Čo má a čo nemá konzolový Zaklínač 2?

CD Projekt RED vo svojej prednáške v Prahe odhalil tajomstvo portovania vynikajúcej RPG na konzoly.

pridal spacejunker 4.1.2013 o 16:47 pod hry
Čo má a čo nemá konzolový Zaklínač 2?

HRY > NOVINKY >

Z pohľadu hráča je portovanie hier z jedného systému na druhý primitívny proces. Ako sa mohli presvedčiť účastníci prednášky CD Projekt RED, ktorá otvorila 10. ročník Game Developers Session v Prahe, je to viac ako len pár jednoduchých zásahov do kódu hry. 

“Bola to vojna medzi oddeleniami,” hovorí Balázs Török, senior engine programmer, ktorého prvou úlohou po nastúpení do poľského štúdia bolo spracovanie porastov. 

CD Projekt RED nechceli, aby na konzolovom porte Zaklínača 2 pre Xbox 360 pracovala tretia strana. Medzi programátormi a grafikmi boli neustále boje o každý pixel na obrazovke. Museli nájsť spoločnú reč na témy streaming a veľkosť pamäte, pretože sa mnoho vecí z pôvodného PC originálu do konzolovej verzie nedostalo. A to že ich nie je vidieť, len odráža kvalitu odvedenej práce.

Svet v Xbox360 verzii bol rozrezaný na časti s približne rovnakým počtom objektov, ktoré sa potom streamujú podľa toho, kde sa hráč nachádza. Z ďaleka sa však nevykreslovali všetky ako u PC verzie, v elfskom meste Loc Muinne nie je vidieť kulisu stromov obkolesujúc ruiny ani hradnú vežu, kde sa odohráva súboj s drakom. Interiéry budov boli takisto rozdelené na jednotlivé poschodia. Tie sa nikdy nenahrávali naraz do pamäte, ale vykresľovali v závislosti od toho, čo v skutočnosti vidíte na obrazovke. 

Čo má a čo nemá konzolový Zaklínač 2?

Zmenila sa kompletne logika postáv (ako sa majú pohybovať a čo majú vykonávať) a u mnohých objektov sa museli vytvoriť nové LOD (level of detail) modely, aby sa stíhali nahrávať z DVD. Úzkym hrdlom nebola však iba pamäť, ale aj priepustnosť mechaniky a rýchlosť načítavania. Zatiaľ čo animácie v PC verzii zaberajú bezmála 150 MB, pri Xbox 360 sa museli zmestiť do 15 MB. A tak sa šetrilo ďalej.

Zredukovala sa veľkosť textúr (až u 70% z nich) a keďže sa nestíhali nahrávať prestrihové scény s objektami, museli byť predrenderované a aby bola zachovaná správna denná doba, drvivá väčšina sa musela presunúť do interiérov. 

Török opakovane počas prednášky prízvukoval, že: “Výtvarníci nechceli, aby sa im siahalo na trojuholníky a meshe,” a jeho kolega Krzysztof Krzyšcin (lead technical artist) v tichosti pritakával. Autori museli osekávať detaily, či chceli, alebo nie, hra sa stále nevošla do pamäte Xboxu. 

A tak zmizli z dverí také zanedbateľné detaily ako vymodelované skrutky, tie boli zapustené rovno do textúr, v lesoch sa začali používať rovnaké modely stromov s jednoduchšími korunami a nižším počtom konárov, generátor obliekal postavy z menšieho šantíka a výkon sa šetril aj na takých drobnostiach ako vypnutie alfa kanálov na portrétoch postáv v interfacei, zredukované polotransparentné textúry alebo kolorizácia farieb. Xboxová verzia má studenšie farby napríklad v scéne s vodopádom, kde dochádza k zblíženiu Geralta s Triss.

Čo má a čo nemá konzolový Zaklínač 2?

Výborný post mortem Zaklínača 2, ktorý sa ani zďaleka nevošiel do predpísaného 45 minútového okna, zakončil Török kuriozitou s testovaním na SD monitoroch, čo je jednou z podmienok Microsoftu pre certifikáciu hry. 

Na televízoroch s malou uhlopriečkou sa nedal čítať čínsky font, ktorý navyše zaberal neuveriteľných 10 MB. Preto, keď hráte v 480p rozlíšení, zmení sa kompletne interface, aby boli texty čitateľnejšie. 

Török aj Krzyšcin odporúčajú pri hraní Xboxovej verzie nainštalovať ju na pevný disk, vtedy hra používa detailnejšie LOD modely ako keď sa načítava z DVD. 

U nás si konzolová (rozšírená) verzia Zaklínača 2 odniesla vysokú známku 9/10.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk