ALICE MADNESS RETURNS

ALICE MADNESS RETURNS

Temná strana za zrkadlom

S rozostupom siedmych dní EA uvedie počas júna dvojicu hier z programu EA Partners. Jednou z nich je horor Shadows of the Damned, ktorý vás zoberie na cestu do pekla a späť, a za tú druhú je zodpovedné šanghajské štúdio Spicy Horse a za ním stojaci človek menom American McGee. Alice Madness Returns je návratom vo veľkom štýle.

Zmätených, ale aj počarovaných ako Alica pri prvom vstupe do krajiny za zrkadlom nás zanechala alfa verzia, ktorá (trúfame si tvrdiť, že je celou hrou), ale po štyroch hodinách a zdolaných dvoch kapitolách z piatich, sme si povedali, že nebudeme sami seba pripravovať o prekvapenia, odomykané zbrane a výtvory pokrútenej reality pod taktovkou nadaných výtvarníkov. Takúto Alicu ste zaručene nevideli a keby sme mali byť úplne sprostí, povieme, že takúto Alicu mal nakrútiť aj Tim Burton. Samotný vizuál má tak silný charakter, že prazvláštnu fantáziu a rozprávkovosť nedokážu prebiť litre krvi. Nie je to hra pre deti, ale s prižmúreným okom...

Postavy, ktoré poznáte z kníh, animovaných filmov alebo celovečeráku sú vykreslené nezvyčajným spôsobom a v takých polohách, o akých sa farebným ilustráciám a roztomilým príbehom nesnilo. Agresívna nátura bokom a s ňou aj zaschnutá krv, ktorá zostáva na podlahách po bojoch, ide skôr o pozíciu, v akej jednotlivé postavy stretáte. Klobučník je bez údov a na mieste, kde má chrbticu mu vykúka obrovské ozubené koleso, Škľabka, ako radca, je anorekticky vychudnutá. Krajina zázrakov už nie je čarovná ani rozprávková, ale pekelne temná, nahnevaná a nevďačná. Ako keby ste bandu chuligánov vpustili do detskej izby a pod pojmom „hranie s hračkami“ by rozumeli lámanie, rozdupanie a pokrivenie krehkých bábik a domčekov s ružovou fasádou. Alice Madness Returns je plná bubákov.


Nasleduj bielu mačku

Obrovské úsilie bolo investované do vizuálu a výtvarnej stránky (aj preto vychádza vynikajúca kniha plná úžasných artworkov), dokonca aj inak obyčajné prestrihové scény s animovanými artworkami pomáhajú rozbehnúť sa príbehu a vďaka ich zvrátenosti ich povinne sledujete. Prostredia sú však mŕtve, geometria chudobná, krabicový dizajn a opakujúce sa úlohy majú veľmi blízko starým skákačkám. Ťahanie za páky a skákanie nad lávou sa nosili dávno-pradávno a bojím sa, že práve táto ortodoxnosť sa nevyplatí a ukáže sa ako najväčšou slabinou ako v prípade Epic Mickey.

Pozitívny dojem zatiaľ nebudí ani systém voľnej kamery, môžete sa dívať kamkoľvek aj počas bojov, kde je vhodné lockovať nepriateľov, inak údery s Vorpalom budú padať na neúrodnú pôdu. Prepínanie medzi nepriateľmi je bleskové, ale pri skupinách už nie tak efektívne. Alica používa vďačný teleportačno-obranný manéver, ktorým sa dokáže pohodlne uhnúť výpadu a okamžite prejsť do ofenzívy. Kombinovanie útokov medzi zbraňami nie je možné, ale samotnému Vorpalu, mlynčeku na korenie alebo hlave jednorožca sa zbieraním zubov (dobre čítate, zubov) dajú zvýšiť účinky cez upgrady. Súbojový systém je na jednej strane jednoduchý, ale na druhej ide o sklamanie, pretože k stretom dochádza často a na každého nepriateľa platí vždy iná taktika. Napríklad taký čajník musíte zasiahnuť do oka korením z mlynčeka, tak ho paralyzovať a neskôr rozbiť.

Pasáže so skákaním sú previazané iba na hľadanie cesty vpred s občasnou pauzou pre prieskum tajných skrýš. Spicy Horse vynikajúco využili zmenšovací lektvar. Kedykoľvek môžete Alicu zmenšiť, čím sa zmení aj pohľad na krajinu. V modrom opare vystúpia neviditeľné plošinky, na stenách sa objavia kresby kriedou a šípky ukážu smer, ale aj indície pre získanie pokladov. Iba v zmenšenej podobe sa Alica cez kľúčovú dierku dostane k spomienkam hlavných postáv doplňujúcich príbeh alebo k pákam potrebným pre aktiváciu mechanizmov. Každý svet má svoju náladu, sadu nových nepriateľov aj prekážok. Zatiaľ čo v industriálnej zóne cítite doslova výpary síry a horúčavu lávy, v ľadovom svete sa povozíte na šmýkačkách a rozbijete oslabené steny v ľadových bralách. Do herného sveta je chytro zakomponované hľadanie bonusov, ktoré indikujú prasačie rypáky. Napumpujte do nich korenie a kýchnutím otvoria cestu.

Alice Madness Returns

Vysnívaný chorý svet

Všetko v Alice Madness Returns má pôvod v knihách, ale postavy, svet, samotná Alica sú unikátnym spôsobom pretvorené do dospelej verzie, o akej Lewis Carroll nevysníval. Alica žije v sanatóriu, kde je aj pacientom a treba povedať, že nie veľmi obľúbeným. Trápia ju nočné mory a jej desivé sny ovplyvňujú krajinu zázrakov. Preto je taká zvrátená. Hra sa krátko zastaví aj v Londýne, v období, ktoré by závidel aj Jack Rozparovač, ale po krátkom pobyte medzi duševne zdravými vás tlačí do ďalšieho dobrodružstva.

A nebude jediné, súčasťou Alice Madness Returns bude aj pôvodná kultová verzia z roku 2000 vo forme sťahovateľného bonusu pre PC, PS3 aj Xbox360. Zhmotnenie šialených výjavov psychicky chorej Alice čakáme netrpezlivo, ale už nie s takou nedočkavosťou. Opatrnosti nikdy nie je dosť, hlavne ak viete, že svet za zrkadlom je vysnívaný niekym iným a má v tom prsty American McGee. Takže, všetko môže byť naopak.


napísal spacejunker 18.5.2011
Páči sa mi!
ALICE MADNESS RETURNS


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Spicy Horse
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk