MYST IV: REVELATION

MYST IV: REVELATION

Osud svetov Myst má v rukách štvrté pokračovanie Revelation, ktoré sa vracia ku koreňom tejto hernej série.

Dojmy

Hernú sériu Myst čakala skvelá budúcnosť. Rozsiahle svety, ktoré by boli naplnené nielen množstvom hádaniek v skvelej 3D grafike, ale aj živými hráčmi (bádateľmi) s podporou online. Vydanie „revolučnej“ puzzle adventúry URU: Ages Beyond Myst sprevádzal ťažký pôrod. Krátko pred vydaním sa autori potýkali s problematickým betatestom Online verzie, ktorá sa nakoniec vo finálnej verzii neobjavila. Dôvodom vypustenia podpory online boli financie a málo času, ako hovorí Randy Miller (tvorca Myst série). Krásne svety zostali nepreskúmané a URU ponúkal iba singleplayer s iritujúcim hľadaním symbolov v príťažlivom 3D spracovaní. O akési znovuvzkriesenie sa snažia fanúšikovia a Cyan v projekte Untíl URU. Ako URU upadalo, Ubisoft uvoľnil prvé informácie o pripravovanom, skutočnom pokračovaní Myst série, Myst IV: Revelation.

S prvou myšlienkou štvrtého pokračovania sa začalo pracovať krátko po dokončení Myst III: Exile. Presto Studios vystriedalo interné štúdio Ubisoftu sídliace v Montreale a do vývoja boli prizvané zvučné mená, ako Randy Miller, Peter Gabriel, Jack Wall a v neposlednom rade aj Mery De Marle. Revelation má pokračovať v odkaze trilógie a poskytnúť hráčovi nevídaný výlet do svetov fantázie. Koncept hry zostal úplne zachovaný, avšak do hry boli implementované nové herné mechanizmy, ktoré umožnia úplné ponorenie sa do príbehu. Áno do príbehu. Ten má opäť na svedomí Mery De Marle (Myst III: Exile) a odpovedá na všetky otázky z predchádzajúcich dielov. Prečo sa snažil Atrus uväzniť svojich synov vo svetoch? Ako sa ďalej vyvíjali? Zmenili sa vôbec nejako? Kto je Sirrus a Achenar? Na mnohé z nich nájdete odpovede v tomto preview.

Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation

Revelation je priamym pokračovaním Exile a odohráva sa 10 rokov po treťom diely. Hlavnú postavu opäť hrá Atrus tvorca svetov (vekov). Je posledným z rasy Dni (táto civilizácia už dlho neexistuje) a udržuje pri živote umenie písať. Toto umenie umožňuje vytvárať nové svety jednoduchým popísaním prostredia. Atrus trávil pri týchto knihách (linking books) mnoho dní a absolútne zabudol na existenciu svojich dvoch synov Sirriusa a Achenara. Obaja synovia sa kvôli odcudzeniu otca rozhodli knihy zničiť, začo ich Atrus uväznil v prvom Myste do svetov, väzení. Na začiatku Revelation sa rozhoduje Atrus so svojou ženou Catherinou nad budúcnosťou Sirriusa a Achenara. Atrus potrebuje pomoc ako nikdy predtým. Počas explózie sa mu stratila 10 ročná dcéra Yeesha a o pomoc žiada práve vás. Jediná spojitosť s dcérou je amulet, ktorý po nej zostal (je zdrojom flashbackov).

Pátranie po Yeeshe začína vo svete Tomanha, ktorý ste mohli vidieť aj v nedávno vydanej hrateľnej ukážke. Tomanha je novým domovom Atrusa a je portálom do ďalších štyroch svetov. Novootvorená oficiálna stránka poodhalila ďalšie dva svety: naturalistický Haven a aquatický Serenia. Zvyšné dva tvoria oddelené svety, v ktorých sú uväznení Sirrius a Achenar. Práve do týchto svetov vedú aj stopy Yeeshy. Vrátim sa ešte späť k oficiálnej stránke, ktorá má vysokú hodnotu pre fanúšikov. Okrem základných informácií obsahuje aj tri logické hádanky, po vyriešení ktorých sa vám odomknú wallpapery a tri videá z tvorcami.

Pri tvorbe Myst IV: Revelation je postavený na prvé miesto hráč. Prakticky všetky nové herné mechanizmy majú do činenia s interaktivitou. Autori nazývajú Revelations, ako Myst plný života. Kto videl hrateľnú ukážku, dá tomuto tvrdeniu za pravdu. Umelohmotnosť scén a mŕtve pozadia sú už minulosťou. Každá jedna obrazovka je zložená z 15tich vrstiev a je plná animácií. Pre úplnosť dodáme, že Revelations využíva klasické predrenderované panoramatické obrazovky s možnosťou otáčať sa na v každej obrazovke o plných 360°, do ktorých sú zasadené filmové postavy (Atrusa si zahral sám Randy Miller). S animáciami sa nikde nešetrilo, voda sa vlní, vietor hýbe stromami a listami papiera, po oblohe plávajú mraky, okolo lampy poletujú mušky a v džungli je možné vidieť čudesné zvieratá. Tieto animácie dodávajú obrazovkám hĺbku a prebúdzajú v nich život. Ak si k takejto vizuálnej hostine pripočítame aj podporu vysokých rozlíšení, grafická stránka bude dokonalá.

Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation

Ponorenie do hry okrem vynikajúcej grafiky zabezpečí aj úplne nový kurzor, ktorý teraz predstavuje ruka (veľmi sa podobá na Vec z Adams Family) a zvukové hot spoty. Autori sa neuspokojili iba s bohatou animáciou pozadí, ale spravili ich aj vysoko interaktívne (v rámci možností). Hráč tak môže kurzorom rozčeriť hladinu, rozozvučať visiace panvice alebo odohnať krabov na pláži. Každý jeden takýto „dotyk“ s prostredím je doprevádzaný zvukom, dokonca aj samotný pohyb po prostredí, kedy počujete kroky. Môžete sa dotknúť čohokoľvek, ak tam dočiahnete. S rukou je spojená aj interaktivita s predmetmi a inými objektami. Ak chcete otvoriť malú priehradku v poličke Atrusovho písacieho stola, musíte ju najprv uchopiť a potom pohybom myši otvoriť. Na diskusných fórach sa objavili už aj prvé negatívne ohlasy na veľkosť kurzoru, ale z osobnej skúsenosti môžem povedať, že existencia ruky nepôsobí ako päsť na oko, ako to bolo v prípade nevkusného kurzora z Aura: The Fate Of Ages.

Revelation nebude určený iba pre fanúšikov série, ale štvrtá časť sa otvára širokej verejnosti. Autori vypracovali logické hádanky, ktoré sa najprv testovali na papiery a až potom sa pridávali do hry. Chcú dosiahnuť vysokej hrateľnosti namiesto frustrácie z neriešiteľných puzzlov. V prípade bezmocnosti má pomôcť trojúrovňový pomocník, ktorý na prvej nastavenej úrovni jemne naznačí riešenie a na tretej ho rovno prezradí. Tu sa môžu objaviť obavy z jednoduchosti a tým aj celej trvanlivosti titulu. Nie každého zaujíma množstvo animácii a živé prostredie. Obtiažnosť puzzlov má byť odstupňovaná a riešenie jedného, nie je podmienené vyriešením predchádzajúcej hádanky. Hráč bude mať možnosť najprv naučiť sa na jednoduchých puzzloch podstatu svetov a postupne prechádzať k zložitejším mechanizmom. Obrovskou pomôckou má byť aj hráčov diár a fotoaparát na okamžité vytváranie fotografií a zaraďovaní ich do diáru s patričným popisom. Či naozaj nahradí elektronická podoba zápisníka kresby na papiery, ukáže až finálna verzia.

Zvuková stránka by nemala nijako zaostávať za grafikou. Na soundtracku pracuje Jack Wall a úvodnú skladbu zloží Peter Gabriel, podobne ako v prípade URU. Jack dostal pri tvorbe voľnú ruku a ako sám tvrdí, chcel vytvoriť hudbu, ktorá bude odrazom toho, čo vidí hráč na obrazovke. Jednou zo zaujímavostí je fakt, že niektoré skladby nahral bratislavský symfonický orchester. Ukážky zo soundtracku si môžete vypočuť na oficiálnej stránke Jacka Walla. Hudba, ktorá bude počas hry znieť sa bude neustále meniť, čím by sa malo eliminovať opakovanie tých istých zvukových stôp.

Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation
Myst IV: Revelation

Myst IV: Revelation bude distribuovaný na štyroch jednovrstvových DVD nosičoch a na trhu sa objaví aj limitovaná edícia. Tá bude balená v krabici silne pripomínajúcej knihu viazanú v koži a bude obsahovať: samotnú hru, hracie karty s motívom hry, soundtrack a dokument o výrobe hry. Aj keď hrateľná ukážka neukázala mnoho, už teraz môžeme povedať, že sa bude jednať o jedinečnú cestu do sveta fantázie.


napísal spacejunker 17.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
MYST IV: REVELATION

Zaradené pod: ati


PC

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft Montreal
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20254)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk