Firewatch ohromuje svojou nádherou, zakladá nový žáner?

Hra nezapadá medzi open-world sandbox hry o prežitie ani medzi pevným príbehom poháňané adventúry. Prijíma výzvu a kombinuje oboje.

pridal roberto 15.3.2015 o 14:02 pod hry
Firewatch ohromuje svojou nádherou, zakladá nový žáner?

HRY > NOVINKY >

Nové malé štúdio Campo Santo vedené skúsenými veteránmi celú zimu makalo na vývoji svojho prvého diela. Firewatch má byť adventúra v otvorenom svete s množstvom miest na objavovanie, pútavým príbehom a tonami dabovaných dialógov. Pár novinárov dostalo možnosť zahrať si vylepšenú verziu dema predvedeného vlani v septembri.

Hráč sa obúva do topánok Henryho, ktorému sa práve rozpadlo manželstvo a všetky osobné problémy sa rozhodol dostať z hlavy pomocou brigádovania v hlbokých lesoch Wyomingu. V najbližších týždňoch bude jeho domovom strážna veža, z ktorej bude dohliadať na okolitý les a kontrolovať nebezpečenstvo požiaru. Okolo chatky je široký otvorený priestor, ale Henry nebude klasickým osamelým hrdinom snažiacim sa nejako prežiť v divočine. Udalosti bude vpred hnať príbeh, ktorý však nebude nalinkovaný a zostáva v ňom mnoho slobody, na ktorú sme zvyknutí skôr z RPG titulov. Henryho charakter si navyše hráč sám vymodeluje pomocou rozhovorov s druhou dôležitou postavou, Henryho šéfkou Delilah.

Firewatch ohromuje svojou nádherou, zakladá nový žáner?

Na svet sa pozeráme Henryho očami a Delilah je iba hlas vo vysielačke. Autori si vďaka tomu nemusia robiť starosti s animáciami a pohybom pier a získali tak možnosť vložiť do hry obrovské množstvo dialógov. Takmer čokoľvek, s čím sa Henry stretne, môže nahlásiť svojej šéfke a vypýtať si vysvetlenie či počkať na rozkazy. Protagonisti neakčných adventúr sa často rozprávajú sami so sebou alebo rovno s hráčom, aby ho tak zapojili do diania, Henry však vedie dialóg a takmer vždy má na výber aspoň dve možnosti. Ak nič iné, tak môže svojej šéfke niektoré informácie zatajiť a aj to ovplyvní ďalší vývoj ich vzťahu.

V príbehu sú však určité body, ku ktorým sa hráč skôr-či neskôr musí dostať. V prvý deň si musí všimnúť ohňostroj a musí sa ho ísť vybrať skontrolovať a musí nájsť študentky užívajúce si prázdniny a osviežujúci kúpeľ v jazere bez plaviek. Môže sa k nim však dostať niekoľkými cestami a cestou možno narazí na ich tábor plný alkoholu, niekde ho môže niečo zaujať a môže sa zatúlať hlbšie do lesa. Dostupná lokalita nie je zas tak veľká, nenápadne ju ohraničuje hustá vegetácia a členitosť terénu, má to však ďaleko od presúvania sa po vyznačených chodníkoch a rýchleho odklikávania dialógov.

Firewatch ohromuje svojou nádherou, zakladá nový žáner?

S Henrym budeme dlhšiu dobu, a tak museli autori vyriešiť aj striedanie dňa a noci. Vyriešili to nerovnomerným plynutím času. Ak má Henry v piaty deň svojej, stále podivnejšej a viac záhadnej, brigády urobiť 3 dôležité veci, tak večer proste nenastane, pokým tie veci neurobí. Medzitým sa však môže túlať v novootvorených lokalitách, objavovať ďalšie záhady a hľadať odpovede. Tempo si teda do veľkej miery určí hráč sám.

Úspech hry bude zrejme záležať predovšetkým od toho, či sa malému štúdiu naozaj podarí naplniť otvorené priestranstvá zaujímavými miestami a témami k rozhovorom a či vývoj vzťahu Henry - Delilah bude naozaj pod kontrolou hráča a v neposlednom rade od príbehu postaveného okolo veľkého tajomstva ukrytého v hlbokých lesoch. Campo Santo chce dostať Firewatch k hráčom už v druhej polovici roka 2015.





Páči sa mi!






PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Panic Inc. / Campo Santo / Campo Santo
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. február 2016
 21.9. 2016 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19562)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk