FAR CRY 3: BLOOD DRAGON

FAR CRY 3: BLOOD DRAGON

7.5

VHS inkarnácia Far Cry 3

Recenzia na PC verziu

Zvláštny prídavok do Far Cry série nazvaný Far Cry 3: Blood Dragon vás prenesie na ostrov plný robotov, ninjov a drakov, a to všetko v červeno fialovom futuristickom nádychu. A čo to má spoločné s Far Cry 3? Takmer nič. Autori sa len rozhodli využiť základ pôvodnej hry a jej mena. Vytvorili nový ostrov, pridali tajné labolatoriá a vyslali na ne svoju najväčšiu zbraň. Vás.

V hre sa dostanete do sveta v roku 2007, ale nie nášho sveta, ale do vízie ako tento svet videli autori filmov z VHS éry 80-tych rokov. Teda, ak si z tej doby pamätáte filmy o kyborgoch, terminátoroch a ninjoch, presne to v remixovanej forme nájdete aj tu. Preberáte postavu kyborga, seržanta Rex 'Power' Colta, s ktorým sa vydávate na vražednú cestu krížom cez ostrov, aby ste zničil nebezpečnú organizáciu Omega Force. Tá ostrov používa ako základňu pre svoje zločinecké plány, kde vytvára armádu drakov a mutantov na zotročenie planéty

Od Far Cry 3: Blood Dragon nečakajte exotiku a výletný štýl pôvodného Far Cry 3, dokonca ani príbehové prestrihové scény. Všetko je robotické, apokalyptické a neustále potiahnuté červeným filtrom. K tomu si prirátajte retro cut-scény zložené s rozpixelovaných obrázkov a dostanete skutočne retro-futuristickú hru. Síce vás nevtiahnu do deja ako sa to darí dnešným titulom, ale majú svoj špecifický štýl, úplne iný ako všetko ostatné, ktorým môžu zaujať.

Far Cry 3: Blood Dragon
Far Cry 3: Blood Dragon Silné zbrane a množstvá nepriateľov, to je to pravé pre skutočného hrdinu 80-tych rokov.
Silné zbrane a množstvá nepriateľov, to je to pravé pre skutočného hrdinu 80-tych rokov.


Far Cry 3: Blood Dragon Vitajte späť na ostrove
Vitajte späť na ostrove


Far Cry 3: Blood Dragon Luk v hre nechýba. Ako inak.
Luk v hre nechýba. Ako inak.





Na rozdiel od pixelartových prestrihových scén, je hrateľnosť modernejšia a vychádzajúca zo základov Far Cry 3 - otvorené prostredie ostrova, nepriateľmi obsadené základne, ktoré môžete oslobodiť, lovenie zvierat, v tomto prípade aj drakov, likvidovanie hliadok a samozrejme nechýbajú rozsiahle príbehové misie. Tých je sedem a skutočne sa pri nich zapotíte. Proti vám totiž nestoja obyčajní vojaci, ale armáda klonov, ktorých nie je jednoduché zlikvidovať. Navyše ich budú dopĺňať zvlášne ortuťové psy, mutanti a aj zombíci.

Vytiahnete na nich skromný, ale efektívny arzenál, od pištole, cez automatickú pušku, brokovnicu, až po sniperku, rotačák, míny granáty a rôzne špecialitky. Každú zo zbraní si môžete vylepšovať a upgradovať v špeciálnych termináloch po celom ostrove. Za nájdené peniaze vám doplnia ako súčasti zbraní, tak aj náboje. V tejto hre spoznáte skutočnú hodnotu peňazí. Ak ich máte dostatok, môžete si kupovať drahé zásobníky k rotačáku a vystrieľavať nepriateľov rad radom, ak však na to nemáte, ste odkázaní na podradné zbrane a náročnejší a pomalší postup vpred. Hra nie je jednoduchou arkádou a napriek tomu, že ste kyborg, na zdravie si treba dávať pozor. Automatické dopĺňanie zdravia tu nefunguje, no na druhej strane, stále je tu liečenie z Far Cry 3 - postava si môže opravovať poškodené časti.

Zatiaľ čo vedľajšie misie sa odohrávajú na povrchu, sú otvorené s prístupom, aký si vyberiete, v hlavných misiách sa taktizovanie zúži, keďže sa v útrobách ostrova dostávate do tajných laboratórií, v ktorých Omega jednotky držia vedcov, aby pre nich vyvíjali tie najstrašnejšie zbrane. Vy ich vyslobodzujete, ničíte ich výskum a postupujete k centru samotného zla. Z úvodných jednoduchších misií sa dostávate do stále náročnejších objektov plných strážnikov a drakov, ale stále bez prekvapení a zaujímavostí. Skutočná hra akoby začala až v posledných dvoch misiách, ktoré sú presne to, čo od VHS štýlu tvorby čakáte, pribúdajú klišé príbehové prekvapenia, retro-arkádové prvky aj ultimátne zbrane. Napríklad arény s pribúdajúcimi nepriateľmi, alebo zbraň, ktorá vám vysáva energiu a ňou následne likviduje vojakov. Škoda, že v Ubisofte na konceptoch posledných levelov nepostavili celú hru, mohla byť sviežejšia a zaujímavejšia. 

Samotnú kampaň prejdete približne za 5 - 6 hodín, pritočm ostrov vám vydrží aj na 10 hodín, čo je na lacnú sťahovateľnú hru solídny výkon. Jedinou otázkou je, či vás červený nádych nebude príliš deprimovať, aby ste to celé dotiahli do konca a uvideli to najlepšie z celej hry.

Vitajte vo VHS ére

Far Cry 3: Blood Dragon je spracovaním zvláštna a napriek kvalite grafiky, ktorú niekde v pozadí cítiť, jej ladenie do dvoch farieb úplne zakrýva detaily prostredí. Vizuál sa zlieva viac menej len do nejasných obrysov čevenej vízie sveta. Napriek tomu má svoj štýl, ktorý sa môže zapáčiť, ale žiaľ v statických prestrihových scénach sa nedá nájsť veľa zaujímavostí a skôr unudia a donútia vás preskočiť niekoľko minútové menenie rozpixelovaných obrázkov sprevádzaných miestami zábavnými rozhovormi.

Kampaň osviežujú hlášky hlavného hrdinu aj jeho HUD-u, ktorý mu neustále radí čo má robiť, a to už od úvodného tutoriálu, ktorý náležite lezie na nervy aj samotnej hlavnej postave, nie len vám. Celé to dopĺňa hudba ako vystrihnutá z filmov 80-tych rokov, pripomenie napríklad snímok Americký Ninja.

Far Cry 3: Blood Dragon je nezvyčajným, ale zaujímavým projektom, ktorý VHS štýlom spracovania a umiestnenia do 80-tych rokov skutočne osviežuje hernú ponuku. Autori však mohli viac zapracovať na zapracovaní retro hrateľnosti, dávať Far Cry 3 do názvu nebolo vôbec nutné, skôr mohli skúsiť nakopnúť novú značku, ktorá by dokázala bojovať sama za seba.

Far Cry 3: Blood Dragon
Far Cry 3: Blood Dragon Začína sezóna lovenia drakov.
Začína sezóna lovenia drakov.


Far Cry 3: Blood Dragon V hre si môžete postupne upgradovať všetky zbrane.
V hre si môžete postupne upgradovať všetky zbrane.


Far Cry 3: Blood Dragon Prestrihové scény sú skutočne retro, pomalé ale miestami zabavia.
Prestrihové scény sú skutočne retro, pomalé ale miestami zabavia.






napísal saver 30.4.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
FAR CRY 3: BLOOD DRAGON
+ chvíľu sú retro-VHS prvky zábavné
+ voľnosť prístupu k misiám
+ rozsiahly ostrov zabaví na veľa hodín
+ humorné dialógy
+ systém upgradovania zbraní
- po chvíli sú retro prvky otravné
- farebná škála nemusí sadnúť každému
- hrateľnosť nie je tak odladená ako vo Far Cry 3


RECENZIE HRÁČOV
Far Cry 3: Blood Dragon
8.0
JAN MARŠÍK    5.11.2013
Klady: - Skvělá atmosféra ...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Playman / Conquest / Ubisoft
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 1. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk