WARGAME: AIRLAND BATTLE

WARGAME: AIRLAND BATTLE

8.0

Studená vojna pod krídlami stíhačiek

Recenzia na PC verziu

Železná opona ešte nie je strhnutá a konflikt západných kapitalistov a východného socialistického bloku pokračuje v druhej fáze. Konflikt, ktorý našťastie neprepukol do reálnej vojny, nešetrí muníciou v hernej podobe, kde nezostalo iba pri politických prestrelkách. A tentoraz si treba dávať väčší pozor na útoky zo vzduchu.

Eugen Systems vo Wargaming: European Escalation zahrali na správnu strunu a získali si lojálnosť mnohých bojachtivých stratégov. Pokračovanie Wargame: AirLand Battle malo vopred zaručený úspech, hoci sa natískala otázka, čo tvorcovia do hry pridajú okrem novej várky jednotiek, ktoré umierajú na bojiskách, sledovaných z enormnej výšky aj detailne zblízka. Iriszoom je aj v dvojke efektným prvkom, ktorý umožňuje dokonalý prehľad aj koordináciu početných vojsk, rozmiestnených v teréne. V režime pre jednotlivca využijete Iriszoom v štyroch ťaženiach, po dve za NATO a Varšavský pakt.

Kampane majú novú formu a prívlastok "dynamické" naznačuje zámer tvorcov poskytnúť hráčom ďalšie taktické možnosti a nelineárny postup. Hráč sa presunie na globálnu mapu, rozkúskovanú na územia zafarbené namodro alebo červeno, podľa toho, ktorej strane prináležia. Cieľom je obsadiť kľúčové územia alebo zdecimovať morálku nepriateľa v stanovenom časovom limite v určenom časovom rozmedzí.

Wargame: AirLand Battle
Wargame: AirLand Battle Nezabudlo sa na ani na lietadlá Československej armády.
Nezabudlo sa na ani na lietadlá Československej armády.


Wargame: AirLand Battle Dynamická kampaň vyzerá zaujímavo, ale je nedomyslená.
Dynamická kampaň vyzerá zaujímavo, ale je nedomyslená.


Wargame: AirLand Battle Detaily každej jednotky aj s náhľadom nájdete v zbrojnici.
Detaily každej jednotky aj s náhľadom nájdete v zbrojnici.





Na mape sú makety tankov, ktoré reprezentujú prednastavené bojové skupiny zložené z rôznych jednotiek od pechoty až po letectvo. Ďalšie zoskupenia a regimenty hráč môže posielať do akcie počas nasledujúcich dní, kedy sa postupne odomykajú v bojovom menu . Na výsadky sú však potrebné politické body, ktorých nie je nazvyš. Posily môžu prichádzať po pevnine, ale aj letecky a z mora, no k tomu je potrebné mať zabezpečené príslušné teritóriá a kľúčové oblasti, hlavné mestá, letiská a prístavy. Bojové skupiny majú vlastné názvy, úroveň bojaschopnosti, národnú príslušnosť, morálku a iniciatívu, ktoré zohrávajú úlohu pri presune na nepriateľské územia, kde dochádza k potýčkam s divíziami protivníkov. Invázii by malo predchádzať použitie taktických zbraní a manévrov, ktoré často tiež vyžadujú politické body. Nálety, chemické zbrane či nukleárna bomba dokážu slušne ochromiť protivníka. V zasiahnutých oblastiach nepriatelia strácajú iniciatívu, nemôžu nasadiť letectvo alebo majú znemožnené privolanie posíl.

Svoju úlohu zohrávajú aj politické udalosti vo svete a náhle zmeny počasia. Niekedy sa jedná o pozitívne, inokedy negatívne vplyvy, ktoré nútia prehodnotiť situáciu a v istých momentoch aj zaujať postoj k danej situácii. Napríklad sa treba rozhodnúť, či obetujete námorné posily a pošlete ich na Krim, alebo odignorujete požiadavky spojencov a radšej využijete výsadky z mora v boji proti NATO. Môžete síce prísť o jeden batalión, ale získate viac politických bodov, ktoré investujete pri ďalšom postupe. Toto všetko sa odohráva na globálnej mape v ťahovom režime. Organizovaný taktický postup a nevyspytateľné politické zmeny pripomínajú zjednodušený štýl v hrách typu Hearts of Iron. Zďaleka však nejdú do takej hĺbky ako grand stratégie od Paradox Interactive a osvojenie princípov je pomerne nenáročné.

Keď na seba narazia znepriatelené skupiny, hráč sa presunie na strategickú mapu, kde už priamo ovláda bojové jednotky v teréne. Sortiment a počet vojsk, ktoré je možné vysadiť, závisí od zloženia bojovej skupiny. Na nákup a nasadenie týchto jednotiek sú stále potrebné body, ktoré kumulujú obsadené sektory, kde máte veliteľské vozidlo. Obzvlášť dôležité sú lokality s prístupovou cestou označenou šípkami. Úloha v boji je prostá, počas časového limitu treba získať stanovený počet víťazných bodov a to skôr, ako sa to podarí protivníkovi. Body pribúdajú hlavne za ničenie oponentov a stanovená hranica môže byť u obidvoch strán rozdielna. Závisí od rôznych faktorov. Silná bojová skupina pri invázii spravidla potrebuje podstatne menej víťazných bodov, ako oslabený regiment, ktorý sa bráni. Ak ani jedna strana nedosiahne stanovenú kvótu a čas vyprchá, boje o teritórium pokračujú v ďalšom kole počas nasledujúceho dňa. To už ale nie je možné nasadiť padlé jednotky, ktorých strata bolí hlavne v prípade, že už boli povýšené na elitu.

Lietadlá sú vítanou podporou v epických bitkách.

Hoci dynamická kampaň má veľký potenciál, nešikovne riešené pravidlá strategických bojov, ju paradoxne robia rozťahanou a frustrujúcou. Časový limit 20 minút je zúfalo krátky, už preto, že boje sú na rozsiahlych mapách, kde polovicu času zaberú len presuny jednotiek. V mnohých zápasoch nenazbierate potrebný počet bodov a nie z dôvodu malej iniciatívy, ale ani pri najlepšej snahe to nestihnete. Obzvlášť to platí v prípadoch, kedy sa opakujú boje na rovnakom mieste a obidve strany už používajú len zbytky bojových skupín, ktoré majú malú ničivú silu. Aj deja vu vo forme dobýjania toho istého územia v niekoľkých fázach je otupujúce. A to je dôvod, prečo sa kampane rýchlo zunujú a radšej siahnete po voľných mapách, kde si nastavíte ľubovoľné parametre, alebo ešte lepšie, uprednostníte multiplayer.

Čo Wargame: AirLand Battle stráca na hre pre jednotlivca, to získava v multiplayeri, ktorý má bohatú ponuku a široké možnosti. Štandardom sú zápasy jeden na jedného až po štvorčlenné tímy, ktoré sa hrajú v troch režimoch. V deštrukcii sa víťazí bodmi za zničené jednotky a v ekonomickom režime sú brané do úvahy aj obsadené zóny. Pri obliehaní jeden tím začína s množstvom bodov na nákup, ale bez prístupu pre nové posily a opozícia má pre zmenu prístup, ale nízke príjmy. Multiplayer zahrňuje aj rebríčkové zápasy, kde sú proti sebe maximálne dvojčlenné tímy. Za zmienku stojí mega bitka desať proti desiatim, kde obstojíte len s dobrou tímovou spoluprácou a výkonným PC, keďže počet jednotiek na bojisku je enormne vysoký. Napokon môžete dať šancu kampani v online režime, kde je postup so živým protivníkom predsa len svižnejší, ako proti chladnej AI.

Už v European Escalation sa Wargame mohla pochváliť obrovským množstvom autentických dobových jednotiek. Teraz ich je ešte o pár stoviek viac a medzi prírastkami nie sú len lietadlá, ktoré dodávajú hre šťavu. Pribudli aj posily na zemi, len škoda, že tvorcovia neskúsili začleniť aj lode, ktoré nájdete len ako štruktúry na vylodenie pozemných síl na pevninu z mora. O to viac však oceníte prítomnosť lietadiel, ktoré sa nevtieravým spôsobom zapojili do bitiek vo vnútrozemí. Podobne, ako ostatné jednotky, majú aj lietadlá rôzne parametre, výzbroj a využitie. Niektoré výlučne bombardujú pozemné ciele, iné sa hodia na elimináciu nepriateľského letectva a vrtuľníkov. Sú aj univerzálne stroje vhodné na všetko, s veľkou ničivou silou, presnosťou a patrične navýšenou cenou. Kúpené lietadlá sú umiestnené v paneli letiska. Hráč ich prostým kliknutím vyberie a nasmeruje na určený cieľ . O chvíľu sa objavia na oblohe, kde sú v neustálom pohybe a útočia na stanovený objekt. Po splnení úlohy atakujú ďalších protivníkov v okolí, kým majú dostatok paliva a munície. Potom sa samostatne vracajú na letisko, kde sa automaticky opravujú a po údržbe sú onedlho pripravené na ďalší let.

Wargame: AirLand Battle
Wargame: AirLand Battle Multiplayer zahrňuje masívne boje dvoch desaťčlenných tímov.
Multiplayer zahrňuje masívne boje dvoch desaťčlenných tímov.


Wargame: AirLand Battle Nepriateľ je v kliešťach, stačí zablokovať posledné územie s prísunom posíl.
Nepriateľ je v kliešťach, stačí zablokovať posledné územie s prísunom posíl.


Wargame: AirLand Battle Multiplayer je dominantou Wargame AirLand Battle.
Multiplayer je dominantou Wargame AirLand Battle.





Vzhľadom na zmenu štýlu kampane sa logicky upravil aj prístup k jednotkám. Keďže v ťaženiach vystupujú len prednastavené bojové skupiny, odpadáva obľúbená možnosť odomykať vyspelejšie posily. Balíček pre voľnú hru a multiplayer si teda môžete zostaviť z úplne všetkých jednotiek, ktoré sú od začiatku k dispozícii. Napriek tomu je určitý priestor na taktizovanie pri vytvorení ideálnej zostavy. Hráči získajú bonusy, ak je balíček výlučne z armády jednej krajiny (aj Československa), ak uprednostnia istý druh vojska, napríklad pechotu alebo tanky a vyberú si techniku spred roka 1975 alebo 1980. Bonusy pridávajú extra skúsenosti, prístup k prototypom, väčšiu dostupnosť a kapacitu jednotiek. Na druhej strane ale zamedzujú prístup k niektorým jednotkám a okliešťujú výber. Po výbere bonusov príde na rad samotné zostavovanie balíčka, kde si hráč môže vybrať ľubovoľné posily. Každá jednotka stojí jeden alebo viac aktivačných bodov, podľa toho, koľko druhov si hráč vyberie v jednotlivých kategóriách. Voliť treba obozretne s ohľadom na maximálny povolený počet bodov. Nakonfigurovanú zostavu je možné použiť vo väčšine režimov hry.

Graficky je Wargame: AirLand Battle opäť zvládnutá na výbornú. Schématické zobrazenie z výšky s ikonami jednotiek je maximálne prehľadné, detailný pohľad na vojská zblízka veľmi štýlový. Hra oplýva detailmi a má kvalitný dizajn aj ozvučenie, kde sa znovu rozpráva jazykmi rôznych národov. Pri väčšom počte účastníkov v multiplayeri, ktorý je tentoraz bez neočakávaných zlyhaní, obzvlášť mega bitke dvadsiatich hráčov, však potrebujete poriadne železo, inak sa hra stáva prakticky nehrateľnou.

Stratégia Wargame AirLand Battle oslabila v hre pre jednotlivca a posilnila v multiplayeri. Vítaným prírastkom sú stovky nových jednotiek a predovšetkým lietadlá v zápasoch viacerých hráčov. Dynamická kampaň ale nie je domyslená a a hoci je úmysel chvályhodný, vo výsledku pôsobí rozpačito. Celkovo AirLand Battle vyznieva skôr ako samostatná, ale kvalitná expanzia, nie plnohodnotné pokračovanie. V niečom prevyšuje European Escalation, v niečom naopak poľavuje, nie je vyslovenie lepšia alebo horšia, sily sú vyrovnané. V konečnom dôsledku sme sa od Eugen Systems dočkali ďalšej vydarenej stratégie, ktorú sa oplatí kúpiť.

Wargame: AirLand Battle
Wargame: AirLand Battle Ovládanie lietadiel je pohodlné, ale treba myslieť aj na protivzdušnú obranu.
Ovládanie lietadiel je pohodlné, ale treba myslieť aj na protivzdušnú obranu.


Wargame: AirLand Battle Časové limity v bojoch v kampani  sú prikrátke.
Časové limity v bojoch v kampani sú prikrátke.


Wargame: AirLand Battle V ťažení niekedy treba urobiť rozhodnutie, ktoré ovplyvní ďalší vývoj situácie.
V ťažení niekedy treba urobiť rozhodnutie, ktoré ovplyvní ďalší vývoj situácie.





napísal uni 1.7.2013
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
WARGAME: AIRLAND BATTLE
+ zakomponovanie lietadiel
+ stovky nových jednotiek
+ bohatý multiplayer
- dynamická kampaň nie je dynamická
- odpadlo motivujúce odomykanie jednotiek
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU dual core 2,5 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA, 15 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / CENEGA / Eugen Systems
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19763)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk