SLY COOPER: THIEVES IN TIME

SLY COOPER: THIEVES IN TIME

7.5

Nová hra, staré triky

Recenzia na Vita verziu

Lepšie neskoro ako nikdy. Trojica skvelých behačiek z PS2 éry prišla na ďalšiu generáciu postupne. Zatiaľ čo Ratchet & Clank si užili niekoľko dielov, Jak & Daxter sa ukázali iba v HD remaku a prišla rada ja na Sly Coopera. Síce až na sklonku tretej generácie PlayStation, ale predsa prichádza príbeh rozprestierajúci sa naprieč rozličnými historickými obdobiami a so solídnou dávkou šarmu a skákania. V hre je rodinná česť aj vzácne artefakty, zároveň aj sila Sony a jej exkluzivít.

Ako napovedala preview verzia, Sly Cooper je šibal, ktorý v civile dlho nevydrží. Keď sa ukáže prvá možná príležitosť znovu si nasadiť masku a ísť do akcie, už je späť vo svojom mundúre. Mimoriadne nabitý dejový úvod (s 10-minútovým introm) odhalí Slya so šarmantnou vyšetrovateľkou Carmelitou aj ostatných hrdinov v nezvyklých životných situáciách. Bentley je zavretý v labáku s krásnou pomocníčkou a Murray jazdí Destruction Derby, pretože na iné preteky sa nevie dostať.

Dej naberie rýchle obrátky v momente, keď sa z rodinnej kroniky začne strácať obsah. Mizne písmo a zrejme si niekto robí zálusk na kus dedičstva. Stačí pár minút a partia je spolu, aby sa tento raz vydala naprieč rozličnými časovými obdobiami a exotickými levelmi do minulosti a objavila predkov Slya. Scenár neponúka dychberúcu story, šikovne si vypomáha viacerými prostrediami, aby sa nestal príliš rýchlo monotónnym.

Sly Cooper: Thieves in Time
Sly Cooper: Thieves in Time Vybrané scény s hrdinami obsahujú množstvo detailov, ktoré sa oplatí sledovať viackrát.
Vybrané scény s hrdinami obsahujú množstvo detailov, ktoré sa oplatí sledovať viackrát.


Sly Cooper: Thieves in Time Nie je to Prince of Persia, ale rozhodne jeden z najlepšie štylizovaných svetov, kde Sly exceluje.
Nie je to Prince of Persia, ale rozhodne jeden z najlepšie štylizovaných svetov, kde Sly exceluje.


Sly Cooper: Thieves in Time Bentleyho osoba sa odráža aj na spracovaní minihry, na ktoré sa obvykle dívate zhora.
Bentleyho osoba sa odráža aj na spracovaní minihry, na ktoré sa obvykle dívate zhora.





Sú to najmä hlavné postavy, ktoré vás potešia pri putovaní. Sly je správny chlapík, občasné zahrnutie jeho Carmelity ako hrateľnej postavy je rozhodne zaujímavé. Duo Bentley-Murray je stávka na istotu vďaka britkým dialógom a zábavným situáciám. Sly Cooper: Thieves in Time navyše naberá na atmosfére profesionálnym českým dabingom. Ešte aj nový záporák menom Le Paradox vyznieva výborne. Osobité postavy i dobrý dej sú silnou devízou série aj po toľkých rokoch. 

Prológ v Paríži pripomína tie najlepšie momenty v sérii. Sly sa štverá po strechách domov, kĺže sa po lanách, kde občas odpočíva holub a nad mestom krúži helikoptéra so svetlom, ktoré vás odhalí. To je tradične najväčší nepriateľ,  stávkou na istotu sú šero či úplná tma. Beh za japonským artefaktom vám predvedie aj dizajn a zloženie levelov. Nepriatelia sú otravní, najmä keď sa chcete chvíľku zdržať, zastaviť a zbierať rôzne predmety. Len tak pre radosť či naplnenie typického behačkového cieľa, kde ani vedľajšie kúsky nesmú ostať nepovšimnuté. Beh po parížskych strechách prináša veľmi dobrý pocit, príjemne archaický či nostalgický, ako by ste len nedávno odložili hru Sly 3. 

Po prológu sa hra mení, začne naberať variabilnejší nádych. Čaká vás päť rozličných svetov a v nich dvojaká náplň. Môžete sa hnať po hlavnej dejovej línii s cca 8 úlohami v každom prostredí. V poradí sa môžete tešiť na Japonsko, Divoký západ, arktický pravek, stredoveké Anglicko a arabskú zem. Grafici makali na prostrediach skutočne výborne a so zmyslom pre detail. Sly Cooper: Thieves in Time má veľké čaro, vďaka šiestim svetom (s Parížom na začiatku a konci) sa len málokedy levely opakujú a stále máte chuť objavovať vizuálne príťažlivé zákutia. Je to pastva pre oči vo veľkej verzii na PS3 i menšej na PS Vita a s výnimkou dlhého načítavania levelov ide o dizajnovo skvelú behačku.

Drobný problém nastáva pri hernej náplni v pestrých prostrediach. V Japonsku ani na Divokom západe si to ešte neuvedomíte, lebo ste stále opantaní novými vnemami, ale tretí svet (arktická zem) je miestom, kde sa začnú vrstviť podobné úlohy a tempo objavovania nového sa spomalí. Je to však najslabšie prostredie a aj na autoroch je cítiť, že nevedia s ním pracovať najlepšie – niektoré misie sú záležitosťou sotva na pár minút a obsahujú prosté úlohy ako chytanie tučniakov či plnenie obyčajných minihier. No keď sa ním prebojujete, čakajú vás opäť dva svieže svety (anglický, arabský) aj epilóg je celkom uspokojivý. Keď sa rozhodnete pachtiť a čo najrýchlejšie prechádzať dejovú líniu, je pravdepodobné, že vás unaví a nepomôže ani striedanie postáv. 

Áno, opäť si zahráte za viacerých hrdinov. Prirodzene, najlepší a najvyrovnanejší je ústredný Sly, ale aj jeho Carmelita má šmrnc i podobné vlastnosti. Vedecký prístup Bentleyho a grobiansky Murrayho sú príjemným ozviežením, ale skôr na občasné epizódy ako konštantné hranie. Hra neobchádza ani predkov z rodinnej línie Slya. Japonský borec je lepší v boji, Tennesee na divokom západe zosobní výborne kovboja a arabský Salim zase srší vtipom. Skúšať ich rozličné bonusové schopnosti baví a aspoň sčasti obohacuje inak podobné úlohy. 

Pri Slyovi i Carmelite funguje najmä pohyb a solídny stealth štýl – balansovanie na lanách, nenápadný pochod okolo nepriateľov a kradnutie. Bentley má stále dostatočne zábavne vedecké vložky a bláznivé postupy a Murray je chudák obmedzený iba na zber či hrubý boj. Faktom je, že Sly Cooper: Thieves in Time sa s bojovou zložkou veľmi nezaoberá, čo ju robí stále odlišnou od iných behačiek. Štvorica ústredných postáv kombinovaná so špeciálnymi postavami vydá na deviatku charakterov, takže sa naprieč celým príbehovým módom nezunuje. 

Sly Cooper: Thieves in Time
Sly Cooper: Thieves in Time Sly nezabúda ani na puzzle a občas vás donúti zastaviť sa a hľadať ako sa dostať ďalej.
Sly nezabúda ani na puzzle a občas vás donúti zastaviť sa a hľadať ako sa dostať ďalej.


Sly Cooper: Thieves in Time Nielen Assassins Creed sa snaží svojho hrdinu stoj čo stoj dostať na strechy metropol.
Nielen Assassins Creed sa snaží svojho hrdinu stoj čo stoj dostať na strechy metropol.


Sly Cooper: Thieves in Time Bentleyho misie majú zaujímavé čaro a alternatívne konfrontácie s nepriateľmi.
Bentleyho misie majú zaujímavé čaro a alternatívne konfrontácie s nepriateľmi.





Dobrá správa pre hráčov, ktorí sa nebudú držať hlavnej náplne – hra ponúka kvantum vecí na zber. Prehľadávanie smetiakov, sudov, zapadnutých končín je príjemným zabijakom času a umožní vám dlhšie sa kochať výborne navrhnutými lokalitami. Vďaka tomu je Sly Cooper: Thieves in Time pomerne rozsiahlou a dokáže sa natiahnuť na 11 - 13 hodín. Po celý čas pôsobí ako príjemný návrat do PS2 čias, akurát je cítiť, že hráte niečo povedomé. Musíte sa popasovať aj s viacerými klasickými neduhmi typu neposlušná kamera, dlhé načítavacie časy a pribudli aj trošku zbytočné minihry. Nehovoriac o slabšom dizajne tretieho sveta.

Sly Cooper: Thieves in Time vychádza paralelne pre PS3 i PS Vita, čo znamená viacero benefitov. Cez Cross-Buy funkciu ušetríte, za jednu cenu dostanete obe verzie (v prípade že vlastníte konzolu aj handheld). Výhodou oboch verzií je aj Cross-Save – tam, kde ste skončili level na PS3, tam budete pokračovať aj na Vite, čo je pri fragmentovanom titule s mnohými misiami dobré riešenie. Väčšinu času som strávil s Vita verziou, ktorá je ideálna na cesty, kratšie misie neznižujú celkový hrateľný zážitok. PS3 verzia má zase kvalitnejšiu grafiku. 

Kto očakáva od Sly Cooper: Thieves in Time nadviazanie na PS2 sériu s tradičnými prvkami stealth, skákaním a zberom predmetov, dočká sa dobrej hry. Variabilné prostredia znamenite fungujú, hra je rozmanitá a zábavná. Takmer desať postáv i odlišný štýl fungujú, len tie misie by mohli byť predsa variabilnejšie, občas si autori dali pauzu a do ďalšieho sveta skopírovali čosi z minulého. Inak je to príjemný nostalgický návrat a je fajn vidieť raz za čas hru, ktorú nezmenili súčasné trendy.

Sly Coooper: Thieves in Time sa predáva v lokalizovanej verzii s českým dabingom.


napísal korec 20.3.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
SLY COOPER: THIEVES IN TIME
+ deväť hrateľných postáv
+ rozmanité svety a prostredia
+ množstvo predmetov a úloh
+ výborný dizajn a štýlová grafika
+ Cross-Buy a Cross-Save
- dlhé časy načítavania levelov
- občas hnevá kamera

- opakujúce sa úlohy
- arktický pravek citeľne slabší oproti iným svetom


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS Vita

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Sanzaru Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19547)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk