CLIVE BARKER'S JERICHO

CLIVE BARKER'S JERICHO

Temnotou zahalené Jericho z pera majstra hororu sa pomaly zakráda na vaše PC, Xbox360 alebo PS3.

Clive Barker, majster hororu, s hernými tvorcami spolupracuje rád. Dôkazom je Undying, FPS strieľačka až po okraj naplnená strachom. Po niekoľkých rokoch sa spisovateľ vracia na hernú scénu, aby svojim magickým perom vytvoril ďalší príbeh, pri prežívaní ktorého nebudú povestné zimomriavky na chrbte ničím výnimočným. Jericho, ako sa nová hra bude volať, zaútočí bez milosti na vaše PC, Xbox 360 a PS3 a tu už 26. októbra (demo ešte tento mesiac, resp. v septembri), takže je najvyšší čas zoznámiť sa s titulom podrobnejšie.

Adam a Eva neboli prví ľudia, ktorých Boh vytvoril. Ešte pred nimi totiž uzrel svetlo sveta niekto iný. Prvorodený. Prekrútená, znetvorená a zlom nakazená verzia toho, na čo sa denno-denne dívate do zrkadla. Boh nebol s týmto svojim výtvorom spokojný a prvorodeného zamkol do paralelného vesmíru, kde mal odpočívať naveky skrytý pred zrakmi ľudí. Lenže to sa netvorovi príliš nepáčilo a tak raz za čas zaútočí na náš svet s úmyslom pomstiť sa za všetky tie tisícročia vo vyhnanstve. A to sa nesmie stať. Príchod prvorodeného na Zem by totiž zrejme mnohí z nás nerozchodili.

Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho

Aby sa tomuto incindentu zabránilo, už počas druhej svetovej vojny sa vytvorila skupina vojakov pod krycím menom Jericho. Prvé nasadenie Jericha sa spájalo s prípadom tajnej organizácie uprostred Hitlerového štábu, ktorá sa zaoberala paranormálnymi javmi. No a keďže proti paranormálnym javom sa najlepšie bojuje inými paranormálnymi javmi, ani vojaci z Jericha nepatria práve medzi bežných smrteľníkov. Práve v situácii, keď prvorodený znova vystrkuje svoje chápadla do nášho sveta, začína sa dej Jericha a tiež finálny zápas o osud ľudstva.

Skupinu Jericho tvorí sedem vojakov, vrátane kapitána Rossa, v ktorého koži sa budete musieť popasovať so všetkou démonickou háveďou konvenčnými i magickými spôsobmi. Zvyšných šesť vojakov je rozdelených do dvoch squadov, alfy a omegy. Každý bojovník ovláda dve zbrane a dve paranormálne schopnosti. Rossovou špecialitou je mentálna kontrola fyzických tiel svojich spolubojovníkov (a.k.a. prevtelenie) a ostatní členovia tímu sa predstavia týmito vlastnosťami:

Abigail Black – blonďavá sniperka s homosexuálnou orientáciou, pyrokinetička, telekinetička. Dokáže riadiť guľku počas letu.
Frank Delgado – typický hispánec ozbrojený koltom a railgunom. Jeho schopnosťou je zapaľovanie živých/neživých objektov a ohnivý štít.
Simone Cole – inžinier a opravár. Manipulácia s časom a teleportovanie pre neho nie sú žiadnym problémom.
Otec Paul Rawling – exorcista ozbrojený dvojicou pištolí.
Billie Church – polonahá ninja schopná rozporcovať nepriateľov svojím mečom alebo sa naopak okolo nich prešmyknúť s ľahkosťou vánku. Za každé vyslané kúzlo platí krutú daň v podobe svojej vlastnej krvi.
Xavier Jones – špión používajúci astrálnu projekciu na účely prieskumu.

Ako to už napovedá schopnosť hlavného hrdinu prevteľovať sa do ostatných postáv, pri prekonávaní prekážok bude nutné využívať silné stránky každého z vojakov. Bude lepšie nepriateľov obísť, zničiť pohodlne z diaľky alebo nachystať mrchožrútom potravu naporcovanú katanou na malé kúsky? Možných ciest bude vždy niekoľko, čím by sa nielenže mala potlačiť linearita, ale aj zvýšiť túžba hráča zahrať si hru znova úplne iným spôsobom.

Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho

Malý otáznik si treba pripísať ku kolónke AI. Celkový dojem z hry totiž bude značne závislý od toho, ako sa budú správať ostatní, v danom momente priamo neovládaní členovia tímu. Budú sa aktívne kryť, využívať svoje schopnosti, pohybovať sa takticky po bojisku, alebo len tupo zavadzať v ceste a čakať, kým si ich nenájde nepriateľský projektil či fireball? Spolubojovníkov bude našťastie možne do istej miery ovládať jednoduchými príkazmi. Prostým stlačením tlačidla pošlete vojaka na prieskum alebo do krytu za betónový stĺpik. Podobné možnosti ponúka viacero tímových akčných hier súčasnosti a nie je dôvod, aby tento mechanizmus nefungoval aj v hororovom prostredí.

Zastavenie prvorodeného bude vyžadovať cestovanie v čase a to autori majstrovsky využili na stvárnenie rôznych prostredí, v ktorých sa hra bude odohrávať. Od súčasnosti, cez Nemecko zmietané druhou svetovou vojnou až po obdobie križiackych výprav a možno aj ďalej do histórie – tam všade nazrieme v doprovode čaty Jericho a verte mi, nebudú to žiadne prechádzky ružovým sadom. Sady monštier zodpovedajúce aktuálnemu historickému obdobiu (napr. v období križiackych výprav sa teda (prekvapivo) stretnete s križiakmi, lepšie povedané s tým, čo z nich ostalo) prekypujú zvrhlosťou ba až úchylnosťou, akú dokáže vymyslieť snáď len Barker. Rôzne variácie na tému „znetvorený človek“ s chýbajúcimi, alebo naopak prebytočnými časťami tiel, plaziace sa či lietajúce torzá s poodhalenými vnútornosťami, zombie s pozašívanými tvárami a rôzne iné špecialitky vám nedajú dýchať cez deň a spávať v noci.

Madridské štúdio Mercury Steam ktoré pod dohľadom Codemasters hru pripravuje, na zobrazenie „chorých“ spisovateľových vízií používa vlastný engine. To im umožňuje prispôsobiť si parametre scén, postáv, objektov a nasvietenia presne podľa vlastných potrieb, pričom hlavne práca so svetlom a tmou bude podstatná pre ten správny adrenalínový zážitok. PS3 a Xbox 360 verzie by mali byť po technickej stránke takmer totožné, na PC sa autori vyhrali hlavne s ovládaním pomocou klávesnice a myši. Hra nepobeží pod DX10 ale vraj si máme byť istý, že pri najvyšších nastaveniach grafiky (na zodpovedajúco výkonnom PC) sa bude rozhodne na čo pozerať.

Ďalším nesmierne dôležitým faktorom, bez ktorého snáď ani nie je možné vytvoriť dostatočne mrazivú atmosféru, je bez pochýb hudba. Jericho bude po tejto stránke zaopatrené viac ako dobre. Za všetkými audiotrackami totiž stojí Cris Velasco, skladateľ, ktorý má na svedomí napr. hudbu k God of War I a II. Barker sa na margo Velascovho soundtracku k Jerichu vyjadril nasledovne: „Hudba, ktorú Cris vytvoril pre Jericho, je dokonalá. Plná trúchlivých melódií, temnej energie, hrozieb a spásy tvorí nezastaviteľný motor tohto vlaku plného duchov“.

Ak si brúsite zuby na multiplayerové bitky v spoločnosti svojich priateľov v roli ostatných vojakov squadu, musím vás schladiť. Podľa posledných informácií sa autori rozhodli MP mód úplne vypustiť, a to hlavne kvôli tomu, že by boli nútení obmedziť isté špeciálne schopnosti charakterov (napr. spomaľovanie času) a tým pádom by sa hra pre viacerých hráčov ocitla medzi desiatkami iných deathmatch, teamdeathmatch a capture the flag FPS-iek. Namiesto slabého MP teda radšej investujú všetok svoj čas do prepracovaného singleplayeru podporeného silným príbehom.
Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho
Clive Barker's Jericho

Zhrnutie všetkých informácií má v prípade Clive Barker’s Jericho trochu horkosladkú príchuť. Ten, kto čakal prechod Barkerovými šialenými pekelnými víziami v roli obyčajného človeka s hlavným dôrazom na ozajstné bátie sa, bude asi sklamaný. Predsa len, v obkolesení šiestich nadpozemsky mocných vojakov je aj pozošívaný mutant s črevami vylezenými z brušnej dutiny a klincami miesto očí len ďalšou „obyčajnou“ prekážkou v zastavení ultimátneho zla. Taktický podtón celej hry navyše nabáda k porovnaniu s titulmi typu Rainbow Six Vegas prípadne Brothers in Arms a to bude väčšina fanúšikov Undyingu predýchavať len ťažko. Na druhej strane sa môže z titulu vykľuť veľmi dobrá akčná strieľačka a nie je vylúčené, že sa pri nej budeme aj trochu báť. Tak čo, tešíte sa? My celkom áno.

Clive Barker's Jericho


Clive Barker's Jericho


Clive Barker's Jericho



napísal je2ry 23.8.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Jericho
| JERICHO
[24.3.2007]
Jericho
| JERICHO
[19.4.2007]
Jericho
| JERICHO
[15.9.2007]
Jericho
| JERICHO
[16.9.2007]
Jericho
| JERICHO
[17.8.2007]
Clive Barker's Jericho
| CLIVE BARKER'S JERICHO
[31.10.2006]
CLIVE BARKER'S JERICHO


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / Mercury Steam
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk