GRAN TURISMO 5 PROLOGUE

GRAN TURISMO 5 PROLOGUE

Kazunori Yamauchi, mozog štúdia Polyphony Digital, prezentoval v Lipsku nový prírastok do série Gran Turismo.

Dojmy

V okamihu, keď do miestnosti s vratkými provizórnymi stenami, kde sa iba zázrakom natlačila desiatka novinárov, vstúpi velikán herného priemyslu, ako čarovným prútikom utíchne nastavovanie statívov, smerových mikrofónov a medzi zúčastnenými sa rozoznie tichý šepot očných pohľadov sprevádzaných nedočkavosťou. Je to on, Kazunori Yamauchi, mozog Polyphony Digital a tvorca Gran Turisma, puntičkár a perfekcionalista, ak príde na reč motošport. Po úvodnom stručnom príhovore s poďakovaním za účasť na prezentácii odovzdáva slovo svojmu tlmočníkovi, ktorý ho takmer po celý čas prezentácie nepustí k slovu.

Osobný prístup

Do Lipska bolo privezené nové demo s niekoľkými autami a známym okruhom Suzuka Circuit, na ktorom boli predvedené nové funkcie. Začalo sa položkami v hlavnom menu, teda vašej osobnej stránky (My Page). Polyphony robí zo závodenia a pretekov s priateľmi osobnejšiu záležitosť. Po vzore Ridge Racera si svoj profil môžete vyšperkovať vašou aktuálnou polohou, s ktorou je zosynchronizovaný čas a počasie. Nazývajú to osobnejší kontakt s hráčmi, pretože nevidíte v lobby iba ich nick, ale aj doplňujúce informácie o tom, ako je u nich doma.

Gran Turismo 5 Prologue

V online svete Gran Turismo 5 Prologue sa nestratíte, spojenie s vašimi priateľmi zabezpečuje kalendár. Tu sa budú zapisovať všetky dôležité udalosti, turnaje, ale aj šampionáty. Kalendár bude k dispozícii nielen hráčom a autorom pre vyzývanie ostatných, ale aj tretím stranám ako napríklad výrobcom automobilov. Tí naopak môžu svoje pôsobenie rozšíriť v TV kanáli, kde si naladíte prezentácie nových modelov, zaujímavosti, dokumenty, ale aj podomácky vytvorené videá, ako správne jazdiť. Jednoducho všetko, čo má niečo spoločné s autami.

Láska na prvý pohľad

Lásku k automobilom je cítiť odvšadiaľ a Polyphony ňou nešetrili na ničom. Či už je to foto album prepojený na nový foto režim a replaye alebo garáž s maniakálne vymodelovanými autami. Gran Turismo 5 Prologue nie je GT HD. Autá sú modelované po častiach (kapota, nárazníky atď), aby sa dali niektoré z nich vymeniť bez obetovania kvality celkového modelu zloženého z 200 000 polygónov (v GT4 to bolo 4000)! Toto nahráva autorom k jednoduchšiemu integrovaniu deštrukčného modelu a vizuálneho tuningu. Úplne šialene sú vymodelované svetlomety, v ktorých môžete vidieť zrkadlá, žiarovky za plastami atď.

Myslelo sa aj na interiéry, ktorým je opäť venovaná veľká pozornosť. Použité materiály vyzerajú presne ako plast, drevo alebo koža, na ktorej je vidieť švy. Pohľadom spoza volantu to nekončí, práca rúk vodiča zážitok z jazdy znásobuje, rovnako ako pohľad dozadu. V takom Ferrari 430 vidíte na skle nad motorom odlesky. Nechýbajú spätné zrkadlá vo vnútri kabíny, ako aj vonku na dverách. Detailnosť áut v Prologue zachádza do takých maličkostí, že spoznávate materiály použité na rukaviciach vodiča.

Kliknutím na obrázok sa vám spustí video z prezentácie Gran Turismo 5 Prologue.

Konečne 16!

Nové modely áut rozhýbe úplne prerobený fyzikálny engine a AI. V hre nájdete dva jazdné modely: Standard odpúšťa chyby a je určený predovšetkým začiatočníkom; nastavenie Professional si vychutnajú hard core hráči prahnúci po simulácii. Nastavenie vyššieho realizmu v praxi znamená, že auto sa bude dať ukočírovať, ak je v šmyku a ak použijete techniku predbiehania z GT4 (opieranie sa o oponentov, bodíčky), tak hrozí, že dostanete hodiny. AI by na takéto situácie mala reagovať a ako hovorí Yamauchi-san, snažia sa, aby bol pretek čo najplynulejší bez zbytočného narážania do druhých áut. Na jednej trati sa naraz bude premávať 16 áut, čo je pre celú sériu, kde doteraz jazdilo iba 6, historický okamih.

Celkovo bude v garáži Gran Turismo 5 Prologue viac ako 40-ka áut, autori však počítajú aj s vylepšenými (vytunovanými) verziami, čiže sa ich počet môže zdvojnásobiť. Čo sa týka tratí, určite môžete rátať s londýnskym okruhom cez mesto, známou Eiger Nordwand z GT HD, okruhom Suzuka Circuit a vo videách a traileroch ste mohli spoznať Fuji Speedway. Finálny počet tratí by sa mal zastaviť pri čísle 5. Každá pritom bude mať aj svoju vlastnú verziu, nemá ísť výhradne iba o zrkadlovo otočenú verziu. Z herných režimov sa môžete tešiť na klasický Single Race, Time Trial a Drift.

1080p @ 60

Na koľko vyťažuje (vyťaží) GT5P konzolu PS3 je nepodstatné, keď sa vám vo fotorealistickej grafike premáva pilot po boxoch, konzultuje ďalšiu jazdu so šéfom, pričom kamera tancuje okolo zvoleného vozu, ktorého stav kontrolujú technici. A to sa bavíme iba o pozadí menu! Technická stránka je naozaj luxusná, čo potvrdzujú takmer neexistujúce loadingy! Všetko beží v rozlíšení 1080p pri 60 fps, iba replaye používajú framerate o polovicu nižší, kvôli množstvu pridaných efektov.

Gran Turismo 5 Prologue

So 16 autami na trati sa autorom rozviazali ruky pri hľadaní ideálnych záberov pre kamery počas replayov. Teraz vidíte, ako kamera zoomuje z oveľa väčšej výšky na šikanu, čo pripomína skutočné TV prenosy. Na replayoch by ste nenašli ani jednu chybičku. Nesú na sebe punc kvality a Polyphony vie, ako robiť strhujúce opakovačky a pracovať s kamerou tak, aby ste sa okamžite zamilovali do červeného superšportu.

Po Games Convention sa začali objavovať správy o tom, že GT5P bude distribuovaný zdarma. Nie je to pravda. Hra bude dostupná koncom roka ako v elektronickej verzii cez službu PSN, tak aj na Blu-ray diskoch. Hovorí sa aj o deštrukčnom modeli, s ním by sme však nepočítali až s nástupom plnohodnotného piateho dielu naplánovaného na budúci rok. Viac detailov si šetria autori na Tokijskú Game Show.

Gran Turismo 5 Prologue predstavuje pre Polyphony Digital odrazový mostík k historickému medzníku v celej sérii, k plnohodnotnému piatemu dielu. Veríme, že človek, u ktorého láska k automobilom prepukla už vo veku troch rokov, dodrží všetko, čo nasľuboval a nielen to. Veríme, že GT5 bude znovu ultimátny racing na konzolovom nebi.


napísal spacejunker 4.9.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Gran Turismo 5 Prologue
GT5 Prologue
| GT5 PROLOGUE
[23.8.2007]
GT Academy
| GT ACADEMY
[10.5.2008]
Gran Turismo 5 Prologue
| GRAN TURISMO 5 PROLOGUE
[21.12.2007]
Gran Turismo 5 Prologue
Gran Turismo 5 Prologue
| GRAN TURISMO 5 PROLOGUE
[18.12.2007]
Gran Turismo TV
| GRAN TURISMO TV
[16.7.2008]
Gran Turismo 5: Prologue
GRAN TURISMO 5 PROLOGUE


PS3

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Polyphony Digital
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk