AUTO ASSAULT

AUTO ASSAULT

Predstavte si mix Fallout, Twisted Metal a filmu Mad Max a vyjde vám dynamické MMORPG, v ktorom sú hrdinami autá.

Dojmy

Keď sa povie MMORPG, tak prídu na pretras WoW, GW, Lineage. Môže padnúť aj exotickejší názov, Auto Assault však medzi menovanými asi nezačujete. V podstate ide o tradičné RPG, avšak prostredím, herným svetom a hlavným hrdinom vybočuje z tej stereotypnej vlny fantasy hrdinov a ich honby za skúsenostnými bodmi. Prvé, čo si u Auto Assault všimnete je úžasná dynamika a až potom vyplávajú na povrch všetky tie RPG prvky, na ktoré ste zvyknutí z iných MMORPG titulov.

Auto Assault sa odohráva v postapokalyptickom svete, kde tri rasy súperia od nadvládu a cesty brázdia obrnené, po zuby ozbrojené vozidlá pod kontrolou hráčov. Predstavte si mix Fallout, Twisted Metal a filmu Mad Max a vyjde vám Auto Assault. Hlavnými hrdinami nie sú bojovníci, kúzelníci a iná „háveď“ s vylepšovateľnými vlastnosťami, ale štvorkolesové vozidlá všetkých tvarov a druhov. V online hrách a špeciálne v online RPG, nie je zrovna najšťastnejšie, ak zastupujete v rozľahlom svete vec. To zavetrili aj autori a do hry pridali pre rýchlejšie stotožnenie sa aj klasické postavy.

K dispozícii sú tri rasy – ľudia, mutanti a biomek – každá so štyrmi povolaniami, ktoré sú si navzájom podobné a zodpovedajú klasifikovaniu fantasy hrdinov. Narazíte tu na bojovníka, inžiniera, veliteľa a rangera. Každá rasa má pre vybrané povolanie iný názov (inžinier – šaman – konštruktér), odlišnosti nájdete iba medzi zručnosťami, inak plnia v tíme rovnakú funkciu. Bojovník môže ovládať všetky typy zbraní a ovládané vozidlá disponujú hrubou silou. Inžinier už síce nemusí prežiť dusný boj, avšak jeho možnosť opravovať poškodenie v teréne je počas bojov neoceniteľná.

Veľkou oporou budúcich tímov je aj veliteľ. Ovláda síce malé vozidlá, dokáže však zvýšiť rýchlosť paľby všetkých pod jeho velením, ale na úkor vlastného zablokovania zbraňového systému. Ďalšou výdatnou pomocou je privolanie posíl v podobe leteckého náletu alebo monštier. Rangeri sa spoliehajú na taktiku zasiahni a zmizni. Ovládajú veľmi rýchle vozidlá a ich špecializáciou je critical hit (na úkor pomalšej kadencie zbraní). Výber rasy a povolania je doplnený neodmysliteľným vytvorením samotného hrdinu. Nastaviť si môžete výšku, proporcie, pohlavie, farbu kože, účes, vybavenie a pod. Nakoniec vašu postavu a samotné vozidlo definuje aj dvojica farieb (primárna/sekundárna), takže by ste vo svete Auto Assault nemali naraziť na identické dvojča.

Auto Assault

Autá dokážu skákať aj z miesta. To pre prípad, že by ste sa zasekli o objekty.
Auto Assault

Energiu auta bude možné distribuovať medzi obranu, motor a zbrane.
Auto Assault

Divoká jazda nemá vplyv na poškodenie vozidla, ani pri gigantických skokoch.

Autori sa síce pohrali s výzorom postáv, ale viacej času budete tráviť v autách. Hra začína sériou stupídnych misií. Naučíte sa ovládať auto, manévrovať s ním, potom prídu na rad zbrane a nakoniec aj nejaké to rozdeľovanie skúsenostných bodov. Po absolvovaní tutorialu sa už ocitnete v domovskej základni a môžete začať s prieskumom okolitého sveta, ktorý je rozdelený na niekoľko teritórií a nachádza sa tu aj niekoľko miest.

Jedine v mestách uvidíte avatara vo svojej plnej kráse. Nájdete tu prakticky všetko, čo potrebujete. Úlohy, jednoduché obchodíky, obchodníkov, konzoly na úpravu zovňajšku vozidla, tunning, modifikovanie/opravu zbraní. Mestá slúžia aj na zakladanie klanov, tímov (v Auto Assault sú to konvoje), interakciu s ostatnými hráčmi alebo len klábosenie, pretože, keď ste tam vonku, na nejaký chat nie je čas. Vonku zúri vojna o zničenú Zem. O takýto stav sa pričinili samotní ľudia a záhadná mimozemská nákaza. Ľudia sa stihli schovať hlboko pod zem, mutanti boli vystavení účinkom nákazy a biomeci sa rozhodli do konfliktu zapojiť svoju vyspelú technológiu. Nakoniec sú tu ešte tri frakcie: The Thugs, The Scavs a The Coprs.

Postapokalyptické prostredie má svojim spôsobom čaro a je značne rozmanité. Nenájdete tu zbytočne dlhé roviny, holé kopce alebo opustené stavby. Krajina sa mení doslova za každým rohom. Diaľnica je po pár metroch zničená kráterom a končí vo vode. Za kopcom sa už zelenajú lúky a za ďalším narazíte na zničené mesto so spadnutým mrakodrapom a krátery, do ktorých dopadajú stále nové a nové energetické výboje. Charakteristika krajiny je zakaždým iná. Pri prekonávaní vzdialeností sa nenudíte, pretože sa nielen mení cesta, ale okolitý svet žije. Potýčky s kreatúrami sú časté a v mnohých prípadoch aj výdatné, pretože všetky predmety sa generujú, vrátane ich vlastností.

Už po niekoľkých desiatkach minút, som mal inventár plný rôznych súčiastok, častí panciera, materiálov, repair kitov, zbraní a ďalších užitočných vecí. Už od samého začiatku sú sprístupnené všetky remeslá, čo vás trochu zmetie. Po vytrénovaní v niektorom z nich, si môžete z materiálov vyrábať nové, premeniť ich na užitočné predmety, alebo pokazené opravovať. Na materiály narazíte v mestách alebo mimo nich. Bezcieľne pobehovanie po okolí vám však neprinesie cenné skúsenostné body a hodnotnejšie predmety. Treba začať plniť misie. Je ich možné začať niekoľko naraz a plniť ich v ľubovolnom poradí.

Auto Assault

Poriadok musí byť.
Auto Assault

Kam som to mal doručiť ten disk?
Auto Assault

Brána do zničeného mesta.

Ide o klasické variácie zbierania/získavania predmetov, ochranu, dobývania, eliminácie, eskortu, likvidovania a časovo obmedzených úloh. Misie sú označkované vysokým lúčom svetla a nie je ich možné prehliadnuť. Úlohy sa zapisujú do prehľadného inventára a cieľ aktívne vybranej je zobrazovaný na minimape. Kým v začiatkoch si vystačíte sami aj na prerastených bossov, neskôr bude treba podnikať výpravy v spoločnosti iných hráčov. Taký stret s pomaly sa pohybujúcou robotickou rasou TemperNet, alebo návšteva Ground Zero, odkiaľ pochádza nákaza, je pre jedinca vždy smrteľná. Svet Auto Assault je plný takýchto skutočných výziev.

Ak sa stane, že narazíte na nepriateľa, ktorý je jednoducho nad vaše sily a zabije vás, neprídete o nervy ani o skúsenosti, dokonca ani o získané predmety. Pre váš vrak priletí dopravné lietadlo, prenesie ho do najbližšej základne a stratená energia sa doplní. Potom sa môžete vrátiť k extra tuhému nepriateľovi s nakúpenými repair kitmi, novými zbraňami a nakopať mu zadok. Na svoje vozidlo si môžete namontovať dve statické zbrane (prednú/zadnú) a jednu pohyblivú na streche, ktorú priamo ovládate myšou. Pohyb auta zabezpečujú klávesy.

Každá zbraň (s nekonečnou muníciou) má svoj dostrel, rýchlosť nabíjania, kadenciu a silu. Samotný dostrel je zobrazený viditeľným kužeľom. Pokiaľ sa v ňom nachádza nepriateľ, tak je veľká šanca, že ho zasiahnete. Závisí to ale aj od vašej šikovnosti, ako si dokážete poradiť s členitým terénom a od hodnôt na hodenej kocke. Auto Assault sa nachádza ešte stále v beta štádiu a boj je neustále ladený, takže ako to bude vyzerať vo finále, ukáže až plná verzia. Ale späť ku kužeľom. Vidíte nielen dostrel a rozptyl zbraní, ale farebne je rozlíšené aj nabíjanie, čiže viete, kedy môžete páliť. Dostrel a účinky zbraní sa menia v závislosti od ich sily. V počiatočnej fáze sa budete doslova obtierať okolo nepriateľov, aby ste ich zrušili. S novými a ťažšími kalibrami je to už iná káva. Dopredu namontujete brokovnicu, hore guľomet a dozadu pre prípad plameňomet. Také pobehovanie v dedine plnej mutantov je zábavné nielen pre získavanie nových predmetov, lietajúce telá, ale hlavne pre deštrukciu.

Svet v Auto Assault je plne zničiteľný. Deštrukciu a lietajúcu suť má pod palcom Havok. Nízke múriky a ploty prerazíte aj za jazdy, také chatrče, domy, stromy, chátrajúce budovy môžete zničiť zbraňami a že ich budete ničiť! V poriadnej mele, kedy sviští vzduchom olovo a plazma, sa neraz stane, že padne za obeť aj nejaký väčší objekt. Technickú stránku nemá zmysel v beta fáze hodnotiť, ale grafika je veľmi rozmanitá a pri veľkej rozlohe sveta aj dostatočne kvalitná. Potešia mnohé efekty ako odlesky, dynamické tiene, či deformácia obrazu teplom. Atmosféru zničenej zeme umocňujú blesky, zmeny počasia, hmla, dunivé zvuky, padajúce bomby a so zmenou prostredia sa mení aj farebná paleta.

Auto Assault

Vo vašej garáži isto nebude iba jediné auto ako v tej mojej.
Auto Assault

Zbrane majú nekonečnú muníciu, nikoho nešetriť!
Auto Assault

Dobíjanie energie na jednej zo základní.

Hra sa nachádza v beta štádiu a mnoho vecí sa ladí doslova za chodu. Niektoré odpadávajú, iné sa pridávajú a to platí hlavne pre PVP boje, pri ktorých vyhráva šikovnosť nad RPG štatistikami a výzbrojou. Pre PVP boje sú určené arény, kde víťaz zhrabne vyšší rank a môže vyhrať aj na stávkach. K samotnému deathmatchu by mal pribudnúť režim Capture and Hold. Na mapách sú rozmiestnené tri základne. Sú chránené automatickou ochranou (vojaci, obranné veže) a samotnými hráčmi. Aby sa stala základňa vaša, treba prelomiť obranu a potom hacknúť systém. Z takto získanej základne získava hráč bonusy v podobe skúseností, žetónov na vylepšovanie špeciálnych predmetov a odmien získateľných iba v PVP.

Napriek tomu, že sa Auto Assault ešte ladí, už v takejto podobe sa výborne hrá. Určite neprekoná v hrávanosti WoW, je však výbornou alternatívou pre tých, ktorí chcú akciu a pri pohľade na hrdinov v zbroji sa im zdvíha žalúdok. Auto Assault sa dostane do predaja v priebehu apríla a 17. marca štartuje otvorený betatest, do ktorého sa môže zapojiť každý, kto si chce tento dynamický MMO titul vyskúšať.


napísal spacejunker 9.3.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Auto Assault (video 5)
Auto Assault
| AUTO ASSAULT
[15.6.2006]
Auto Assault
| AUTO ASSAULT
[15.6.2006]
Auto Assault (video 2)
Auto Assault (video 4)
Auto Assault (video 1)
Auto Assault (video 3)
AUTO ASSAULT


PC

Vývoj: NC soft / Net Devil
Štýl: MMO / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk