Pirátske verzie Zaklínača nemajú dopad na predaj

DRM ochrany nemajú na ružiach ustlané v CD Projekt RED.

pridal kordi 22.5.2012 o 13:43 pod informácia
Pirátske verzie Zaklínača nemajú dopad na predaj

INFORMÁCIA > NOVINKY >

O pirátstve hier a jeho negatívnom vplyve na predajnosť jednotlivých titulov sa popísali stovky článkov a stále vedú zúrivé diskusie. Zaujímavým príspevkom do debaty je konštatovanie generálneho riaditeľa GOG.com Guillaume Rambourga, ktorý prekvapil všetkých priaznivcov DRM ochrán. 

Vynikajúci RPG skvost Zaklínač 2: Vrahovia kráľov od CD Projekt RED sa predával klasickou formou distribúcie v krabicovej verzii, no nechýbali ani digitálne, napríklad tá na GOG.com bez akejkoľvek DRM ochrany. Hoci mnohí predpovedali najväčší podiel pirátskych verzií práve cez nechránenú verziu druhého Zaklínača, stal sa pravý opak a väčšina nelegálnych kópií pochádzala z predávanej verzie s protipirátskymi ochranami.

Podľa Rambourga sa tak názorne ukázalo, že rôzne DRM a obmedzenia rušiace hráčov nemajú vplyv na predajnosť hry. Známe crackerské skupiny navyše po hrách bez ochrany nesiahajú, pretože si chcú zvyšovať prestíž pri jej prelomení. Kde žiadna nie je, nemá zmysel danú verziu hry prezentovať na pirátskych stránkach.

Z celkového počtu 4,5 milióna monitorovaných nelegálnych verzií Zaklínača 2 nevidí CEO CD Projekt RED Marcin Iwinski ani jednu ako stratu potenciálneho kupca. Taktiež odmieta tradičné tvrdenia o znížených predajoch o daný počet pirátskych verzií. Mnohokrát sa totiž podľa Iwinskeho stane, že si hráč stiahne pirátsku verziu, pretože je k nej najjednoduchšie sa dostať. Akonáhle ho titul chytí a dokáže zaujať na dlhší čas, investuje peniaze do legálnej verzie. Nelegálna stiahnutá kópia nie je v žiadnom prípade mínus predaný kus.

Potvrdzuje to napríklad aj predajnosť prvého Zaklínača, ktorý sa objavil na trhu pred piatimi rokmi. Celkovo sa predalo viac než 2,1 milióna kusov a stále ide na odbyt. Na čisto PC hru priam neskutočné čísla, avšak dokazujú, že to ide aj inak, než cez „užívateľsky nesmierne príjemné a samozrejme potrebné DRM“. Pozdravujeme Ubisoft.

Iwinski na záver dodal, že v DRM, sériových číslach, potvrdzovaní o inštalácií na konkrétny hardvér alebo neustálej online autentifikácii nevidí žiadnu budúcnosť. Práve neustále overovanie totiž často znižuje rýchlosť hry.

Slová priamo od tvorcov hry a zároveň i jedného z distribučných (a podľa tejto správy aj úspešných) kanálov dávajú za pravdu starej pravde: protipirátske ochrany len zbytočne otravujú platiacich hráčov a o tom, či za danú hru skutočne zaplatíme, rozhoduje aj jej kvalita.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk