EMPIRE EARTH II

EMPIRE EARTH II

Empire Earth pokračuje a prináša nám ešte rozsiahlejšiu nádielku bojov počas tisícov rokov ľudskej histórie.

Dojmy

Názov Empire Earth určite nie je milovníkom real-time stratégií neznámy. Jedná sa pravdepodobne o najvydarenejší klon populárneho titulu Age of Empire 2 so svojskými doplnkami a pokročilou grafikou. V súčasnosti sa blíži premiéra Empire Earth II. Po zverejnení nových informácií a skúsenostiach s hrateľným demom už môžeme prezradiť, ako bude vyzerať a hlavne, ako sa bude hrať nová RTS, ktorá by sa mala objaviť na jar tohoto roka.

 

Základ hry zostáva prakticky nezmenený. Vybudovať a zveľaďovať prekvitajúce sídlo, ťažiť nerasty a najímať armádu, ktorá zadupe do zeme všetkých nepriateľov. K dispozícii sú úžitkové a vojenské objekty. Uvidíme, ako to bude vo finálnej hre, ale podľa demo verzie sa zdá, že budov bude pomerne malé množstvo a autori sa sústredili skôr na vývoj technológií a bojovú zložku. Každá mapa je rozdelená na niekoľko území. Hráč obvykle začína v jednom z vyhradených priestorov, kde môže podľa ľubovôle stavať a ťažiť. Ďalšie územia spadajú pod hráčovu kontrolu až potom, keď tam postaví nové hlavné sídlo.

Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

V úvodných fázach hry, po konštrukcii univerzity, má hráč možnosť a dokonca priam povinnosť, skúmať nové technológie. Prečo povinnosť? Ten, kto nechce zaostať, musí napredovať a jediná možná cesta je prostredníctvom technologického pokroku. Prechod do vyspelejšej éry vyžaduje určitý počet nových objavov vo vojenskej, ekonomickej a imperiálnej oblasti. Okrem toho, nové objavy umožňujú rýchlejšiu výstavbu, lepšie vyzbrojené jednotky a rozvoj nadväzujúcich inovácií. Podmienkou na začatie výskumu býva dostatok tech bodov, prípadne vlastníctvo určenej budovy. Tech body sa získavajú kumulovaním vo vybraných budovách a rýchlosť ich nadobúdania závisí od počtu priradených obyvateľov. Takže napr. ak chcete rýchlu produkciu prostredníctvom univerzity, je dobré poslať na štúdium 5 robotníkov.

 

Celkovo vás čaká až 15 historických období  od prehistórie a doby kamennej, cez stredovek a renesanciu, po súčasnosť a dokonca blízku budúcnosť, kde vás čaká nano a vesmírny vek. Úctyhodné putovanie v dejinách a čase môžete absolvovať so 14 vybranými civilizáciami, prostredníctvom troch kampaní alebo voľnej hry. Nebude sa meniť len vývojové štádium, ale aj ročné obdobia a počasie. Tieto faktory budú mať vplyv aj pri útoku alebo obrane. Ofenzíva v zime, keď sú vaši vojaci ťažkopádni a vy na mape skoro nič nevidíte, je určite chybou. Za podobný omyl zaplatili krutou porážkou nacistické vojská, keď útočili na Rusko.

 

Rozprávať o tom, že vojenské jednotky majú niekoľko útočných módov a formácií je asi ako nosiť drevo do lesa. V RTS je to už úplná samozrejmosť. Ani to, že jednotlivé civilizácie sa líšia nielen architektúrou, ale majú aj unikátne bojové zložky, netreba prízvukovať. Čo je však nové a určite stojí za pozornosť, je manažér obyvateľstva a vojnové plánovanie. V základe sú obidve inovácie podobné. Jedná sa o veľkoplošnú mapu, zobrazujúcu celkový prehľad o situácii. Manažér obyvateľstva okrem bežného zobrazenia oblastí a surovín umožňuje pohodlne presúvať robotníkov na požadované územia. Ak povedzme objavíte za riekou nálezisko zlata, priamo na mape vyčleníte pár robotníkov z množstva drevorubačov a pošlete ich na nové pracovisko. Vojnové plánovanie zobrazí prehľad ozbrojených síl a umožní hráčovi zakresliť taktický postup, odoslať ho spojencom a potom koordinovane zaútočiť na nepriateľa.


Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

Diplomacia v hre je celkovo na vysokej úrovni. Okrem spomínanej koordinácie so spojencom je možné vymieňať si suroviny a dokonca aj jednotky. Neutrálne alebo nepriateľské mocnosti je možné ovplyvniť ponúknutím, alebo vyžadovaním tribútov. Tu sa počítač správa vcelku rozumne. Horšie je to priamo na bojisku. Umelá inteligencia je na dosť nízkej úrovni. Po útoku na môj sklad, som na nepriateľské delo a mušketierov poslal skupinku sedliakov. Vďaka tomu, že si ozbrojenci všímali len budovu, čoskoro som ich utĺkol s početne aj silovo menšou skupinkou. Podobné príklady sa dajú nájsť častejšie. Musíme len dúfať, že v plnej verzii sa to zlepší.

 

Zaujímavé možnosti ponúka voľná hra a taktiež multiplayer. Okrem množstva nastavení, ktoré ovplyvňujú parametre mapy, rýchlosť hry, počiatočné a konečné obdobie, je k dispozícii bohatá ponuka herných módov. Samozrejmosťou je klasické dobíjanie súpera. Ďalej je tu časovo alebo sumou limitovaný súboj o prosperitu. Jednoducho povedané bohatší vyhráva. Nechýba klasický King of the hill. V ďalších módoch musíte obrániť svojho lídra a zničiť súperovho, zlikvidovať nepriateľské hlavné mestá, zvíťaziť okupáciou väčšiny území a odhaliť čo najviac nepriateľských pevností. Pritom môžete použiť živých alebo počítačových spojencov a protivníkov.

 

Grafika nevyzerá najhoršie, ale povedzme si úprimne, mohlo by to byť aj lepšie. Čo je priam hrozivé, je hardvérová náročnosť. Spočiatku vám to tak nepripadá, ale keď to na mape trochu zhustne, najmä keď vyčíňa zlé počasie, hra parádne seká aj na silnej zostave. Čiastočne pomôžu zmeny v grafickom nastavení, ale aj tak to nie je ideálne. Keď si porovnám spracovanie EE2 a vyspelejšiu grafiku v najnovšom pokračovaní  The Settlers, musím povedať, že Osadníci si s technickou stránkou hry poradili lepšie. Aj tam nájdete množstvo objektov a postáv, navyše s výbornými detailmi, ale hra má nepomerne nižšie hardvérové nároky. Ak Empire Eearth II sťažka beží na zostave s 2000 MHz procesorom, 1GB RAM a 128 MB RADEON 9600, aké má preboha nároky?


Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

Empire Eearth II sa určite zaradí medzi nadštandardné RTS. Nájdete tu staré osvedčené prvky, ale nechýbajú  ani zaujímavé inovácie. Negatíva  sa dajú zhrnúť do jednej vety, ktorá však má zásadný význam. Takže očakávajte solídnu hru s nadpriemernými hardvérovými nárokmi, priemernou grafikou a podpriemernou AI. Titul má značný potenciál, ale môže stroskotať na uvedených nedostatkoch. Zostáva len veriť, že autori na titule ešte popracujú a doladia ho. Azda sa potom dočkáme atraktívnej hry.


napísal uni 1.3.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
EMPIRE EARTH II


PC

Vývoj: Vivendi / CD Projekt / Mad Doc Software
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk