o únikový manéver a potom v efektnom drifte kontrolovanom odpálením nitra ujsť po diaľnici. Keď si odmyslíte všetky tie prehnané efekty, odrazy a plávajúcu kameru, ktorú pri skokoch budete nenávidieť, keď sa presunie takmer na úroveň asfaltu a vám znemožní výhľad, budete mať pocit, že Fairhaven, mesto, kde sa Most Wanted, odohráva, bolo postavené podľa upravených plánov Paradise City. 

Prístav s nákladnou loďou, kontajneri naskladané kaskádovo tak, aby ste mohli po nich zletieť a rozbiť billboardy, centrum s rozostavanou budovou a lešením, po ktorom sa dá jazdiť, poschodová diaľnica pri pobreží, skoky ponad cestu vlniacu sa ako had pod útesmi, parkovisko s rampami, letisko s vrakmi lietadiel a obrovskými kusmi potrubia, Fairhaven kopíruje vo veľkom.

Úseky ciest ani ulice však už nestráži čas, ale kamery zaznamenávajúce rýchlosť a okrem rozbíjania brán a billboardov, ktoré má stále niečo do seba, sa môžete už len voziť po prázdnych uliciach alebo naháňať s hliadkami. Burnout Paradise nie je idealizovaný bez dôvodne, jeho pozíciu cementovala zábavnosť s najluxusnejšími autami, odsunula pretekanie na vedľajšiu koľaj a kamarátstvo online posilnila tona challengeov. Štyri roky starý koncept sa v Most Wanted neposunul nikam, je len jeho kópiou. Funkčnou a stále zábavnou, ale stále iba kópiou, ktorá tradičným pretekom hovorí stále NIE. 

Narazíte tu na jazdenie na kolá aj na stíhacie preteky z bodu A do bodu B, no tradičný progres s odomykaním ťažších a ťažších výziev, ktoré vás nútia kupovať rýchlejšie a výkonnejšie áutá je remixovaný. Vozový park je rozdelený do kategórií (SUV, exotic, sports a pod) a hra po vás chce, aby ste ich menili tak často ako sa len dá. Mnohé preteky majú spoločné, iné sú zase unikátne čo do dĺžky, počtu kôl či agresie policajtov v pätách. S každým autom sa dá vyhrať. Na štartovnom poli nie je nič neobvyklé, ak stoja športiaky proti SUV.  

Need For Speed: Most Wanted

Trasy kombinujú asfalt, nespevnené povrchy a riskantné skratky, podmienkou je udržať auto na ceste a mať nejaký ten upgrade. Vozidlá sa v Most Wanted nekupujú, ale hľadajú. Vo Fairhaven ich nájdete pod mostom, na konštrukciách, schované v útrobách budov, pri vedľajších cestách alebo parkoviskách. Núti vás to k prehľadávaniu každého kúta a objaveniu všetkých 41 áut. 

Need For Speed bol kedysi synonymom pre tuning, v Most Wanted maximálne upravíte jazdné vlastnosti. Žiadne spojlery, krídla, bodykity alebo kolesá, iba farba po prejazde cez opravovňu. Upgrady si neodomykáte, vlastne jediné, na čo zbierate peniaze (Speed Points) je sprístupnenie desiatich kráľovských pretekov, kde musíte poraziť najlepších jazdcov vo Fairhaven. Upgrady získavate za víťazstvá v pretekoch, sú tu priľnavejšie pneumatiky, schopnosť vyprázdniť nitro na jeden záťah (burnout), skrátenie prevodových stupňov, odľahčenie karosérie a pod. Každý sa podpisuje pod riadenie, kontrolu nad autom, rýchlosť, akceleráciu aj jazdu mimo asfaltu. A keď splníte vybrané challenge, odomkne sa Pro verzia. 

Každé auto má priradených 20 úloh, sleduje sa prejdený počet kilometrov, jazda šmykom, počet zničených policajtov, jazda v protismere a iné. To platí aj pre multiplayer, kde ich plníte nanovo. V Most Wanted sa vsádza predovšetkým na zručnosť, s ňou už príde aj prvé miesto ako pri jazde, kde musíte udržať priemernú rýchlosť nad limitom. Spestrením vo Fairhaven sú policajti strážiaci ulice prázdneho mesta (na chodníkoch nenájdete chodcov). Objavujú sa aj počas pretekov, kedy dokážu pekne znepríjemniť situáciu klincami alebo barikádami. Za úspešný útek pred hliadkami inkasujete ďalšie peniaze, bodujú sa takedowny aj prejazdy cez barikády alebo nafúkanie deravých pneumatík v autoopravovni.

Policajti sa spoliehajú iba na autá, nenasadzujú vrtuľníky ani extrémnu techniku, po diaľniciach vás budú naháňať Corvetty, blokádu pri vyššej ostrahe nahradia pancierované autá a ľahkým športiakom urobia škrt cez rozpočet ťažké SUV jedným bodíčkom. Dá sa im pomerne jednoducho ubziknúť, stačí poznať vedľajšie ulice alebo celý pelotón zatiahnuť na sériu skokov. Penalizácie za chytenie nie sú žiadne, ak sa vám po preteku nechce naháňať, odparkujete a počkáte na zatknutie.

Need For Speed: Most Wanted
Need For Speed: Most Wanted Mesto Fairhaven je postavené pre zábavu, s autami budete skákať aj po strechách.
Mesto Fairhaven je postavené pre zábavu, s autami budete skákať aj po strechách.


Need For Speed: Most Wanted Či už s policajtami alebo bez nich, priebeh pretekov je mimoriadne rýchly a dynamický.
Či už s policajtami alebo bez nich, priebeh pretekov je mimoriadne rýchly a dynamický.


Need For Speed: Most Wanted Autá si neodomykáte, ale ich musíte v meste nájsť. A čo nájdete, na tom jazdíte.
Autá si neodomykáte, ale ich musíte v meste nájsť. A čo nájdete, na tom jazdíte.





Sólo kampaň je za vami približne po desiatich hodinách, no pre skompletovanie na 100% si treba vyhradiť oveľa viac. Sila Most Wanted sa ukrýva v multplayeri pre osem hráčov. Tým najdôležitejším je zostavovanie vlastných Speedlistov zložených z piatich challengov alebo pretekov. Nasledujú za sebou, pričom sa hráči musia najskôr dostať na miesto stretnutia. V mnohom tieto úlohy pripomínajú obľúbené Freeburn challenge z Burnout Paradise, až na to, že nie sú postavené na bláznivých trikoch, ale štandardných úlohách ako najväčší drift, najvyššia rýchlosť, najdlhší skok alebo prvé miesto v pretekoch. Element súperenia zvyšuje aj faktor strachu, ak vám niekto uštedrí takedown, ste z hry vonku. 

Most Wanted boduje každú činnosť a každé auto zvlásť, upgrady si musíte zaslúžiť znovu plnením krátkodobých (oprava auta), ale aj dlhodobých úloh (odomknutie všetkých upgradov), ktoré od vás vyžadujú hodiny hrania. Obsahovo je multiplayer bohatší ako sólo kampaň, ktorá vás len pripravuje na súperenie so svetom, výmenu údajov, rekordov aj billboardov s gamertagmi a súperením o čo najvyšší počet bodov s priateľmi. Posadnutosť údajmi si vybrala svoju daň na oznamoch, ktoré vám zakrývajú horizont a zavadzajú vo výhľade, keď to najmenej potrebujete. Ďalším rušivým elementom počas stíhacích pretekov sú krídielka prilepené na autách s pozíciou a aktuálnym časom, čo sú zdvojené údaje z rohov obrazovky. 

HUD pôsobí nekonzistentne a je v ostrom kontraste s jednoduchým ovládaním menu cez D-pad, kde si navolíte rýchlo nový pretek, výzvu alebo vymeníte auto bez potreby pauzovať hru. Need For Speed Most Wanted vyzerá výborne, beží ako z praku a upravený engine Chameleon zvláda plynulý denný cyklus, svižnú grafiku, oslepujúce svetelné efekty aj drobné detaily ako autorádiá v okolitých autách alebo zanedbateľné zvuky pneumatík pri prechode cez zámkovú dlažbu. 

Criterion Games pristupuje k racingom inak (stačí si pozrieť niektoré z úvodných filmov pred každým pretekom s fantastickými nájazdami kamery a neobvyklými uhlami), na Most Wanted je však cítiť, že hru mali v opratoch producenti, nie vývojári a nedovolili im poriadne sa odpichnúť. Môže za to samotná licencia Need For Speed. Automobilky nechcú, aby sa ich vlajková loď kotúľala po uliciach bez kolies. Po katastrofálnom The Run, ide však o ďalší diel série, ktorý má návykový náboj, pričom sa nebojí ísť rýchlo.


napísal spacejunker 5.11.2012
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
NEED FOR SPEED: MOST WANTED
+ otvorený svet plný príležitostí

+ tona úloh a challengov online
+ rýchla grafika plná efektov
+ ovládanie bez potreby ísť do menu
- štyri roky starý koncept

- oproti pôvodnému Most Wanted menej rivalov

- žiaden vizuálny tuning
- málo akční policajti


RECENZIE HRÁČOV
Need For Speed: Most Wanted
8.5
LIFE28    8.11.2012
Fanúšikovia boli samozrejme plní očakávaní, Most Wanted je v&s...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Criterion Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk