UNREAL TOURNAMENT 3

UNREAL TOURNAMENT 3

Finálny dátum vydania UT3 ešte nie je známy, ale bude to už čoskoro a vám sa možno zíde toto preview.

Možno viete, a možno ani nie, že Unreal Tournament bola pôvodne zábavka, ktorá mala baníkov pracujúcich pre korporáciu Liandri uchrániť od narastajúcej vlny násilia. „Neškodná“ zábavka prerástla do športu, šport do šou, šou do davovej psychózy a k najsledovanejšiemu televíznemu programu to bolo už len na skok. Takto svoju novú multiplayerovú FPS v roku 1999 predstavila firma Epic. Odvtedy sme sa dočkali niekoľkých ďalších pokračovaní, konkrétne UT2003, UT2004 a tiež pár konzolových verzií. No a rok 2007 (resp. 2008) sa zapíše do histórie ako rok, v ktorom vyšlo štvrté pokračovanie UT série, Unreal Tournament 3 (počty síce nesedia, ale nevadí – 3-ka v názve je kvôli použitému enginu a tiež kvôli počtu platforiem, na ktorá hra vyjde).

Hoci sa Epic bije do pŕs, že UT3 ponúkne neskutočný herný zážitok aj v singleplayeri, všetci vieme, že pravda bude zrejme niekde inde. Malú nádej na uspokojivý singláč nám dáva to, že za ním budú stáť ľudia, ktorí vytvorili príbeh pre Gears of War. Ovšem podľa posledných informácií to bude len prechádzanie jednotlivých MP máp s možnosťou nakupovania a odomykania lepších zbraní/vybavenia pre hlavného hrdinu. Zaujímavo znie informácia, že odomknuté vecičky si budeme môcť preniesť do online multiplayeru.

Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3

Hra pre viacerých hráčov bude alfou a omegou Unreal Tournament 3, rovnako ako bola základom predchádzajúcich verzií. Tentokrát v ponuke nájdete 6 módov, medzi ktorými nebudú chýbať staré známe, ale pribudnú aj nejaké nové kúsky. Deathmatch, klasika medzi klasikami, bude asi najčastejšie využívaným módom. Tento rok sa na jednom bojisku stretne naraz maximálne 32 hráčov na PC, resp. 16 hráčov na konzoliach. Capture the Flag, ďalšia notoricky známa položka z menu takmer každej FPS-ky, vás poteší pridaním Hoverboardu, ľahkého a rýchleho „vznášadlového skateboardu“. Hoverboard je síce naozaj rýchly (a preto veľmi vhodný na prenos vlajky), pri jeho používaní ale nie je možné strieľať a tiež po zásahu akoukoľvek zbraňou sa na pár sekúnd stávate ľahkým cieľom, pretože dostať sa opäť na nohy trvá nejaký čas. A čas, ten v Unreal Tournament rozhoduje. Mimochodom, Hoverboard bude v prípade PS3 verzie možné kontrolovať pohybmi SIXAXIS-u.

Bližšie sa asi netreba venovať ďalším trom módom, Team Deathmatch (hráči rozdelení do dvoch tímov bojujúcich proti sebe), Vehicle Capture the Flag (CTF s vozidlami) a Duel (1 vs 1). Pozastavme sa na chvíľu pri Warfare, móde ktorý fanúšikova poznajú z predchádzajúcich verzií pod menom Onslaught. Mapy vo Warfare majú síce byť až 3x väčšie ako v Onslaught, ale tiež v nich pôjde o obsadzovanie „nodes“ a ničenie nepriateľskej základne. Vývojári do plnej verzie hry prisľúbili až 40 máp, pričom by sa nemalo stať, že sa z nich bude hrať iba pár a ostatné upadnú do zabudnutia. Rozmanitosť prostredí je cítiť už z troch levelov ponúknutých v deme, kde bolo jedno zasadené do tmavého a ponurého mesta, jedno do ázijského chrámu a posledné do rozsiahlych exteriérov plných obrovských futuristických stavieb.

Zbraňový arzenál je založený na tých najpopulárnejších kúskoch, ktoré sa tiahnu celou históriou ságy Unreal Tournament. Link Gun, Rocket Launcher, Shock Rifle, Biogun, Tarydium Striker, Sniper Rifle, populárny Flak Canon, AVRIL (anti-vehicle raketomet) aťď – väčšinu z jedálnička iste poznáte, a to čo nepoznáte, si veľmi rýchlo zamilujete. Veľký počet kovových miláčikov bude podporovať dva módy streľby, takže sa netreba čudovať, že to občas na bojisku bude vyzerať ako počas silvestrovskej noci na moste v Sydney. Pribudnú nové deployables, teda predmety, ktoré vám výrazne pomôžu v kritických situáciach (spider mines, statis field) a tiež sa vrátia staré známe hračky typu Translocator, ktorý umožní teleporty na krátke vzdialenosti. S týmto gadgetom teda nebude problém teleportovať sa do stredu nepriateľskej základne, ukradnúť vlajku a bez čo i len jedného pokriveného vlásku sa dostať z obkľúčenia.

Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3

Rozdielnosť oboch hlavných bojujúcich frakcií (národov, resp. rás bude v hre samozrejme viac), korporácií Axon a Necris je najviac cítiť z ponuky vozidiel. Armády Axonu sa podobajú tým ľudským a nájdete v nich rýchle jeepy, obranné (Paladin) i útočné (Goliath) tanky a niekoľko lietajúcich (Cicada, Raptor) jednotiek. Kráľom medzi vozidlami je obrovský vojnový stroj Leviathan, čo je vlastne mobilná zbraňová platforma pre piatich ľudí. Z dizajnu strojov Necrisu je cítiť mimozemský pôvod. Mechovia, stíhačky Fury, rôzne ďalšie vozidlá, ale aj veľká rotujúca guľa s ostňami.

Dojmy z hrania demoverzie a tiež náročnosť hry na HW nájdete v tejto novinke, poďme si ale niektoré atribúty rozpísať podrobnejšie. Grafika je naozaj úchvatná, postavy sú vymodelované do najmenších detailov, kvalita textúr prevyšuje väčšinu konkurencie s obrovským náskokom. Unreal Engine 3 sa proste nezaprie a dokazuje, že právom patrí na špičku pomyselného rebríčka enginov. Navyše, kvôli čo najmenšej veľkosti dema z neho boli vypustené textúry v extra vysokom rozlíšení, takže grafika, ktorá beta verzia ponúka, ešte v plnej verzii poskočí smerom k „dokonalosti“.

V súvislosti s krásnou grafikou niekedy až trochu zamrzí, že gameplay je pekelne rýchly a na rozhliadanie sa po okolí neostáva veľa času. Boti, rovnako ako väčšina živých hráčov pri online hraní, sa vyznačujú nepríjemnou rýchlosťou a presnosťou, takže po respawnovaní treba čo najskôr zohnať dobrú zbraň, prípadne brnenie či iný bonus a okamžite sa vydať na lov fragov, inak vám ostatní v skóre odskočia a už ich nebudete mať šancu dohnať. Dobrou voľbou, ako nahrabať najviac fragov, je obsadiť ťažkú techniku (mech v mape Heat Ray) a pokúsiť sa využiť gigantický kolos vo svoj prospech. Ostatní hráči sa ale majú v takejto chvíli tendenciu spájať a zaútočiť na techniku spoločnými silami.

Vehicle CTF na mape Suspence ponúka rôzne vozidlá a keďže v UT3 nehrajú rolu žiadne povolania či špecializácie, vyhrať je možné, aj keď máte vo svojom družstve slabších hráčov. Samozrejme, hrá sa oveľa lepšie, ak sa máte na koho spoľahnúť, ak vám niekto pri kradnutí vlajky kryje chrbát, prípadne ak sa určení jedinci pri obrane vlastnej základne ani nepohnú z miesta. Dá sa povedať, že po obsahovej náplni prináša UT3 to, na čo sme zvyknutí. Naozaj rýchle, adrenalínové zápasy, kde taktika a premýšľanie hrajú až druhé husle a všetko závisí od reflexov a skillu.

Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3

Nedá mi nespomenúť ešte jeden faktor, ktorý bude pri prípadnom úspechu UT3 hrať významnú úlohu. Mody, mutatori (malé zmeny v kóde, ktoré mali veľký vplyv na hrateľnosť) a celkové konverzie šli vždy ruka v ruke s pôvodným UT, spomeňme aspoň tie najvýznamnejšie: Jail Break, Tactical Ops a Red Orchestra. Dobrým znamením je, že v novej verzii Unreal Editoru pribudne tlačidlo play, takže dizajnér si svoje dielko bude môcť kedykoľvek vyskúšať a tiež poteší skriptovacia utilitka Kismet, ktorá umožní vytváranie modov bez znalosti programovacích jazykov. Ako sa modding podarí vyriešiť pre platformu Xbox360 ešte nie je známe, no kvôli absencii hard diskov pri Xbox 360 Core to bude tvrdý oriešok. Každopádne, v Epic si veria a dúfajú, že sa im tento zapeklitý problém poradí rozlúsknuť.

Situácia na poli FPS so silným multiplayerom sa začína čoraz viac zahusťovať. Máme tu futuristický teamovo orientovaný Quake Wars, o svojich fanúšikov rozhodne zabojuje humorný Team Fortress 2, zabudnúť nesmieme ani na Call of Duty 4. Čím môže konkurentov poraziť Unreal Tournament 3? Určite skvelou grafikou a pritom dobrou optimalizáciou a hlavne širokou komunitou Unreal hráčov, ktorí hrali predchádzajúce UT-čka. Brutálne boje vypuknú na PC v novembri, na PS3 koncom roka a na Xboxe až v roku 2008 (dátumy nie sú definitívne, Epic priznáva možné odloženie vydania).


napísal je2ry 18.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Unreal Tournament 3
| UNREAL TOURNAMENT 3
[27.1.2007]
Unreal Tournament 3
| UNREAL TOURNAMENT 3
[12.7.2007]
Unreal Tournament III
| UNREAL TOURNAMENT III
[21.12.2007]
Unreal Tournament III
| UNREAL TOURNAMENT III
[21.12.2007]
UT2007
| UT2007
[19.5.2006]
UNREAL TOURNAMENT 3


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Midway / CD Projekt / Epic Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. november 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18384)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk