BATMAN: ARKHAM ASYLUM

BATMAN: ARKHAM ASYLUM

V Arkhame pobehuje prerastený netopier

Očakávania po odohraní dema Batman: Arkham Asylum nabrali ten správny smer. Odhliadnuc od deviny v OPM sa zdá, že Eidos a Rocksteady vytvorili to, k čomu sa na základe obrázkov a videí modlili tisíce hráčov – ašpiranta na najlepšiu akciu postavenú na licencii komiksovej predlohy a najlepšiu hru s Temným rytierom v hlavnej roli. Pre vydavateľa a vývojárske štúdio ide o zlomový titul.

Eidos si po finančných ťažkostiach, ponúk na odkúpenie, novom majiteľovi a Lare Croft pripíše na konto kasový trhák, čo je paradoxné vzhľadom na skutočnosť, že Rocksteady má na konte iba prehliadanú FPS Urban Chaos a nemá absolútne žiadne skúsenosti s komiksovými adaptáciami. Ani nemusí. Ak sa zídu tí správni ľudia, na obrazovke zrazu ožijú známe postavy a keď Joker zahlási „Zlatko, som doma.“, ste tam. V Arkhame. Má v tom prsty skvelý výkon Marka Hamilla (Luke Skywalker), ktorý sa opäť zhostil role najťažšieho orieška pre psychiatrov s nevyliečiteľnou alergiou na netopiere.

Vitaj v blázninci, Batman!

Bez komiksového veterána Paula Diniho, ktorý napísal scenár, by Jokerove hlášky strácali na údernosti. V skutočnosti zatieňujú Kevina Conroya, Batman v jeho podaní je nesmierne suchý, z hrdinu robia panáčika na špagátikoch s naučenými, skoro až militaristickými frázami. Ide však o dojmy z dema. Jeho protipól a nemesis sa nedá nemilovať, keď sa vyslobodí po rutinnom transfere Batmobilom do Arkhamu, počas škrtenia stráže reťazami na putách sa obráti k lekárovi a vypustí: „Doktor, rýchlo, strácame ho!“


Demo obsahuje zrýchlený úvod, dozviete sa, že Joker vyhrožoval starostovi bombou a že Gordon stihol zmanažovať novinárov, prepadovku SWAT a svoj oddiel. Joker sa vzdal takmer bez boja, vetrí Batman vo vzduchu problém a ten nastane pomerne rýchlo. S pomocou Harley Quinn preberá pod kontrolu celý Arkham a začína chorá televízna show. Zloduchovia a hrdinovia si vymieňajú kabáty, z koristi sa stáva lovec. Väznení patologickí vrahovia a kriminálnici sú voľní a ich jedinou úlohou je zastaviť rytiera Gothamu.

Haló, tu je strýko J. Pozor. Utiekol nám pacient oblečený za netopiera.

Stotožnenie s postavami je bleskové, rovnako rýchlo prejde do krvi aj súbojový systém. Je ťažkopádny, no úderný. Jeho základ tvoria výpady, omráčenie a protiútoky. Keď zasvietia výkričníky nad hlavami súperov, viete, že im môžete uštedriť counter. Batman svižne rozdáva údery na všetky strany, iba pri kombách a pri poslednom nepriateľovi sa hra spomaľuje pre vychutnanie dorážačky. Vždy čelíte presile a keď prídu na scénu ozbrojené jednotky, frontálny útok sa rovná samovražde.

Batman nikdy nezabíja, neberie do rúk zbrane a pracuje výhradne sám. Jeho spoločnosť mu v deme robí vystreľovací hák, s ktorým sa dostane tesne pod vysoké stropy uzavretých lokalít (pôsobia ako arény pospájané chodbami). Aktivovaním detektívneho módu sa obrazovka mení na röntgenový sken, vidíte cez steny nepriateľov zvýraznených červenou farbou, kto má akú zbraň a aký je jeho psychický stav. Keďže Batmanovou najsilnejšou stránkou je strach, po zneškodnení niekoľkých stráží si tie zvyšné pošpinia spodné prádlo a začnú konať impulzívne.

Potrebujete pomoc? Nie, pracujem sám.

Devastovanie morálky a eliminovanie najslabších článkov z bezpečnej vzdialenosti má svoje pravidlá. Ak vás niekto uvidí, ako ste ladným plachtením položili na lopatky stráž, okamžite sa zostávajúci nepriatelia koordinujú a začnú páliť vašim smerom. Zdravie sa nedopĺňa samo, no vždy máte šancu zdrhnúť a pomocou háku sa dostať mimo horúcej zóny. Okrem kopu sa môžete spustiť v tichosti za chrbát nič netušiaceho a jedným chvatom ho uspať. Ďalej ho môžete obesiť za nohy, skočiť mu na hlavu cez sklenenú strechu alebo používať batarang.

Batman: Arkham Asylum

Detektívny mód neoznačuje len nepriateľov, ale identifikuje porušenú statiku v stenách, ochranné prvky bezpečnostného systému, odnímateľné kryty ventilácie a zvýrazňuje miesta, kam sa môžete hákom zachytiť. Už vieme, že ak budete chcieť nájsť všetky Riddlerove hádanky a poschovávané bonusy, budeme miestnosti preskúmavať práve v tomto režime.

Boli mi ako rodina. Ako si mohol? Asi sa rozplačem.

Za zlikvidovaných nepriateľov sa Batmanovi dopĺňa zdravie a získava expy v zhluku lietajúcich netopierov. Rôzne taktiky eliminácie prinášajú iné bodové ohodnotenie a práve tu sa otvára aj priestor pre znovuhrateľnosť a challenge mapy, ktoré budú súčasťou plnej verzie. Cez hlavné menu sa dajú prezerať životopisy postáv a dozvedieť zaujímavé informácie z ich života a medzi trofejami obdivovať prepracované modely hrdinov i zloduchov. Možno je to Unreal enginom, ale všetky kladné postavy dostali poriadnu dávku steroidov, dokonca aj nestarnúci komisár Gordon je hora svalov.

Stranu zla budú zastupovať všetci menej dôležití, ale aj notoricky známi zloduchovia, menujme aspoň: Zsazs , Bane, Killer Croc, Bane, Harley Quinn, Poinson Ivy. Spojku s vonkajším svetom robí Batmanovi Oracle, bývalá Batgirl, dcéra komisára, Barbara, ktorá je bohužiaľ aj poslom zlých správ. Gotham vyletí do vzduchu, ak niekto vkročí na pôdu Arkhamu, čím mu naznačuje, že je na všetko sám.

Batman: Arkham Asylum nie je Gears of War, no i tak patrí medzi najkrajšie hry využívajúce služby Unreal enginu. Nešťastná snaha napodobniť rozhovory z Mass Effect je odstavená na vedľajšiu koľaj plynulou náväznosťou na cut-scény, prostrediami zaplnenými rôznymi prístrojmi a uveriteľnou architektúrou funkčného sanatória s najvyššou ostrahou. Práve na nich je vidieť, že Rocksteady zapálene naštudovali predlohu a adaptáciu robia s nesmiernym zmyslom pre detail.


Je koniec, Joker. Koniec? Veď to ešte ani nezačalo!

Čo sa dĺžky týka kratučká hrateľná ukážka nevypovedá o celkovej kvalite finálneho produktu, no už teraz sa dá hovoriť o tom, že Batman: Arkham Asylum má veľkú šancu kopať za najvyššiu ligu hier vyzbrojených licenciou a postaviť sa bok po boku k Chronicles of Riddick.

PC Demo na hru nájdete tu


napísal spacejunker 7.8.2009
Páči sa mi!
BATMAN: ARKHAM ASYLUM


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / CENEGA / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. august 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19587)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk