EARTHBOUND

EARTHBOUND

8.0

Dvadsaťročná kultová klasika

Recenzia na WiiU verziu

V záplave mnohých pokračovaní, spin-offov a kopy podobných hier, je občas dobré staviť na nostalgiu. Vrátiť sa k hitom deväťdesiatych rokov minulého storočia,  taktizovať vo Warcraft 2, blúdiť v kobkách Stonekeep, alebo sa zamerať na hru, ktorá si s odstupom času prvý raz našla cestu do Európy - Earthbound alias Mother 2.

Americkým a japonským fanúšikom Nintenda a systému SNES z 90. rokov, sa aj dnes pri zmienke o Earthbound rozžiaria oči. V kvalitnej RPG plynie od prvých minút pútavý dej, ktorý rozpráva o tom, ako životy pár mladíkov ovplyvní náraz meteoritu. Hlavný hrdina príde k miestu zrútenia vesmírneho telesa a nájde mimozemšťana Buzz Buzza s naliehavým odkazom. Univerzum budúcnosti ovláda mimoriadne silný nepriateľ Giygas a preto je už teraz nutné konať a predísť temnému osudu. Aby skupina hrdinov uspela, musí nájsť osem artefaktov, ktoré spoja svoje sily so Zemou a umožnia čeliť Giygasovi.

Dejový náčrt znie, ako najväčšie tínedžerské dobrodružstvo a je zaujímavé sledovať, ako ľahko autori rozprávajú dej, hoci postupne prídu na rad aj smutné momenty. Košatý príbeh doručí aj nečakané silné zvraty, ktoré niekedy pôsobia až ironicky. No nedajte sa zmýliť, Earthbound je skvelá ukážka japonskej RPG scenáristiky - hry s časom, výbornou prácou s hrdinami, aj zaujímavými lokalitami. Je to práve humor, ktorý aj po 20 hodinách dokáže motivovať hráča k ďalšiemu postupu, počas ktorého sa stupňujú osudy hrdinov. Pritom počet hlavných postáv nie je príliš vysoký, vystačíte si so štvoricou, ktorú občas obohatí niekto navyše, väčšinou ale putujete s kvartetom z mestečka.

Earthbound
Earthbound Hrdinov v skupine stále vidíte aj pri chôdzi, čo je na pomery starej JRPG príjemná vlastnosť.
Hrdinov v skupine stále vidíte aj pri chôdzi, čo je na pomery starej JRPG príjemná vlastnosť.


Earthbound Nenápadné dialógové cestičky vedú k ironickým hláškam či ľahkým gagom civilistov.
Nenápadné dialógové cestičky vedú k ironickým hláškam či ľahkým gagom civilistov.


Earthbound Autori radi striedajú aj deň s nocou a nešetria zmenami prostredí až do konca hry.
Autori radi striedajú aj deň s nocou a nešetria zmenami prostredí až do konca hry.





Svet Earthbound nie je malý, pochodujete naprieč mestami, dedinami, navštívite nebezpečné bludiská, pokojné údolia, ľadovú krajinu, vodopády, púštne duny, letovisko Summers či oblasť Scaraba, stratené podsvetie i jaskyne do minulosti. Voľba lokalít je vynikajúca, ani na chvíľu sa nenudíte a autori vás pri každej ďalšej chcú prekvapiť novým štýlom. Variabilita sveta je ukážkovo vysoká a cítiť snahu, nechať vás v lokalite dlho a užívať si ju. Svetová mapa strieda väčšie i menšie územia, objavovanie každej časti mapy i hľadanie darčekov je vítané a vyvoláva pocit správnej investície do hry.

Earthbound je skutočne staručký titul a z klasických adventúr preberá napríklad dvojicu príkazov. "Check", možno použiť prakticky na hocijaký podozrivý predmet vo svete a  použitím "Talk to" môžete spustiť lavínu rozhovorov. Pri menej podstatných postavách vás čakajú len dve opakujúce sa vety, inokedy sa ale, vďaka dialógom,  výrazne posuniete vpred. Aj triviálne úlohy vás môžu preniesť ďalej, len musíte sledovať témy postáv. Nie nadarmo spočiatku pôsobí Earthbound ako adventúra deväťdesiatych rokov, kde sú základom dialógy, objavovanie a práca s predmetmi. Vysoký počet aktívnych miest aj postáv to podporuje.

Atribúty JRPG sa postupne predierajú von a prechádzka sa rýchlo zmení na bojový mód a to ste možno zazreli iba nenápadnú vranu pred vaším domom. V skutočnosti je to prvý nepriateľ a dôkaz, že v Earthbound odpadol systém náhodných súbojov, typický pre RPG deväťdesiatych rokov. Ostala tu prehľadná alternatíva, na bežnej mape vidíte nepriateľa bez problémov a letmý dotyk aktivuje akciu. Súboje nebývajú ľahké, pri napadnutí vám súper zavarí a ide tvrdo po vašich hit-pointoch. Navyše nepriatelia občas nepríjemne kompenzujú absenciu náhodných súbojov tým, že vás naháňajú po mape a keď vás zbadajú, vyvolajú šarvátku.

Taktický súboj skrýva viaceré možnosti. Sú to fyzické útoky, ktoré nevidíte v akcii, magické, respektíve psychické, použitie predmetu a špeciálne schopnosti. Tie však neponúkajú mimoriadnu výhodu, jedna postava sa vie modliť, iná špehovať v boji, ďalšia sa prevtelí do nepriateľa a použije jeho útok. Na papieri to znie fajn, ale v skutočnosti sa oplatí využívať nanajvýš prevtelenie a zvyšok času miešať fyzické a psychické údery. Hrdinovia sú síce iba štyria, no každý sa vyvíja inak. Hlavný má silnú výdrž a oba typy úderov, ďalší skrýva iba nízke HP a svoju pozíciu obhajuje dobrými útočnými ťahmi s elementmi ohňa či ľadu. Jeff nemá prekvapivo žiadne psychické údery, ale dokáže opravovať a používať predmety.  Jeho rakety či bazooka sú  veľmi solídna náhrada mágie.

Hrdinovia postupne využívajú širokú paletu úderov a niekedy je náročné, rozhodnúť sa pre najlepšie typy. Earthbound má solídnu variabilitu, no zároveň aj viaceré vlastnosti, ktoré vám zavaria. Napríklad každý nový hrdina prichádzajúci do partie má iba level 1 – a postup na 70. či 80. úroveň odporúčanú v neskorších fázach, vyžaduje poriadne zdĺhavý tréning . Rovnako budete musieť cvičiť, aby ste vyzreli na vybraných bossov už v prvej polovici hry a dokonca aj základné súboje môžete na prvých mapách prehrať, ak si nestrážite zdravie. 


Fakt je, že Earthbound je ťažký už v prvej tretine. Pri bossoch i bitkách sa sotva ubránite a aj obyčajný nepriateľ sa môže odhodlať k takému silnému úderu, že hlavný hrdina zrazu leží na zemi a nemá ho kto liečiť. Musíte sa totiž naučiť kombinovať možnosti a najmä vycítiť, kedy vás môže aj bežná zver zraziť na kolená a kedy pri bossovi budete mať poistku.


Earthbound berie objavovanie i akciu s humorom. Získané peniažky si vyberáte z bankomatu, no sú aj miesta miesta, kde ho budete hľadať márne. Triviálne známe predmety na doplňovanie zdravia zahrňujú napríklad aj hamburger a v prípade potreby hra poskytne aj vysvetlivky. Nečakajte však kompromisné riešenia, inventár je malý, takže môžete nadávať na málo miesta, peňazí nie je nikdy dosť, hoci zarábate veľa a súperi niekedy nepadnú na hubu, lebo vyťahujú neviditeľné štíty.

Osemnásťročná klasika je krásnou ukážkou, ako sa menia časy a modifikujú herné mechanizmy a dokazuje, že keď má hra viaceré silné atribúty, radi sa k nej vrátite. Netreba prísne posudzovať prostú grafiku, hoci na svoje pomery aj na dnešnom gamepade vyzerá zaujímavo, ani fádne dialógy.  Nedostatky vám vynahradí príjemná hudba, ideálna na dlhé večery, pútavý príbeh s charizmatickými hrdinami, snaha robiť zažité veci inak, s iróniou i scenáristickými zvratmi a herné mechanizmy.  Presvedčí vás bohatý svet s variabilnými lokalitami, kvalitnými súbojmi a oponentmi.

Ak budete tolerovať niektoré archaické vlastnosti alebo vyššiu obtiažnosť, pri  Earthbound sa znamenite zabavíte, či už si hru zahráte prvý raz, alebo sa k nej znovu vrátite. Je otázne, či pre niektorý tohtoročný titul bude v roku 2031 platiť podobné resumé.


napísal korec 3.1.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
EARTHBOUND
+ zaujímavý príbeh
+ svet a množstvo pestrých lokalít
+ drsný súbojový systém
+ civilná RPG
- malý inventár
- občas nutný intenzívny grind


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Nintendo / HAL Laboratory
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. júl 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Earthbound 3.1.2014
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk