TOKI TORI 2

TOKI TORI 2

8.0

Kurací maskot na nových drobrodružstvách

Recenzia na WiiU verziu

Nestáva sa často, že sa z hry okamžite po vydaní stane klasika. Povestnou výnimkou je plošinovka Toki Tori, ktorá v roku 2001 vyšla pre GameBoy. A nestačilo jej podmaniť fanúšikov iba tejto platformy, malé kuriatko dočvirikalo na mobily, PC aj konzoly. Z neustále novších verzií starej hry sa však donekonečna žiť nedá a tak nám po niekoľkých náznakov holandský tím Two Tribes konečne priniesol pokračovanie pre PC, Mac a Wii U. Stane sa aj z dvojky okamžitý hit?

Toki Tori 2 má na to všetky predpoklady. Nadväzuje na populárnu 2D plošinovku rovnako zaujímavým spracovaním, fanúšikov pôvodnej hry však prekvapí aj množstvom noviniek. Nejde len o pokračovanie v tradičnom duchu, úplne prekopáva aj herné mechanizmy. A to je len a len dobre. Náš nečakaný operený hrdina si našiel novú cestu a svedčí mu snáď ešte viac ako predtým.

Aké dobrodružstvá môže zažívať malé žlté kuriatko? Väčšie ako by ste čakali. Vyzerá to naivne, vyzerá to jednoducho, ale na prvý pohľad sa vám skutočne poriadny kus z hry skrýva. Malé kuriatko musí zachrániť svojich súrodencov, mnoho ďalších kuriatok. No nie je to také jednoduché. Nie len, že cesta k nim je dlhá a kľukatá, ale aj pomerne náročná. Neviete totiž, kde sú a aj keď ich nájdete, musíte ich vyslobodiť z obrovskej bubliny, v ktorej poletujú po okolí. 

Detský príbeh naberá temnejší nádych, keď sa v malebnom rozprávkovom prostredí začne zo zeme vytryskovať záhadná látka a vám sa podarí nájsť temný kryštáľ. Hra od tohto okamihu kladie jeden problém za druhým. Raz menší, raz väčší. Málokedy zastanete na mieste, hra príjemne odsýpa a plynie ďalej. Alebo späť. Je to len na vás.

Toki Tori 2
Toki Tori 2 Čeliť musíte nie len nástrahám prírody, ale aj duchom
Čeliť musíte nie len nástrahám prírody, ale aj duchom


Toki Tori 2 Často stojíte pred zdanlivo neriešiteľnými situáciami.
Často stojíte pred zdanlivo neriešiteľnými situáciami.


Toki Tori 2 Tento svet má vlastné pravidlá, podľa ktorým sa musíte prispôsobiť.
Tento svet má vlastné pravidlá, podľa ktorým sa musíte prispôsobiť.





Ocitáte sa totiž v otvorenom svete, ktorý nemožno striktne členiť na levely. Je pomerne rozsiahly a variabilný ako obsahom, tak aj formou. Je pomerne členitý a môžete prechádzať úrovne oboma smermi alebo ísť niekde úplne inde a dostať sa na bonusové miesta ako napríklad v starších Metroidoch. Toki Tori 2 od vás chce, aby ste svet preskúmali, v čom spočíva aj čaro hry. Chcete sa pozrieť všade. A s novými trikmi môžete objaviť inak nedostupné miesta.

Toki Tori 2 vás nevedie za ruku. Nenarazíte tu na žiaden tutoriál, žiadne návody a nevidíte ani veľký šípku nad hlavou kuriatka. Môžete sa síce obmedzene orientovať pomocou mapy, ktorá sa vám zobrazí vždy, keď sa z jednej časti prostredia presuniete do ďalšej, ale netušíte kam máte ísť. 

Hra si potrpí aj na logické problémy, vlastne celý svet je jednou veľkou hádankou. Niekedy je pred vami otázka, ako prejsť cez prekážku, inokedy zas ako vyletieť vyššie, či poraziť sériu nejakých nepriateľov. Hádanky a problémy vyplývajú z prostredia a hre sa darí vyhýbať zbytočným zákysom aj keď na pár ich určite narazíte. Najmä keď stratíte prehľad o tom, kde sa nachádzate. Keď sa vám väčšinu prekážok podarí prekonať, tak sa dostanete k bráne, ktorá vás prenesie do inej časti sveta.

Základ hry by sa dal označiť za jednoduchý, no ako to už v prípade takýchto hier býva, kým základ sa dá zvládnuť pomerne ľahko, tak kompletné pokorenie vám zaberie času podstatne viac. Môžete tak rýchlo prefrčať na koniec alebo v nej strávite viac ako 10 hodín. Záleží iba od toho, aká je veľká vaša zvedavosť. Čaro väčšiny puzzlov neskôr vyprchá, keď sa začnú často opakovať. A taktiež ich riešenie môže byť založené aj na úplnej náhode.  

Najväčšia odlišnosť s predchádzajúcou hrou tkvie v spôsobe interakcie s prostredím. Toki Tori umožňovala kuriatku používať rôzne predmety, na prostredie, na nepriateľov, na predratie sa vpred. Na používanie predmetov ale môžete teraz zabudnúť. V Toki Tori 2 má vaše kuriatko len dve základné schopnosti. Dokáže čvirikať dva tóny - vysoký a nízky. Z nich skladáte melódie a tie vyvolávajú nejakú akciu. Nemusíte ich skúšať náhodne, naučí vás ich nejaký iný vták vtedy, keď je treba. Potrebujete si ich len zapamätať. Pomocou melódie sa napríklad môžete teleportovať. Základné čvirikanie má však vplyv aj na iné živočíchy. Môžete ich ním privolať. Vrabec vás odnesie do hniezda, krab sa k vám prisunie alebo vás napadnú netopiere.

Druhým spôsobom interakcie je hodenie sa o zem. A to má často opačný efekt ako čvirikanie. Ostatných živočíchov odplašíte, zhodíte zo stien alebo niekam prehodíte. Často tieto dve schopnosti musíte vhodne kombinovať, lebo tunajšia príroda je proti vám. Okrem toho v hre fungujú aj iné drobné interakcie. Kuriatko sa napríklad môže namočiť do vody a potom hodením sa o zem zo seba otrepať vodu. Zničíte tak elektrické chrobáky alebo pomôžete tráve rásť, aby ste sa v nej skryli.

Variabilita miestnej fauny a flóry je na vysokej úrovni a každý živočích sa správa inak. Musíte odhaliť, s ktorým ako môžete zaobchádzať. Rovnako variabilné sú aj časti sveta. Prejdete záhradami, podzemiami, dostanete sa do veže, k temnému krištáľu, lávovým žabám, ale aj do úplne temných chodieb, kde nič nevidíte. To dáva možnosť vyniknúť milej grafike, ktorá je jednoduchá, no je plná menších detailov (kuriatko vám kýva do obrazovky a podobne). Zvuk hru dokonale dopĺňa.

V hre si pomocou melódie môžete vyčvirikať fotoaparát. Ním si odfotíte zvieratká a fotky si uložíte do svojho Tokidexu. PC verzia navyše oproti konzolovej ponúka aj editor levelov s možnosťou ich zdieľania. Aj vďaka tomu je Toki Tori 2 stávkou na istotu, ktorá ponúka zábavu v jednoduchej podobe, pri ktorej občas budete musieť pohnúť hlavou a vďaka sympatickému spracovaniu jej prepáčite aj tých pár nedostatkov.


napísal matus_ace 8.8.2013
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
TOKI TORI 2
+ veľký svet na preskúmanie
+ jednoduchá, no zaujímavá hrateľnosť
+ milé spracovanie
- niektoré úlohy môžu časom omrzieť, u iných je riešenie vecou náhody
- môžete sa ľahko stratiť


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Nintendo / Two Tribes
Štýl: Logická / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk