Oplatí sa kúpiť Gear VR?

Nie je tak ťažkopádny ako Oculus Rift ani tak zjednodušený ako Cardboard. Je teda tou správnou bránou do virtuálnej reality?

pridal roberto 16.12.2014 o 13:14 pod hry
Oplatí sa kúpiť Gear VR?

HRY > NOVINKY >

Samsungu sa podarilo dodržať svoj plán a ešte pred Vianocami dodal na severoamerický trh Gear VR, headset virtuálnej reality. Zariadenie nemá vlastný displej a používať sa dá iba v kombinácii so smartfónom Samsung Galaxy Note 4, čo mu dopomohlo k nižšej cene, než za akú sa predáva DK2 Oculus Rift, ale aj tak je podstatne drahší než kartónový headset Cardboard od Googlu. Je teda Gear VR zlatou strednou cestou? Portál Gizmodo urobil veľký test, ale k jednoznačnému záveru nedospel.

Oplatí sa kúpiť Gear VR?

Samsung pripravil ku Gear VR aj Blouetooth ovládač pre pohodlnejšie ovládanie, ale ten nie je potrebný, keďže headset má na jednej strane dotykovú plochu. Ovládacie prvky ešte dopĺňa ovládanie hlasitosti a jednoduché posúvanie telefónu bližšie alebo ďalej od tváre, aby si každý mohol nastaviť vzdialenosť vyhovujúcu jeho očiam a nemal problém so zaostrením. Priamo v Oculus Home 3D menu, do ktorého má prístup vďaka spolupráci s Oculus VR, sa stačí pozrieť na hociktorý z lietajúcich panelov a klepnutím na touchpad potvrdiť výber. Ak telefón počas používania Gear VR príjme nejakú notifikáciu, na displeji sa objaví iba krátka informácia o prijatí správy. Ak užívateľ potrebuje nahliadnuť späť do reálneho sveta, poslúži mu videokamera.

Gear VR sa s telefónom prepája pomocou microUSB a nepotrebuje žiadne ďalšie káble. To je veľký rozdiel oproti Oculus Rift, ktorý sa prepája s PC, ale za odmenu má prístup k hardvérovo náročnejším aplikáciám a hraniu “veľkých“ hier. Výhoda headsetu prepojeného iba s telefónom je tak zároveň jeho najväčším obmedzením. Galaxy Note 4 je veľmi výkonné mobilné zariadenie, ale s herným PC sa aj tak porovnávať nemôže. Malé mobilné hry dokážu na nejaký čas zabaviť, rovnako ako filmové prechádzky po Marse či Novom Zélande, ale to už po krátkom čase nie je taká veľká zábava, ako sa na začiatku zdá.

Najväčší záujem o tento VR headset by tak mohli mať filmoví nadšenci, a to aj vďaka aplikácii Oculus Cinema. Tá nielenže dokáže prehrávať filmy v 3D, ale stará sa aj o výnimočnú atmosféru, okrem čiernej prázdnoty môžete sedieť aj v malom domácom kine, veľkom kine alebo aj kdesi na Mesiaci.

Oplatí sa kúpiť Gear VR?

Vďaka Note 4 displeju sa užívateľ pozerá na obraz s 518ppi, čo zatiaľ neponúka ani Oculus Rift. Pri tak blízkom pohľade sa ale aj tak dajú rozoznať pixely, ak ich niekto naozaj hľadá. Displej zobrazuje 60 obrázkov za sekundu a využíva rovnaký softvér na elimináciu rozostrovania počas pohybu ako Oculus Rift DK2, ale Gear VR nemá jeho senzor na sledovanie pohybu hlavy. Jednoduchšie povedané, vo virtuálnom kine sa môžete nahnúť dopredu, ale k virtuálnej obrazovke sa tým nepriblížite ani o milimeter. Môžete sa rozhliadať dookola, hore aj dolu, ale pohybom hlavy sa k tomu čo vidíte nepriblížite. Dole je znázornené, ako to dokáže DK2 Oculus Riftu.

Oplatí sa kúpiť Gear VR?

Gizmodo Gear VR zhodnotil ako celkom dobrú vstupnú bránu do sveta virtuálnej reality. Je extra jednoduchý na použitie, nepotrebuje pripojenie k PC a je ľahko prenosný. Innovator edition však stojí 199 USD a pritom využíva veľa vecí z drahého Galaxy Note 4, takže by Samsung asi mall ísť s cenou o pár desiatok dolárov nižšie. A ako to už u mobilných zariadení býva, problémom je výdrž batérie.

Na jedno plné nabitie vydržal telefón 3 hodiny a 20 minút prehrávať film v Oculus Cinema aplikácii. To nie je málo, na dlhšie by sa chcel do virtuálnej reality potopiť málokto, lenže je to výdrž batérie v užívateľovom vlastnom telefóne a ten predsa potrebuje aj na iné veci. A keďže sa Gear VR s Note 4 prepája prostredníctvom microUSB, nie je žiadna možnosť ako používať headset a zároveň nabíjať telefón. Automatické spustenie Oculus Home zasa predchádza použitiu aplikácií pre Google Cardboard a tých vlastných zatiaľ Gear/Oculus nemajú dostatok.





Oplatí sa kúpiť Gear VR?  Oplatí sa kúpiť Gear VR?  Oplatí sa kúpiť Gear VR?
Páči sa mi!







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20303)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk