SHERLOCK HOLMES: SILVER EARRING

SHERLOCK HOLMES: SILVER EARRING

Detektív Sherlock Holmes spoločne s dr.Watsonom pátrajú po striebornej náušnici v nádejnej adventúre

Dojmy

Ukrajinský tím Frogwares má slabosť pre poviedky a romány vydané v knižnej podobe. Ich prvotina Mystery Of Mummy bola inšpirovaná poviedkami Arthura Conana Doyla a hlavne postavou slávneho detektíva Sherlocka Holmesa. Druhý titul bola malá odbočka vo vodách vedeckofantastickej literatúry, konkrétne u autora Julesa Vernea a románu Cesta do Stredu Zeme (Journey To The Center Of The Earth). Portfólio Frogwares už čoskoro obohatí tretí titul Sherlock Holmes: The Silver Earring. Na začiatok treba povedať, že vývoj Frogwares je zameraný výhradne na point-n-click adventúry.


Autori sľubovali krátko pred vydaním finálnej verzie uvoľniť hrateľnú ukážku, čo sa naozaj stalo pred niekoľkými dňami. Vyhnúť sa point-n-click adventúre by bolo rúhanie sa, zvlášť v dobe, keď tento žáner prežíva iba vďaka silným značkám a kvalite Syberie. Silver Earring je v prvom rade detektívka a až potom adventúra, so všetkým čo k tomu patrí. Podobne, ako v čiste detektívnom titule CSI, musíte na mieste činu zaistiť dôkazy, dôkladne preskúmať terén, potom sa presunúť do laboratória zaevidovať každú jednu stopu, vypracovať hypotézy a usvedčiť vinníka. Všetko sa to jednoducho hovorí, ale Silver Earring k tomuto nudnému zbieraniu stôp a dôkazov pridáva klasické používanie a kombinovanie predmetov, množstvo lokácií na preskúmanie a dlhé a pre niekoho nudné dialógy. 

Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring
 

Frogwares sa tentoraz nezamerali na konkrétnu poviedku, či román, príbeh pre Silver Earring pre nich napísal zapálený fanúšik Sherlocka Holmesa. Odohráva sa v Londýne v roku 1897, kedy dostane Sherlock pozvánku na večierok stavebného magnáta sira Mevlyna Bromsbyho. To čo však na tomto nudnom stretnutí aristokratov zaujíma Sherlocka najviac, je speváčka Gallia, ktorú Bromsby pozval, aby zaspievala na večierku, ktorý pripravil na privítanie svojej dcéry Lavinie, vracajúcej sa po dlhých rokov do Anglicka. Medzi ľuďmi sa začína povrávať aj o oznámení novej skutočnosti o fungovaní obrovskej spoločnosti sira Bromsbyho. Ten nakoniec vystupuje na večierku v sprievode Hermana Grimbla. Nestihne ani privítať hostí a jeho telo dopadá bezvládne na zem. Na jeho vkusnom saku sa objavuje tmavá škvrna. Ľudia prepadajú panike a v Sherrinford Hall zavládne chaos. Doktor po obhliadke potvrdzuje, že smrť na stala okamžite. Sherlock a dr.Watson sa vrhnú do vyšetrovania a súboja s časom s detektívmi zo Scotland Yardu, ktorý chodia všade „načas“.


Hrateľná ukážka začína po dlhom intre a obsahuje začiatok hry (Sherrinford Hall a Baker Street). Autori rozdelili Silver Earring na niekoľko nezávislých častí, medzi ktorými bude možné cestovať, pravdepodobne až po uzavretí jednej kapitoly, ako to ukázalo demo. Na mieste činu sa ocitá dvojica okamžite, každý ma rozdelené úlohy a začína bleskové pátranie. Osobne mi nikdy postava Sherlocka Holmesa neimponovala, okrem jeho brilantného zmýšľania a vysokej inteligencie. Je to spupný, arogantný Angličan, ktorý nerád porušuje zaužívané pravidlá a na všetko má rozumné vysvetlenie. Encyklopédia je v porovnaní so Sherlockom 20stranový šlabikár pre prvý ročník základnej školy. Sherlock si užíva konverzácie s vyššou spoločnosťou, ladným krokom sa pohybuje po salónoch a hrubých ručne tkaných kobercoch, zatiaľ čo Watson je vonku, stráži vchod a rozpráva sa výhradne z opitými kočišmi, ktorých nezaujímal žiaden mŕtvy, ale obsah zelenej fľašky.


Tieto osobnosti sú vynikajúco zachytené v hre so všetkými svojimi prednosťami a slabosťami. Počas hrania sa nemôžete ľubovoľne prepínať medzi detektívmi, ale hra rozhoduje, kedy budete hrať za Sherlocka a kedy ukáže svoje pozorovacie schopnosti dr. Watson. Po väčšine času sú však spolu a debatujú o prípade. Pátranie oboch sa medzi sebou dramaticky neodlišuje, každý ma iba inú sadu otázok a pohybuje sa v inej lokácii. Demo je rozdelené na interiéry Sheringford Hall, ktoré prischli Sherlockovi a vonkajší priestor, ktorý má pod palcom Watson. Začiatok hrania patrí prieskumu terénu a každej obrazovky. Hľadáte stopy, spovedáte NPC postavy, ktoré môžu pomôcť identifikovať páchateľa. Už po prvých rozhovoroch si začnete v hlave vytvárať profil vraha a všetky stopy vedú k dcére Bromsbyho Lavinie. Ku koncu dema sa s viacerými dôkazmi počet podozrivých zaručene rozšíri. Pri hraní je dôležité podrobné preskúmanie každej obrazovky a venovanie pozornosti každému predmetu alebo stope. Všetky poznatky a rozhovory sa zapisujú do denníka, na základe ktorého vytvorí Sherlock niekoľko otázok a je na Watsonovi, teda hráčovi, aby zodpovedal správne na všetky. Odpovede musíte podložiť dôkazmi, predmetmi alebo zápismi z rozhovorov. Tento test precvičí hráča, či dával dobrý pozor pri pátraní.

Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring


Zostavovanie odpovedí je sprevádzané zmätkom, pretože pri niektorých otázkach je možné použiť viacero možností. Tu prichádza na radu riešenie pokus/omyl. Takýto test sa určite ešte počas hrania plnej verzie vyskytne a ak bude možné odpovedať na otázky niekoľkými spôsobmi, tak niektorým hráčom dôjde trpezlivosť. Ďalším a oveľa väčším problémom, je pretrvávanie problému z Cesty do Stredu Zeme s hotspotmi a pomalý pohyb postavy (neexistuje tu magický dvojklik na okamžité opustenie obrazovky). Kurzor sa mení podľa hrateľnej postavy, (Sherlocka definuje kurzor v tvare fajky, mohli byť vkusnejšie) ale neposlúcha a ak sa chcete dostať von z miestnosti budete na mnohých miestach sliediť kurzorom na kraji obrazovky. Systém hotspotov sa určite nebude meniť, je však nešťastne navrhnutý, čo môže spôsobiť prehliadnutie predmetu alebo ďalšej lokácie. V Silver Earring narazíte samozrejme aj na pixel hunting, keď budete hľadať kabelku Lavinie, tak si spomeniete. Do nedostatkov by sme mohli ešte zaradiť vrcholne nevkusné menu, ktoré je podľa tradícií nemeckých vývojárov až prehnane vyšperkované.

Dojmy z hrania Silver Earring sú viac než dobré. Jednou z najlepších častí je analyzovanie dôkazov v mikroskope alebo za pomoci rôznych chemikálií (tu veľmi pomáha Sherlock svojimi poznámkami). Pri hľadaní dôkazov vám hra nedovolí opustiť lokáciu, pokiaľ ste nenašli všetko a nevyčerpali všetky témy v rozhovoroch. Spomínaný pixel hunting tak umelo naťahuje hraciu dobu. Rozhovory sú podobne ako celá hra striktne lineárna a nemožno pri nich zvoliť špatnú odpoveď, pretože sa neustále pýtate. Jemný náznak nelinearity by dodal hre iný rozmer a to už nehovorím o vytváraní profilu samotným hráčom, bez nutnosti hľadať všetky dôkazy. Avšak to by už zo Silver Earring nebola pint-n-click adventúra, ale čistá detektívka.

Od posledného titulu (Cesta do Stredu Zeme) Frogwares vylepšili renderovacie techniky a grafika je bohatšia a živšia. Odpadli hnusné a zbytočné obrazovky, ktoré vystriedali vysoko detailné lokácie. Grafika Silver Earring kombinuje 2D predrenderované obrazovky s náznakom života a 3D polygónové postavy, ktoré sú opäť detailnejšie a lepšie animované. Tiene zostávajú pre autorov veľký problém, okraje sú veľmi zubaté a nezodpovedajú modelu postavy. Demo podporuje vysoké rozlíšenia až do 1600x1200, čo je pre adventúru veľmi nezvyklé! Zvuková stránka hry je na vysokej úrovni, hlavne čo sa týka hudobných motívov. Počas hrania vám bude hrať klasika od Paganiniho, Mendelssohna, Schumana alebo Dvořáka. Dabing postáv zostáva na priemernej úrovni, v dialógoch stále chýba hĺbka.

Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring
Sherlock Holmes: Silver Earring

 

Adventúry nevychádzajú často. Sherlock Holmes: Silver Earring bude príjemným osviežením v letnom hernom suchu. Hrateľnosť môže pokaziť hlavne kvíz, hľadanie predmetov a s nimi spojené umelé naťahovanie dĺžky hry. Silver Earring vychádza v Európe 27.augusta, v severnej Amerike 21.septembra a v kompletnej nemeckej lokalizácii 1.novembra.


napísal spacejunker 11.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SHERLOCK HOLMES: SILVER EARRING


PC

Vývoj: Digital Jesters / Frogwares
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. august 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk