EMPIRE EARTH II

EMPIRE EARTH II

8.7

Autori EE druhýkrát vstúpili do tej istej rieky a pripravili pre nás pokračovanie. Presvedčí pokračovanie o svojich kvalitách?

Recenzia na PC verziu

Predstavovať  hráčom - stratégom  Empire Earth by bolo ako nosiť drevo do lesa. Vydarená RTS úspešne nadviazala na výborné tituly Age Of Empires I a II a posunula nápady založené v týchto klasikách výrazne ďalej. Nosnou myšlienkou bol vývoj a vzrast civilizácií v priebehu ľudských dejín. "Impérium Zem “ viedlo hráča z hlbokej minulosti do blízkej budúcnosti. Zdalo by sa, že všetky možnosti už sú vyčerpané. Avšak autori expanzie na prvé pokračovanie Empire Earth - Mad Doc Software vstúpili do tej istej rieky a pripravili pre nás Empire Earth 2.

Pokračovanie úspešnej hry vás opäť prevedie strastiplnou históriou ľudstva,  aby ste napokon skončili v jej temnej budúcnosti. Celkovo je tu úctyhodných pätnásť vývinových období a práve toľko civilizácií, za ktoré môžete hrať. Základný vývoj je u všetkých mocností v podstate rovnaký, ale nájdete tu isté odlišnosti a unikátne jednotky typické pre danú kultúru. Napríklad Japoncom nechýbajú štylizované orientálne budovy, samuraji a tajuplní ninja bojovníci a v Germánskej histórii určite narazíte na teutónskych rytierov. Kampane, ktoré sú hlavným lákadlom pre jednotlivcov, sa sústredia na najvýznamnejšie etapy troch vybraných civilizácií. 

Najprv sa čosi dozviete o rannom období Kórei. Následne sa zoznámite s dejinami stredovekého Nemecka. Napokon vás čaká kampaň za Americkú stranu, ktorá začína bojmi na Kube pod vedením Tedyho Roosevelta (to dôverné oslovenie použili autori v hre) a vrcholí na konci 21.storočia. Čerešničkou na torte sú extra historické misie. Vylodenie spojencov v Normandii s možnosťou hrať za stranu spojencov aj nacistov a súboj troch kráľovstiev v historickej Číne.


Musím podotknúť, že táto pomyselná čerešnička je červivá. Úmysel autorov bol nepochybne dobrý, ale rekonštrukcia bojov v Normandii je priam katastrofálna. Videl som viacero hier, ktoré sa pokúsili spracovať túto udalosť a všetkým sa to viac či menej podarilo zrealizovať  vierohodnejšie ako tu. Podstatne lepšie ako v prípade mierne fádnych kampaní som sa zabával pri voľnej hre. Tu si môžete určiť parametre mapy, jej veľkosť, zloženie a štruktúru, ďalej počet a úroveň AI súperov či spojencov, kapacitu obyvateľstva, počiatočné a konečné štádium vývoja a množstvo rôznych detailov. Na výber je pestrý sortiment herných módov a všetky civilizácie s možnosťou zvýhodnenia alebo postihu v nasledujúcej hre. Mne osobne postačilo štandardné dobíjanie súperov a tradičný mód King of the hill, ale pokojne si môžete vyskúšať okupáciu čo najväčšieho množstva miest a území, likvidáciu nepriateľského lídra a niekoľko ďalších nevšedných alternatív. Rovnaké pohodlie vám prináša aj multiplayer, samozrejme obohatený o možnosť hrať so živými protivníkmi a to na lokálnej sieti a internete.

Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

  

Herný systém je podobný ako u iných RTS tohto typu. Hoci sú tu isté odchýlky, nečakajte žiadne veľké inovácie. Hráč musí zabezpečiť výstavbu budov a objektov, ktoré mu slúžia na ochranu, hospodársky rozvoj a najímanie nových jednotiek. Základom spoločnosti sú robotníci, ktorí okrem výstavby zabezpečujú dostatok jedla a ďalších potrebných surovín. V priebehu dlhodobého vývoja sa sortiment požadovaných zdrojov mení. Na počiatku pohodlne vystačíte s potravou, drevom, kameňom a zlatom, no neskôr sa musíte zamerať na ťažbu nových zdrojov, ako je olej alebo uránium. No nemusíte sa obávať priveľmi náročnej ekonomiky. Obvykle potom, čo vám pribudne nová surovina, niektorá iná sa stane nepotrebnou. Takže stačí len presunúť robotníkov z jedného ložiska na druhé a všetko je tak, ako má byť.

 

Nové suroviny sú často kľúčovo-dôležité a ich ťažba by mala byť prvoradá. Dôvod je jednoduchý. Bez nej nevyrobíte takmer žiadne nové jednotky. Priveľká závislosť na jednej surovine môže poskytovať isté taktické výhody, avšak mne skôr spôsobovala problémy. Keď vás súper odreže od dôležitej suroviny, neraz stojíte na pokraji prehry, lebo máte problém zabezpečiť si posily. Na začiatku hry máte bežne pod kontrolou len jedno z mnohých území, na ktoré je rozdelená celá krajina. Jednotlivé úseky sú oddelené farebnými líniami. Nové územia získate potom, keď ich vyčistíte od nepriateľov a postavíte tam hlavné sídlo. Ak vaša armáda prekročí hranice neutrálnej mocnosti, vyvolá to nepriateľské reakcie a protiútok.

 

Výrazná zmena sa týka prechodu do pokročilého obdobia. Autori si uvedomili, že modernizácia a pokrok súvisí s vynálezmi a novými technológiami. Takže na postup do ďalšej epochy potrebujete stanovený počet inovácií vo vojenskej, ekonomickej alebo imperiálnej oblasti. Výskum a osvojenie novej technológie je rýchle, ale vyžaduje dostatok takzvaných tech-bodov. Získate ich prostredníctvom univerzity alebo chrámu. Pilne študujúci robotníci a meditujúci kňazi v daných budovách zabezpečia stály prísun tech-bodov. Potom už len treba investovať do vhodných technológií a postup do novodobej éry je na dosah.

 

Na jednoduchšie spravovanie civilizácie vhodne poslúži manažér obyvateľstva a vojnové plánovanie. Manažér obyvateľstva umožní hráčovi pohodlne sledovať robotníkov a umiestniť ich podľa potreby na nové pracovisko. Na prehľadnej mape, kde sú vyznačené ložiská, stačí vybrať potrebných ľudkov a poslať ich na požadované miesto. Robotníci sa presunú do určenej lokality a vykonávajú príslušnú činnosť. Na podobnom základe funguje aj vojnové plánovanie. Ako je však z názvu jasné, jedná sa o presun bojových jednotiek. Na veľkoplošnej mape vidíte prehľad ozbrojených síl a navrhujte taktický postup vašich a spriatelených vojsk. Ak spojenci zareagujú na váš plán pozitívne, vykonajú požadované presuny a manévre.

 

Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

 

Dobre naplánovaný koordinovaný útok výrazne zvýši vaše šance v boji a často vedie k rýchlej porážke nepriateľov. Lepší prehľad o situácii v krajine získate aj prostredníctvom praktického mini-okna v spodnom rohu obrazovky. Jedná sa o obraz v obraze (PiP systém). To znamená, že na veľkej ploche sledujete hlavné udalosti a na malom priestore vidíte aktuálne dianie v inej lokalite. Zábery v malom okne si môžete prepínať a určovať podľa vašich priorít a zámerov. Je to praktické napríklad pri boji na dvoch miestach súčasne. Takto získate solídny prehľad o obidvoch konfliktoch a môžete sa rýchlo presunúť z jedného bojiska na druhé.

 

Diplomacia patrí medzi výrazné prednosti hry. Pri vhodnom jednaní s inými mocnosťami môžete veľmi ovplyvniť ich postoj voči vášmu impériu. Je dobré urobiť prvý krok a prostredníctvom diplomatického okna zaslať ponuku na spojenectvo. V zmluve môžete upresniť detaily, ktoré môžu mať neskôr hlbší význam. Napríklad, ak uvažujete o dočasnom spojenectve, nemali by ste umožniť plný pohľad na vaše územie. Ak nechcete, aby vám po krajine pobiehali cudzie vojská, umožníte vstup len obchodníkom a civilistom. Po zaslaní diplomatickej ponuky rýchlo obdržíte odpoveď. Oslovené impérium väčšinou požaduje určité suroviny. Keď zašlete stanovené položky, získate verného spojenca. Posielať a darovať sa dajú nielen suroviny, ale aj jednotky a celé územia!

 

Na rozdiel od iných hier, spojenci pohotovo reagujú na vaše požiadavky. Ak ste v úzkych a vyšlete signál, buďte si istí, že o chvíľu k vám dorazí vojenská podpora. Niekedy vás aj v diplomacii čakajú nemilé prekvapenia. Ak si vo voľnej hre vopred zvolíte spojenca a neuzamknete tímy, neraz vás drahý spojenec pošle kade ľahšie a dokonca potom vyhlási vojnu. V jednej hre som chcel zlikvidovať osamelého súpera pomocou spriateleného impéria. Môj priateľ najprv ochotne likvidoval určeného protivníka, ale neskôr veľkí rivali uzatvorili alianciu a podnikli spoločný útok na moje kráľovstvo!

 

Úspech v hre závisí od viacerých faktorov. Musíte zabezpečiť prísun surovín, dostatočnú vojenskú silu a v neposlednej rade modernizáciu, ktorá umožní prechod do vyspelejšej doby. Ak dosahujete v určitej oblasti mimoriadny pokrok, môžete získať špeciálne výhody.  Vojenskú korunu získate vtedy, keď ste jednotkou na bojisku a presadíte sa vo vojenskej oblasti. Pomocou zvoleného bonusu zvýšite ničivú silu vybraných bojových zložiek. Imperiálna koruna vám umožní dočasne zrýchliť jednotky, zlepšiť odolnosť alebo efekt budov či sabotérov. Ekonomická koruna urýchli ťažbu, zníži náklady na výrobu jednotiek, alebo dodá doplnkové robotnícke posily. Ak ste vo všetkom najlepší, môžete mať tri koruny súčasne. Ale keď stratíte v niečom prvenstvo, korunu prevezme nový líder v danej oblasti.

Svoju úlohu pri napredovaní zohrávajú aj ročné obdobia a počasie. Boje v zime sú vyčerpávajúce. Jednotky na snehu sú pomalšie, v hmle majú menší dohľad. Ak nechcete, aby vás prekvapili vrtochy prírody, pred výpravou nakuknite do strážnych veží. Tam sa dozviete, aké bude počasie v nasledujúcom období.

 

Empire Earth II
Empire Earth II
Empire Earth II

 

Grafické spracovanie je solídne. Po porovnaní s demo verziou súdim, že sa o niečo zlepšilo, podobne ako úroveň AI. Aj hardvérové nároky sú prijateľnejšie, hoci boje s priveľkým počtom jednotiek sú stále trochu problematické. Značnú záťaž pre PC určite predstavuje aj prítomnosť už spomínaného obrazu v obraze. Je to síce veľmi dobrá vec, ale počítač sa vďaka tomu poriadne zapotí. Celkovo vzaté, pekná plastická krajina, dobre rozhýbané postavičky a slušne navrhnuté jednotky vyzerajú dobre. Zvuky sú kvalitné, podobne ako sprievodná hudba.

 

Hoci nad Empire Earth 2 visel otáznik, hra napokon dopadla nad očakávanie dobre.

Autori zlepšili nevýrazné AI a aj hardvérové nároky sú prijateľnejšie. Hoci kampane patria skôr k slabšiemu priemeru, voľná hra a multiplayer odhalia skutočný pôvab hry. Navyše vás čaká vás aj praktický editor. Dobre sa pobavíte, najmä keď predbehnete súperov o niekoľko vývojových období. Vidieť na jednom bojisku križiakov a stíhacie lietadlá naozaj stojí za to. Skrátka zábava v hre graduje a graduje... :)  Mimochodom hra u nás vychádza v čestine od CD Projektu, už tento týždeň.


napísal uni 27.4.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.7
Ohodnotiť
EMPIRE EARTH II
+ veľmi dobrá atmosféra
+ obraz v obraze
+ diplomacia a vojenské plánovanie
+ 15 vývojových období
+ široké možnosti v multiplayeri
- nevýrazné kampane
- značné hardvérové nároky
- neprehľadná situácia v zlom počasí
- niekedy problémy s umiestnením budovy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500MHz, 256MB RAM, 64MB GF3/ATI8500 (a vyššia)
Doporučená konfigurácia: CPU 2200 Mhz, 1024MB RAM, 128MB GF FX/ATI9800


RECENZIE HRÁČOV
Empire Earth II
8.0
N_GAGE092101    26.8.2009
Prvý diel interaktívnej stratégie Empire Earth urobil dieru do sveta. Aj keď tam nebolo ani zďaleka ...prečítať celé
Empire Earth II
8.7
COBRA3    12.11.2006
Empire Earth II. Vynikajúca hra čo prerazila do sveta. V Empire Earth II môžete: vyvolávať vojny, uz...prečítať celé
Empire Earth II
10
CANADIAR1    26.8.2006
Empire Earth, hra ktorá prerazila do sveta! Vynikajúca hra v ktorej môžete: Vyvolávať vojny,Uzat...prečítať celé
PC

Vývoj: Vivendi / CD Projekt / Mad Doc Software
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk