WHEN VIKINGS ATTACK!

WHEN VIKINGS ATTACK!

6.0

Čo robiť, keď zaútočia Vikingovia?

Recenzia na Vita verziu

Keď zoberiete jednoduchý koncept, obohatíte ho humorom a rýchlou hrateľnosťou, ktorú si okamžite osvojí každý hráč, tak máte v rukách potenciálny hit. Ďalšie plusové body si môže získať, ak sa do nej zakomponuje „edukatívny“ charakter. A práve toto je prípad novej crossplatform hry, ktorá sa okrem Vity dostane aj na PS3. Poriadne sa obrňte, prehoďte cez seba kožušinu z medveďa, táto hra vám totiž ukáže, ako sa zachovať v prípade, keď na vás zaútočia Vikingovia – When Vikings Attack!

História nemá vikingov v láske. Každý pozná ich výbojnú podobu, ktorá zužovala Európu 200 rokov, no už málokto vie, že boli aj schopnými obchodníkmi, že sa doplavili k pobrežiu Severnej Ameriky 500 rokov pred tým ako Kolumbus zablúdil do Karibiku. A keď dáme bokom fantastickú literatúru či Marvel komiksy, tak sa to nimi v popkultúre nehemží. Možno aj preto hra čerpá z ich výbojnej povahy a vás stavia do úlohy statočného davu, ktorý berie zodpovednosť do vlastných rúk a nehodlá sa nečinne prizerať ich rabovaniu.

When Vikings Attack! je štylizovaná do jednoduchšej, humornej, takmer až detskej atmosféry, čiže ani toto vikingské rabovanie nie je až také strašné. Bojovníci s rohmi na prilbách vlastne len pobehujú okolo a berú veci. A vy sa im postavíte. Najskôr osamote, no to okamžite inšpiruje aj ďalšiu časť obyvateľstva a pomaly sa k vám začnú ľudia pridávať. Prichádzajú stále ďalší, až sa sily na obrazovke vyrovnávajú a už je len na vás, aby ste mestá, fabriky, budovy a iné vyčistili od neželaných návštevníkov.

When Vikings Attack!
When Vikings Attack! Ulice sú v ohrození a len vaša banda ich dokáže ochrániť.
Ulice sú v ohrození a len vaša banda ich dokáže ochrániť.


When Vikings Attack! Zbraňou je všetko okolo vás.
Zbraňou je všetko okolo vás.


When Vikings Attack! Boj proti Vikingom je veda.
Boj proti Vikingom je veda.





When Vikings Attack! je crowd control akciou, ktorá sa snaží ťažiť z jednoduchého konceptu s minimalistickým ovládaním a treba podotknúť, že jej to ide veľmi dobre. Chytí vás hneď už od prvých momentov, ktoré s ňou strávite. Ovládate len pohyb postáv, uskakovanie do strán a hádzanie. Zbraňou v hre môže byť úplne čokoľvek, od bežných predmetov, autá, cez donutky, až po rôzne rakety, pričom čím početnejšia je vaša skupinka hrdinov, tým väčšie predmety môžete zbierať a hádzať po všadeprítomných vikingoch. Aj tí tvoria skupinky postáv a vašou úlohou je vyčistiť od nich určité lokality a posunúť sa ďalej. Nepriateľmi hádzané predmety môžete chytiť a vrátiť im to aj s úrokami.

Postavy, samozrejme, nie len priberáte, ale aj strácate ako inkasujete útoky súperov. Zomrieť v hre je ťažké, nakoľko musíte prísť úplne o všetky postavičky. To vám hrozí zhruba až od polovice hry. Vikingovia samozrejme svoj nátlak stupňujú a občas dôjde aj na súboje s bossmi, ktoré však nijak zvlášť neohúria. Celkovo má When Vikings Attack! obrovský problém s udržaním pozornosti. Rovnako rýchlo ako vás chytí v úvode, sa zmení vďaka náplni na stereotypnú a v niektorých momentoch až zbytočne otravnú. 

Autori sa tomu snažia zabrániť pridávaním nových zbraní, v každej úrovni tak máte po ruke vždy nové kúsky. Mnohé z nich sú naozaj jedinečné a niektoré vyčaria úsmev na tvári. Ich vysoký počet nie je vyvážený pestrosťou, obyčajne majú rovnaký efekt. Medzi tie najviac diferencované patria rakety, ktorých je niekoľko druhov s rôznym efektom. Zabavíte sa s gumenou raketou, ktorá sa od všetkého odráža, iná zas presvedčí časť Vikingov, aby sa pridali k vám. Ozvláštnením sú aj rôzne drobnosti, ktoré môžete zbierať či postavy, ktoré môžu zasiahnuť do diania. Napríklad taká múmia v múzeu po prebudení. Postupne si odomykáte aj jednotlivé nové postavičky, no tie sa tiež veľmi nelíšia a ide to len o akýsi malý bonus, ktorým vás hra odmeňuje.

Základný herný Quest mód pozostávajúci z 15 úrovní môžete prebehnúť osamote, no aj v prítomnosti iných hráčov. Nie je problém nastaviť si otvorenú hru a hrať s kýmkoľvek, či ju nechať len pre priateľov. Okrem hlavnej úlohy jednotlivé misie skrývajú aj čiastkové úlohy, spočívajú v zbieraní bodov. Body si následne môžete porovnávať so svetom v tabuľkách. Online hub je spracovaný príjemným prostredím prázdneho minilevelu, kde sa dajú skúšať jednotlivé predmety.

Okrem online možností v Quest režime When Vikings Attack! disponuje aj zaujímavými online možnosťami vo Versus Battle móde. Tu narazíte na tri herné režimy. Prvým je Last Man Standing, v ňom sa odohrá séria rýchlych kôl a prvý hráč, ktorému sa podarí vyhrať tri, vyhrá celý zápas. A samozrejme musíte zostať poslední. Na tri víťazné sa hrá aj režim Vikings vs Vigilantes, kde sa proti sebe postavia dve súperiace strany. V Gold Rush sa zas naháňate za piatimi zlatými medajlami, pričom každá predstavuje inú úlohu. Online hra navyše nie je vždy stabilná, čo tiež nepridáva na zážitku.

When Vikings Attack! vás v úvode skutočne chytí a zabaví. Zamilujete si jednoduchý koncept podporený okamžitou hrateľnosťou, humor v prestrihových scénach aj roztomilú grafickú stránku a príjemnú hudbu. O to väčšia je škoda, že po krátkej chvíli nastupuje obohranosť, pričom žiadna z noviniek, ktorú vám autori predostrú, nezachraňuje sľubný potenciál drobnej hry.


napísal matus_ace 28.11.2012
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
WHEN VIKINGS ATTACK!
+ cena
+ rýchla hrateľnosť
+ online možnosti
+ vtip
+ hra na krátke voľné chvíle
- skorý stereotyp
- postavy a zbrane sa nelíšia
- online nie je bez chyby
- niektoré pasáže sú skutočne otrava


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS Vita

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Clever Beans
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk